Favrile Glass: gerenommeerd vakmanschap en een levendig verleden

Inhoudsopgave:

Favrile Glass: gerenommeerd vakmanschap en een levendig verleden
Favrile Glass: gerenommeerd vakmanschap en een levendig verleden
Anonim
Kleurrijke Tiffany-lamp
Kleurrijke Tiffany-lamp

Er gaat niets boven het verbluffende effect van het zien van fel licht dat door gekleurd glas schijnt, en je hebt de illustere familie Tiffany en hun 19e-eeuwse innovatie, Favrile-glas, om deze historische technieken weer tot leven te brengen. Duik diep in hoe dit unieke proces van gekleurd glas zich ontwikkelde en de manier waarop de naam Tiffany werd ingebed in de reguliere Amerikaanse cultuur.

Hoe Favrile Glass ontstond

De oprichter van Tiffany & Co., Charles Lewis Tiffany, had zes kinderen, van wie er één bekend werd als een productieve Amerikaanse kunstenaar. Louis Comfort Tiffany werd geboren in 1848 en tegen het einde van de jaren zestig van de negentiende eeuw wilde hij zijn artistieke vaardigheden aanscherpen. Aanvankelijk opgeleid als schilder, begon Tiffany halverwege de jaren zeventig van de negentiende eeuw met het beoefenen van glastechnieken. Uiteindelijk kon hij zijn eigen glasfabriek lanceren, eerst de Tiffany Glass Company genaamd en later Tiffany Studios. Onder zijn ontwerpleiderschap en met behulp van zijn gepatenteerde glaskleuringsproces bloeiden de zaken. Tiffany omarmde de natuurlijke motieven en felle kleuren van de Art Nouveau-beweging en werd al snel erkend vanwege zijn talenten. Hij stapte over van het maken van decoratieve lampen, vazen en sieraden naar het aannemen van opdrachten voor grote glas-in-loodinstallaties. Het grootste deel van zijn nalatenschap, en het aspect van zijn werk waar mensen het meest bekend mee zijn, zijn echter de iconische Tiffany-lampen die Amerikaanse gezinnen al tientallen jaren op hun bureaus en bijzettafels willen tentoonstellen.

Louis troost tiffany
Louis troost tiffany

Favrile-glas identificeren

Zelfs vanaf een afstand is Favrile-glas ongelooflijk opvallend; Toch bestaat er altijd bezorgdheid over reproducties van hoge kwaliteit, waardoor zowel taxateurs als verzamelaars voor de gek worden gehouden. Daarom wilt u er absoluut zeker van zijn dat het stuk waarop u biedt, volledig authentiek is. De snelste manier om dit te doen (zonder contact op te nemen met een taxateur) is door te controleren op een van de zeven verschillende soorten Tiffany-merken die beschikbaar zijn, die allemaal een variatie op de naam van het bedrijf bevatten. Het meest kwetsbare hiervan zijn de papieren labels van het bedrijf, die het gemakkelijkst te identificeren zijn.

Favrile Glass' vele vormen

Hoewel het bedrijf een enorme voorraad historische stukken heeft die het de afgelopen 100 jaar heeft vervaardigd, zijn de drie meest populaire producten vazen, lampen en glas-in-loodinstallaties. Hoewel deze drie categorieën zich op enorm verschillende schaalniveaus en doelgroepen richten, weerspiegelen ze allemaal die etherische toets die alleen een Favrile-stuk kan hebben.

Tiffany glazen lampenkap
Tiffany glazen lampenkap

Tiffany Favrile Vaas

Favrile vazen zijn iets anders ontworpen dan wat wordt beschouwd als Tiffany's typische patchwork-glasstijl. De meeste van deze iriserende vazen zijn volledig bedekt met vloeiende tinten van aardetinten die in elkaar overvloeien. Deze statement-stukken glinsteren bijna als het licht er precies op v alt, en ze zijn verkrijgbaar in vrijwel elke denkbare maat en vorm. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn een aanzienlijke hoeveelheid geld waard. Hier zijn een paar verschillende voorbeelden van hoe deze Tiffany Favrile-vazen op een veiling zijn geprijsd.

  • Zwarte Tiffany Favrile Millifiori vaas - $ 4, 500
  • Amber Tiffany Favrile vaas - $ 2, 350
  • Zeldzaam zuur geëtst, esdoornbladmotief, Amber Tiffany Favrile vaas - $ 2, 250
Tiffany Favrile vaas
Tiffany Favrile vaas

Tiffany Favrile-lamp

Door sommigen beschouwd als iconischer dan de vele sieradenlijnen van het bedrijf, werd de Tiffany Favrile-lamp (vaak afgekort tot gewoon 'Tiffany-lamp') voor het eerst aan de wereld geïntroduceerd op de Chicago World's Fair in 1893. Deze gekleurd lood of lampenkappen van koperfolieglas brachten de elegantie en religieuze weerklank van grote glas-in-loodramen in het gemiddelde huis, en ze belichaamden perfect de tinten en patronen van de natuurlijke wereld waarmee de art nouveau- en esthetische stromingen in deze periode werden geconfronteerd. Gezien hun blijvende populariteit moet je extra op je hoede zijn bij de aankoop van een antieke of vintage Tiffany-lamp, aangezien er elke dag talloze reproducties op de markt komen. Omdat deze items door de kunstmarkt zeer verzamelbaar zijn geworden, worden zeldzame stukken gewaardeerd in de duizenden en tienduizenden dollars. Hier zijn enkele van de schokkende bedragen waarvoor deze lampen onlangs zijn verkocht.

  • Tiffany "Trumpet Creeper" tafellamp - bijna $ 2.300.000
  • Tiffany 'Elaborate Peony'-vloerlamp - bijna $ 700.000
  • Tiffany 'Dragonfly'-vloerlamp - ongeveer $ 675.000
Tiffany Favrile-lamp
Tiffany Favrile-lamp

Tiffany Favrile glas-in-loodinstallatie

De grootste Favrile-glasprojecten waaraan de Tiffany Studio begon, waren speciale glas-in-loodinstallaties in opdracht van verschillende opdrachtgevers. Volgens deskundige taxateur, Dr. Lori Verderame, "kunnen Tiffany-ramen in goede staat variëren van $ 25.000 tot $ 150.000, die momenteel op de markt zijn." Er is een kleine kans dat u deze ramen op een veiling aantreft, aangezien enkele particulieren opdrachten hebben gegeven aan het bedrijf; Er zijn echter veel openbare voorbeelden van deze glas-in-loodramen in New York die u zelf kunt bekijken, en hier zijn er maar een paar.

  • Christ Church - Rochester, NY
  • St. Paul's Episcopale Kerk - Rochester, NY
  • Derde Presbyteriaanse Kerk - Rochester, NY
  • St. Mary's Kerk - Rochester, NY
  • St. Michael's Kerk - New York City, NY
Tiffany Favrile glas-in-loodinstallatie
Tiffany Favrile glas-in-loodinstallatie

DIY Je eigen favoriete glas

Vanwege de esthetische afkomst en populariteit van het bedrijf is het onwaarschijnlijk dat de meeste mensen een van deze luxueuze art-nouveaukunstwerken kunnen bemachtigen. Toch kunnen fans van de ongelooflijke stijl die door Louis Comfort Tiffany is vernieuwd, thuis oefenen met het maken van hun eigen DIY Favrile-glas met slechts drie dingen: plastic paginabeschermers, elektrische tape en felgekleurde permanente markers. Door verschillende delen van de transparante vellen in te kleuren met de felgekleurde stiften en vervolgens zwarte isolatietape te gebruiken om de verschillende delen van elkaar te scheiden, bent u goed op weg om de ontwerpen van de meesterglasmaker zelf te emuleren.

Aanbevolen: