Spaans interieurontwerp

Inhoudsopgave:

Spaans interieurontwerp
Spaans interieurontwerp
Anonim
Spaans binnenland
Spaans binnenland

Het Spaanse interieurontwerp heeft veel gemeen met de stijlen van de mediterrane buren, die al eeuwenlang dezelfde architectuur en vakmanschap delen. Daarom delen Spaanse huizen vergelijkbare ontwerpelementen met de Franse landelijke stijl, de Toscaanse stijl en de Marokkaanse stijl.

Basisprincipes van de Spaanse stijl

Met invloeden uit het omliggende Middellandse Zeegebied heeft het Spaanse interieurontwerp een op de kustlijn geïnspireerd kleurenpalet van blauw, groen, wit en bruin. De warmte van terracotta rood en oranje zijn andere belangrijke spelers in de Spaanse kleurenschema's vanwege het wijdverbreide gebruik van terracotta tegels voor vloeren en daken. De elementen steen en keramiek zijn heel gebruikelijk in het Spaanse ontwerp, samen met aardewerk, smeedijzeren stukken, kandelaars en gesneden houten panelen. Metalen accenten van koper zijn ook belangrijk voor deze ontwerpstijl.

Muurafwerkingen in een Spaans interieurontwerp hebben een zware textuur gemaakt met stucwerk of gips voor een interessante visuele diepte. Zachte, neutrale glazuren worden vaak gebruikt in combinatie met deze gestructureerde muren voor meer definitie en kleur. Spaanse muurdecoratie omvat meestal rijk geweven wandtapijten en smeedijzeren roosters voor een rustieke, elegante toets. Accessoires worden tot een minimum beperkt, met de neiging om een paar grotere items bij elkaar te plaatsen, zoals urnen, vazen, plantenbakken en potten.

Spaanse koloniale stijl

In de zuidwestelijke staten werd de invloed van vroege Spaanse kolonisten gecombineerd met de lokale Indiaanse cultuur om een Spaans-koloniale stijl te creëren. Dit wordt soms omschreven als een ontwerp in Mission-stijl vanwege de historische missiekerken die in de regio zijn gebouwd. Het Spaanse koloniale architectonische ontwerp wordt bepaald door binnenplaatsen, pannendaken, bogen en gladde gepleisterde muren. Het omliggende zuidwestelijke landschap inspireert een kleurenpalet van beige, diepgeel, rood, paars, roze en wit.

De meubels en accessoires in Spaanse koloniale huizen zijn gemaakt in een eenvoudige, nuchtere stijl. Meubelstukken zijn meestal gemaakt van massief hout, zoals eikenhout, en hebben een stevig ontwerp met weinig versieringen. De vierkante deuvels worden vaak zichtbaar gelaten als onderdeel van het rustieke ontwerp. Andere bekende elementen van Spaanse koloniale huizen zijn ingebouwde muurbanken, vrijstaande kasten en klokvormige hoekhaarden. De aardse vloeren in deze omgeving zijn meestal tegels gemaakt van steen, steen of keramiek. Enkele veel voorkomende Spaanse koloniale accessoires zijn aardewerk, metalen accenten, glas in lood en geweven wandkleden. Afbeeldingen van heiligen die in hout zijn gesneden of geschilderd, zijn ook populair in deze stijl.

Spaanse Revivalstijl

Spaans/Moorse tegels van RTK Studios
Spaans/Moorse tegels van RTK Studios

Tijdens de jaren twintig inspireerde het toerisme naar Zuid-Spanje de vraag naar Spaanse architectonische stijlen die in Californië moesten worden gebouwd, waar huizen uit de Spaanse Revival begonnen te ontstaan. Deze nieuwe hybride stijl bevatte klassieke Spaanse elementen zoals adobe-stenen, stucwerkmuren, terracotta daken, houten balken aan het plafond, luiken en gebeeldhouwde toegangsdeuren. Een opvallend kenmerk was het royale gebruik van smeedijzer voor poorten, balustrades, trapleuningen en raamroosters.

Spaanse Revival-interieurs waren vaak gevuld met originele stukken rechtstreeks uit Spanje of gevuld met meubelstukken in opdracht van lokale ambachtslieden. Houten meubilair werd meestal gemaakt van eiken- of grenenhout met interessante details zoals inlegwerk, houtsnijwerk of geverfde afwerkingen. Door de integratie van leer en spijkerkopversiering ontstonden opvallende meubelstukken. De Spaanse Revival-periode leidde ook tot de vervaardiging van prachtige decoratieve tegels die de ontwerpen van de Spaanse Catalina en andere traditioneel vormgegeven tegels volgden. Deze geverfde tegels hebben opvallende texturen die matte en glanzende afwerkingen combineren voor verbluffende, kleurrijke patronen.

Spaans design in uw huis bereiken

Of je nu het Spaanse design in je hele huis wilt omarmen, of slechts een paar stijlelementen aan een bestaand ontwerp wilt toevoegen, er zijn talloze manieren waarop je wat Spaanse invloed aan je interieur kunt toevoegen.

Muren

Voeg indien mogelijk wat textuur toe aan je muren, samen met een warme, getinte afwerking. Veel huizen in Spaanse stijl hebben stucwerkwanden, vooral in de keuken. Je kunt deze textuur opnieuw creëren door een aantal nepafwerkingen te gebruiken in kleuren zoals:

Spaans ontwerp
Spaans ontwerp
  • Gebroken wit
  • Abrikoos
  • Verbrande sienna
  • Goud

Zorg ervoor dat al het houtwerk, de sierlijsten of lijstwerk in huis een donkere, natuurlijke houtafwerking hebben. Het contrast van het donkere hout tegen de warmere muren zorgt voor een rijke diepte in de ruimte.

Leuningen en trappen

Schaf de massief houten trapleuningen af en vervang ze waar mogelijk door smeedijzer. Smeedijzer is terug te vinden in huizen in Spaans design en dit elegante metaal contrasteert prachtig met natuurlijk houtwerk en tegels.

Als je een kale of ongekartelde trap in huis hebt, overweeg dan om handgeschilderde terracottategels aan de stootborden toe te voegen. Zoek naar in elkaar grijpende patronen in felle kleuren zoals blauw, geel, groen en rood die een vleugje interesse en design aan deze onverwachte plek kunnen toevoegen.

Vloeren

Terwijl tegelvloeren in veel huizen in Spaanse stijl te zien zijn, zijn natuurlijke houten vloeren ook populair. Laat de vloeren zoveel mogelijk bloot en accentueer met getextureerde vloerkleden die de kleuren van de kamer overnemen.

Plafonds

Blootliggende houten balken vormen een integraal onderdeel van het ontwerp in Spaanse stijl, net als hoge plafonds en hoge muren. Als je plafonds hoog genoeg zijn, overweeg dan om wat nephouten balken met een donkere houten afwerking toe te voegen om de aandacht te trekken en een gevoel van zwaartekracht aan de ruimte te geven.

Accenten

Spaans geïnspireerde woonruimte
Spaans geïnspireerde woonruimte

Accenten zijn vaak de hoekstenen van een decorstijl. Om een ontwerp in Spaanse stijl volledig tot leven te brengen, zorg ervoor dat u voldoende van het volgende opneemt:

  • Terracotta aardewerk
  • Handgeglazuurde tegels op de achterwand van de keuken en rond de open haard
  • Smeedijzeren schansen aan de muren en kroonluchters boven tafels en in entrees
  • Zware, handgesneden meubelstukken zoals kasten, dressoirs, dressoirs en eettafels
  • Gebrandschilderde ramen
  • Gesneden stalen lampenkappen en accenten
  • Zwaar ijzeren kastbeslag en deurgrepen

Bronnen voor Spaans interieurontwerp

  • Prevailing Winds - Een mooie collectie authentiek handgeschilderd keramiek uit de Middellandse Zee.
  • Koloniale kunst - Spaanse koloniale mooie antieke meubels en accessoires.
  • Spaanse borden - Decoratieve borden, spiegels, klokken, tegels en wanddecoratie rechtstreeks van Spaanse ambachtslieden.
  • Hacienda Rustica - meubelstukken in Spaanse stijl voor alle kamers.
  • Catalina Classics - Handbeschilderde Catalina-tegels en tegelmuurschilderingen voor een echt Spaans interieur.

Creëer je eigen stijl

Voeg een Spaanse stijl toe aan elke woonstijl. Verwerk de kleuren, texturen en materialen van de stijl in uw hele huis om warmte, dimensie en persoonlijkheid aan de ruimte toe te voegen. Maak de stijl eigen door deze te combineren met de kenmerken van uw huis en geniet van de rijkdom die naar voren komt.

Aanbevolen: