Overzicht antieke en vintage auto's

Inhoudsopgave:

Overzicht antieke en vintage auto's
Overzicht antieke en vintage auto's
Anonim
Klassieke autoshow
Klassieke autoshow

Oude auto's hebben twee hoofdclassificaties: antieke en klassieke auto's. Volgens de Antique Automobile Club of America (AACA) zijn antieke auto's meer dan 45 jaar oud, terwijl klassieke auto's minstens 25 jaar oud zijn. Deze kunnen ook worden onderverdeeld in andere categorieën en onderverdelingen.

Categorieën antieke en oldtimers

Antieke en vintage auto's kunnen worden gecategoriseerd op basis van het tijdperk waarin ze werden vervaardigd, hoewel de classificaties steeds veranderen, merkt de AACA op. Hoewel er door de eeuwen heen talloze door stoom aangedreven voertuigen zijn uitgevonden, wordt de Duitse ingenieur Carl Benz volgens de Automotive Hall of Fame beschouwd als de uitvinder van de eerste moderne door benzine aangedreven auto. Hij richtte Benz & Cie op, dat in 1900 de grootste autofabrikant ter wereld werd en nu bekend staat als Mercedes Benz.

Het veteranentijdperk

Oldsmobiel
Oldsmobiel

Het Veteranentijdperk (1888 tot 1905) introduceerde de eerste met succes vervaardigde auto's. Gedurende deze periode merkt History.com op dat auto's individueel werden gebouwd, een langzaam proces dat tot extra kosten leidde en consumenten dwong maanden te wachten voordat ze klaar waren. Vroege auto's werden aangedreven door stoom, elektriciteit of benzine, hoewel auto's met verbrandingsmotoren sneller waren en langere afstanden konden afleggen. Deze auto's gingen vaak kapot, zowel door mechanische problemen als omdat onverharde wegen te vol putten en sporen waren voor koetsen zonder paarden. Brandstof was moeilijk te vinden en door de snel veranderende technologie ontdekten autobezitters dat hun geliefde voertuigen snel verouderd waren. Vanwege deze problemen waren auto's meer een hobby dan een praktische manier van reizen.

Populaire auto's uit het Veteran Era-tijdperk en hun originele prijzen zijn onder meer:

  • 1903 Winton-toerwagen: $ 2.500
  • 1904 Oldsmobile met gebogen dashboard: $ 650 per History.com
  • 1905 Ford Model F: $ 1, 200

Huidige waarden voor Veteran Era-auto's:

  • 1903 Oldsmobile Model R 'Curved Dash' Runabout: $ 58.608, verkocht via Bonhams
  • 1904 Ford Model 'AC' Tonneau: $88.000 verkocht via Bonhams

Het kopertijdperk

The Brass Era (1905 tot het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914) dankt zijn naam aan de koperen versieringen van lampen tot radiatoren die op deze vroege auto's te vinden zijn.

Ford-Model T
Ford-Model T

In 1908 produceerde Henry Ford het Model T, een goedkope auto met gestandaardiseerde onderdelen. Model T's waren enorm populair en luidden de 'allemans'-auto in. Geconfronteerd met de vraag naar auto's die groter waren dan het aanbod, ontwikkelde Ford in 1913 een verbeterde auto-assemblagelijn die het bouwen van een chassis terugbracht van 12,5 naar 1,5 uur en het bedrijf uiteindelijk in staat stelde 100 Model T's per dag te leveren, aldus de Ford Motor Company. Massaproductie veranderde de productie, waardoor het werk sneller ging en onderdelen werden aangeboden die van de ene auto naar de andere konden worden gewisseld met de perfecte pasvorm. Ford's Tin Lizzie is bekend, maar er waren in die tijd veel andere autofabrikanten; vóór de depressie waren er honderden fabrikanten in de Verenigde Staten. Ontwikkelingen omvatten elektronische ontstekingssystemen, vierwielremmen, bladveren voor ophangingen en de verschuiving van houten carrosserieën naar stalen carrosserieën met houtconstructies.

Belangrijke auto's uit het kopertijdperk zijn onder meer:

  • 1906 Ford Model N: $600 per History.com
  • 1908 Fritchle Model A elektrische roadster: $ 2.000
  • 1910 Thomas 'Flyabout'-roadster: $ 6.000

Huidige waarden voor auto's uit het Brass Era-tijdperk:

  • 1906 Winton Model K Touring: $ 160.000 verkocht via RM Sotheby's
  • 1906 Ford Model N: $ 12.650, verkocht via RM Sotheby's
  • 1910 Thomas Flyer Model K 'Flyabout': $ 825.000, verkocht via Bonhams
  • 1912 Oakland Model 40 Touring: $ 28.265, verkocht via Bonhams

Vintage tijdperk

De Vintage Era (1918-1929) omvatte het decennium tussen het einde van de Eerste Wereldoorlog en de beurskrach die de Grote Depressie veroorzaakte. Auto's hadden afgesloten ruimtes voor passagiers en comfort was meer een overweging. Steeds krachtigere motoren met acht, twaalf en zelfs zestien cilinders vonden de voorkeur boven de langzamere, trillende viercilindermotoren die in veel auto's uit het kopertijdperk te vinden zijn.

Model A
Model A

In 1925 was er in de Verenigde Staten één auto op elke zes personen, volgens een rapport van de Library of Congress. Vijf jaar later, in 1930, was dat aantal veranderd in één auto per 4,6 inwoners van het land.

Belangrijke auto's uit deze periode waren:

  • Ford Model T: de prijzen begonnen in 1909 bij meer dan $800, maar werden in 1925 verlaagd tot $290
  • 1924 Chevrolet-toerwagen: $ 525 per advertentie bij The People's History (TPH)
  • 1923 Maxwell sedan: $ 1.045 via TPH
  • 1921 Cadillac-toerwagen: $ 3.940 volgens TPH

Huidige waarden van Vintage Era-auto's zijn onder meer:

  • 1924 Chevrolet Superior F Touring: $ 25.850, verkocht via Barrett-Jackson
  • 1922 Cadillac Model 61 Touring: $ 19.800, verkocht door Bonhams
  • 1923 Maxwell 25 Club Coupe: $ 10.500, verkocht via Mecum
vintage auto
vintage auto

In 1930 consolideerden verschillende autofabrikanten of gingen failliet, waardoor er slechts een paar grote autofabrikanten overbleven, waarvan er vele nog steeds actief zijn. General Motors consolideerde de productie van Chevrolet met Pontiac en Buick met Oldsmobile. In 1933, midden in een verwoestende economie, slaagde GM erin om 753.039 nieuwe voertuigen te verkopen in de VS, volgens Automotive News.

Belangrijke auto's uit dit tijdperk zijn onder meer:

  • 1929 Studebaker President roadster: $ 1.895 per TPH-advertenties
  • 1938 Hudson 112 sedan: $ 694
  • 1948 Cadillac Series 61 sedan: $ 2, 833

Huidige waarden van auto's uit het tijdperk van vóór de Tweede Wereldoorlog:

  • 1927 Studebaker Erskine SIX: $ 16.500, verkocht door Dorotheum
  • 1937 Hudson Terraplane: $ 40.700, verkocht via RM Sotheby's
  • 1948 Cadillac Series 62 Cabriolet van Saoutchik: $ 857.500, verkocht door RM Sotheby's

Naoorlogse tijdperk

In 1949 introduceerde General Motors de V8-motor met hoge compressie in zijn merken Oldsmobile en Cadillac, waarmee de weg werd geëffend voor betaalbare grotere, krachtigere auto's. Auto's werden flamboyanter vormgegeven en de vraag steeg onder gezinnen uit de middenklasse, aangevoerd door terugkerende troepen uit de oorlog.

Chevrolet
Chevrolet

In 1960 maakten Amerikaanse autofabrikanten zich zorgen over de buitenlandse concurrentie toen Japan en Europa kleinere, zuinigere auto's perfectioneerden. Ze reageerden met Chevrolet's Corvair met de motor achterin, Ford met de Falcon en Chrysler met de Valiant en Lancer; allemaal geïntroduceerd in 1960. Met de introductie van Ford's sportieve Mustang op de Wereldtentoonstelling in New York in 1964 stond een golf van meer prestatiegerichte auto's op het punt bestuurders weg te leiden van de "compacte" auto's van het begin van de jaren zestig. Hierdoor ontstond een subcategorie die bekend staat als Muscle Cars.

Belangrijke auto's uit dit tijdperk zijn onder meer:

1955 Chevrolet Nomad stationwagen: $ 2.571

  • 1964 Ford Mustang: $ 2.368
  • 1972 Chevrolet Corvette sportcoupé: $ 5.472

De huidige waarden van auto's uit het naoorlogse tijdperk zijn onder meer:

  • 1955 Chevrolet Bel Air 210: $ 52.000, verkocht via Gateway Classic Cars
  • 1965 Ford Mustang Fastback Coupé: $ 43.093, verkocht via Bonhams
  • 1969 Chevrolet Corvette Stingray: $ 38.000, verkocht door GAA Classic Cars

Hoe worden antieke auto's beoordeeld?

Als u van plan bent met uw gerestaureerde auto te gaan rijden, moet deze verzekerd zijn bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in klassieke en/of oldtimers. Hagerty Insurance beschikt over een handige online taxatietool voor auto's gemaakt sinds 1945. U moet een account aanmaken om toegang te krijgen tot de functies van de site. De meeste antieke auto's vallen in een van de zes categorieën. Uiteindelijk wordt de autowaarde bepaald door de wenselijkheid, zeldzaamheid, staat en kwaliteit van de restauratie.

  • Onderdelenauto: dit is een auto die geen waarde heeft, behalve de individuele vintage onderdelen die kunnen worden gebruikt bij het restaureren van andere auto's.
  • Herstelbaar: dit is een beschadigde auto die kan worden hersteld.
  • Goed: een goede auto is er een die slechts een minimale verbouwing nodig heeft. Als het een restauratie van lage kwaliteit heeft, zal de waarde niet stijgen, zelfs niet als het in goede staat verkeert.
  • Zeer goed: deze auto rijdt en de restauratie is acceptabel of verkeert in een goede, originele staat.
  • Prima: een zorgvuldig gerestaureerde auto met voornamelijk originele of reproductiecomponenten die in goede staat verkeert.
  • Uitstekend: een antieke auto die perfect is gerestaureerd of een auto die in perfecte, originele staat verkeert.

Genieten van antieke en oldtimers

Hoewel de meeste mensen zich geen verzameling antieke en vintage auto's kunnen veroorloven, is het leuk om ernaar te kijken op antieke autoshows en in musea in de Verenigde Staten. Auto's zijn een prachtig stukje geschiedenis en tonen de vindingrijkheid en het design en vakmanschap tentoongesteld gedurende de 20e eeuw. Ze herinneren aan een tijd waarin het vermogen om van de ene plaats naar de andere te komen niet vanzelfsprekend was en een autorit, kort of lang, ook een bijzondere, unieke ervaring kon zijn.

Aanbevolen: