Wat zijn antieke verzamelobjecten en welke zijn het meest waardevol?

Inhoudsopgave:

Wat zijn antieke verzamelobjecten en welke zijn het meest waardevol?
Wat zijn antieke verzamelobjecten en welke zijn het meest waardevol?
Anonim
vintage verzamelobjecten te koop
vintage verzamelobjecten te koop

Het porseleinen beeldje uit Dresden van je grootmoeder is waarschijnlijk meer waard dan haar Franklin Mint-verzamelborden, maar het kan moeilijk zijn om te begrijpen wat sommige antieke verzamelobjecten waardevol maakt en andere niet veel waard. Het kunnen identificeren van een waardevol verzamelobject is een geweldige vaardigheid, of je nu de zolder van je oma aan het opruimen bent of in een kringloopwinkel rondsnuffelt. Deze tips kunnen helpen.

Weet wat een verzamelobject tot antiek maakt

Om iets als antiek te kunnen beschouwen, moet het meestal minstens 100 jaar oud zijn. Voor bepaalde categorieën, zoals auto's, kunnen andere regels gelden, maar de meeste verzamelobjecten hebben een eeuw geschiedenis nodig om echt antiek te zijn. Items die minstens 20 jaar oud zijn, maar minder dan 100 jaar oud, worden als vintage beschouwd. Er zijn enkele tekenen dat verzamelobjecten oud genoeg zijn om antiek te zijn.

Houd het volgende in de gaten als je antiek identificeert:

  • Tekenen van slijtage- Een antiek item heeft vaak tekenen van slijtage, zoals krassen, geschaafde plekken, verfverlies of andere onvolkomenheden. Deze slijtage treedt alleen op op oppervlakken die worden aangeraakt of gebruikt, waardoor het gemakkelijk te onderscheiden is van opzettelijk versleten items die er oud uitzien. Een verzamelobject zoals een beeldje kan bijvoorbeeld kleine chipjes hebben op kwetsbare en zichtbare plekken.
  • Patina of aanslag - Naast duidelijke tekenen van slijtage kan een antiek verzamelobject ook een patina hebben. Dit geldt met name voor voorwerpen gemaakt van metaal die de neiging hebben te verkleuren. Als je bijvoorbeeld koperen trofeeën verzamelt, zullen oude exemplaren verkleuring vertonen.
  • Fijne details - Je hebt misschien wel eens gehoord van het gezegde: "Ze maken ze gewoon niet meer zoals vroeger." Dit geldt als het om verzamelobjecten gaat. Oudere verzamelobjecten zijn vaak voorzien van fijn vakmanschap, zoals met de hand beschilderd, delicaat snijwerk en andere details.

Zoek naar verzamelobjecten die zeldzaam zijn

vintage verzamelpoppen
vintage verzamelpoppen

Zelfs als je iets kunt identificeren dat oud is, wil dat nog niet zeggen dat het interessant is voor verzamelaars. Zeldzaamheid is een van de eigenschappen die antiek moet hebben om aantrekkelijk te zijn voor potentiële verzamelaars. Zeldzaam antiek is beter verzamelbaar omdat het moeilijker te vinden is, waardoor het aanbod kleiner is dan de vraag.

Dit zijn een paar tekenen dat een antiek verzamelobject zeldzaam is en daarom waarschijnlijk van hogere waarde is:

  • Errors- Zoek naar fouten en drukfouten wanneer u door verzamelobjecten bladert. Wanneer de fabrikant een fout maakt bij de productie van een artikel, komt dit meestal zelden voor. Munten met zeldzame muntfouten zijn bijvoorbeeld meer waard dan de meer gebruikelijke exemplaren.
  • Beperkte serie - Een serie of groep items kan meer waard zijn, vooral als de groep beperkt is. Een antieke verzamelpop kan bijvoorbeeld meer waard zijn als deze deel uitmaakt van een serie. Dit zorgt er niet altijd voor dat een item verzamelbaar is, maar het kan wel helpen.
  • Weinig overgebleven - Als iets echt oud is en regelmatig wordt gebruikt, kan het na verloop van tijd zeldzaam worden, ook al was het gebruikelijk toen het werd gemaakt. Een stripboek dat in 1938 voor 10 cent werd verkocht, wordt nu bijvoorbeeld voor miljoenen dollars verkocht omdat er nog zo weinig van deze kwetsbare papieren uitgaven bestaan.
  • Kostbare of niet meer gebruikte materialen - Sommige verzamelobjecten zijn gemaakt van dingen die ze zeldzaam maken. Bakeliet is bijvoorbeeld een vroeg plastic, en het is behoorlijk verzamelbaar omdat het niet meer wordt gebruikt. Kostbare materialen maken ook iets zeldzaams, omdat deze materialen vaak waardevol zijn vanwege hun schaarste.

Vind antieke verzamelobjecten van gewenste fabrikanten

Antiek kan ook waardevol en verzamelbaar zijn vanwege het bedrijf of de persoon die het heeft gemaakt of ontworpen. Veel mensen verzamelen antiek van specifieke fabrikanten, zoals Hummel of Royal Doulton. In sommige categorieën verzamelobjecten zijn er bijzonder gewilde merken. Veel mensen verzamelen bijvoorbeeld antieke gietijzeren deurstoppers, maar Hubley-deurstoppers behoren vaak tot de meest waardevolle.

Beroemde ontwerpers of ambachtslieden kunnen ook een verzamelobject maken. Als u bijvoorbeeld antiek sterling bestek verzamelt, zijn bepaalde merken zoals Durgin of Tiffany & Co. bijzonder waardevol.

Kies mooie verzamelobjecten

Een mooi antiek is bijna altijd meer verzamelobject dan iets dat minder aantrekkelijk is. Dit geldt met name wanneer het stuk handgemaakt of met de hand gedecoreerd is. Verzamelobjecten die aantrekkelijk zijn, zijn het meest waard, als alle andere factoren gelijk zijn. Mooie collecties zijn simpelweg mooier om in huis te laten zien. Kijk naar enkele waardevolle oude ansichtkaarten en je zult het volledig begrijpen.

Overweeg op zoek te gaan naar waardevol verzamelantiek

Bepaalde soorten antiek zijn waardevol, en het is goed om te weten waar je op moet letten als je rondkijkt. Originele kunst, depressieglas, zeldzame boeken, verlichtingsarmaturen en andere categorieën hebben doorgaans een hoge waarde onder antiekverzamelaars. Als je deze items in de gaten houdt terwijl je rondsnuffelt in kringloopwinkels en antiekwinkels, kun je waarde toevoegen aan je collectie.

Aanbevolen: