Tips voor verzamelaars van zeldzame boeken

Inhoudsopgave:

Tips voor verzamelaars van zeldzame boeken
Tips voor verzamelaars van zeldzame boeken
Anonim
Antiquarische boeken
Antiquarische boeken

Het verzamelen van zeldzame boeken is een hobby sinds de 16e eeuw, toen rijke kopers op zoek gingen naar unieke voorbeelden van geïllustreerde manuscripten en oude werken. Hoewel deze hobby op het eerste gezicht misschien duur lijkt en buiten uw financiële bereik ligt, kunt u zonder grote investeringen toch enkele zeldzame boeken aanschaffen. En net als bij alle verzamelplaatsen zijn er enkele termen en tips waarmee u bekend moet zijn voordat u aan uw verzameling zeldzame boeken begint.

Boekjargon

Veel termen met betrekking tot zeldzame boeken worden door elkaar gebruikt, of betekenen iets anders dan we denken dat ze doen. Als u het verschil kent, kunt u uw verzamelwereld uitbreiden.

  • Over het algemeen zijn antiquarische boeken boeken die zijn gepubliceerd in de 19e eeuw en eerder. 'Antiquarisch' betekent niet altijd 'duur' -- er zijn veel boeken uit de 18e eeuw die relatief goedkoop zijn, gezien hun leeftijd.
  • Een zeldzaam boek is een boek dat niet vaak wordt gevonden en waar veel vraag naar is. De zeldzaamheid van een boek heeft niets te maken met de leeftijd: er zijn boeken uit de 17e eeuw die veel minder kosten dan een boek dat in 1920 werd gepubliceerd. De vraag bepa alt de prijs.
  • " Eerste editie" is een van de meest onbegrepen uitdrukkingen bij het verzamelen van boeken. Een boek uit de eerste editie kan zeldzaam en duur zijn, of zo gewoon als lucht. 'Eerste editie' betekent de eerste keer dat het boek in een bepaalde vorm in druk is verschenen (het betekent ook dat bij de oplage slechts één set drukplaten is gebruikt.) U kunt een eerste Amerikaanse editie van Huckleberry Finn krijgen, die werd gedrukt voor de eerste keer in 1885. Je kunt ook een eerste editie van het boek laten drukken met illustraties van een bekende kunstenaar in 1956. U beta alt voor de eerste $ 38.000; misschien $ 500 voor de laatste. Laat u niet misleiden door een verkoper die benadrukt dat een boek een eerste druk is; "Welke eerste editie?" is de vraag die je moet stellen.

Wat te verzamelen

De meeste zeldzame boekencollecties beginnen vanwege serendipiteit: je bezit een boek, dan kom je een ander, gerelateerd boek tegen en misschien geeft een vriend je een derde. Plotseling raakt de boekenplank vol, dus het plannen van een verzameling kan je op de lange termijn helpen.

Misschien wel de belangrijkste vraag waarmee u uw verzameling zeldzame boeken kunt beginnen, is: "Wat moet ik verzamelen?" Het antwoord: wat je ook leuk vindt aan zeldzame boeken, waaronder:

  • Fijne edities:Dit zijn de in leer gebonden en geïllustreerde boeken waarbij het maken van het boek voorrang kan hebben op de tekst. Soms werden deze in sets uitgegeven en moet je je verzameling boek voor boek samenstellen.
  • Negentiende-eeuwse banden: In de afgelopen eeuwen kocht een boekkoper een boek gebonden in zwaar karton (karton) en liet het boek vervolgens op maat naar zijn smaak weerkaatsen. Boekbinders stonden vaak bekend om hun leren en vergulde werk, dat op zichzelf verzameld kon worden.
  • Titels: Als je één boek in het bijzonder leuk vindt, waarom verzamel je het dan niet in al zijn vele versies? Zeldzame boeken op dit gebied zijn onder meer The Sketchbook van Washington Irving en The Adventures of Huckleberry Finn van Mark Twain. Beide boeken zijn sinds de 19e eeuw duizenden keren herdrukt.
  • Een bepaalde auteur. Kies je favoriete auteur en verzamel al haar boeken zo dicht mogelijk bij de originele editie.
  • Gesigneerde exemplaren: Wanneer u een zeldzaam boek tegenkomt dat is ondertekend door de auteur, verwacht dan meer te betalen. Maar er gaat niets boven het aanraken van de handtekening van de auteur en jezelf terug in de tijd wanen. De handtekening van Nathaniel Hawthorne is een van de zeldzaamste.
  • Een onderwerp: Het verzamelen van alle zeldzame boeken die over stoomboten of magie zijn gepubliceerd, kan een leven lang zoeken duren, maar als je op onderwerp koopt, kun je zeldzame boeken uit vele perioden ontdekken.

Zorg voor je boeken

Je collectie is waardevol en oudere boeken vergen een zekere mate van basiszorg. Het papier is vaak kwetsbaar, de omslagen zijn versleten en er zitten enkele lichte scheurtjes in. Wat te doen?

  1. Als uw boeken hulp nodig hebben, zoek dan een boekenconservator, die u kan helpen beslissen wat de beste manier is om uw collectie te bewaren en op te slaan.
  2. Repareer nooit een boek met huishoudelijke materialen zoals plakband, lijm of nietjes. Alles wat je met een boek doet, moet volledig omkeerbaar zijn, en moderne lijmen maken dit bijna onmogelijk.
  3. Bewaar ten slotte uw boeken in een ruimte met een lage luchtvochtigheid, luchtcirculatie en indirect zonlicht; te veel vocht of licht kan ervoor zorgen dat een boek gaat rotten.

Andere do's en don'ts zijn:

  • Laat uw boeken niet leunen - dit resulteert in een scheve rug en vervormde omslagen.
  • Oudere boeken kunnen lijden aan roodrot, een aandoening waarbij het leer verslechtert en poeder afgeeft. Het is niet terug te draaien, maar roodrot kan wel worden afgeremd met bepaalde chemische toepassingen, en dat is werk voor een boekenconservator. Als u een zeldzaam boek tegenkomt en het lijdt aan roodrot, kunt u het boek altijd laten terugkaatsen, maar u moet wel enkele honderden dollars betalen aan een deskundige boekbinder.
  • Behandel lederen covers niet met welk schoonmaakmiddel dan ook. Laat dit doen door een professional.
  • Losse handtekeningen (groepering van pagina's) moeten weer worden vastgenaaid. Probeer ze niet vast te lijmen.
  • Buig de rug niet, zodat je het boek plat kunt leggen. Koop een boekenhouder, die een open boek ondersteunt en je in staat stelt het tentoon te stellen zonder de rug te breken.
  • Houd boeken uit de buurt van kisten gemaakt van ruw of onverzegeld hout. Kies in plaats daarvan voor metalen of afgesloten planken en geef boeken voldoende ruimte om te ademen.

Prijzen

Het is vrij simpel: een zeldzaam boek is net zoveel waard als iemand ervoor wil betalen. Dit is de reden dat de geschatte prijs vaak met duizenden dollars wordt overtroffen; twee mensen wilden het boek zo graag hebben dat ze er meer voor konden betalen. Maar ondanks deze eigenaardigheid zijn er enkele richtlijnen die door dealers worden gebruikt om boekenprijzen vast te stellen, en deze zouden u moeten helpen begrijpen waarom de markt rekent op wat zij doet.

  • Dealers besteden veel tijd aan onderzoek. Ze kijken naar veilingcatalogi, andere boekenwebsites, nieuwsartikelen, allemaal om te zien voor hoeveel een bepaald boek is verkocht, en wanneer. Geen enkele dealer zal een boek ver onder de standaard marktprijs verkopen, dus verwacht niet veel koopjes te krijgen bij de aankoop van klassiekers als Finnegans Wake of Sense and Sensibility.
  • Zeldzame boeken blijven zeldzaam. Er zijn er maar een beperkt aantal gedrukt en naarmate de markt ervoor toeneemt, stijgen ook de prijzen. Mogelijk ziet u een prijsschommeling, maar zelden een daling.
  • Elke dealer weet wat haar markt kan verdragen. Ze weet wie wat koopt en hoeveel ze bereid zijn te betalen. Het kan zijn dat u een zeldzame boekenwinkel binnengaat en een boekdeel voor $100 ziet; in een andere winkel is de prijs $200.
  • Dealers hebben nu te maken met internet, waar iedereen weet welke prijzen er zijn. Websitevermeldingen helpen de prijzen van boeken stabiel te houden, omdat je tientallen exemplaren online kunt vergelijken. De prijs die voor hetzelfde boek wordt vermeld, kan €10 of €100 variëren, dus kijk even rond.
  • Hoe beter de staat, hoe hoger de prijs. Een ongerept exemplaar levert veel meer op dan een afgekrabd exemplaar met ezelsoren. Verwacht dienovereenkomstig te betalen.
  • Doe je huiswerk en besteed tijd aan het vergelijken van prijzen, beschrijvingen en dealers. Bauman Rare Books laat je kennismaken met het topsegment van het verzamelen van boeken, met prijzen boven de $ 250.000.
  • Regionale boeken worden in hun eigen regio meestal voor meer verkocht dan ergens anders. Als je boeken over een specifiek gebied verzamelt, controleer dan de online prijzen voordat je ze koopt.

Waar te winkelen

Er zijn duizenden boekhandelaren die online verkopen via veilingen, organisaties en winkelsites. De meesten van hen beantwoorden graag vragen over hun aanbod en velen van hen hebben gedetailleerde lijsten over de boeken, wat een geweldige manier is om meer te leren over verzamelen. Gerenommeerde online boekhandelaren staan achter hun boeken; Als het niet is wat je had verwacht, kun je de boeken vaak retourneren, maar controleer altijd het beleid van de dealer voordat je koopt.

Twee uitstekende portalen voor boekenverzamelaars zijn de American Book Exchange (ABE), waarmee u eenvoudig tientallen dealers kunt doorzoeken op auteur, publicatiedatum, editie, enzovoort, en Alibris, dat nieuwe en zeldzame boeken aanbiedt, en heeft een krachtige zoekmachine. Enkele andere bronnen voor het kopen van boeken zijn onder meer:

  • De Antiquarian Booksellers Association of America (beter en gemakkelijker bekend als ABAA) is een lidmaatschapsgroep van dealers die een verbazingwekkend assortiment zeldzame boeken aanbieden. Een recente aanbieding was een gedicht van $ 65.000, ondertekend door de dichter Emily Dickinson. Aan de andere kant waren de hedendaagse rapporten over de burgeroorlog $ 100 en meer.
  • De International League of Antiquarian Booksellers biedt dezelfde diensten als ABAA. Ze bieden ook online aankondigingen van nieuwe aanbiedingen en catalogi van over de hele wereld.
  • Argosy Books is een van de beroemde boekverkopers in New York, met boeken uit de 19e eeuw vanaf ongeveer $ 50 en meer. Een onlangs gepubliceerd boek over een relatief onbekende burgeroorlog in Missouri kostte $ 1500.
  • Swann Auction Galleries houden meerdere keren per jaar veilingen en boeken zijn erg populair bij kopers. Bij een recente schapuitverkoop (om ruimte in een winkel vrij te maken) waren medische boeken te zien, 45 delen uit de 19e eeuw, genoteerd voor $ 400-600.

Een spannende collectie

Het verzamelen van zeldzame boeken kan een 'zachte waanzin' zijn, zoals verzamelaar en auteur Nicholas Basbanes het noemt, en een boeiende manier om tijd en geld te besteden. Niemand begint als een geweldige verzamelaar, maar het is zeker leuk om daar te komen.

Aanbevolen: