Zaterdagavondpostomslagen die vandaag waardevol zijn

Inhoudsopgave:

Zaterdagavondpostomslagen die vandaag waardevol zijn
Zaterdagavondpostomslagen die vandaag waardevol zijn
Anonim

Je kunt niet anders dan meegezogen worden in de idealistische wereld die deze waardevolle Saturday Evening Post-covers creëren.

Kopieën van de Saturday Evening Post
Kopieën van de Saturday Evening Post

Jarenlang wachtten abonnees met ingehouden adem om te zien wat de cover van The Saturday Evening Post van de nieuwe week zou worden. Deze covers, bedacht door iconische kunstenaars, hebben de Amerikaanse stijl aan het begin van de 20e eeuw helpen definiëren. De kunst is vandaag de dag nog net zo ontroerend als honderd jaar geleden, en de waarde van de tijdschriften blijft stijgen. Omdat miljoenen Amerikanen zich hebben geabonneerd, hebben uw grootouders of overgrootouders misschien wel een paar waardevolle exemplaren opgeborgen.

Wat is de zaterdagavondpost?

Als mensen aan The Saturday Evening Post denken, stellen de meesten zich de gezonde, volledig Amerikaanse illustraties voor die in elk nummer te vinden zijn. Toch is dit iconische tijdschrift dat we het beste kennen uit het begin en midden van de 20e eeuw een van de oudste tijdschriften in de Verenigde Staten. Het tijdschrift, dat diepe wortels in Philadelphia heeft, publiceerde zijn eerste nummer op 4 augustus 1821.

Thanksgiving-cover van The Saturday Evening Post door JC Leyendecker
Thanksgiving-cover van The Saturday Evening Post door JC Leyendecker

Het einde van de 19e eeuw was een precaire tijd voor de Post, en een nieuwe eigenaar en investeerder stak $1 miljoen dollar (zo'n $35 miljoen vandaag) in de volledige renovatie ervan. Zijn investering wierp zijn vruchten af, en bij de eerste jaren waren er een miljoen abonnees. Terwijl de Post een geweldig tweewekelijks tijdschrift vol entertainment en nieuws was, zijn het de gekleurde illustratieomslagen die mensen echt aantrokken, en die ook vandaag de dag nog steeds verzamelaars trekken.

De waarheid achter de zaterdagavondpostcovers

Het is bekend dat twee verschillende kunstenaars de illustratiestijl van The Saturday Evening Posts hebben gedefinieerd, waardoor ze allebei titanen zijn geworden in de illustratie- en reclame-industrie. J. C. Leyendecker was de eerste die bekend stond om het maken van zachtgekleurde en subtiel gestileerde illustraties die onmiddellijk herkenbaar waren. Zijn beschermeling, Norman Rockwell, definieerde een artistieke periode met zijn intieme en sprankelende portretten van het Amerikaanse leven.

Wat de meeste mensen zich echter niet realiseren is dat de kunstenaars deze omslagen niet op tijdschriftformaat hebben getekend en ingekleurd. Integendeel, elke cover van The Saturday Evening Post die Leyendecker en Rockwell maakten, werd op ware grootte gemaakt met olieverf op canvas. Elke twee weken dienden deze kunstenaars werken op ware grootte in, die op kleinere schaal op papier moesten worden herdrukt.

Norman Rockwell-schilderij
Norman Rockwell-schilderij

De prijskaartjes van een miljoen dollar die je af en toe uit kunst- en cultuurveilingen ziet komen, zijn dus niet de papieren exemplaren van het tijdschrift die je misschien hebt opgeborgen, maar eerder deze kunstwerken op ware grootte.

Meest waardevolle zaterdagavondpostomslagschilderijen

De meest waardevolle omslagen van de Saturday Evening Post zijn olieverf- en canvasoriginelen van de beroemde gedrukte illustraties. Je kunt deze schilderijen vinden in privécollecties en musea, en soms komen ze op een openbare veiling waar de biedingen van verzamelaars zes cijfers bereiken. Dit zijn enkele van de duurste omslagschilderijen van Saturday Evening Post die worden verkocht:

  • De cover "Home for Thanksgiving" van 24 november 1945 van Norman Rockwell werd verkocht voor $ 4.305.000.
  • De cover van "Beat-Up Boy, Football Hero" van 21 november 1914 van J. C. Leyendecker werd verkocht voor $ 4.121.250.
  • De cover "Girl Choose a Hat" van 31 januari 1931 van Norman Rockwell werd verkocht voor $ 1.205.000.
  • De 'Lazybones'-cover van 6 september 1919 van Norman Rockwell werd verkocht voor $ 912.500.
  • De cover van 'Ben Franklin's Sesquicentennial' van 29 mei 1926 werd verkocht voor $ 762.500.

Waardevolle zaterdagavondpostomslagen die je vandaag kunt vinden

Hoewel je waarschijnlijk niet een van de originele omslagschilderijen op zolder zult vinden, is de kans veel groter dat je een stapel van deze tijdschriften kunt vinden, weggestopt in een koffer of doos met oude spullen. De meest waardevolle Post-tijdschriften kunnen gemiddeld tussen de €100 en €500 worden verkocht. Het vinden van kopieën met een kleine beschadiging doet niet echt afbreuk aan hun waarde, zolang ze maar compleet en volledig leesbaar zijn.

Bovendien geldt: hoe eerder de kopie, hoe meer geld je ervoor kunt krijgen. Uitgaven uit de jaren 1910 en 1920 zijn het meest waard omdat ze de prachtige kunstwerken van Leyendecker en Rockwell bevatten en ze moeilijk te vinden zijn.

Bekijk deze exemplaren die onlangs op een paar online veilingen zijn verkocht:

De zaterdagavond na Pasen
De zaterdagavond na Pasen
  • Dit geweldige exemplaar van de uitgave van 23 augustus 1919 met Leyendeckers 'Lifeguard'-omslag werd op eBay verkocht voor $ 699,99.
  • Een ander felbegeerd nummer is de cover "Alcoholic Anonymous" die op 1 maart 1941 werd uitgebracht. Eén goed bewaard exemplaar werd verkocht voor $ 501.
  • Deze uitgave van 28 augustus 1920 met een speelse illustratie van een meisjesjurk die wappert in de wind, getiteld "Carnival Wind Fun", onlangs verkocht voor $ 299,99 op eBay.

Hoe u uw oude zaterdagavondberichten kunt bewaren

Het belangrijkste voor verzamelobjecten van oud papier is dat ze goed bewaard blijven, omdat ze gemakkelijk kunnen worden afgebroken. Hoewel je een hele uitgave van The Saturday Evening Post kunt inlijsten en inlijsten, is dit niet de meest beschermende optie als zonlicht de pagina's kan bereiken. Om schade door zon, water en insecten te voorkomen, bewaart u ze in zuurvrij vloeipapier in een zuurvrije kartonnen doos. Dit zorgt ervoor dat ze hun waarde behouden en net zo mooi blijven als de dag waarop ze werden gedrukt.

Koppel historisch lezen met een zaterdagavond

Voor velen is er geen betere manier om een zaterdagavond door te brengen dan door een oud exemplaar van The Saturday Evening Post te bladeren. Tijdschriften uit de twintigste eeuw bieden een tastbaar inzicht in hoe onze familieleden vroeger leefden. De covers van de Saturday Evening Post verbinden mensen precies om deze reden, en ze zullen waarschijnlijk nog vele jaren een populair verzamelobject blijven.

Aanbevolen: