10 eenvoudige manieren waarop ouders liefde kunnen tonen aan hun tieners

Inhoudsopgave:

10 eenvoudige manieren waarop ouders liefde kunnen tonen aan hun tieners
10 eenvoudige manieren waarop ouders liefde kunnen tonen aan hun tieners
Anonim

Ontdek 10 eenvoudige dingen die je nu kunt doen om je tiener te laten zien dat je van hem of haar houdt.

Tienermeisje met zijn vader samen in de keuken
Tienermeisje met zijn vader samen in de keuken

Liefde is een stimulerende, krachtige kracht in ons leven. Je tiener of tween weet misschien in zijn hoofd dat je van hem of haar houdt, maar hoe vaak nemen we als ouders de tijd om het ze opzettelijk te laten zien? Er zijn veel verschillende manieren waarop ouders liefde kunnen tonen, en het kan makkelijker zijn dan je zou denken om je tieners of oudere kinderen te laten weten hoeveel je om ze geeft. Probeer een van deze eenvoudige dingen die u vandaag kunt doen om ervoor te zorgen dat uw tiener zich meer geliefd voelt.

Luister zonder in de oudermodus te springen

Gewoon luisteren - zonder kritisch advies te geven - klinkt misschien contra-intuïtief als ouder, maar soms hebben kinderen gewoon iemand nodig die naar hen luistert en hun gevoelens valideert, vooral tijdens de tienerjaren. Voor de meeste ouders zijn we er snel bij met tips of suggesties. Hoewel je bedoelingen misschien alleen maar goed zijn, is het niet altijd de oplossing om ze te vertellen wat ze wel of niet moeten doen. En het zorgt er ook niet altijd voor dat ze zich geliefd voelen. Als u uw oordelen achterwege kunt laten, toespraken kunt leren van mijn fouten en goedbedoelde ouderschapsadviezen kunt geven, zal uw tiener zich misschien op een heel nieuw niveau voor u openstellen.

Luisteren kan in feite op verschillende belangrijke manieren functioneren, waaronder het geven van een ruimte aan tieners die onkritisch, ondersteunend en bevestigend is, aldus adolescente psycholoog Carl E. Pickhardt, Ph. D. in De kracht van luisteren door ouders. Kwetsbaar zijn is moeilijk, maar als ouders gedurende bepaalde perioden stil kunnen zijn en luisteren, kan het tieners een veilige ruimte geven om zich open te stellen, een deel van hun emoties te delen en zich meer geliefd en gewaardeerd te voelen. Dit zal op zijn beurt meer mogelijkheden creëren om met je tiener te praten.

Vind iets positiefs om te zeggen over de dingen die ze leuk vinden

Of het nu gaat om programma's die je tiener of oudere kind graag bingewatcht op Netflix, muziek op hun afspeellijst, kleding die ze dragen of zelfs wat ze graag doen voor de lol - ouders en tieners hebben er niet altijd oog voor oog. Als er echter niets inherent gevaarlijks of mis is met wat ze doen, kan het uw tiener opbeuren om iets positiefs te ontdekken in wat hij of zij leuk vindt. Misschien is het een programma of film die je niet zo leuk vindt, maar je kunt er samen naar kijken en praten over de sterke punten van het hoofdpersonage, de unieke verhaallijn of de geweldige soundtrack.

Hoe tonen ouders liefde als je niet houdt van alles waarin je tiener geïnteresseerd is? Het kan eenvoudig zijn. Misschien luister je naar een paar nummers van een artiest die ze leuk vinden, en zelfs als je niet van de muziekstijl houdt, kun je misschien iets positiefs zeggen over de teksten. Het kan zijn dat uw kind er in een bepaalde kleur geweldig uitziet, zelfs als u vindt dat de outfitstijl te wensen overlaat. Vertel hen dat je de kleur ervan leuk vindt. Het kan een grote bijdrage leveren als je niet alleen laat zien dat je van ze houdt, maar het kan ook helpen om ze sterker te maken terwijl ze leren beslissingen te nemen en te beslissen wat goed voor ze is als ze opgroeien.

Doe iets met je kind dat ze graag doen

Er is maar een beperkte hoeveelheid tijd per dag, en het is moeilijk om werk en gezin te combineren. Maar een van de krachtigste voorbeelden van ouderlijke liefde kan zijn dat u de tijd neemt om samen met uw tiener of tween iets te doen wat zij graag doen. Het zal hen laten zien dat je om hen als individu geeft - ze zullen zien dat je bereid bent en je vrije tijd wilt gebruiken om met hen door te brengen - en valideren wat voor hen als mensen belangrijk is.

Houdt uw tiener of oudere kind van hoepelen of golfen? Breng een halfuur door op de baan of een ochtend op de driving range. Houden ze van kunst of bespelen ze een instrument? Besteed 20 minuten om met ze te schetsen of gewoon naar ze te luisteren. Of het nu gaat om het samenstellen van een puzzel of het maken van een lange wandeling, jezelf erop uittrekken om iets te doen wat zij leuk vinden, zal hen helpen herkennen dat je er echt om geeft.

Moeder en dochter zorgen thuis samen voor planten
Moeder en dochter zorgen thuis samen voor planten

Maak of kies iets dat je tiener graag eet of drinkt

Als je je wekelijkse ma altijdplan maakt, probeer je het waarschijnlijk qua voedingswaarde evenwichtig te maken en iedereen aan de eettafel op zijn minst enigszins tevreden te houden. Maar gezien het feit dat er in één gezin zoveel verschillende smaken en soms voedingsbehoeften en voorkeuren zijn, is die taak niet altijd gemakkelijk. Kortom: wat u voor het avondeten maakt, is misschien niet altijd het favoriete gerecht van uw tiener.

Ervoor zorgen dat je een ma altijd nuttigt waarvan je weet dat je tiener ervan houdt, of zelfs een van hun favoriete snacks of drankjes meeneemt de volgende keer dat je boodschappen doet, kan een manier zijn om ze een beetje liefde te tonen. Het kan zoiets eenvoudigs zijn als het pakken van hun favoriete chocoladereep bij het benzinestation, of iets ingewikkelds als het kopen van de ingrediënten voor hun favoriete ma altijd en deze helemaal opnieuw maken. Hoe dan ook, het is relatief klein, maar het zegt: hé, ik dacht aan je, en ik hou van je.

Merk ze op en prijs ze voor iets goeds dat ze hebben gedaan

Het zijn niet alleen volwassenen die zich soms niet gewaardeerd voelen. Tieners en tweens kunnen zich ook zo voelen. Daarom is een ander idee van hoe ouders liefde kunnen tonen simpelweg door iets positiefs op te merken dat uw tiener vandaag heeft gedaan. Het laat zien dat je oplet en dat je ze opmerkt. Je gehoord en gezien voelen is een belangrijk onderdeel van je geliefd voelen. Of uw tiener nu goed is in het doen van zijn gewone klusjes, zijn uiterste best doet om zijn broer of zus of iemand anders in de familie te helpen, of zelfs maar het kleinste vriendelijke gebaar voor iemand anders doet en u het heeft opgemerkt, hem vertellen dat u het heeft opgemerkt en trots op ze zijn, kunnen ze een goed gevoel geven. Een knuffel doet ook geen pijn.

Stel (of stel opnieuw) grenzen met je tiener

Terwijl kinderen en tieners groeien en veranderen, moeten grenzen soms worden gesteld of opnieuw worden bekeken. Elk gezin is anders: sommige hebben heel weinig regels en grenzen, terwijl andere er heel veel hebben. Maar het ontbreken ervan zorgt er meestal niet voor dat tieners zich geliefd voelen. Als het de laatste tijd niet goed gaat tussen u en uw tiener, overweeg dan gebieden in hun leven waar ze mogelijk te veel vrijheid hebben. Door standvastig te zijn en gezonde grenzen te stellen, weet u dat u om hen en hun welzijn geeft, ook al zijn ze het er in eerste instantie misschien niet altijd mee eens.

Praat over waar u mogelijk moet veranderen of nieuwe grenzen moet stellen. Het gesprek en de beslissingen kunnen beide bijdragen aan het opbouwen van betere relaties tussen ouders en tieners en ervoor zorgen dat uw tiener zich geliefd en gesteund voelt. Terri Cole, psychotherapeut, relatiedeskundige en auteur van het boek Boundary Boss, herinnert ons eraan dat het onze rol als ouders is ‘om hen [tieners] te begeleiden naar een gezonde en onafhankelijke volwassenheid. Door grenzen te bespreken en te stellen, creëer je een plek van wederzijds respect en toon je de liefde van je tieners, en zoals Cole treffend zegt: 'Gezonde grenzen stellen in je gezin en bij je kinderen is verbonden met zelfliefde, omdat hoe efficiënter en Hoe effectief je ouder wordt, hoe krachtiger je bent." Grenzen zijn dus een voorbeeld van ouderlijke liefde die niet alleen gezond en krachtig kan zijn voor tieners, maar ook voor het hele gezin.

Verberg je gevoelens niet

Ouders zijn niet perfect en het is oké dat tieners en tweens dat zien. Het is nuttig om uw kind te laten weten dat u moe, gefrustreerd of verdrietig bent - wat het ook is. En misschien heb je even tijd nodig voordat je de vraag beantwoordt die ze stellen. Als u uw gevoelens eerlijk kunt uiten en delen, vertelt uw tiener niet alleen dat u voldoende van hem houdt en hem voldoende vertrouwt om kwetsbaar te zijn voor uw gevoelens, maar het opent ook de deur voor hem of haar om hetzelfde te kunnen doen als hij met moeilijke emoties te maken heeft..

Een goede manier om dit te doen is door niet alleen te identificeren wat je voelt, maar ook wat je op dat moment nodig hebt. Misschien ben je gefrustreerd door een stressvolle werkdag en heb je vijf minuten nodig om te gaan liggen voordat je met iemand kunt praten. Laat zien wat u voelt en wat u nodig heeft, en wees attent en respectvol tegenover uw tiener als hij met zijn eigen emoties moet omgaan. Volgens Big Feelings: Teaching Tweens and Teens to Handle Feelings, onderdeel van CNN's wellnessserie gericht op tieners, is het niet alleen cruciaal voor ouders om te modelleren hoe ze hun emoties kunnen delen, maar is het ook belangrijk om te erkennen dat het soms oké en zelfs noodzakelijk is om in moeilijke emoties te zitten voordat je ermee omgaat en er voorbij gaat. De serie legt ook uit dat ouders misschien bang zijn dat het labelen van gevoelens negatief kan zijn, maar dat dit juist heel nuttig kan zijn en kinderen kan helpen hun emoties zelf te reguleren.

Als je je gevoelens kunt identificeren en delen met je tieners, zal dit niet alleen een liefdevolle manier zijn om ze te leren omgaan met hun eigen emoties, maar ook de deur openen voor meer open en eerlijke communicatie. Je kinderen zullen je liefde op een dieper niveau kennen als jullie allebei eerlijk over je gevoelens en behoeften kunnen communiceren.

moeder praat met tienerzoon
moeder praat met tienerzoon

Vind vandaag iets om samen om te lachen

Laten we eerlijk zijn: het leven is moeilijk voor zowel tieners als volwassenen. We besteden veel tijd aan het omgaan met werk, school, verschillende verwachtingen en proberen het beste te doen wat we kunnen. Er is nog veel te doen en door de zaken soms wat lichter te maken in de relatie met uw kind, communiceert u liefde op een manier die hen vertelt dat het oké is om een pauze te nemen. Samen lachen kan een band opbouwen die een leven lang meegaat en laat hen weten dat je genoeg om hen geeft, dat je wilt dat ze genieten van het leven en plezier hebben.

Kijk samen naar iets grappigs, luister naar een gezinsvriendelijke cabaretier of vertel een verhaal over een grappige situatie die die dag plaatsvond - en nodig ze uit hetzelfde te doen. Probeer je eigen grappen te verzinnen (het kan zelfs een wedstrijd zijn) of vul gekke libs in terwijl je aan het eten bent. Een paar minuten de tijd nemen om wat gelach toe te voegen aan het leven van je tiener voelt misschien niet super sentimenteel, maar het is een manier om hem of haar te laten zien hoeveel je om hem geeft.

De volgende keer dat u zich ergert aan uw kind, kunt u misschien zelfs proberen een beetje lichtzinnigheid te injecteren. Sociaal psycholoog Susan Newman, Ph. D. deelt in Ouders met een gevoel voor humor dat humor niet alleen de sleutel kan zijn tot sociale verbinding, maar ook dat "humor onderstreept dat je van je kind houdt, ondanks de onmiddellijke misstap." Als je een beetje lichtheid toevoegt als je te maken hebt met iets dat je tiener of tiener verkeerd heeft gedaan, kan dit gewoon een andere krachtige manier zijn om je liefde te tonen.

Leg je telefoon neer

Tieners zijn niet de enigen die zich schuldig maken aan het gekluisterd zijn aan hun apparaten. Of het nu gaat om zakelijke e-mails, sms-berichten van vrienden of familie, nieuws of andere dingen die om uw aandacht strijden op uw telefoon of tablet, het kan heel krachtig zijn om uw telefoon neer te leggen als u met uw tiener praat.

Het helpt ze te laten zien dat je bereid bent om ze onverdeelde aandacht te geven en dat wat ze zeggen belangrijk voor je is. Als u de kans heeft om een één-op-één gesprek met uw tiener te voeren, grijp deze dan en leg uw telefoon neer. Kijk ze in de ogen terwijl je praat. Je zult er geen spijt van krijgen.

Verras je tiener op een manier die je liefde toont

Tieners zijn allemaal verschillend: sommige houden van verrassingen en andere niet, dus je zult dit moeten afstemmen op de persoonlijkheid van je tiener. Maar iets onverwachts doen voor je kind is een geweldige manier om je liefde te tonen en dat je aan hem of haar denkt. Het vertelt hen dat u om hen geeft en dat u aan hen dacht. Het kan zo simpel zijn als het achterlaten van een briefje waarin u hen vertelt wat u geweldig aan hen vindt in een boek dat ze aan het lezen zijn of in een van hun schoolboeken, of het kan iets groters zijn, zoals een cadeau voor ze geven of ze meenemen naar hun favoriete boek. restaurant gewoon omdat.

Laat je tienerliefde op nieuwe manieren zien en bouw een betere relatie op

Het leven wordt druk; het leven wordt moeilijk. Maar u zult er nooit spijt van krijgen dat u de tijd heeft genomen om uw tiener of tween te laten zien dat u van hem of haar houdt. Of het nu gaat om het even buitensluiten van de stress van de wereld voor een paar minuten en het vinden van een manier om samen te lachen, of het opofferen van een klein beetje van uw tijd om hun favoriete ma altijd te bereiden, waarbij u de moeite neemt om uw tiener te laten weten hoeveel hij voor hem betekent voor jou kan een krachtige en positieve impact hebben op jullie beide levens.

Aanbevolen: