5 voordelen van een dutje waardoor je rustiger kunt worden

Inhoudsopgave:

5 voordelen van een dutje waardoor je rustiger kunt worden
5 voordelen van een dutje waardoor je rustiger kunt worden
Anonim

Een paar middagdutjes doen voelt niet alleen geweldig, het is ook nog eens heel goed voor je.

Lachende jonge vrouw met gesloten ogen rustend op de bank thuis
Lachende jonge vrouw met gesloten ogen rustend op de bank thuis

Ah, dutjes. Die snelle, kleine middagoppeppers kunnen aanvoelen als magische edelstenen van energie. Maar soms voelen we ons schuldig omdat we onze ogen sluiten. Dus moet je toegeven aan de verleiding en een paar zzz's vangen als die energiedip in de late namiddag begint aan te slaan? Of ga je door en blijf je wakker om je pep te bevorderen?

Voor veel mensen is een dutje de slimmere keuze. Geloof het of niet, maar korte slaapsessies kunnen je gezondheid en welzijn meer te bieden hebben dan je denkt.

Voordelen van dutten

Sommige mensen gaan ervan uit dat dutten een activiteit is die verband houdt met baby's of kleine kinderen. Velen van ons hebben geleerd dat dutjes niet langer nodig zijn nadat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Onderzoek wijst echter anders uit. Een dutje doen kan iedereen helpen die moe wordt - en dat geldt voor ons allemaal!

Deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg onderzoeken al jaren de relatie tussen slaap en gezondheid en deze interesse in de kracht van rust heeft geleid tot onderzoeken naar de voordelen van een dutje doen. Dutjes bieden een breed scala aan welzijnsvoordelen, zelfs als u 's nachts de aanbevolen zeven tot negen uur slaap krijgt.

Verhoogt cognitieve prestaties

Volgens een systematische review uit 2021 van het International Journal of Environmental Research and Public He alth kunnen middagdutjes je cognitieve prestaties verbeteren en je alerter maken. De review analyseerde onderzoek uit 17 verschillende onderzoeken waarin gegevens werden verzameld over de effecten van korte dutjes overdag. Deelnemers aan de onderzoeken waren 18 jaar of ouder en werkten uitsluitend overdag.

De resultaten van de onderzoeken lieten consequent zien dat dutjes de cognitieve prestaties en alertheid van de deelnemers hielpen verhogen. De voordelen duurden tot twee uur na elke dutjesessie. De duur van het dutje had geen invloed op het effect op de cognitieve prestaties, en de resultaten waren consistent voor alle geslachten en leeftijden.

Opgemerkt moet worden dat het merendeel van de onderzoeken werd uitgevoerd in een gecontroleerde laboratoriumomgeving. Onderzoekers roepen op tot het verzamelen van meer praktijkgegevens om het bewijs van de voordelen te versterken.

Bevordert emotionele regulatie

Heeft u ooit gemerkt dat u zich chagrijnig, humeurig of gewoon niet lekker voelt als u moe bent? Je bent niet de enige. Onderzoekers hebben jarenlang opgemerkt dat slaap helpt bij emotionele regulatie. Uit verder onderzoek blijkt echter dat deze voordelen ook kunnen worden bereikt door dutjes te doen.

Onderzoek wijst uit dat mensen na een dutje een groter vermogen vertonen om hun emoties onder controle te houden. Dit betekent dat als je een zware dag hebt, of als je merkt dat je humeur begint te fluctueren aan het einde van de middag, je misschien baat kunt hebben bij een dutje. De kans is groot dat je wakker wordt met een fris gevoel en meer controle over je eigen emoties.

Verbetert het langetermijngeheugen

De Sleep Research Society (SRS) merkt op dat een dutje kan helpen je geheugen scherp te houden. De SRS heeft een onderzoek uitgevoerd, gepubliceerd in Sleep Journal, dat laat zien hoe dutten reële voordelen kan hebben op het gebied van geheugenbehoud. Aan het onderzoek namen 84 universiteitsstudenten deel en werden de effecten gemeten van verschillende manieren om zich voor te bereiden op toetsen.

De deelnemers werden in drie groepen verdeeld: de dutjesgroep, de studeergroep en de pauzegroep. Alle groepen bestudeerden dezelfde leerstof gedurende dezelfde tijd totdat ze de opdracht kregen om een dutje te doen, een film te kijken of door te gaan met studeren. De tests werden 30 minuten na hun studiesessie aan de deelnemers gegeven, en een week later opnieuw.

Uit de resultaten bleek dat zowel de groep die aan het blokken was als die die een dutje deed een verbeterd geheugen vertoonden in de test die 30 minuten na het studeren werd gegeven. Een week na het experiment behield de dutjesgroep echter een boost in het geheugen, terwijl de proppengroep dat niet deed, wat erop wijst dat dutjes misschien wel precies zijn wat je nodig hebt om je geheugen te verbeteren.

Stimuleert leervermogen

Een dutje doen kan niet alleen helpen bij het consolideren van het geheugen, maar het kan ook uw leervermogen vergroten. Dat klopt, nadat je een dutje hebt gedaan, blijkt uit onderzoek dat je misschien wel beter bent in het leren van nieuwe informatie.

De wetenschap suggereert dat langzame golfactiviteit in de hersenen plaatsvindt terwijl je een dutje doet. Deze hersengolven verfrissen je geest terwijl je slaapt. Het kan zijn dat u aan uw dutje begint terwijl het gewicht van de dag door uw gedachten spookt, maar als u wakker wordt, merkt u dat de verzadiging is afgenomen. Hierdoor kunt u zich op andere elementen concentreren en nieuwe informatie onthouden. Dutjes kunnen ook helpen uw herkenning en herinnering te verbeteren, evenals een verscheidenheid aan andere vaardigheden.

Verbetert je humeur

Het komt misschien niet als een verrassing, maar onderzoek toont aan dat een dutje iemands humeur kan verbeteren. In een onderzoek van de Journal of Sport and Exercise Sciences werd een experiment uitgevoerd waarbij deelnemers 20 of 90 minuten een dutje deden, of helemaal geen dutje deden gedurende de dag.

De resultaten toonden aan dat deelnemers die 20 minuten sliepen, aanzienlijk verbeterde zelfgerapporteerde stemmingsscores vertoonden. De groep die een dutje van 90 minuten deed, vertoonde echter slechts een milde verbetering in hun humeur, terwijl de groep die geen dutje deed zelfs lagere scores rapporteerde dan hun basislijn.

Tips om je slaapspel te verbeteren

Sommige mensen kunnen overal en op elk moment in slaap vallen. Maar niet iedereen kan zo snel of gemakkelijk rust vinden. Als je het moeilijk vindt om dutjes te doen, of als je gewoon je slaapervaring zo goed mogelijk wilt maken, bekijk dan de onderstaande tips om dutjes effectiever te maken.

Maak uw omgeving comfortabel

Je slaapruimte is belangrijk. Als u zich in een heldere, luide of drukke omgeving bevindt, kan het lastig zijn om in slaap te vallen. Vul je dutjeruimte met dekens, geuren en items die je helpen je op je gemak te voelen.

Als je tijdens een pauze op je werk een dutje wilt doen, kan het moeilijk zijn om je ruimte comfortabel en gezellig te maken. Enkele manieren om uw prestaties onderweg of op het werk te verbeteren zijn:

  • Neem een knus dekentje of sweatshirt mee, of bewaar ze in je auto zodat je er gemakkelijk bij kunt
  • De lichten dimmen, je hoofd op je handen laten rusten of een oogmasker dragen om het licht tegen te houden
  • Een koptelefoon opzetten en luisteren naar ontspannende muziek of begeleide ontspanningsmeditatie

Doe vooraf wat oefening

Je zou kunnen denken dat sporten en een dutje doen elkaar tegenwerken. Maar dat is niet het geval.

Onderzoek wijst uit dat fysieke activiteit de geheugenversterkende kracht van dutjes kan vergroten. Om deze reden wilt u misschien even uitrusten nadat u uw lichaam in beweging heeft gebracht. Misschien merk je ook dat fysieke inspanning je lichaam en geest klaar maakt voor rust.

Doe alleen een dutje als je moe bent

Dutjes kunnen gezondheidsvoordelen hebben, maar je ervaart ze misschien alleen als je daadwerkelijk kunt rusten. Het is belangrijk om alleen dutjes te doen als u zich moe voelt. Als je gaat liggen om een dutje te doen en merkt dat je niet binnen vijf tot tien minuten in slaap kunt vallen, kan dit een teken zijn dat je nog niet klaar bent om een dutje te doen.

Als dit gebeurt, kun je uit bed komen en een ontspannende activiteit doen, zoals lezen, een dagboek bijhouden of een lichte schoonmaakbeurt doen, totdat je je moe genoeg voelt om te slapen. Dwing jezelf niet om te rusten als je er niet klaar voor bent.

Iedereen dut anders. Je kunt elke dag een dutje doen, of slechts één keer per week. Misschien geef je de voorkeur aan korte dutjes van 20 minuten, terwijl anderen misschien liever langere dutjes doen. Gun jezelf rust op de manier die voor jou goed voelt. Herinner jezelf eraan dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je een dutje doet. Wanneer u rust, verfrist u uw lichaam en geest en bereidt u zich voor om de rest van de dag uw beste beentje voor te zetten.

Veelgestelde vragen over dutten

V: Zijn dutjes goed voor je gezondheid?

A: Onderzoek toont aan dat dutjes het geheugen, het leervermogen en de cognitieve prestaties kunnen verbeteren en zelfs iemands humeur kunnen verbeteren.

V: Hoe lang moet mijn dutje duren?

A: Binnen de psychologie is er nog geen overeenstemming bereikt over de ideale duur van dutjes. Veel onderzoeken suggereren echter dat dutjes van 15 tot 35 minuten voordelen hebben.

V: Op welk tijdstip van de dag moet ik een dutje doen?

A: De National Institutes of He alth (NIH) raadt mensen aan hun best te doen om vóór halverwege de middag een dutje te doen.

V: Zullen dutjes een negatieve invloed hebben op mijn vermogen om 's nachts te slapen?

A: Een dutje in de late avond wordt in verband gebracht met een slechtere slaapkwaliteit, zoals moeite met inslapen of doorslapen. Dit is de reden waarom de NIH ochtend- of middagdutjes voorstelt.

Aanbevolen: