Decoratieve plafondbalken: de ultieme ideeëngids

Inhoudsopgave:

Decoratieve plafondbalken: de ultieme ideeëngids
Decoratieve plafondbalken: de ultieme ideeëngids
Anonim
Plafondbalken in de keuken
Plafondbalken in de keuken

Decoratieve plafondbalken maakten ooit deel uit van de structuur van een kamer en kunnen nu deel uitmaken van elk huis. Van echt tot namaakhout, de balken kunnen een vaak verwaarloosde ruimte interessanter maken. Het krachtige designelement van een decoratief plafond kan de hele kamer transformeren en warmte en diepte toevoegen.

Plafondbalken als decoratiegereedschap

Traditionele plafondbalken zijn eigenlijk houten balken die aan het plafond zichtbaar blijven in plaats van ingesloten of verborgen boven een plafond. U kunt decoratieve, niet-structurele plafondbalken toevoegen die gemaakt kunnen zijn van hout, plastic, schuim en hars. Ze zijn licht van gewicht en verkrijgbaar in vele texturen, waarvan sommige op houten balken lijken. Sommige kunstbalken bieden ook de mogelijkheid om inbouwverlichting toe te voegen. Getextureerde balken breken een plat plafond op en geven de inrichting een extra dimensie.

Waarom huiseigenaren decoratieve balken gebruiken

Decoratieve balken kunnen een geweldige manier zijn om wat sfeer aan uw huis toe te voegen. Gebruik ze in een van de volgende scenario's:

  • Extreem hoge plafonds: Decoratieve balken verminderen de omvang van de kamer en zorgen tegelijkertijd voor interesse.
  • Rustieke huisontwerpen: Van boerderij tot Toscaans, een aantal huisontwerpen kunnen op subtiele wijze worden verfraaid door decoratieve balken aan het plafond te plaatsen. Kies een structuurbalk die past bij de stijl van de kamer om het ontwerp compleet te maken.
  • Balans: Woningen met een donkere houten afwerking of donkere houten vloeren profiteren van de toevoeging van een houten balk in dezelfde kleur of een kunsthoutsoort. De herhaling van de houtafwerking zal helpen om een samenhangend ontwerp te creëren.

Vier soorten decoratieve balken

Van echt massief hout tot kunsthoutontwerpen, er zijn tegenwoordig talloze keuzes op de markt verkrijgbaar. Ze zijn allemaal verkrijgbaar in rechte, gebogen en loft-uitvoeringen, zodat u het ontwerp kunt krijgen dat u zoekt.

Basisprincipes van de balken

Ongeacht welk type je selecteert, er zullen een aantal items zijn die voor allemaal gelden. Dit omvat:

  • Meten:Meet de breedte en lengte van de plafondruimte waar u de balken wilt installeren. Breng metingen over naar de balken. Zorg ervoor dat u de afmetingen nogmaals controleert voordat u balken gaat zagen.
  • De indeling schalen: Gebruik ruitjespapier om het plafond op maat te tekenen.
  • Grootte- en lengteopties: Gebruik de maten en lengtes van de fabrikant om te berekenen wat je nodig hebt voor je ontwerp.

Een professional inhuren versus doe-het-zelf

Voordat u een van de balkentypes aanschaft en installeert, wilt u uw huis laten inspecteren, zodat u zeker weet dat het plafond het extra gewicht van het type dat u koopt kan dragen. Als je een ervaren timmerman bent met plafondervaring, kun je misschien een paar typen installeren (zie de vaardigheidsniveaus voor elk afzonderlijk project).

Massiefhouten balken en elk plafondproject voor beginners of mensen die niet over de juiste vaardigheden beschikken, moeten echter door een getrainde professional worden uitgevoerd.

Massief hout

Elmwood teruggewonnen hout
Elmwood teruggewonnen hout

Massief houten balken zijn het duurst en ook het zwaarst, maar kunnen de meest authentieke uitstraling geven. Als je een echte boerderij of een ander ouder huis in rustieke stijl hebt, zijn echte houten balken een must. U kunt een lofteffect creëren door de balken een paar meter onder het plafond te installeren, afhankelijk van de plafondhoogte.

  • Board & Beams Wood Products verkopen massief houten balken in knoestige Western Red Cedar, eiken ruw gezaagd, zoomsparren/sparren ruw gezaagd, kersen, cipres en groenhart.
  • Elmwood Reclaimed Timber bestaat uit teruggewonnen, met de hand uitgehouwen en ruw gezaagde massief houten balken.

Hoe je deze look creëert

Deze look is gecreëerd met handgehouwen balken gemaakt van teruggewonnen hout. U kunt elk type houten balken gebruiken om dit ontwerp na te bootsen. Deze balken zijn niet gecertificeerd voor gebruik als steunbalken en zijn puur decoratief. Massief houten balken voegen gewicht en spanning toe aan uw bestaande plafond. U moet de houten balken rechtstreeks aan de plafondbalken bevestigen. Dit betekent dat je eerst het volgende moet doen:

  • Weet waar de plafondbalken zich bevinden.
  • Ken de maten en afmetingen van de plafondbalken.
  • Gebruik deze informatie om te bepalen hoeveel gewicht uw plafond kan dragen.

Andere dingen om te overwegen zijn:

  • Vaardigheidsniveau:Je hebt een hoog niveau van timmervaardigheden en kennis nodig om dit als een doe-het-zelf-project aan te pakken. De balken worden rechtstreeks aan de plafondbalken bevestigd met behulp van houtdraadbouten of draadschroeven. Huur een professional in, tenzij je dit soort werk in het verleden hebt gedaan.
  • Balken acclimatiseren: Leverancier Elmwood Reclaimed Timber raadt aan dat u voordat u de balken installeert, ze één tot twee weken de tijd geeft om aan uw woonomgeving te acclimatiseren.
  • Afmetingen: Elmwood-balken zijn verkrijgbaar in de afmetingen 30,5 x 30,5 cm+ met lengtes van 1,20 tot 30 meter. Andere leveranciers kunnen andere maten aanbieden. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er beschikbaar is.
  • Vlek: Afhankelijk van de opties die uw leverancier biedt, kunt u mogelijk een kant-en-klare beits selecteren. Als u het zelf doet, kunt u een vlek uit uw plaatselijke bouwmarkt kiezen.
  • Waar te gebruiken: Je hebt hoge plafonds nodig om het gebruik van zo'n gedurfd balkenontwerp, gecreëerd door grote balken, te rechtvaardigen. Een rustiek, mediterraan, Spaans of lodge-stijl huisontwerp zal worden benadrukt door dit type plafondbalkkeuze.

Dooshout

Southern Woodcraft houten kistbalk
Southern Woodcraft houten kistbalk

Houten balken van dozen creëren een verbluffende uitstraling voor een kamer en lijken massief houten balken te zijn. Dit type balk is een geweldig alternatief als u zich zorgen maakt over de gewichtsbelasting die houten balken op uw plafondbalken zouden plaatsen. Bovendien is dit type decoratieve balk goedkoper dan massief houten balken. Een van de beste voordelen van dit soort decoratieve balken is de mogelijkheid om leidingen, bedrading en zelfs luidsprekers in deze holle driezijdige lengtes te verbergen. Een andere manier om houten balken te gebruiken is in een cassetteplafondontwerp.

  • FauxWoodBeams.com toont vier stijlen van echt houten kistbalken: zwaar en licht met de hand gehouwen, schuurplanken en draadgeborsteld.
  • Southern Woodcraft & Design houtproducten omvatten kokerbalken die eruitzien als massieve houten balken.

Hoe je deze look creëert

Een ontwerp met houten balken kan elk plafond verfraaien en kan worden geconfigureerd om verschillende ontwerpen te creëren. Afhankelijk van uw decorstijl kunt u kiezen voor een ruwe of gladde afwerking. Het beste uitzicht is om de balken tegen de muur te laten lopen en geen gaten tussen de balk en de muur te laten.

  • Vaardigheidsniveau:Dit project vereist timmervaardigheden en kennis om dit als een doe-het-zelf-project aan te pakken; Als dat niet het geval is, neem dan contact op met lokale professionals. Als je een ervaren doe-het-zelver bent, kun je eenvoudige kokerbalken maken door dunne stukken structuurhout te gebruiken. Voeg ze gewoon samen om een holle doos te vormen. U kunt ervoor kiezen kokerbalken aan te schaffen en te installeren volgens de richtlijnen van de fabrikant.
  • Grootte en lengtes: Southern Woodcraft biedt houten kistbalken in de maten 4x6, 4x8, 6x8, 6x10, 8x8, 8x10, 10 x 10. De hoogte van de balken neemt toe met de breedtes, zodat de 4x6 balk niet zo hoog zal zijn als de 6x8 balk.
  • Afmetingen: De afmetingen nemen toe met de lengte van de balk, de afmetingen van een 4x6 balk zijn bijvoorbeeld 3,5" H x 5,5" B (4x6), terwijl een 6x8 balk 5,5" H is x 7,5 inch breed.
  • Installatie: U wilt voor elke plaatsing van de balken op uw plafond een krijtlijn trekken om elke steun vast te stellen. Schuin gesneden blokken worden om de 3 voet geplaatst en met spanbouten aan plafondbalken bevestigd. Als plafondbalken niet op de plaats liggen waar uw balkenpatroon dit vereist, kunt u mollies of ankers gebruiken om de blokken aan het plafond te bevestigen. Naast schroeven kunt u ook constructielijm gebruiken om balken verder aan het plafond en de blokken te bevestigen. De kokerbalk past over de blokken en wordt met dekschroeven vastgezet.
  • Vlek: Afhankelijk van de opties die uw leverancier biedt, kunt u mogelijk een kant-en-klare beits selecteren. Als u het zelf doet, probeer dan verschillende voorbeelden van uw plaatselijke ijzerhandel. Je kunt de balken ook verven zodat ze contrasteren of overeenkomen met de kleur van de plafondverf.
  • Waar te gebruiken: U kunt houten balken gebruiken in huizen met plafonds van 2,5 meter of hoger. Hoe hoger het plafond, hoe groter de balken die u kunt gebruiken. Een cassettebalkontwerp kan worden gekleurd of u kunt besluiten om te schilderen voor een meer formele inrichting.

Nephout

Nephout is verkrijgbaar in allerlei materialen, van vinyl tot lichtgewicht schuim tot vezelplaat. Ze zijn goedkoop en licht van gewicht en verkrijgbaar in alle kleuren en texturen van echt hout. Kies deze alleen als ze dicht bij een hoog plafond worden gemonteerd om controle te voorkomen, vooral als er echt hout in de buurt van de balken zit. Veel nephouten balken zijn echter zo goed gemaakt dat het bijna onmogelijk is om te detecteren dat ze niet authentiek zijn.

  • FauxWoodBeams.com biedt ook verschillende balken van polyurethaanschuim met hoge dichtheid.
  • Foam Factory presenteert gesimuleerde houten balken die met computerprecisie zijn gesneden.

Hoe je deze look creëert

De meeste nephouten balken zijn qua afmetingen vergelijkbaar met andere soorten balken. Anders heb je het volgende nodig om de look opnieuw te creëren:

  • Vaardigheidsniveau: Dit project vereist zeer elementaire timmervaardigheden, zoals meten, het gebruik van een zaag, hamer en schroevendraaier. Als u echter de instructies leest en niet over de nodige ervaring beschikt, schakel dan een professional in.
  • Installatie: Dezelfde blokinstallatiemethode die wordt gebruikt voor houten balken kan worden gebruikt voor de installatie van nepbalken. Voor andere soorten installatiesystemen dient u de richtlijnen van de fabrikant te volgen.
  • Vlek: Sommige nepbalken zijn voorgekleurd verkrijgbaar. Voor de meeste balken van hard polyurethaanschuim kunt u gewone beits gebruiken. Het is altijd het beste om de aanbevelingen van de fabrikant voor beits- of verfafwerkingen te raadplegen.
  • Waar te gebruiken: Imitatiebalken zijn doorgaans veel lichter dan houten of buxushouten balken. Dit betekent dat u dit type balk aan een plafond kunt gebruiken dat mogelijk niet het gewicht van echte balken kan dragen.

Geschilderde balken

Trompe L'oeil-steen met nephouten balken
Trompe L'oeil-steen met nephouten balken

Deze techniek is gespecialiseerd en vereist een zeer bekwame kunstenaar of illustrator die realistische 3D-balken op het plafond kan schilderen. De techniek trompe l'oeil (het oog voor de gek houden) kan worden gebruikt, vooral op hoge plafonds en kan goedkoper zijn dan het gebruik van hout, afhankelijk van het honorarium van de kunstenaar.

  • Vaardigheidsniveau:Dit type houten balkeneffect vereist artistieke 3D-vaardigheden. Als je een ervaren kunstenaar bent, maar nog nooit hebt geprobeerd te schilderen in 3D, wil je misschien video-tutorials bekijken om je vaardigheden te testen.
  • Afmetingen: De afmetingen van de straal zullen deel uitmaken van de illusie die u creëert met de 3D-techniek.
  • Installatie: De installatie bestaat uit het daadwerkelijk schilderen van de balken en de plafondbehandeling die volgens u het beste bij de kamer past.
  • Vlek: U kunt het uiterlijk van de vlek aanpassen door verfcombinaties te gebruiken.
  • Verf: U krijgt de beste resultaten voor een plafondschildering met latexverf voor binnen. Art Is Fun adviseert mensen om een eierschaalglans te gebruiken in plaats van satijn- of halfglanzende verven. Als het gaat om de details van uw nepbalken, kunt u overschakelen naar acrylverf van uw kunstenaar.
  • Waar te gebruiken: Het grote voordeel van 3D geschilderde plafondbalken is dat u deze illusie op elk plafond kunt creëren zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over gewichtsbelasting en timmervaardigheidsniveaus. U wilt nog steeds de maat behouden in overeenstemming met de totale grootte en hoogte van het plafond. U wilt bijvoorbeeld een plafond van gemiddelde hoogte met enorme, overheersende balken niet overheersen.

Vier kamertransformaties met balken

Je kunt elke kamer transformeren met de juiste keuze voor plafondbalkbehandeling. Raadpleeg het gedeelte over soorten liggers wanneer u beslist welke ligger u voor uw project wilt gebruiken.

Houtopties

Sommige houtsoorten die vaak worden gebruikt voor decoratieve balken binnenshuis zijn:

  • Knotty Western Red Cedar: Dit hout laat de knoesten in de nerf zien en is verkrijgbaar in alle kwaliteiten. Het is een uitstekende keuze voor een rustieke uitstraling of een heldere, gladde, onbevlekte look met een doorzichtige kit.
  • Ruwgezaagd eiken: nog een goede keuze voor een rustieke uitstraling. Eiken is sterk en kan zowel ter ondersteuning als voor decoratief gebruik worden gebruikt. Beits of verf voor de gewenste look.
  • Hemlock-spar: dit hout wordt vaak gebruikt voor vakwerkbouw en kan ook worden gebruikt voor decoratieve houten balken. Beits of verf voor de gewenste look.
  • Genen: Er zijn veel soorten grenen balken, waaronder knoestige den die de prachtige kenmerken van deze soort onthult. U kunt desgewenst een blanke afwerking of beits aanbrengen en zelfs verven.
  • Douglas Fir: Dit sterke hout kan worden afgewerkt als ruw gehouwen tot glad. Beits of verf voor de gewenste look.

Plafondprojecten vereisen professionele timmervaardigheden

Voordat u met de plafondbalken gaat werken, moet u uw huis door een professional laten inspecteren om er zeker van te zijn dat het plafond het extra gewicht van de decoratieve balken kan dragen. De projecten mogen alleen worden uitgevoerd door een zeer bekwame, goed opgeleide timmerman met bouwervaring.

Het inhuren van een ervaren professional is altijd de beste optie bij het werken met het plafond. Als u een beginner bent of geen ervaring hebt met het werken met plafonds, zoek dan naar een plaatselijke aannemer of ervaren bouwploeg die het project voor u kan voltooien.

Modern thuiskantoor

Modern kantoor aan huis interieur
Modern kantoor aan huis interieur

Breid uw moderne thuiskantoorontwerp uit met een onverwacht zichtbaar plafond. Dit ontwerp creëert een visueel artistieke toevoeging aan dit thuiskantoor. Het kan in elk huis worden gebruikt, maar komt het beste tot zijn recht als het onderdeel wordt van een modern visueel statement.

  • Laat dit er uitzien als een modern kunstwerk door je bestaande plafond in een zigzagpatroon door te snijden. Zorg ervoor dat er voldoende plafond intact blijft voor voldoende ondersteuning.
  • Meet het plafond en breng het over op schaal op ruitjespapier.
  • Teken het zigzagpatroon op de lay-out.
  • Breng deze metingen over naar uw plafond om nauwkeurige sneden voor het zigzageffect te garanderen. Markeer met een krijtlijn om elke snede te begeleiden.
  • Snijd het resterende bovenste plafond weg.
  • Raadpleeg de verschillende soorten balken en volg de instructies voor installatie.
  • Zorg ervoor dat je de balken lang genoeg afzaagt, zodat het lijkt alsof ze door de muur lopen.
  • Voeg een paar plafondlampen toe en je bent klaar.

Verlaagd plafond woonkamer

Verlaagde plafondbalken
Verlaagde plafondbalken

Veel moderne huizen hebben plafondhoogten van twee verdiepingen en kunnen ontwerpuitdagingen met zich meebrengen. Dit ontwerp biedt een visuele oplossing voor iedereen die de nadruk van een hoog plafond wil wegnemen. Door houten balken net onder de overloop op de bovenverdieping te plaatsen, is het visuele effect een lager plafond dat de kamer een gezellige uitstraling geeft.

De balken zijn ingekerfd zodat ze boven de onderkant van de overloop uitsteken om het visuele effect van ondersteuning te geven. Het licht dat door de muur van ramen naar binnen stroomt, wordt gefilterd en creëert een patrooneffect door de hele kamer; een mooi ontwerpvoordeel van licht en schaduwen.

  • Meet de afstand tussen de buitenmuur en de muur onder de overloop.
  • Meet de afstand van de landingsoverhang.
  • Zaag balken uit met behulp van de afmetingen tussen de muren.
  • Gebruik de tweede meting boven de overhang van de overloop. Breng deze meting over, beginnend aan het ene uiteinde van de balk, en markeer met een potlood. Hier knip je de inkeping zodat deze onder de overloop past.
  • Bevestig elke balk aan de muur met behulp van de juiste installatie voor het type balk dat u hebt geselecteerd, zoals het gebruik van randbalken en houtdraadbouten.
  • Het is gemakkelijker om de balken voorafgaand aan de installatie te beitsen of te verven en ze vervolgens eenvoudig bij te werken zodra ze zijn geïnstalleerd.

Visgraatbalkontwerp

Plafondbalken met visgraatmotief
Plafondbalken met visgraatmotief

Een gewelfd plafond is ideaal voor een ontwerp met visgraatbalken. Deze bestaat uit de hoofdbalk die door de middenlengte van het plafond loopt, waar de twee schuine balken van de muren de daklijn raken. Dit lijkt op de ruggengraat van de vis met de botten, ook wel balken genoemd, die vanaf de ruggengraat langs de helling van het plafond uitstralen. De botten eindigen waar het plafond en de muur samenkomen.

  • Meet het plafond en breng het over op schaal op ruitjespapier.
  • Gebruik een krijtlijn om de installatie van elke balk te begeleiden.
  • De hoofdbalk kan uit verschillende lengtes bestaan, voor eenvoudiger installatie en een betere gewichtsverdeling. Zorg ervoor dat uw plafondbalken extra gewicht kunnen dragen voordat u dit probeert. U kunt besluiten dat nepbalken de beste keuze zijn voor uw project.
  • Meet en zaag de hoofdbalk en monteer deze zodat deze er als een massieve balk uit één stuk uitziet, van de ene muur naar de volgende
  • Snijd de botbalken uit en installeer ze met behulp van de krijtlijn om een nauwkeurige plaatsing te garanderen.
  • Gebruik het juiste systeem voor het installeren van de balken volgens de richtlijnen van de fabrikant.

Verbeter een plafond met normale hoogte

Plafondbalken met normale hoogte
Plafondbalken met normale hoogte

Je kunt een plafond met een normale hoogte verfraaien door dunne, smalle balken toe te voegen. Dit kan een mooie uitstraling aan je kamer geven.

  • De balken moeten op schaal zijn afgestemd op de hoogte en grootte van de kamer, zodat het eindresultaat mooi is en eruit ziet alsof het deel uitmaakt van het oorspronkelijke ontwerpplan voor de kamer.
  • Vermijd te grote of grote balken. Deze zullen afbreuk doen aan de ruimte tussen vloer en plafond en uiteindelijk een claustrofobisch gevoel creëren dat het plafond in de kamer v alt.
  • Donkere balken vallen op tegen een lichte plafondkleur en passen bij de donkerdere kleur van de verlichtingsarmatuur. Een andere optie zou kunnen zijn om de balken wit te schilderen en het plafond een lichte tot middelmatige kleur. Dit vestigt de aandacht op de balken en voegt kleur toe aan je kamer.

Uiterlijk en kleuren coördineren

Decoratieve plafondbalken zijn niet voor elk huis geschikt. Houd rekening met de grootte van uw kamer en de hoogte van het plafond voordat u een ontwerp maakt. Match waar mogelijk de bestaande kleur of houtsoorten en vloeren in de woning om een authentieke uitstraling te creëren. Decoratieve plafondbalken kunnen worden gekleurd, natuurlijk gelaten of geverfd, afhankelijk van de uitstraling die u voor uw huis wenst.

Aanbevolen: