Waarom is het belangrijk om groen te gaan?

Inhoudsopgave:

Waarom is het belangrijk om groen te gaan?
Waarom is het belangrijk om groen te gaan?
Anonim
Vrouw en afbeelding van de aarde
Vrouw en afbeelding van de aarde

Er zijn veel redenen die de wereldwijde drang naar 'groen' stimuleren. Hoewel natuurbehoud daar één van is, zijn het garanderen van economisch en sociaal welzijn, mentale en fysieke gezondheid en een duurzame toekomst voor de mens enkele andere krachtige prikkels.

Verminder de grondstoffencrisis

Zelfs synthetische producten zijn afkomstig van natuurlijke hulpbronnen. Volgens het Worldwatch Institute wordt bijvoorbeeld plastic gemaakt uit 4% van de mondiale productie van aardolieproducten en verwerkt door nog eens 4% ervan te gebruiken om energie te maken.

Deze afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen voor materiaal- en energiebehoeften wordt een groot milieu- en economisch probleem, zegt EcoWatch, waardoor de hulpbronnen uitgeput raken die nodig zijn om "economieën van energie te voorzien en mensen uit de armoede te halen". Omdat veel van de hulpbronnen niet-hernieuwbaar zijn, zal de wereld bij het huidige gebruik een tekort aan veel noodzakelijke materialen hebben. Zelfs hernieuwbare hulpbronnen lopen gevaar, aangezien sommige lange perioden nodig hebben om aangevuld te worden, zo wijst de Oregon State University uit.

Slim inkopen vergroot de huidige hulpbronnen

Er is veel dat mensen kunnen doen, aangezien 50-80% van het land, de materialen en het water wordt gebruikt voor huishoudelijke consumptie, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2015. Mensen kunnen verstandig kopen, het consumentisme en de afvalproductie terugdringen. Dit zou ervoor zorgen dat de hulpbronnen langer meegaan.

Impact van recycling

Sommige consumptie is echter noodzakelijk en de levensstandaard kan worden gehandhaafd door recycling. LessIsMore.org wijst erop dat waardevolle hulpbronnen kunnen worden bespaard door recycling. Het produceren van nieuwe goederen vergt altijd veel meer energie, terwijl recycling slechts een fractie daarvan kost, aldus het Amerikaanse Goescience Institute.

Verminder de luchtvervuiling

Stadsgezicht Bij Nacht
Stadsgezicht Bij Nacht

Het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool, en het verbranden van hout veroorzaken de uitstoot van broeikasgassen (BKG) en veel schadelijke chemicaliën die de lucht vervuilen en ernstige gevolgen hebben voor het milieu en de gezondheid van mensen.

Er zijn veel manieren om de uitstoot te verminderen en luchtvervuiling te voorkomen. Het gebruik van alternatieve energiebronnen die hernieuwbaar en duurzaam zijn, produceert weinig tot geen uitstoot en verbetert daardoor de gezondheid en heeft minder impact op het milieu. Bovendien zijn ze volgens Union of Concerned Scientists een betrouwbare bron die meer werkgelegenheid biedt dan energie op basis van fossiele brandstoffen. Op dezelfde manier melden auto's die op alternatieve brandstoffen rijden, weinig of geen emissies, volgens Issues in Science and Technology.

Effecten op de gezondheid en het wildleven

Dergelijke maatregelen kunnen levens redden, omdat luchtvervuiling volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) "een groot risico voor de gezondheid van het milieu" is geworden, wat heeft geleid tot de voortijdige dood van 3 miljoen mensen. Het verminderen van luchtverontreinigende stoffen zou de watervervuiling verminderen door het verminderen van zure regen en eutrofiëring die schadelijk kunnen zijn voor dieren in het wild, vooral in aquatische omgevingen, en gewassen en bomen melden het Massachusetts Department of Environmental Protection.

Voorkom watervervuiling

Watervervuiling wordt volgens de National Ocean Atmospheric Administration veroorzaakt door puntbronnen waar afval in rivieren en oceanen wordt geloosd. Niet-puntvervuiling omvat bodemerosie, landbouwafvoer vol meststoffen en pesticiden, stedelijke afvoer die olie bevat, afval van huisdieren en tuin, legt de Non-Point Sources-pagina van de Environmental Protection Agency (EPA Non-Point Sources) uit.

Economische voordelen

Het verminderen van de stikstofvervuiling veroorzaakt door afvalwater door afvalwater te behandelen kan economisch voordelig zijn. De voordelen voor het milieu zijn ook talrijk. Het vermindert de eutrofiëring, de productie van broeikasgassen en het energieverbruik, zo blijkt uit een onderzoek van Science Daily. Schoon water is ook goed voor boeren, visserij, toerisme, huiseigenaren en anderen, meldt de Environment Working Group (EWG). Er kan minstens 22 miljard dollar per jaar worden verdiend door een toename van commerciële en landbouwactiviteiten. Het terugdringen van de landbouwvervuiling is een noodzakelijk element bij het creëren van deze positieve effecten.

Milieuvoordelen van preventie

De hoeveelheid afval die in het water terechtkomt, kan worden verminderd of zelfs voorkomen en de watervervuiling kan worden gestopt. Veel persistente organische verontreinigende stoffen (POPS) die afkomstig zijn van landbouw- en industrieel afval zijn in de oceanen afgenomen als gevolg van verboden, maar er worden nog steeds nieuwe verontreinigende stoffen zoals vlamvertragers en oude DDT aangetroffen, meldt Scripps Institution of Oceanography. Het terugdringen van plastic afval en het dumpen van industrieel afval kan honderden soorten helpen die in de oceanen sterven, schrijft de California Coastal Commission. Dit zou ook het gezondheidsrisico voor mensen verminderen als gevolg van het eten van vis die is verontreinigd met giftig afval dat in de voedselketen is terechtgekomen, aldus het Environmental Defense Fund.

Stop landvervuiling

Land kan vervuild raken als industrieel afval, dat in veel gevallen gevaarlijk is, wordt gedumpt, waardoor brownfields ontstaan. Stortplaatsen bevatten ook giftige chemicaliën die in de bodem en vervolgens in het grondwater terechtkomen. Andere redenen zijn energieproductieprocessen, mijnbouw voor fossiele brandstoffen en metalen, en het gebruik van meststoffen en pesticiden in de landbouw. Zware metalen en persistente organische verontreinigende stoffen die landvervuiling veroorzaken, kunnen worden verminderd door huishoudelijk en industrieel afval te verminderen en door recycling.

Groen gaan heeft invloed op de gezondheid

Door het nemen van deze maatregelen kunnen de gevolgen voor de gezondheid, zoals schade aan het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de voortplantingssystemen en afwijkingen in de ontwikkeling van zuigelingen en kinderen, worden voorkomen, waarvan het VN-milieuprogramma uitlegt dat deze worden veroorzaakt door POPS. Het effect op zoogdieren, reptielen, vissen en vogels als gevolg van problemen met het immuunsysteem, enzymen en voortplantingssystemen, waarvan de WHO (pag. 8 en 9) opmerkt dat ze worden veroorzaakt door POPS, kan worden voorkomen.

Aangezien POPS niet snel afbreken en eeuwenlang blijven bestaan, is het noodzakelijk om waakzaam te zijn bij het gebruik ervan. De POP-niveaus in het eerste decennium van de 21e eeuw zijn wereldwijd gedaald vergeleken met de jaren tachtig en negentig, omdat de kennis over de gevaren ervan wijdverspreid werd, maar nieuwe producten die niet worden gecontroleerd dragen nog steeds bij aan het POP-niveau.

Klimaatverandering inperken

De uitstoot van broeikasgassen die luchtvervuiling veroorzaakt, leidt ook tot klimaatverandering. Het verbranden van fossiele brandstoffen, ontbossing, veranderingen in landgebruik, de productie van stikstofmeststoffen en de vertering van herkauwers (bijvoorbeeld koeien) door menselijke activiteiten zijn de redenen achter de abrupte opwarming van de aarde, meldt NASA.

Er zijn stappen nodig om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken. De resultaten zijn stijgende temperatuur, smeltende poolijskappen en gletsjers, stijging van de zeespiegel en het onder water komen van kustgebieden, veranderingen in neerslagpatronen, toename van extreme weersomstandigheden zoals orkanen en droogtes, en verzuring van de oceanen. Dit heeft allemaal gevolgen voor de gewassen, de natuur en de biodiversiteit, merkt NASA op. De impact kan echter groter zijn bij elke graad stijging van de temperatuur.

Het beperken van temperatuurveranderingen vermindert negatieve gevolgen

Er is een groot verschil in effecten als de temperatuurstijging 2 graden Celsius zou zijn. Vijftig procent langere hittegolven, een 10 centimeter hogere stijging van de zeespiegel, vernietiging van alle koraalriffen in plaats van 70% verlies, en verhoogde risico’s voor de gewaszekerheid kunnen worden voorkomen door de stijging te beperken tot slechts 1,5 graden Celsius, zo meldt een wetenschappelijk onderzoek uit 2016.

Een mondiaal initiatief, de Overeenkomst van Parijs, werd eind 2016 van kracht, met ratificatie door 145 landen, om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, meldt de UNFCCC. Alle individuele acties die de luchtvervuiling terugdringen, helpen ook de klimaatverandering te stoppen.

De industriële landbouw beteugelen

Grootschalige landbouw met monoculturen, ondersteund door irrigatie en gebruik van chemische meststoffen en pesticiden, is verantwoordelijk voor 70% van het watergebruik in de wereld. Bovendien is het verantwoordelijk voor 75% van de watervervuiling en een derde van de uitgestoten broeikasgassen, en voor de achteruitgang van de biodiversiteit van bijen, vleermuizen, amfibieën en andere nuttige soorten, stelt het Pesticide Action Network.

Koeien in de lente
Koeien in de lente

Alternatieve groene oplossingen zoals lokale middelgrote boerderijen kunnen volgens de Union of Concerned Scientists het milieu, de lokale gemeenschappen en de gezondheid van werknemers verbeteren. Het achterwege laten van chemicaliën en het kiezen voor biologische land- en tuinbouw vergt een “proactieve aanpak” om problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen. Dus de bodemkwaliteit wordt opgebouwd door middel van vele teeltpraktijken, waarbij de biodiversiteit wordt bespaard en gebruikt, zonder vervuiling van lucht, water of land, beveelt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) aan.

Positieve gevolgen voor de gezondheid en andere gebieden

Consumenten die biologisch kopen, kunnen zichzelf zorgen besparen over gezondheidsproblemen die optreden als gevolg van het consumeren van groenten, fruit en dieren die besmet zijn met pesticiden of antibiotica, suggereert WebMD. Het spaart ook de biodiversiteit en heeft een positieve invloed op de lucht, het water en het land in vergelijking met conventionele landbouwpraktijken.

Stop ontbossing en habitatverlies

Ontbossing van het Amazonegebied
Ontbossing van het Amazonegebied

Ontbossing en verlies van alleen tropische ecosystemen zijn volgens Mongabay verantwoordelijk voor 10% van de broeikasgassen. Ondanks internationale inspanningen om bossen en andere habitats te beschermen, bleek uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2016 dat de helft van de 825 natuurlijke ecosystemen nog steeds een hoog risico liep vernietigd te worden, dus er is nog steeds meer actie nodig. Moedig groene praktijken aan om op een aantal manieren invloed op het milieu te hebben.

Bestrijd klimaatverandering door bossen te beschermen

Het beschermen van de staande bossen kan de opwarming van de aarde aanzienlijk verminderen, legt de Union of Corned Scientists (Forests and Land) uit. Volgens Guardian is bosbescherming in feite een betere oplossing dan het herstellen van bossen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Red de biodiversiteit en het menselijk levensonderhoud

Zoals Greenpeace opmerkt, is het om vele andere redenen noodzakelijk om de ontbossing te stoppen. Dit is bedoeld om bossen te beschermen die 80% van de biodiversiteit herbergen en veel ecosysteemvoordelen bieden. Bovendien zou dit het voortbestaan garanderen van 1,4 miljard mensen die voor hun levensonderhoud en levensonderhoud afhankelijk zijn van bossen.

Impact op aquatische systemen en aanverwante industrieën

Vernietiging van habitats is ook wijdverbreid in aquatische systemen. De vernietiging van koraalriffen in de oceanen is ook ernstig. Het International Coral Reef Initiative meldt dat riffen een miljoen mariene soorten ondersteunen, kustgebieden beschermen en miljarden dollars waard zijn voor de visserij- en toeristenindustrie. Het beperken van habitatverlies en -degradatie is ook belangrijk in rivieren en beken, waar het al heeft geleid tot het verlies van 81% van de gewervelde soorten.

Einde bodemerosie en degradatie

Land- en bodemdegradatie vindt plaats als gevolg van intensieve landbouw, overbegrazing en ontbossing. Dit heeft geleid tot woestijnvorming en volgens de Verenigde Naties gaat er “30 tot 35 keer zoveel landbouwgrond verloren als in het verleden.”

Hoe natuurbehoud helpt

Deze problemen kunnen het beste worden aangepakt door zowel kleine als grootschalige inspanningen voor bodembehoud. Deze inspanningen kunnen gevolgen voorkomen zoals:

  • Afname van bouwland
  • Verlies van kostbare bovengrond
  • Overstromingen stroomafwaarts door verstopping van rivieren en beken
  • Vervuiling door voedingsstoffen

Het planten van bomen of het onderhouden van meerjarige gewassen biedt ook leefgebieden voor wilde dieren; het verbetert ook de landstabiliteit en voorkomt aardverschuivingen. In stedelijke gebieden verbetert bodembehoud door het planten van bomen de esthetische waarde van het gebied, zegt Forestry Research, UK.

Biodiversiteitsverlies minimaliseren

Er zijn naar schatting 8,7 tot 10 miljoen soorten op aarde, volgens een onderzoek gepubliceerd in Nature.com. Menselijke activiteiten veroorzaken uitsterving op 8 tot 100 keer het natuurlijke niveau sinds 1900, in wat de zesde uitstervingsgebeurtenis wordt genoemd, merkt de Guardian op.

Aangezien habitatverlies en fragmentatie de belangrijkste reden zijn voor het verlies van soorten, kunnen door het verminderen van het papiergebruik en het recyclen van papier bossen en soorten worden gered; 40% van het hout wordt gekapt om pulp voor papier en karton te maken, meldt WWF. Het verminderen van de consumptie in het algemeen kan ook helpen soorten te redden, aangezien uit een onderzoek uit 2017 bleek dat veel hotspots op het gebied van biodiversiteit worden bedreigd als gevolg van de vraag van de consument.

olifant
olifant

Het stropen van soorten vanwege hun lichaamsdelen, zoals de hoorns van neushoorns, de slagtanden van olifanten en tijgerhuiden, is de tweede belangrijke oorzaak van het verlies aan biodiversiteit. Dit wordt aangepakt door de vraag naar deze artikelen te verminderen en strikte regels te hanteren om de illegale handel ervan te voorkomen.

Gebieden die worden beïnvloed door biodiversiteit

Biodiversiteit is essentieel omdat het zorgt voor schoon water, voedsel, medicijnen, kleding, hout, biobrandstoffen en fossiele brandstoffen, via ecosysteemdiensten van biodiversiteit, en zorgt voor bodemvruchtbaarheid, luchtkwaliteit, koolstofvastlegging en matiging van het klimaat. Kortom: zonder biodiversiteit zou het leven voor mensen moeilijk zijn. Het verlies van soorten is dus iets waar iedereen zich zorgen over zou moeten maken, omdat het verder gaat dan het verlies van sommige planten en dieren.

Wees voorzichtig met het consumeren van genetisch gemanipuleerde organismen

Recente technologieën laten nadelige effecten zien en er is voorzichtigheid geboden voordat het gebruik ervan wordt uitgebreid. Genetisch gemanipuleerde organismen (GGO's) die een zwaar gebruik van herbiciden vereisen, hebben de ontwikkeling van 14 superonkruiden veroorzaakt, aldus een rapport van de USDA Economic Research Service (ERS) uit 2014 (pag. iv). Melk van koeien die zijn geïnjecteerd met GMO-rBGH kan kanker veroorzaken, merkt de American Cancer Society op. Om deze gevolgen te beperken hebben 39 landen het gebruik van GGO's verboden. Het garanderen van etiketinformatie over GGO's in voedingsproducten is de beste manier om mensen de keuze te bieden om het gebruik en de nadelige gevolgen ervan in te perken, aangezien landen als de VS GGO's in 75% van de voedingsproducten gebruiken.

Effect op de menselijke gezondheid

Door de moeite te nemen om etiketten te lezen en te strijden voor etiketteringswetten kunnen mensen een weloverwogen keuze maken over het consumeren van GGO-voedsel. Mensen zouden mogelijk een gezonder leven kunnen leiden.

Stappen naar positieve oplossingen

Er zijn veel positieve veranderingen doorgevoerd en andere worden voortdurend onderzocht en geïmplementeerd om de milieucrisis in de wereld te verhelpen. Het is niet alleen de huidige generatie die met elke crisis die ontstaat moet omgaan; het zal een uitdaging zijn voor toekomstige generaties als er de komende decennia geen grotere actie wordt ondernomen.

Aanbevolen: