Waarom depressie na de vakantie optreedt en hoe hiermee om te gaan

Inhoudsopgave:

Waarom depressie na de vakantie optreedt en hoe hiermee om te gaan
Waarom depressie na de vakantie optreedt en hoe hiermee om te gaan
Anonim
Jonge vrouw die naar haar tablet kijkt en de vakantieblues velt
Jonge vrouw die naar haar tablet kijkt en de vakantieblues velt

Herfst en winter zijn gevuld met festiviteiten die familie en vrienden samenbrengen. Dit kan een tijd zijn die mensen vreugde brengt als ze het vieren met dierbaren. Maar wat gebeurt er nadat alle festiviteiten voorbij zijn?

Sommige mensen ervaren een depressie na de vakantie, waardoor ze zich somber en vermoeid kunnen voelen. Bovendien kunnen ze slaapproblemen hebben en zelfs sociale interactie vermijden. Hoewel niet iedereen zich na de feestdagen depressief voelt, ervaren velen emotionele en gedragsveranderingen die van invloed kunnen zijn op hun welzijn.

Oorzaken van depressie na de vakantie

De feestdagen brengen mensen veel te vieren, maar brengen ook een unieke reeks uitdagingen met zich mee als ze zich voordoen. Er zijn verschillende redenen waarom iemand na de vakantie een depressie kan ervaren.

Winterblues

Psychologen hebben gemerkt dat sommige mensen gedragsveranderingen ervaren in de herfst- en wintermaanden. Veel voorkomende termen voor deze verandering zijn de winterblues of de vakantieblues. Het is wanneer mensen milde stemmingswisselingen ervaren die lijken plaats te vinden in een patroon dat de wisseling van de seizoenen weerspiegelt. Iemand kan zich bijvoorbeeld depressief voelen, moeite hebben met slapen of sociale bijeenkomsten vermijden.

Meer onderzoek is nodig om de oorzaak van de winterblues te bevestigen. Veel psychologen schrijven dit echter toe aan het feit dat het winterseizoen kortere dagen, minder zonlicht en kouder weer kent, wat onaangenaam kan zijn en mensen binnen hun huis kan houden in plaats van zich bezig te houden met activiteiten die hen gewoonlijk vreugde schenken.

Seizoensgebonden affectieve stoornis

Seasonal Affective Disorder (SAD) is een klinische term die wordt gebruikt om een aandoening te beschrijven waarbij een persoon gedurende specifieke seizoenen gedurende het jaar ernstige veranderingen ervaart in zijn stemming, gedrag en gedachten. SAD is een vorm van depressie. Mensen kunnen een gedragsverandering in het winterpatroon ervaren, waarbij de symptomen in de herfst beginnen en tot de lente aanhouden. Of ze kunnen een gedragsverandering in het zomerpatroon ervaren waarbij de symptomen in de zomer beginnen en verdwijnen als de herfst aanbreekt.

Mensen met SAD kunnen een verlies van interesse in eerder genoten activiteiten, een depressieve stemming of sociale terugtrekking ervaren. Ze kunnen symptomen ervaren die lijken op de symptomen die aan de winterblues worden toegeschreven, maar ze worden op een dramatischere manier door de symptomen beïnvloed. Mensen met winterblues of SAD kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met slapen. Een persoon met SAD kan echter een slechtere slaapkwaliteit krijgen of langer slapen.

Het kersteffect

Psychologen hebben gemerkt dat veel mensen direct na de kerstvakantie een stemmingsdaling lijken te ervaren. Dit specifieke fenomeen staat bekend als "het kersteffect".

Treurige vrouw begroef haar hoofd in het kussen terwijl ze met Kerstmis op de bank lag
Treurige vrouw begroef haar hoofd in het kussen terwijl ze met Kerstmis op de bank lag

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen werden ondervraagd over hoe ze zich voelden na de kerstvakantie, velen rapporteerden dat ze eenzaamheid, angst en hulpeloosheid ervoeren. Uit de antwoorden op de enquête bleek ook dat deelnemers zich zo voelden omdat ze geloofden dat anderen meer plezier hadden dan wanneer ze feestvierden met familieleden en vrienden.

Viering Burn-out

Factoren die bijdragen aan vakantieplezier zijn ook factoren die het een uitdaging kunnen maken. Het kan bijvoorbeeld geweldig zijn om van het ene feest, het familiediner of de filmavond naar de volgende te gaan als je er middenin zit. Wanneer de intense sociale agenda echter maand na maand doorgaat, kan het uitputtend zijn.

Je kunt een burn-out krijgen als je tijd doorbrengt met dierbaren en voortdurend sociale verplichtingen moet nakomen. Nadat de feestdagen voorbij zijn en je eindelijk tijd hebt om uit te rusten, begin je misschien de impact te voelen die alle gebeurtenissen mentaal, emotioneel en fysiek op je hadden.

Terugtrekking van dierbaren

Nadat je tijdens de feestdagen tijd hebt doorgebracht met dierbaren, kan het moeilijk zijn als ze vertrekken, vooral als je elkaar alleen tijdens de feestdagen ziet. U kunt gevoelens van verdriet of terugtrekking uit hun gezelschap ervaren als ze niet langer dichtbij zijn. U kunt zich zelfs geïsoleerd voelen als uw naaste familiekring klein is of als uw dierbaren veel emotionele steun bieden als u samen bent. Het kan ook ontmoedigend zijn om te denken dat je nog een jaar moet wachten voordat iedereen weer bij elkaar is.

Het einde van de viering

Veel mensen geloven dat de feestdagen de mooiste tijd van het jaar zijn. Alles voelt lichter, mensen zijn vrolijker en er zijn overal versieringen. De feestdagen trekken mensen aan en geven hen een gezellig vakantiegevoel dat ze misschien maar één keer per jaar ervaren. Na de vakantie kan het moeilijk zijn om te weten dat u misschien moet wachten voordat u weer met uw favoriete activiteiten kunt beginnen. Ook heb je misschien het gevoel dat dat speciale kleine vonkje dat het seizoen met zich meebrengt, is uitgedoofd.

Terug naar werkstress

Vakantievakanties bieden mensen de broodnodige tijd weg van kantoor. Wanneer de vakantie echter ten einde loopt, voelen veel mensen de stress om weer aan het werk te gaan. Mensen kunnen de druk voelen om weer aan de slag te gaan op hun werk nadat ze een tijdje weg zijn geweest, en het kan een uitdaging zijn om weer over te schakelen naar de werkmodus. Velen maken zich ook zorgen over de werkdruk die zich tijdens hun afwezigheid heeft opgestapeld. Dit kan ertoe leiden dat de agenda's van mensen overvol raken en zelfs buiten hun bandbreedte gaan.

Depressiesymptomen na de vakantie

De symptomen van de winterblues lijken sterk op de symptomen van een post-vakantiedepressie. Bovendien heeft winterpatroon-SAD veel kenmerken die overlappen met depressieve stoornissen, die mensen vaak gegeneraliseerde depressie noemen. Een belangrijk onderscheid tussen de winterblues en de meer klinische SAD-diagnose is dat mensen met SAD ernstiger symptomen ervaren.

Symptomen van de winterblues kunnen van persoon tot persoon verschillen. Als u winterblues krijgt, kan de ernst van de symptomen ook variëren. Sommige mensen kunnen vaker symptomen ervaren, zoals elk jaar, of ze kunnen slechts om de twee jaar symptomen ervaren.

Sommige symptomen van winterdepressie volgens de National Institutes of He alth zijn:

  • Moeite met slapen
  • Vermoeidheid
  • Je somber of verdrietig voelen
  • Lage energieniveaus
  • Overeten en verlangen naar koolhydraten
  • Overslapen
  • Sociale terugtrekking
  • Concentratieproblemen
  • Gewichtstoename

Mensen die een winterslaappatroon ervaren, ervaren vaak symptomen van sociale terugtrekking en te veel slapen. Sommige mensen vergelijken dit gedragspatroon zelfs met het idee van een winterslaap. Bovendien ervaren mensen vaak hunkeren naar troostma altijden tijdens de winterseizoenen, wanneer ze zich somber voelen, wat kan leiden tot een toename van koolhydraten in hun dieet.

Hoe om te gaan met depressie na de vakantie

Als je last hebt van een depressie na de vakantie, ben je niet de enige. Veel mensen voelen zich somber na de intense sociale periode vol vakantiefestiviteiten. Of u nu een paar of veel symptomen ervaart, er zijn enkele dingen die u kunt doen om uzelf te helpen ermee om te gaan.

Houd het feest gaande

Ben jij het soort persoon dat van de feestdagen houdt? Als dat zo is, kun je misschien je humeur een boost geven door het feest gaande te houden. Het feit dat uw favoriete feestdag voorbij is, betekent niet dat u het niet langer kunt vieren. Laat uw decoraties zo lang hangen als u nodig heeft. Bekijk uw favoriete seizoensfilms met vrienden. Maak uw favoriete vakantievoedsel om uzelf wat troost te bieden. Misschien kun je zelfs enkele elementen uit je favoriete feestdag meenemen en deze het hele jaar door in je leven integreren, zoals het ophangen van lampen in je huis of het gebruik van kaarsen met pompoengeur.

Laat een vakantie aftellen

Wanneer je favoriete tijd van het jaar lijkt te komen en gaan, kan het zijn dat je verdrietige gedachten achterlaat over hoe lang je moet wachten tot het weer zover is. Je kunt echter wel een positieve draai geven aan de dagen ertussen. Maak een aftelketting met je dierbaren en trek elke dag één schakel eraf. Creëer een aftelling op uw telefoon en houd de dagen bij terwijl ze verstrijken. Houd minivieringen met vrienden en familie om mijlpalen af te tellen, zoals elke maand die voorbijgaat. Dit maakt het wachten wellicht wat aangenamer en brengt je ook in contact met familie en vrienden.

Leun op familie en vrienden

De kans is groot dat u niet de enige in uw sociale kring bent die last heeft van de winterblues. Praat met uw familie en vrienden over hoe u zich voelt na de vakantie. Steun op hen als bron van sociale steun, zelfs als u alleen virtueel contact met hen kunt maken. Je kunt een gemeenschapsgevoel met elkaar creëren, en het kan waardevol zijn om van mensen uit je omgeving te horen dat zij tijdens de feestdagen soortgelijke emoties ervaren.

Triest paar knuffelen met Kerstmis
Triest paar knuffelen met Kerstmis

Geef jezelf een pauze

Als je denkt dat je een post-vakantiedepressie ervaart als gevolg van een burn-out, gun jezelf dan een pauze. Vertel je familie en vrienden dat je het echt leuk vond om ze te zien, maar dat je nu tijd voor jezelf wilt nemen. Zeg nee tegen sociale bijeenkomsten en uitnodigingen als u daar geen zin in heeft. Schakel uw telefoonmeldingen uit wanneer u maar kunt, of log een tijdje uit bij sociale media. Doe wat je nodig hebt om jezelf te helpen ontspannen en op te laden.

Waardeer de goede dingen

Een manier om je aandacht af te leiden van negatieve gedachten en jezelf te herinneren aan alle goede dingen in het leven is door dankbaarheid te oefenen. Dankbaarheid is eenvoudigweg de praktijk van dankbaar zijn. Onderzoek toont aan dat dankbaarheidsoefeningen mensen kunnen helpen omgaan met stress en ook het emotionele welzijn kunnen verbeteren.

Als de feestdagen uitputtend aanvoelden, toon dan dankbaarheid voor de dingen die je er doorheen hebben geholpen. Als je je somber voelt omdat de feestdagen voorbij zijn, denk dan eens na over de leuke tijden die je hebt gehad en toon waardering voor de ervaringen die ervoor hebben gezorgd dat de vakantie onvergetelijk is geworden. Je aandacht richten op positieve gedachten is ook een goede manier om de cyclus van negatieve gedachtepatronen te doorbreken die veel mensen ervaren als ze zich somber voelen. Enkele manieren om dankbaarheid te oefenen zijn:

Vrouwen zitten op de bank met een kerstmasker en houden haar hond vast
Vrouwen zitten op de bank met een kerstmasker en houden haar hond vast
  • Begin uw dag met het waarderen van uw lichaam.
  • Bel een geliefde aan de telefoon.
  • Knuffel met je huisdier.
  • Maak een lijstje met dingen die je gelukkig maken.
  • Trek je favoriete outfit aan en waardeer hoe je je voelt.
  • Start een dankbaarheidsdagboek.
  • Schrijf een brief naar een vriend.

Voed je lichaam

Als je last hebt van een post-vakantiedepressie, is sporten een van de laatste dingen die je waarschijnlijk wilt doen. Het kost veel minder energie om in bed te blijven liggen dan om op te staan en een blokje om te lopen. Lichamelijke activiteit levert echter gezondheidsvoordelen op. Onderzoek toont aan dat fysieke activiteit gevoelens van angst en depressie kan verminderen, het stressniveau kan verlagen en de energie kan verhogen. Het geeft je ook de kans om je benen te strekken en je lichaam te voeden.

Je hoeft niet naar de sportschool te gaan als je dat niet wilt. Je kunt zelfs klein beginnen door 's ochtends eenvoudige rekoefeningen te doen. Misschien probeer je online een yogaflow te volgen. Uiteindelijk wil je misschien het huis verlaten en door het park lopen. Vind wat goed voor je voelt en doe je best om in beweging te komen.

Zorg voor uw gezondheid

Als u zich neerslachtig voelt, kan het gemakkelijk zijn om uw eigen gezondheids- en welzijnsbehoeften opzij te zetten, omdat negatieve gedachten en gevoelens overweldigend worden. Het is misschien gemakkelijker om fastfood af te halen of te genieten van ongezonde snacks dan om een ma altijd te bereiden. Het voelt waarschijnlijk ook veel gemakkelijker om in te slapen dan om op te staan en deel te nemen aan gezonde routines.

Dit zijn slechts enkele manieren waarop uw geestelijke gezondheid ook uw lichamelijke gezondheid kan beïnvloeden. En als u zich mentaal en emotioneel al uitgeput voelt, kan het belangrijker dan ooit zijn om voor uw lichaam te zorgen. Enkele manieren waarop je voor jezelf kunt zorgen zijn:

  • Streef naar ongeveer 7-9 uur slaap per nacht.
  • Check de hele dag door met je lichaam en geest.
  • Stel een ochtend- en avondroutine op.
  • Geef jezelf 30 minuten voordat je naar bed gaat de tijd om tot rust te komen.
  • Doe je best om vitamines en mineralen in je dieet op te nemen.
  • Vergeet niet uw medicijnen of vitaminesupplementen in te nemen.
  • Plan een bezoek aan uw zorgverlener.
  • Start een mindfulness- of meditatieoefening.
  • Blijf uit de buurt van schermen voordat je naar bed gaat.
  • Neem pauzes wanneer dat nodig is.

Het is oké als je je uitgeput voelt na de vakantie. Wees zacht voor jezelf. Probeer stappen in de goede richting te zetten om met de ervaring om te gaan. Wees trots op uzelf omdat u voor uw welzijn zorgt. Het kan moeilijk zijn om denkpatronen en gedrag tijdens uw coping-traject te veranderen, vooral in het begin. Je zult je echter steeds meer jezelf gaan voelen, elke positieve welzijnskeuze tegelijk.

Aanbevolen: