Hoeveel tanden verliezen kinderen? Wat te verwachten

Inhoudsopgave:

Hoeveel tanden verliezen kinderen? Wat te verwachten
Hoeveel tanden verliezen kinderen? Wat te verwachten
Anonim
Meisje met melktand die ze verloor
Meisje met melktand die ze verloor

Een kind ontwikkelt 20 tanden die doorgaans rond de leeftijd van zes maanden beginnen te ontkiemen. Al die twintig tanden zullen op natuurlijke wijze uitvallen tegen de tijd dat ze tieners zijn. Ontdek hoeveel tanden kinderen verliezen, waarom tanden uitvallen, tips voor het omgaan met tandverlies en wanneer u zich zorgen moet maken.

Groeiende en verliezende tanden: het begin

Volgens KidsHe alth heeft een gemiddeld kind 20 melktanden en zal deze allemaal verliezen. Voordat we ons verdiepen in het verlies van tanden, is het essentieel om hun ontwikkeling te onderzoeken. Een foetus begint met het ontwikkelen van tanden na ongeveer zes maanden zwangerschap. U zult echter pas tanden zien verschijnen als uw baby ongeveer zes maanden oud is. Over het algemeen komen de onderste voortanden als eerste binnen, volgens KidsHe alth.

Als tanden beginnen uit te vallen

jong meisje verliest eerste tand
jong meisje verliest eerste tand

Tegen de tijd dat ze drie jaar oud zijn, hebben de meeste kinderen hun volledige melktanden. Er zijn tien tanden in het bovenste deel van de mond en tien in het onderste deel. KidsHe alth zegt dat deze melktanden rond de leeftijd van vijf of zes jaar beginnen uit te vallen. De eersten die binnenkomen, zijn de eersten die eruit vallen, te beginnen met de bovenste en onderste voortanden. Houd de camera gereed voor die gapende grijns.

Hoeveel tanden moet een kind verliezen en wanneer?

Hoewel de twintig tanden van elk kind in een verschillend tempo uitvallen, suggereert de American Dental Association (ADA) dat kinderen tussen de vijf en twaalf jaar ongeveer twee tanden per jaar verliezen. Afhankelijk van het kind kan het gemiddelde aantal per jaar meer of minder zijn. Net zoals de tanden van sommige baby's op verschillende leeftijden doorbreken, worden de tanden van sommige kinderen later naar buiten geduwd dan andere.

Waarom tanden uitvallen

Wanneer de tanden van kinderen op natuurlijke wijze uitvallen, volgt dit de typische ontwikkeling van het kind en dient het een intrinsiek doel. Dr. Mohamed Tarek, BDS, MFDS RCSEd zegt dat er twee belangrijke redenen zijn waarom mensen twee sets tanden hebben.

  • De eerste is dat baby's kleinere kaken hebben dan volwassenen, waardoor hun mond eenvoudigweg niet de 32 secundaire tanden kan vasthouden die ze later in hun leven nodig hebben.
  • De tweede reden is dat baby's moedermelk drinken en zacht voedsel eten, zodat ze geen grote behoefte hebben aan grote, sterke tanden om op verschillende harde texturen te kauwen.

Typische volgorde van verloren tanden

Net als al het andere in het leven hebben tanden een bepaalde volgorde. Ze komen meestal op dezelfde manier binnen en vallen eruit.

Tijdelijke tandengrafiek
Tijdelijke tandengrafiek

Children's Hospital of Wisconsin deelt een standaardvolgorde waarin melktanden uitvallen; het komt overeen met de permanente tandontwikkelingsgrafiek van de ADA.

  1. De eerste die gaan zijn meestal de centrale snijtanden. Dit zijn de twee voortanden aan de boven- en onderkant van de mond van een kind.
  2. De laterale snijtanden bevinden zich direct naast de twee voortanden aan de boven- en onderkant en vallen er vervolgens uit.
  3. De tweede en derde tanden van respectievelijk de achterkant van de mond, de eerste kies en de hoektand komen los rond de leeftijd van negen of tien jaar.
  4. De tweede kies van een kind is vaak de laatste die eruit v alt. Deze kiezen bevinden zich het verst naar achteren aan beide zijden van de boven- en onderkant van de mond van een kind. Deze gaan los rond de leeftijd van 12 jaar.

Tips en trucs voor wanneer tanden uitvallen

jonge jongen wiebelt losse tand
jonge jongen wiebelt losse tand

Melktanden zorgen ervoor dat de volwassen tanden op hun plaats worden gehouden. Help je kleintjes hun tanden eruit te krijgen met een paar trucjes.

  • Laat kinderen hun losse tanden bewegen om ze te helpen eruit te komen.
  • Leg een warme doek op het gezicht tegen pijn.
  • Dwing de tand er niet uit. Laat de natuur zijn gang gaan.
  • Laat kinderen hard voedsel kauwen, zoals wortels en appels, om een losse tand te helpen verwijderen.
  • Maak het verliezen van tanden leuk, zodat het geen angst veroorzaakt.
  • Onthoud dat alle kinderen hun tanden in hun eigen tijd verliezen.

Hoe permanente tanden uitbarsten

uitbarstende tand
uitbarstende tand

Hoewel de meeste kinderen op twaalfjarige leeftijd hun melktanden verliezen, hebben volwassenen pas rond hun 21e jaar alle 32 permanente tanden op hun plaats, zegt de ADA. Elke melktand wordt naar buiten geduwd door een permanente tanduitbarsting, die slechts 20 tanden omvat. Nadat de secundaire kiezen de primaire molaren vervangen, verschijnen de bicuspide en derde molaren.

Wanneer u zich zorgen moet maken over de tanden van uw kind

Omdat de tandontwikkeling op individueel niveau plaatsvindt, kunnen ouders en verzorgers zich gemakkelijk zorgen maken dat er mogelijk een probleem is. Tandartsen van Boise Family Dental Care delen verschillende signalen die u mogelijk door een tandarts wilt laten controleren als uw kind op de juiste leeftijd is om tanden te verliezen.

  • Een blijvende tand breekt zichtbaar door voor of achter een melktand, maar de melktand zit helemaal niet los. In dit geval zal de nieuwe tand in de verkeerde positie doorbreken en moet de melktand mogelijk worden getrokken.
  • Andere permanente tanden verdringen zich op het gebied waar een nieuwe tand doorheen probeert te komen, waardoor deze verkeerd of helemaal niet doordringt. Als de blijvende tand kan doorbreken, kan een beugel het probleem later helpen corrigeren.
  • Er is geen melktand uitgevallen, en het is voorbij de standaardleeftijd waarop die tand eruit kan vallen. Dit kan betekenen dat de onderliggende tand zich nooit heeft ontwikkeld en dat uw kind de melktand mogelijk voor altijd moet behouden.

Bel de tandenfee

Als het om de simpele vraag gaat: hoeveel tanden verliezen kinderen? Het antwoord is 20. Voor veel kinderen betekent het verliezen van hun tanden zelfs dat ze volwassen worden en volwassen worden. Deze speciale gelegenheden worden gemarkeerd met bezoeken van de tandenfee en uitstapjes naar de tandarts. Weten wat ze kunnen verwachten op het gebied van tandverlies helpt ouders en kinderen zich voor te bereiden op deze normale groeifase.

Aanbevolen: