Prijsgids voor antiek gereedschap: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Prijsgids voor antiek gereedschap: wat u moet weten
Prijsgids voor antiek gereedschap: wat u moet weten
Anonim
Vintage werkgereedschap
Vintage werkgereedschap

Beginnende verzamelaars van antieke gereedschappen weten dat het hebben van een prijsgids voor antieke gereedschappen een waardevolle hulpbron is bij het toevoegen van nieuwe stukken aan hun collecties. Toch weten deskundige verzamelaars dat een goed gedocumenteerde prijslijst net zo belangrijk is bij het kopen en verkopen van hun gereedschap, ongeacht de locatie.

Wat u kunt verwachten bij het taxeren en kopen van antiek gereedschap

Als je ooit een bouwmarkt hebt bezocht, weet je waarschijnlijk heel goed hoe duur de hulpmiddelen van het vak zijn. DIY klinkt leuk totdat je bij de kassa je totaal begint op te tellen. Over het algemeen duurder dan wat sommigen zouden verwachten, maar niet zo duur als de nieuwste elektrische gereedschappen op de markt, antieke gereedschappen kunnen u een aardige cent kosten. U krijgt echter het dubbele van uw geld terug als u deze vakkundig vervaardigde gereedschappen koopt die echt zijn gebouwd om een leven lang mee te gaan. In veel gevallen is het dit vakmanschap dat ze zo aantrekkelijk maakt voor allerlei soorten arbeiders en hobbyisten, en dat hun waarden in de loop van de tijd omhoog drijft.

Factoren die van invloed zijn op de waarden van antieke gereedschappen

Over het algemeen is een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de waarde van antiek gereedschap of het nog bruikbaar is. Tools die volledig in verval zijn en niet de taken kunnen uitvoeren waarvoor ze zijn ontworpen, zijn niet aantrekkelijk voor het publiek dat deze dingen koopt, dus verkopen ze niet.

Bovendien hebben leeftijd, merken en het specifieke type gereedschap een steeds grotere invloed op de prijs die dit antiek gewoonlijk opbrengt op een veiling of in winkels. Over het algemeen zijn gereedschappen van vóór de 19e eeuw doorgaans niet bruikbaar voor moderne taken (en het is ongebruikelijk om ze zelfs maar te koop te vinden), dus ze zijn niet zo waardevol als die uit de 19e eeuw. Op dezelfde manier hebben merken een grote impact op hoe verzamelbaar bepaalde tools zijn, en dus op hoeveel mensen ze kunnen verkopen. Veel verzamelaars proberen graag alle series van een specifiek merk te vinden (zoals Stanely bijvoorbeeld), en zijn misschien bereid een beetje extra te betalen voor een niet-gemarkeerd exemplaar.

Populaire antieke gereedschapswaarden

Het is onmogelijk om alle verschillende antieke gereedschappen op de markt te verzamelen, elk met zijn eigen unieke (en soms niet langer noodzakelijke) doel. Je vindt gereedschappen uit verschillende industrieën die verschillende doeleinden dienen, zoals oude mijnbouwapparatuur, landbouwapparatuur, vintage medische gereedschappen en antieke spoorweggereedschappen, maar een paar gereedschappen zijn door de jaren heen zo populair gebleven dat het nuttig is om de markt te peilen. gebaseerd op hun huidige waarden:

Handvliegtuigen

Handvliegtuigen
Handvliegtuigen

Toegegeven, vintage handschaafjes vormen de grote meerderheid van de markt voor dit gereedschap, maar zelfs antieke houten schaven hebben hun plaats in hedendaagse veilingen. Voor niet-houtbewerkers zijn handvlakken blokvormige gereedschappen waarmee je het hout stap voor stap vorm kunt geven.

Normaal gesproken kunnen deze gereedschappen voor ongeveer €250-€10.000 per stuk worden verkocht, afhankelijk van het merk en het ontwerp ervan. Neem bijvoorbeeld dit langwerpige vliegtuig van Kent & Co., in vergelijking met dit Norris No.5-vliegtuig. Het voormalige gereedschap uit de late 19e eeuw wordt aangeboden voor iets meer dan $300, terwijl de Norris No.5 van een paar decennia later voor $2.500 wordt aangeboden. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat Norris een van de grootste vliegtuigfabrikanten was voordat Stanley op de markt kwam..

Als het om antiek gereedschap gaat, zijn handschaafjes van alle verschillende typen uiteindelijk veruit een van de meest waardevolle die er zijn.

Aambeelden

Aambeelden
Aambeelden

Iets waar je misschien niet meteen aan denkt als je je antieke gereedschappen voorstelt, zijn aambeelden; toch zijn deze massieve blokken metaal een integraal onderdeel van alle soorten smeden en metaalbewerking. Antieke aambeelden kunnen in waarde variëren, van de bovenste honderden tot $ 8.000, meestal afhankelijk van hun leeftijd en grootte. Simpel gezegd: hoe groter het aambeeld, hoe waardevoller het wordt geacht. Dit Trenton-aambeeld van bijna 500 pond wordt op een veiling aangeboden voor $ 8.075, terwijl dit stalen Peter Wright-aambeeld van 26 pond voor slechts $ 3.100 wordt verkocht.

Handzagen

Antieke houtzaag
Antieke houtzaag

Je hebt waarschijnlijk meer plastic handzagen gezien in de Spirit Halloween dan je in het echt hebt gezien, maar deze ooit integrale gereedschappen worden nog steeds gebruikt. Hoewel ze misschien niet zo snel zijn als ze hun werk voltooien, kunnen handzagen uit de 19e eeuw prachtig decoratief zijn, met uitgesneden en gegraveerde handvatten. Deze gereedschappen hebben echter een breed scala aan waarden, variërend van ongeveer $ 50-$ 3.000. Gemiddeld komen deze gereedschappen meestal uit voor ongeveer $ 200- $ 300 per stuk, zoals deze Disston Victory-zaag die voor $ 195 wordt aangeboden en deze Woodrough & MC Parlin nr. 12 Panther zag dat verkocht voor $ 2.695.

Een aantal van de meest waardevolle antieke gereedschappen ooit verkocht

Of je nu miljoenen of maar een paar cent rondslingert, je kunt er niet omheen dat je op een bepaald moment in je leven gereedschap nodig hebt. Zo zijn er door de jaren heen een aantal behoorlijk zeldzame en waardevolle gereedschappen geveild, en dit zijn er maar een paar:

  • Vanderbilt begaafde paar vergulde, ivoren handvatsleutels - Verkocht voor $ 5.980
  • Leonard Davis dubbele hellingsmeter - Verkocht voor $ 8, 165
  • Thomas Norris zeldzaam handvliegtuig - Verkocht voor $ 12.250
  • Zeldzame Charles Miller bronsmolenaar nr. 50 - Verkocht voor $ 18, 650
  • 18e-eeuwse zeldzame C. E. Chelor kroonlijstlijstvlak - Verkocht voor $ 27.950

Prijsgidsen voor antiek gereedschap: een belangrijke hulpbron

verzamelaars van antiek gereedschap weten hoe belangrijk het is om een betrouwbare en actuele prijslijst te hebben. Dit is het boek waarop ze vertrouwen als ze door antiekwinkels, rommelmarkten en garageverkopen zoeken. Het gaat vaak mee naar veilinghuizen en rust op hun bureau terwijl ze op veilingwebsites surfen.

Nieuwkomers in de wereld van antiek vragen zich misschien af wat antieke prijsgidsen, gevuld met itemnamen en -nummers, zo belangrijk maakt voor kopers en verkopers van antiek. Het belang ligt in de informatie op hun pagina's:

  • Geef huidige winkelwaarden op- Door de huidige winkelwaarde van een antiek stuk gereedschap te kennen, kan de koper een weloverwogen beslissing nemen over de aankoopprijs. Het geeft de verkoper ook de kans om de tool eerlijk te prijzen. Prijsgidsen voor gereedschappen bevatten over het algemeen waarden voor gereedschappen in verschillende omstandigheden, variërend van uitstekend tot slecht.
  • Geef illustraties en foto's - De meeste prijsgidsen voor antiek gereedschap bieden illustraties of foto's van veel items. Er worden ook gedetailleerde beschrijvingen gegeven om te helpen bij het identificeren van antieke gereedschappen.
  • Geef gedetailleerde informatie over merken en fabrikanten - Afhankelijk van de individuele prijsgids kunnen ze informatie bevatten over bekende gereedschapsbedrijven zoals Stanley, Disston Saws of L. Bailey Victor Tool Company, en op welke logo's en patentdata u moet letten op gereedschappen die door deze bedrijven zijn vervaardigd.
  • Geef tips voor het opsporen van reproducties - Niet elke prijsgids bevat informatie over reproducties, maar sommige doen er alles aan om tips op te geven voor het opsporen van gereedschappen die ten onrechte verouderd zijn.

Populaire prijsgidsen voor antieke gereedschappen

Hieronder volgen enkele van de uitstekende prijsgidsen voor antiek gereedschap die beschikbaar zijn.

  • A Price Guide to Antique Tools - vierde editie door Herbert P. Kean is een uitgebreide gids voor antieke gereedschapswaarden. De prijzen in het boek van dhr. Kean worden bepaald door rekening te houden met de verkoop van live- en internetveilingen, particuliere verkopen en algemene markttrends. Met meer dan 12.000 prijzen zijn allerlei soorten gereedschappen inbegrepen, van vondsten op de rommelmarkt tot zeldzame gereedschappen.
  • Antique Tool Collectors Guide to Value door Ronald S. Barlow - Met meer dan 56 antieke gereedschapscategorieën is dit een uitstekend naslagwerk voor antieke gereedschapsverzamelaars.
  • Antique Trader Tools Prijsgids door Clarence Blanchard - Deze gids bevat meer dan 700 kleurenfoto's. Gereedschappen die in dit boek worden behandeld variëren van het laatste deel van de 18e eeuw tot het midden van de 20e eeuw.
  • The Stanley Little Big Book - Uitgebreide zakprijsgids voor Stanley Planes en The Stanley Little Big Book - Uitgebreide zakprijsgids voor regels en andere Stanley-gereedschappen aangeboden in The Fine Tool Journal - Dit zijn allemaal geweldige hulpmiddelen om te ontdekken meer over Stanley-gereedschappen door de eeuwen heen.
  • De catalogus van antieke gereedschappen door Martin J. Donnelly - Er zijn meerdere edities beschikbaar van Donnelly's boek, elk met een schat aan informatie over de identificatie, geschiedenis en prijzen van antieke gereedschappen.

Prijsgidsen voor digitale antieke gereedschappen voor antwoorden onderweg

Neem even de tijd om deze online prijsgidsen door te nemen terwijl je wacht tot je andere boeken en gidsen per post binnenkomen,

  • Jim Bode Tools - Jim Bode Tools werd in 2006 gelanceerd door Jim Bode zelf en is een online verkoper die alleen antiek en vintage gereedschap verkoopt. Gelukkig zijn hun eerdere verkopen openbaar voor iedereen die de website bezoekt, en kun je een heel goed idee krijgen van waar antieke gereedschappen momenteel voor worden verkocht door deze eerdere aanbiedingen te bekijken.
  • Invaluable Auction Price Archive -Deze abonnementsservice (met drie afzonderlijke niveaus) geeft u toegang tot de eerdere verkopen van Invaluable's antiek, al vijftien jaar geleden. Beginnend met een jaarabonnement van $ 250 met alleen het basisabonnement, is Invaluable een dure optie voor serieuze verzamelaars om te overwegen.
  • WorthPoint - Vergelijkbaar met het prijsarchief van Invaluable, maar veel uitgebreider is WorthPoint en zijn enorme verzameling boeken, artikelen en experts in de gemeenschap die antwoorden bieden op allerlei soorten vragen over de prijs van antiek en verzamelobjecten. Helaas is het ook een nogal dure, op abonnementen gebaseerde service die misschien niet geschikt is voor het budget van elk verzamelaar.

Verzamel antiek gereedschap op een slimme manier

Een actuele prijslijst voor antiek gereedschap is een hulpmiddel dat elke verzamelaar zou moeten gebruiken. Bekijk enkele van de hier aanbevolen handleidingen en bewapen uzelf met de kennis die u nodig heeft om de werkelijke waarde van uw verzameling en de hulpmiddelen die u eraan wilt toevoegen te begrijpen. Heeft u ruimte nodig voor uw gereedschap? Overweeg een antieke of vintage gereedschapskist.

Aanbevolen: