Wat motiveert uw kind? 7 manieren om succes te inspireren

Inhoudsopgave:

Wat motiveert uw kind? 7 manieren om succes te inspireren
Wat motiveert uw kind? 7 manieren om succes te inspireren
Anonim

Help uw kind zijn potentieel te maximaliseren! Ontvang tips voor het aanleren van motiverende vaardigheden die kinderen echt kunnen gebruiken.

Moeder en dochter doen thuis yoga
Moeder en dochter doen thuis yoga

Als u een ouder bent, wilt u misschien dat uw kind een tien ha alt voor zijn aankomende wetenschapstoets, aan een groepsproject gaat werken voordat het op het laatste moment aankomt, of bereid is hard te werken aan zijn of haar sport beoefenen om hun spel te verbeteren. Om een kind aan deze taken te laten deelnemen, draait het om motivatie, wat een uitdaging kan zijn om hem te helpen zich zelf te ontwikkelen en te ontdekken. Het kan moeilijk genoeg lijken om uw kind de was te laten opvouwen, laat staan om te werken aan een hoger cijfer in de klas, en deze uitdagingen kunnen te wijten zijn aan een gebrek aan motivatie.

Er zijn echter veel praktische dingen die ouders kunnen doen om hun kinderen te motiveren! Als u begrijpt wat uw kind motiveert en hoe u deze elementen in uw dagelijks leven kunt gebruiken, kan dit een positieve invloed hebben op de academische, sociale en persoonlijke prestaties van uw kind.

Wat motiveert kinderen?

Wil je je kinderen in beweging krijgen? Dan moet je begrijpen wat hen motiveert. Gelukkig heeft onderzoek enkele antwoorden om u te helpen. Als je je ooit hebt afgevraagd waarom kinderen (of wie dan ook) gemotiveerd zijn om het ene te doen, maar niet het andere, komt het allemaal neer op een eenvoudige vergelijking voor motivatie, volgens het Center for Mental He alth in Schools van de UCLA. En hoewel het misschien geen magische formule is, kan het u helpen beter te begrijpen wat uw kinderen motiveert. Dit houdt in hoeveel waarde uw kind aan de taak toekent en wat zijn verwachtingen eromheen zijn. Als u wijzigingen aanbrengt in deze twee elementen, kan dit de motivatie van uw kind vergroten.

Waarde verhogen

Hoeveel waarde kent uw kind toe aan een taak of beloning? Als een kind een bepaald snoepje erg lekker vindt of bijzonder graag een bepaald spel speelt, dan heeft het voor hem of haar een hoge waarde. Als een kind het niet leuk vindt om zijn tanden te poetsen of de vuilnis buiten te zetten, dan heeft het een lage waarde. Om gemotiveerd te zijn, moeten kinderen waarde vinden in wat ze doen of waarvoor ze werken. Enkele dingen waar u aan moet denken bij het bepalen van de waarde zijn:

  • Hoeveel tijd een taak kost
  • Hoeveel energie is erbij betrokken
  • Of uw kind het de moeite waard vindt
  • Als de voordelen groter zijn dan de kosten

Manageer verwachting

Een andere motiverende factor is wat uw kind verwacht dat er zal gebeuren; met andere woorden, of ze geloven dat ze zullen slagen of falen in een taak. Als u uw kind bijvoorbeeld uitdaagt om een A te halen voor het volgende examen, terwijl hij/zij alleen een C heeft behaald voor eerdere toetsen, zal hij/zij hoogstwaarschijnlijk verwachten dat hij niet zal slagen omdat dit te hoog is. Maar als u uw kind uitdaagt om een B te halen voor zijn volgende examen in dezelfde situatie, is de kans groter dat hij of zij gelooft dat het hem zal lukken. Om gemotiveerd te zijn, moeten kinderen erop vertrouwen dat ze het doel kunnen bereiken. Enkele zaken waarmee u rekening moet houden bij verwachtingen zijn:

  • Als uw kind in het verleden met de taak is geslaagd of er moeite mee heeft
  • De hoeveelheid tijd die uw kind heeft om de taak voor te bereiden/voltooien
  • Hoe uw kind over zichzelf en zijn capaciteiten denkt

Doe een beroep op verschillende soorten motivatie

Er zijn twee verschillende soorten motivatie: die van binnenuit komen en die van buitenaf, die beide kunnen helpen uw kind te motiveren.

Intrinsieke motivaties zijn beloningen die van binnenuit het kind komen wanneer hij/zij voelt dat iets intern waardevol en lonend is. Het is een belangrijke motivator voor de ontwikkeling van kinderen, omdat het helpt hun motiverende energie te vergroten, waardoor ze met meer inspanning en doorzettingsvermogen naar een doel toe werken. Het is gebleken dat dit soort motivatie kinderen voor de lange termijn betrokken houdt. Enkele voorbeelden van intrinsieke motivatie zijn:

Jongen houdt schilderij in de kunstles
Jongen houdt schilderij in de kunstles
  • Hun nieuwsgierigheid verkennen
  • Plezier vinden in leren
  • Gezond willen zijn
  • Een bevredigende relatie met anderen creëren
  • Aan iets meedoen, simpelweg omdat ze het leuk vinden

Extrinsieke motivatieszijn beloningen die van buitenaf komen. Dit kan van alles zijn, van het beloven van een pizza-avond op vrijdag als uw kind de toets goed doet, tot het geven van high fives als het een klusje doet. Het is aangetoond dat deze onmiddellijke resultaten opleveren, maar ze motiveren alleen op de korte termijn. Enkele voorbeelden van extrinsieke beloningen zijn:

Vrolijke moeder die haar zoon een high five geeft in de keuken
Vrolijke moeder die haar zoon een high five geeft in de keuken
  • Kinderen meenemen naar het park
  • Kinderen een zakgeld geven
  • Ze aanmelden voor een sportteam
  • Ze koken hun favoriete eten
  • Geef ze veel knuffels en aandacht als ze iets goed doen
  • Ze straffen als ze een regel overtreden

Hoe u uw kind kunt motiveren

Als uw kind op dit moment niet gemotiveerd is om iets te doen of te bereiken, betekent dat niet dat dit altijd zo zal blijven, of zelfs dat de mentaliteit zich zal uiten in verschillende aspecten van zijn leven. Er zijn een aantal dingen die ouders kunnen doen om de motivatie van hun kind te stimuleren.

Vind sterke versterkingen

Begrijpen wat uw kind belonend/waarden vindt, is de eerste stap om beter te begrijpen hoe u hem of haar kunt motiveren. Als uw kind bijvoorbeeld niet van snoep houdt, maar u blijft snoep aanbieden als beloning, dan zal het kind hoogstwaarschijnlijk niet gemotiveerd zijn om het te verdienen. De beloningen waar kinderen de voorkeur aan geven, variëren sterk, afhankelijk van hun eigen unieke persoonlijkheid, en kunnen afkomstig zijn van intrinsieke of extrinsieke motivatoren. Enkele manieren om meer te weten te komen over de waarden van uw kind zijn:

  • Vraag hen welke snacks en activiteiten ze het lekkerst vinden.
  • Merk op met welk speelgoed ze het meest spelen, of hoeveel schermtijd ze gebruiken.
  • Zie hoe opgewonden ze zijn als ze thuiskomen van een reis of tijd doorbrengen met vrienden/familie.

Verander versterkers in de loop van de tijd

Als je eenmaal een bekrachtiger hebt gevonden die voor je kind werkt, heb je misschien het gevoel dat je de ultieme motivator hebt gevonden en weet je precies wat je moet gebruiken elke keer als je hem of haar moet motiveren. Uit onderzoek is echter gebleken dat kinderen feitelijk minder gemotiveerd en minder betrokken raken als dezelfde bekrachtiger op de lange termijn wordt gebruikt. Door voortdurend de bekrachtiger te veranderen die wordt gebruikt om uw kind te motiveren, blijft het betrokken en gemotiveerd om aan een nieuwe beloning te werken. Enkele manieren om dit te doen zijn:

  • Verander de bekrachtiger elke week
  • Controleer hoeveel plezier uw kind ervaart nadat hij in de loop van de tijd een voorkeursitem heeft gekregen
  • Vraag uw kind naar andere dingen waarvoor hij of zij wil werken

Wees een rolmodel

Kinderen kijken tegen hun ouders op, vooral als ze jonger zijn. Dit betekent dat als u ergens interesse in toont, zoals het maken van wiskundehuiswerk, uw kind mogelijk ook interesse heeft in het maken van wiskundehuiswerk. Eén manier om uw kinderen te motiveren, is door hun motivatierolmodel te zijn. Betrek ze actief bij de taken waarvan u hoopt dat ze gemotiveerd zijn om ze te voltooien. Door een positieve houding ten opzichte van de taak aan te nemen, kunt u ervoor zorgen dat het minder op werk en meer op plezier lijkt. Enkele manieren om dit te doen zijn:

  • Poets je tanden naast ze en speel een liedje/dansje terwijl jullie allebei de taak voltooien.
  • Lees om de beurt een boek voor school met uw kind en maak gekke stemmetjes of geluiden terwijl u leest.
  • Was de afwas als team door uw kind te laten drogen terwijl u afwast.

Creëer nieuwe ervaringen

De verwachtingen van kinderen rond een taak, zoals of ze er wel of niet in zullen slagen, worden gevormd door hun ervaringen uit het verleden. Dit betekent dat als een kind op een dag probeert catch te spelen, maar de dingen niet onder de knie krijgt, de volgende keer dat iemand hem vraagt catch te spelen, hij of zij niet wil spelen omdat hij denkt dat het te moeilijk is. Het creëren van nieuwe ervaringen voor uw kind waarbij hij of zij aan de moeilijke activiteit kan deelnemen, maar deze is aangepast om minder uitdagend te zijn, kan hem helpen de verwachtingen bij te stellen en de motivatie op te bouwen. Enkele manieren om dit te doen zijn:

  • Oefen het spelen van catch met een grotere of zachtere bal met je handen in plaats van met een handschoen.
  • Werk samen met uw kind een moeilijk wiskundeprobleem uit en laat zien dat hij of zij over de vaardigheden beschikt om het op te lossen.
  • Ga terug naar een taak waar uw kind misschien moeite mee heeft, zoals hardop voorlezen in de klas, en help hem of haar bij de taak in een gemakkelijkere omgeving thuis.

Gebruik steigerleermethoden

Scaffolding is een lesstijl waarbij ouders een onderwerp/vaardigheid kiezen die net buiten het natuurlijke bereik van het kind ligt, maar dat wel haalbaar is met de hulp van een ouder. Dit kan lijken op het oplossen van een nieuw wiskundeprobleem dat één stap boven het niveau ligt waarop een kind momenteel leert. Het geeft ouders een praktische kans om het zelfvertrouwen van hun kind te vergroten. Dit biedt kinderen ondersteuning bij het leren en groeien en laat hen ook zien dat ze in staat zijn om moeilijke taken uit te voeren, waardoor ze positievere verwachtingen hebben van het proberen van andere uitdagende taken in de toekomst. Enkele manieren om dit te oefenen zijn:

Moeder en dochter spelen in het park
Moeder en dochter spelen in het park
  • Lees samen met uw kind een boek dat zijn of haar huidige leesniveau slechts één stap voor is en helpt de moeilijkere woorden uit te spreken.
  • Help je kind over het klimrek door een deel van zijn of haar gewicht te ondersteunen, zodat hij of zij de uitdaging kan voltooien.
  • Laat uw kind een klusje in huis doen dat iets moeilijker is dan wat hij/zij gewend is, en blijf in de buurt om te helpen als hem dat wordt gevraagd.

Steun uw kind als het worstelt

Het is volkomen normaal dat iemand van streek raakt als hij iets niet kan doen wat schijnbaar iedereen om hem heen wel kan. Als u uw kind steunt wanneer het het moeilijk heeft, krijgt het een gevoel van troost en laat het zien dat er nog steeds voor hem of haar wordt gezorgd, zelfs als hij een taak niet kan uitvoeren. Dit geeft ouders de kans om met hun kinderen te praten over het gebruik van worstelingen als leerervaring, wat het betekent om hun best te doen en hoe ze verder kunnen gaan. Bovendien geeft het kinderen de wetenschap dat iemand ze zal opvangen als ze vallen. Enkele manieren om dit te oefenen zijn:

  • Stel uw kind gerust over zijn vaardigheden als hij een doel niet bereikt.
  • Bied aan om uw kind te helpen als hij of zij overweldigd raakt door een taak.
  • Moedig uw kind aan om nieuwe en moeilijke taken te blijven proberen.

Geef uw kind autonomie

Kinderen zijn eerder gemotiveerd om iets te doen als ze het gevoel hebben dat ze het zelf hebben bepaald. Dit betekent dat zij zelf het doel bepaalden. Je kind meer autonomie geven is één manier om hem/haar intrinsieke motivatie te laten creëren, omdat het hem of haar in staat stelt een doel te stellen, de waarde ervan te ontdekken en zijn/haar eigen verwachtingen over de uitkomst ervan te bepalen. Enkele manieren om dit te doen zijn:

  • Wees flexibel met de doelen/verwachtingen die u voor uw kind stelt.
  • Luister naar de gedachten, gevoelens en zorgen van uw kind over doelen en verwachtingen.
  • Laat uw kind deadlines/tijdlijnen instellen voor wanneer een taak moet worden voltooid.

Een herinnering voor ouders

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als je de best mogelijke bekrachtigers vindt en je kind voortdurend ondersteunt, de motivatie ze misschien nog steeds niet kan vinden, en dat is oké. Dat betekent niet dat je als ouder hebt gefaald of niet hard genoeg hebt geprobeerd om hun motivatie te stimuleren. En omdat u deze technieken uitprobeert en ze de eerste keer niet lijken te werken, wil dat nog niet zeggen dat ze geen positieve invloed op uw kind hebben gehad. Het kan hem zelfs helpen een intrinsieke motivatie te ontdekken die hij wel kan hebben. gebruik in de toekomst. Een kind proberen te motiveren is een moeilijke taak, en het is prima om aardig voor jezelf te zijn terwijl je hem onderweg probeert te helpen.

Begrijpen wat je kind helpt motiveren

Ouders willen om verschillende redenen dat hun kinderen gemotiveerde individuen zijn, of het nu is om hun bord in de gootsteen te zetten nadat ze klaar zijn met eten, of om hun schoenveters te strikken in plaats van ze te laten bungelen. Kinderen kunnen worden gemotiveerd door een verscheidenheid aan factoren, die voortkomen uit zowel interne als externe krachten, die hen helpen waarde te vinden in wat ze proberen te bereiken. Door meer te leren over welke bekrachtigers uw kind helpen motiveren, en door manieren te integreren om uw kind meer autonomie te geven en een basis te bieden voor zijn/haar leerervaringen, kunt u zijn of haar intrinsieke motivatie vergroten, waardoor hij of zij doelen met meer doorzettingsvermogen, betrokkenheid en betrokkenheid kan nastreven. inspanning.

Aanbevolen: