Hoe kies je een wiegmatras: tips voor pasvorm en voorzorgsmaatregelen

Inhoudsopgave:

Hoe kies je een wiegmatras: tips voor pasvorm en voorzorgsmaatregelen
Hoe kies je een wiegmatras: tips voor pasvorm en voorzorgsmaatregelen
Anonim
Luchtportret van babyjongen in wieg thuis
Luchtportret van babyjongen in wieg thuis

Bij het voorbereiden van de kinderkamer op de komst van een kleintje moet je met zoveel rekening houden, inclusief de aanschaf van een wiegmatras. Besteed wat tijd aan het leren kiezen van een wiegmatras, want waar u uw kostbaarste geschenk neerlegt om te slapen, moet niet lichtvaardig worden opgevat.

Soorten wiegmatrassen

Wanneer je op zoek gaat naar het beste wiegmatras, zul je ontdekken dat er verschillende opties beschikbaar zijn. Je moet met een aantal eigenschappen rekening houden, net alsof je een matras voor je eigen bed gaat kopen. Er zijn twee hoofdtypen matrassen voor een wieg: binnenvering en schuim.

Binnenveringsmatras

Een binnenveringsmatras is doorgaans duurder dan een schuimmatras. Ze kunnen het echter ook langer volhouden. Het aantal spoelen in de matras die u kiest, heeft een aanzienlijke invloed op hoe goed de matras is gemaakt. Het is het beste om een matras te kopen met minimaal 150 spoelen, en de bekleding van de matras moet dik zijn.

Schuimmatras

Schuimmatrassen hebben geen binnenveren of spoelen. Hun stevigheid is afhankelijk van de dichtheid van het schuim. Als u een schuimmatras kiest, kies dan voor een matras die ondersteunend, stevig en stevig lijkt. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dikker. Schuimmatrassen met een lagere dichtheid behouden hun vorm niet zo lang, en het kan zijn dat u een schuimmatras moet vervangen voordat uw kind het babybedje is ontgroeid. Tegenwoordig zijn veel schuimmatrassen net zo goed geconstrueerd als binnenveringsmatrassen; Veel ouders geven er echter de voorkeur aan omdat ze veel lichter zijn, waardoor ze veel gemakkelijker te manoeuvreren zijn. Let goed op de dichtheid van een schuimmatras als dit het type matras is dat je wilt kopen.

Niet-giftige wiegmatrassen

Veel wiegmatrassen stoten na verloop van tijd giftige chemicaliën uit. Matrassen, vaak vluchtige organische stoffen (VOC's) genoemd, geven chemicaliën af in de lucht via een proces dat ontgassing wordt genoemd. Wat nog verbazingwekkender is, is dat deze chemicaliën gemakkelijker vrijkomen door de toevoeging van warmte (inclusief de lichaamswarmte van uw kleine baby) en het sterkst zijn in de directe ademhalingszone van het kind. De materialen die het meest geassocieerd worden met toxiciteit zijn:

  • Polyurethaanschuim - Vaak gebruikt in vulmaterialen voor wiegjes
  • Vlamvertragende chemicaliën
  • Vinyl (PVC) - Vaak gebruikt bij het waterdicht maken van matrassen

Als het koste wat het kost vermijden van gifstoffen bovenaan de lijst met zorgen van uw ouders staat, kies dan een wiegmatras met een Greenguard Gold-certificering. Producten met deze certificering zijn getest op chemische emissies. Een van de twee niveaus wordt toegekend aan producten, zoals wiegmatrassen, die in verband zijn gebracht met een lage uitstoot van gifstoffen:

  • Greenguard-certificering
  • Greenguard Gold-certificering

Biologisch betekent niet niet-giftig

Een veel voorkomende misvatting over biologische wiegmatrassen is dat ze niet giftig zijn. Dit is niet helemaal waar, en veel gecertificeerde biologische matrassen kunnen nog steeds materialen bevatten die gepaard gaan met hoge niveaus van gifstoffen. Als op een matras staat dat hij ‘gemaakt is van organische’ materialen, is er volop ruimte voor interpretatie. Is het gemaakt met 1% organische materialen, of is het gemaakt met 99% organische materialen?

Vind de perfecte pasvorm

Hoe belangrijk is de pasvorm van het wiegmatrasje van je baby? Dit is een kritieke kwestie! Het matras moet goed in het babybedje passen, de juiste maat hebben en stevig genoeg zijn om de veiligheid van baby's te garanderen.

Afrikaanse babyslaap in wieg
Afrikaanse babyslaap in wieg

Afmetingen wiegmatras

De standaardmaat van een standaard babybedje is 51 5/8" bij 27 1/4". Bij een standaard wiegje wil je er zeker van zijn dat je een standaard wiegmatras aanschaft. Gebruik de controle met twee vingers wanneer u uw matras in de wieg installeert. Als u een ruimte van meer dan twee vingers voelt tussen de matras en het wiegframe, past de matras niet goed en loopt uw baby het risico bekneld te raken en te stikken. Wiegjes zijn ook verkrijgbaar in een mini-wiegformaat, van 24 bij 38 inch. Als u van plan bent uw baby in een miniwiegje te leggen, koop dan het bijbehorende minimatrasje.

Dikte en stevigheid van het wiegmatras

Alle ouders willen dat hun baby's gezellig en comfortabel zijn als ze in slaap vallen, maar zich in zacht beddengoed nestelen is niet de veiligste optie voor een baby. Als het om het wiegmatras gaat, is steviger beter. Het matras hoeft niet keihard te zijn, maar wel stevig, zodat de ademhaling van het kind niet wordt belemmerd. Zachte matrassen vormen een gevaar voor baby's, vooral wat betreft verstikking en wiegendood.

De dikte van een wiegmatras kan variëren, afhankelijk van het feit of de matras op basis van binnenvering is of van schuim is gemaakt. Over het algemeen zijn binnenveringsmatrassen dikker dan schuimmatrassen. Een goede vuistregel is om een wiegmatras te kiezen dat niet meer dan vijftien centimeter dik is. Plaats nooit een schuimtopper op een babymatras. Hoewel schuimmatrassen op zichzelf acceptabel zijn, zijn schuimtoppers die op matrassen worden geplaatst dat niet.

Baby in wieg omringd door speelgoed
Baby in wieg omringd door speelgoed

Wat er op de matras gebeurt, is belangrijk

Zodra je je wieg en bijbehorende matras hebt gekocht, moet je kijken wat er op je matras past. Matrashoezen zijn populaire opties voor ouders die het matras van hun baby willen beschermen, en matrashoezen hebben unieke kwaliteiten en eigenschappen waar ouders bijzondere aandacht aan willen besteden.

Matrasbeschermer

Je kunt wiegmatrassen kopen met een vinyl, waterdichte hoes. Deze zijn geweldig, omdat de luiers van je baby niet altijd lekvrij zijn. Als je baby het wiegje nog steeds gebruikt als je met zindelijkheidstraining begint, zul je blij zijn dat de hoes van het wiegmatras ook waterdicht is! Denk naast waterdicht materiaal ook aan een matrashoes die: is

  • Hypoallergeen - Helpt allergenen weg te houden van het gezicht en lichaam van uw baby
  • Ademend - Creëert een koelere en comfortabelere omgeving voor je slapende baby

Zorg ervoor dat de wiegmatrasbeschermer goed over het wiegmatras past en geen zachtheid, klontjes, stoten of zakken aan de ruimte toevoegt. Het moet gemakkelijk van het wiegmatras kunnen worden verwijderd en gewassen in geval van vervuiling.

Matraslakens

Veel ouders kiezen wieglakens op basis van specifieke ontwerpelementen en willen dat de lakens passen bij de rest van de inrichting van de kinderkamer. Het is veel belangrijker om een wieglakentje te kiezen vanwege de functionaliteit ervan.

  • Hoeslakens zijn altijd het beste. Je wilt dat het laken strak op de matras blijft liggen, zodat er geen materiaal losraakt en de ademhaling van de baby belemmert.
  • Katoenen lakens - Katoenen lakens zijn doorgaans zacht, ademend en gemaakt van natuurlijk materiaal, wat allemaal aantrekkelijke eigenschappen zijn voor ouders. Houd er rekening mee dat katoen krimpt, dus na een eerste wasbeurt kunnen de lakens strakker lijken dan normaal.
  • Linnen lakens - Linnen is een populair materiaal voor wieglakens vanwege de natuurlijke vezels, het ademend vermogen, de weerstand tegen vuil, hypoallergene eigenschappen en duurzaamheid. Net als katoenen lakens kunnen linnen lakens krimpen en ruw aanvoelen op het huidoppervlak.
  • Bamboeplaten - Bamboeplaten voelen zacht aan en nemen goed vocht op. Bij de productie van bamboeplaten kunnen chemicaliën worden gebruikt, wat sommige ouders afschrikt.
  • Organische vellen - Organische vellen kosten vaak meer dan niet-organische vellen; maar ze zijn gemaakt zonder de zware pesticiden die vaak in materialen als katoen zitten.

Prijzen voor wiegmatrassen

Net als veel babyartikelen variëren wiegmatrassen in prijs. Ouders kunnen verwachten dat ze ergens tussen de $ 30 en duizenden dollars moeten betalen voor het matras van hun baby. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn om de matras te maken, en het merk van de matras. Wees gerust: er is een kwaliteitsmatras voor je kleintje, ongeacht je budget.

Neem de tijd en doe je onderzoek

Als het tijd is om geld op een wiegmatras te leggen, doe dat dan in de wetenschap dat je de allerbeste optie voor je kind hebt gekozen. Bedenk wat voor u persoonlijk belangrijk is. Kijk naar de verschillende materialen en prijsklassen en kies een wiegmatras dat je gemoedsrust geeft.

Aanbevolen: