Hoe u uw tomaten kunt uitzetten met behulp van 4 eenvoudige methoden

Inhoudsopgave:

Hoe u uw tomaten kunt uitzetten met behulp van 4 eenvoudige methoden
Hoe u uw tomaten kunt uitzetten met behulp van 4 eenvoudige methoden
Anonim

Voor het eerst tomaten uitzetten? Er zijn vier eenvoudige methoden die u kunt proberen.

klein meisje met tomaten
klein meisje met tomaten

Het kan voor sommigen toe-may-to zijn of tuh-mah-to voor anderen, maar als het om het planten ervan gaat, is er één taal die iedereen spreekt: staken. Er zijn vier hoofdmethoden die u kunt gebruiken om tomaten uit te zetten: kooien, uitzetten, mandenvlechten of het installeren van landbouwpanelen. Ze dienen allemaal hetzelfde doel, maar werken het beste in verschillende situaties. Lees meer over elk van deze methoden en kijk welke het beste werkt voor uw moestuin.

Ondersteun tomaten met een tomatenkooi

tomaten kooien
tomaten kooien

Absoluut de gemakkelijkste manier om een tomatenplant uit te zetten is door ze helemaal niet uit te zetten. Tomatenkooien zijn eerder spiraalvormige, metalen constructies die je rond je tomatenplanten plaatst om de wijnstokken te ondersteunen terwijl ze groeien. Met deze methode kan iedereen een paar tomatenplanten kweken.

  1. Koop een tomatenkooi bij je plaatselijke bouwmarkt (één per plant).
  2. Plant je tomaten in de grond en duw de poten van de kooi in de grond met de plant in het midden.
  3. Als je je planten echt veilig wilt maken, steek dan een of twee palen in de rand van de kooi en zet deze vast door draad vast te binden rond de plek waar de kooi en de paal elkaar raken.

Om te beginnen kun je je tomatenplant in de kooi laten zitten. Naarmate de wijnstokken groeien, wil je ze met touw aan de randen van de kooi vastbinden, zodat ze de juiste hoeveelheid steun krijgen.

Moet weten

Tomatenplanten kunnen uit kooien groeien, dus als je later geen extra uitzettingen wilt toevoegen, moet je deze methode alleen gebruiken voor kleinere tomatenplanten.

Ondersteun tomaten met individuele inzetten

vrouw die tomaten uitzet
vrouw die tomaten uitzet

Een andere eenvoudige methode om uw nieuwe tomatenplanten te ondersteunen is door individuele palen in de grond te slaan. Deze vereist in principe dezelfde hoeveelheid arbeid als de tomatenkooien, en werkt ook alleen voor individuele tomatenplanten.

Snel feit

Volgens Penn State's College of Agricultural Sciences moet je 6-7' hoge stokken gebruiken voor onbepaalde tomaten en 1,20 meter hoge stokken voor bepaalde tomaten.

Volg deze eenvoudige stappen om een tomatenplant op de juiste manier uit te zetten.

  1. Koop houten palen (hetzelfde aantal als de tomatenplanten die je plant).
  2. Sla met een hamer je houten palen in de grond waar je elke individuele tomaat wilt planten.
  3. Plant de tomaat aan de voet van de houten paal.
  4. Gebruik touw of touw om de hoofdsteel van de tomaat aan de stok te binden.
  5. Terwijl je plant groter wordt, blijf je vastknopen om de stengel naar beneden te binden.

Probeer de Basket Weave Staking-methode

Ook wel bekend als de Florida Weave-methode. Je hoeft alleen maar een mandenvlechtsysteem te gebruiken als je veel tomaten gaat planten. Als je er maar een of twee plant, zal deze methode veel meer werk vergen en geen betere resultaten opleveren dan de eenvoudigere uitzet- en kooimethoden.

Volg deze stappen om uw tomatenplanten in mandjes te weven;

  1. Koop twee metalen T-palen, een paar houten palen en wat touw. Je zou een inzet tussen elke plant moeten hebben, dus de aantallen die je nodig hebt variëren.
  2. Je plant je tomaten naast elkaar (verticaal of horizontaal), dus duw elke T-paal in de uiteinden van je perceel.
  3. Meet ongeveer 1,20 meter vanaf de T-paal en steek een houten paal in de grond. Ga door met meten en uitzetten totdat je het andere uiteinde bereikt.
  4. Plant je tomaten.
  5. Neem je touw, wikkel het touw rond de T-paal, vlecht elke plant in en uit tot aan de paal en weer terug, en knoop het af als je de top bereikt. Het idee is om de stengels en takken van de plant met touw vast te binden.
  6. Naarmate je planten groeien, moet je af en toe weefsels toevoegen.

Handige hack

Zorg ervoor dat je je planten niet te veel weeft. Het laatste dat je wilt is ze zo strak opsluiten dat je de groei van de vruchten belemmert.

Installeer landbouwpanelen ter ondersteuning van uw tomatenplanten

Landbouwpanelen werken op dezelfde manier als mandenvlechten, in die zin dat ze worden gebruikt voor het ondersteunen van een groot aantal tomatenplanten in één enkele tuin. Deze panelen zien eruit als extra grote kippengaas of kooihekken en ondersteunen je tomaten door ze omhoog te houden terwijl ze groeien.

Volg deze eenvoudige stappen om landbouwpanelen voor uw tomatenplanten te installeren.

  1. Meet hoe breed uw tomatenrij wordt en koop die breedte in landbouwpanelen en T-palen.
  2. Steek de T-palen in de grond en zet landbouwpanelen langs de palen vast met kabelbinders of draad. Als je klaar bent, zou het eruit moeten zien als een soort omheinde barrière.
  3. Plant je tomaten onderaan de panelen en wikkel de stengels en takken in en uit de open vierkanten.
  4. Als je klaar bent, moeten de plantstelen dankzij de panelen volledig rechtop staan.
  5. Terwijl je planten groeien, ga door met weven en binden als dat nodig is.

Waarom zou je je tomatenplanten inzetten?

Tomatenplanten zijn eigenlijk wijnstokken, en als je niet ingrijpt in hun groei door ze een ondersteuningssysteem te geven, kun je ze blootstellen aan ziekten, insecten en invasieve dieren in het wild. Als je hun opwaartse groei stimuleert, produceren ze een grotere opbrengst. Deze ondersteuning helpt hen ook de fysieke eisen van een onvoorspelbare omgeving te doorstaan. Harde wind, regen en vorst kunnen je planten beschadigen, en uitzetten geeft ze een kans om te vechten.

Natuurlijk kun je nog steeds overgeleverd zijn aan sommige vogels, maar de dodelijke insecten, micro-organismen en vruchtrot van tomaten die kunnen optreden als ze op de grond zitten, worden meestal voorkomen door uitzetten.

Er is geen 'juiste' manier om je tomaten uit te zetten

Het hele doel van het uitzetten van tomatenplanten is om ze van de grond te krijgen en ze iets te geven om op te groeien. Als je een voorkeur hebt voor een schattig latwerk dat je in een kringloopwinkel hebt gevonden, kun je dat gerust gebruiken in plaats van een conventionele kooi of paal. Zoals bij de meeste tuinierpraktijken is de manier waarop je tomaten uitzet niet zo belangrijk als het feit dat je ervoor zorgt dat je het ook daadwerkelijk doet.

Aanbevolen: