Waarden van antieke boeken: bronnen voor het beoordelen van de waarde

Inhoudsopgave:

Waarden van antieke boeken: bronnen voor het beoordelen van de waarde
Waarden van antieke boeken: bronnen voor het beoordelen van de waarde
Anonim
vrouw die een antiek boek leest
vrouw die een antiek boek leest

Je hoeft geen antiquair te zijn om bepaalde antieke boekwaarden te kunnen ontleden. Of je nu een gevarieerd kavel hebt gescoord op een boedelveiling of de waardevolle collectie van een familielid hebt geërfd, met een beetje studie zul je er zeker van zijn dat je waarden kunt achterhalen voor allerlei soorten in leer gebonden teksten.

De verschillende redenen waarom antieke boeken worden geëvalueerd

De geldwaarde van een antiek boek varieert, net als de waarde van alle antiek, op basis van de huidige marktvraag en waar het boek wordt gekocht of verkocht. Over het algemeen worden zeldzame boekwaarden niet gemeten met een specifiek dollarcijfer, maar met een bereik.

Sommige van dit soort professionele waarden die mensen verwerven zijn:

  • Verzekering- De verzekeringswaarde, doorgaans de hoogste winkelwaarde, wordt meegedeeld via een formele schriftelijke taxatie en is het bedrag dat het zou kosten om het boek te vervangen als het zou worden vernietigd of gestolen.
  • Detailhandel - De verkoopprijs, of winkelwaarde, is de waarde van het boek wanneer het wordt verkocht bij een antiekwinkel of een antiquair.
  • Eerlijke markt - De eerlijke marktwaarde van het boek is een overeengekomen prijs wanneer noch de koper, noch de verkoper onder enige druk staat om te verkopen of te kopen.
  • Belasting - De belastingwaarde, of boedelwaarde, is de gemiddelde prijs waarvoor soortgelijke boeken op een veiling worden verkocht, en de IRS bepa alt dit aantal.
  • Veiling - De veilingprijs is de open marktprijs waarvoor een boek doorgaans zou worden verkocht als noch de verkoper, noch de koper hoeft te verkopen.
  • Groothandel - De groothandelsprijs is de prijs die een dealer voor het boek beta alt, wat doorgaans ⅓ tot ½ minder is dan de verkoopprijs op de secundaire markt.

Een andere methode om de waarde van een antiek boek te bepalen, is door het te vergelijken met een boek dat op eBay is verkocht. Zorg er altijd voor dat je een boek vergelijkt dat in dezelfde staat verkeert als het boek dat je hebt en gebruik de zoekfunctie voor voltooide veilingen.

Factoren die de waarde van antieke boeken beïnvloeden

oude boeken gestapeld op tafel
oude boeken gestapeld op tafel

Boekwaarden zijn sterk afhankelijk van een aantal specifieke factoren, waarvan de meeste gemakkelijk kunnen worden bepaald met behulp van de juiste bronnen en professionele beoordelingen. Wanneer u een antiek boek in uw collectie onderzoekt om de waarde ervan te schatten, moet u rekening houden met deze drie factoren.

Conditie

Een belangrijke factor die de waarde van elk boek beïnvloedt (of het nu antiek is of niet) is de staat van het boek. Elke schade afgezien van natuurlijke veroudering zal een negatieve invloed hebben op de waarde van het boek, waarbij zaken als waterschade u mogelijk meer geld kosten dan het boek waard is om het professioneel te laten verwijderen. Dus voordat u een antiek boek koopt of verkoopt, moet u naar de omslag, de band en de pagina's kijken om te zien hoeveel schade het boek in de loop der jaren heeft opgelopen.

Vraag

De vraag is een zeer wispelturig wezen dat een aanzienlijke invloed heeft op de waarde van antieke boeken. Je kunt een uitstekend exemplaar hebben van een 19e-eeuws dichtbundel dat jarenlang stof ligt te vergaren in de schappen van een antiekwinkel omdat niemand het wil kopen. Het is onvermijdelijk dat de waarde van dat boek in de loop van de tijd zal dalen, omdat het nog steeds niet wordt verkocht. Dit scenario kan worden toegepast op het verzamelen van boeken in het algemeen; naarmate kopers zich afkeren van het kopen van boeken die ze misschien massaal hadden gekocht voordat ze andere soorten literatuur kochten, zullen de voorheen veelgevraagde boeken uiteraard in waarde afnemen.

Zeldzaamheid

Zeldzaamheid wordt meestal niet beïnvloed door de ups en downs van de vraag van kopers, waarbij speciale edities een consistente waarde hebben. Hoewel elk boek een andere speciale uitgave of exemplaar heeft met opmerkelijke drukfouten, hebben eerste edities bijna altijd meer waarde dan daaropvolgende edities. Om de eerste edities te controleren, moet je de publicatie-informatie op de eerste paar pagina's van het boek bekijken om te zien welke editie je hebt.

Op dezelfde manier kunnen handtekeningen een aanzienlijke impact hebben op de waarde, omdat de handtekening zelf een inherente waarde heeft die los staat van de tekst waarop deze is geschreven. De handtekeningen van prominente auteurs kunnen voor duizenden dollars worden verkocht, en dat wordt overgebracht naar het boek waar de handtekening te vinden is.

Hulpbronnen om u te helpen de waarde te bepalen

Naast boeken die zijn geschreven over de waarde van boeken en gedrukte prijsgidsen, zijn er ook uitstekende online bronnen en prijsgidsen om te helpen bij het bepalen van de waarde van dergelijke boeken.

  • Abe Books- Abe Books is de grootste online boekverkoper met meer dan 12.500 onafhankelijke boekverkopers met meer dan 60.000.000 antieke, gebruikte, zeldzame en uitverkochte boeken boeken. Zodra je het boek hebt gevonden dat je probeert te waarderen, onthoud dan dat de vermelde prijs de vraagprijs is, en niet noodzakelijkerwijs de prijs waarvoor het wordt verkocht.
  • Biblio - Biblio vertegenwoordigt meer dan 5.500 onafhankelijke professionele boekverkopers met meer dan 50.000.000 boeken en biedt vele antieke boeken aan van een groot aantal boekverkopers over de hele wereld.
  • AntiQBook - Net als Biblio biedt AntiQBook onderdak aan meer dan 900 boekverkopers, waarvan de meeste gespecialiseerd zijn in antieke boeken.
  • Alibris - Alibris is vergelijkbaar met Abe Books bij het bepalen van de boekwaarde en de gegeven prijzen zijn de verkoopprijzen van de boeken. Met meer dan 10.000 boekverkopers en een aanbod van meer dan een miljoen boeken biedt Alibris een ruime keuze aan oude, zeldzame en antieke boeken te koop.

Prijsgidsen voor het informeren van antieke boekevaluaties

vrouw die een antiek boek bindt voor restauratie
vrouw die een antiek boek bindt voor restauratie

Een andere uitstekende bron die mensen kunnen gebruiken om de waarde van antieke boeken te bepalen, zijn prijsgidsen. Deze professionele samengestelde en hyperspecifieke handleidingen kunnen u helpen een weloverwogen schatting te geven van de waarde van uw boek, voor de helft van de kosten van een echte evaluatie.

Antique Trader Book Collector's Guide

De Antique Trader Book Collector's Price Guide van Richard Russell biedt meer dan 6.000 actuele boekwaarden en bevat ook verschillende unieke kenmerken, zoals:

  • Een lijst met klassieke zeldzaamheden
  • Een pseudoniemgids
  • Een gevarieerde selectie van categorieën, waaronder horror en sciencefiction, het occulte en paranormale, filosofie en religie, Americana en verboden boeken

Andere prijsrichtlijnen om te overwegen

Hier zijn een paar andere prijsgidsen die je kunt overwegen om aan je collectie toe te voegen:

  • De officiële prijsgids voor boeken van Marie Tedford
  • Huxford's oude boekenwaardegids door Sharon Huxford
  • Pocketgids voor de identificatie van eerste edities door Bill Mc Bride
  • Mandeville's prijsgids voor gebruikte boeken: een hulpmiddel bij het vaststellen van de huidige prijzen door Richard L. Collins
  • Boekvondsten, 3e editie: gebruikte en zeldzame boeken vinden, kopen en verkopen door Ian C. Ellis

Taxaties en taxaties van antieke boeken

Uiteindelijk is de meest betrouwbare manier om de waarde van een antiek boek te bepalen echter door het professioneel te laten taxeren. Taxateurs hebben de opleiding en ervaring om de staat en zeldzaamheid van een boek te vergelijken met eerdere verkopen, zodat u een gecertificeerd antwoord kunt krijgen. Gelukkig werken veel taxateurs (zo niet geheel, dan toch gedeeltelijk) online, wat betekent dat je niet altijd hoeft te reizen om een antiquair te vinden. Hier zijn een paar bedrijven die gespecialiseerd zijn in professionele taxatie en taxatiediensten aanbieden voor zeldzame en antieke boeken:

  • Beattie Book Company - Beattie Book Company biedt zowel formele als informele taxaties voor verschillende boeken. Formele taxaties variëren in prijs, maar hun informele taxaties kosten $ 5 per boek.
  • PBA Galleries - Elke eerste dinsdag van de maand houden de PBA Galleries een taxatie-evenement waar ze items zoals boeken, manuscripten en afdrukken gratis taxeren. Deze taxaties zijn echter alleen mondeling, wat betekent dat ze niet zoveel gewicht in de schaal zullen leggen als gedocumenteerde taxatieschattingen.
  • Glenn Books - Volgens Biblio.com biedt Glenn Books - een antiquarische en zeldzame boekwinkel - taxaties aan op de locatie in Kansas, en verkoopt hij ook antiquarische boeken. Ze behoren ook tot de twee belangrijkste professionele verenigingen in de antiquarische handel, de Antiquarian Booksellers' Association of America en de International League of Antiquarian Booksellers, wat betekent dat hun beoordelingen voldoen aan de huidige professionele normen.

Verborgen schat is niet alleen een sprookje

Zoals professionele antiquairs kunnen beamen, zijn antieke boeken niet alleen waardevol vanwege de verhalen die ze op hun pagina's bevatten, maar in sommige gevallen hebben ze ook serieuze geldwaarden. Dus als je een kleine bibliotheek met oude boeken hebt of een ouder kent met een verzameling in dozen, dan is dit het moment om door de planken te bladeren om te zien wat voor soort verborgen schat je misschien nog hebt liggen.

Aanbevolen: