20+ leuke manieren om uw kind voor te bereiden op de kleuterschool

Inhoudsopgave:

20+ leuke manieren om uw kind voor te bereiden op de kleuterschool
20+ leuke manieren om uw kind voor te bereiden op de kleuterschool
Anonim

Veel plezier deze zomer en bereid uw kind voor op de kleuterschool met deze educatieve activiteiten die u in uw dagelijkse routine kunt integreren.

Mooi klein babymeisje dat ijs eet
Mooi klein babymeisje dat ijs eet

Maak uw kind klaar voor de kleuterschool en heb er veel plezier mee. Uw kind voorbereiden op de eerste dag naar de kleuterschool hoeft niet saai of stressvol te zijn. Met deze voorbereidingsactiviteiten voor de kleuterschool zal uw kind plezier hebben en belangrijke vaardigheden oefenen die hij nodig heeft voor het begin van zijn academische reis.

Wat uw kind moet weten vóór de kleuterschool

Als uw kind naar de kleuterschool gaat, is er een algemene lijst met dingen die hij of zij moet weten of kunnen. Deze vereisten voor de voorbereiding op de kleuterschool worden meestal gecategoriseerd onder lezen, taal, rekenen, sociale vaardigheden, motorische vaardigheden of emotionele ontwikkeling.

Je kunt de details opfrissen van wat je kind moet weten voor de kleuterschool, maar de grootste verwachtingen zijn:

  • Herkenning van de meeste letters, cijfers, kleuren, vormen en familieleden
  • Sociale vaardigheden om goed met anderen om te gaan
  • Vermogen om aanwijzingen op te volgen en zich te concentreren op taken
  • Kennis van hun persoonlijke gegevens, zoals hun naam en leeftijd
  • Motorische vaardigheden om schrijfgerei vast te houden, trappen te beklimmen, rennen en springen
  • Vaardigheden om zichzelf te voeden, zichzelf naar de badkamer te brengen en hun schoenen en jas aan te trekken

Voorbereidende activiteiten voor de kleuterschool om vaardigheden en kennis op te bouwen

Je klaarmaken voor de kleuterschool hoeft niet je hele zomervakantie in beslag te nemen of een hele klus te zijn. Door simpelweg de gereedheidsvereisten te verweven in de interacties die u gedurende de dag met uw kind heeft en deze in een deel van hun spel op te nemen, zal het kind zich voorbereid voelen op de eerste schooldag.

Moet weten

Bij de meeste dingen die u kunt doen om uw kind voor te bereiden op de kleuterschool, is meer dan één vaardigheid of vaardigheid betrokken. Sommige activiteiten kunnen je helpen bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden terwijl je de basisvormen begrijpt, terwijl andere je onafhankelijkheid leren terwijl ze leren zichzelf te kleden. Multifunctionele activiteiten geven uw kind een gereedschapskist met vaardigheden waarop hij kan voortbouwen naarmate hij groeit.

Begin met opzettelijke dagelijkse interacties

Maak je geen zorgen; De meeste dingen die u doet om uw kind voor te bereiden op de kleuterschool vergen zeer weinig tijd en middelen. Begin met het toevoegen van een paar interacties aan je dagelijkse routine om een basis te creëren waar je de hele zomer aan kunt werken.

  • Start gesprekkenzo vaak mogelijk om hen te helpen hun observatievaardigheden te ontwikkelen. Probeer in de supermarkt de kleuren van het fruit aan te wijzen, bespreek de grote en kleine voertuigen terwijl je rijdt, en beschrijf de vormen van de dingen in je huis.
  • Werk in een rustige tijd. Door uw kind te leren zitten en zich rustig te concentreren op één taak gedurende 5-10 minuten per keer, leert hij hoe hij rustig kan zitten hun kleuterklas. Dit is een geweldige manier om andere vaardigheden te stimuleren door rustig te spelen, zoals kleuren of puzzelen.
  • Creëer een ochtendroutine. Als er al een ochtendroutine bestaat, zal de overgang naar school veel gemakkelijker aanvoelen. Gebruik deze ochtendtijd om de dag van de week of het weer buiten te bespreken. Help ze de ochtendroutinetaken af te ronden, zoals aankleden en tandenpoetsen.
  • Verwerk wat kennis in je ochtendroutinee door een kleur, letter of vorm van de dag te kiezen. Breng de rest van de dag samen door met het zoeken naar voorwerpen die overeenkomen met die details.
  • Voeg een vriendschappelijke wedstrijd toe. Zoek naar mogelijkheden om je kind te timen terwijl hij of zij zijn schoenen aantrekt of daag hem uit om al zijn speelgoed op te ruimen in de tijd die nodig is om naar te luisteren hun favoriete nummer.

Educatieve spellen om uw kind te helpen kleuterschoolconcepten te leren

Er zijn op elke hoek van de dag mogelijkheden om leuke spelletjes te maken die ook dienst kunnen doen als educatieve activiteiten voor uw kind in de kleuterklas. Werk een paar van deze spellen in je week om ze te helpen vaardigheden te ontwikkelen, concepten te leren en onderweg veel plezier te hebben.

Letter en alfabet Go Fish

Gebruik letter- en alfabet-flashkaarten om een educatieve versie van Go Fish te spelen. Je hebt misschien een paar kaartspellen nodig om volgens de traditionele regels te spelen, maar met voldoende kaarten kun je quality time met je kind doorbrengen terwijl je hem letter- en cijferherkenning leert. Of u kunt lege, afdrukbare flashcards gebruiken om uw eigen flashcards te maken (gebruik cardstock of plak ze op indexkaarten om ze duurzamer te maken).

Speel deeguitdagingen

Hand kinderspelklei voor thuis
Hand kinderspelklei voor thuis

Pak het speeldeeg en daag je kind uit om vormen te creëren en kleuren te herkennen terwijl ze bezig zijn. Kijk of ze tijdens het spelen blauwe cirkels, rode driehoeken en gele sterren kunnen maken. Dit helpt bij kleur- en vormherkenning en bij de ontwikkeling van fijne motoriek.

Stoepkrijtspellen

Gebruik stoepkrijtspelletjes om je kind uit te dagen terwijl je buiten speelt. Teken het hele alfabet op de stoep en kijk of uw kind naar de letter kan springen die u roept of voorwerpen in de tuin kan vinden die met die letter beginnen.

Je kunt deze spelmethode ook toepassen op cijfers en vormen. Om het spel uitdagender te maken, tekent u de letters vrij ver uit elkaar en in een afwijkende volgorde.

Rollenspel met poppen

Rollenspel met poppen en ander speelgoed om uw kind sociale interacties te helpen begrijpen. Gebruik poppen en andere speelgoedcollecties om scenario's na te spelen van vriendelijkheid, delen, veiligheid en hoe je goed met anderen kunt spelen. U kunt ook laten zien hoe u zichzelf kunt voorstellen en uw kind kunt helpen met het communiceren van zijn/haar persoonlijke gegevens.

Educatieve autospellen

Speel boeiende autospellen als je op reis bent en voeg daar nog wat andere educatieve factoren aan toe. Daag uw kind uit om vijf witte auto's te vinden, het aantal rode auto's te tellen of zelfs de verschillende vormen van verkeersborden te herkennen. Je kunt ze ook uitdagen om kentekenplaten of verkeersborden te vinden met elke letter van het alfabet terwijl je op weg bent naar je bestemming.

Cijfer- en lettercombinatiespel

Verander flashkaarten in een bijpassend spel voor je kind. Met twee of drie flashkaartspellen kun je ze letter- en cijferherkenning leren terwijl ze kaarten omdraaien en overeenkomsten vinden.

Tekenuitdagingen

Als uw kind aan het kleuren of tekenen is, vraag hem of haar dan om het hele gezin te tekenen en elk lid aan te wijzen. Je kunt ze ook uitdagen naarmate ze verder komen door 'papa in een geel shirt te tekenen' of 'een blauwe hoed op broer te tekenen'. Geef ze creatieve tekenaanwijzingen om hun fijne motoriek en verbeeldingskracht uit te dagen.

Kleur op nummer

Maak je eigen kleur-op-nummer-spel met krijt of vingerverf. Nummer elke kleur en daag uw kind uit om de vormen, dieren of voorwerpen in de overeenkomstige kleur correct in te kleuren.

Verander alledaagse taken in leuke activiteiten

Zoek tijdens uw dag naar momenten om uw kind op een leuke manier een nieuwe vaardigheid of een nieuw concept te leren. Creëer kleine uitdagingen in dagelijkse activiteiten en plan extra leuke versies van uw dagelijkse routine. Deze kleine momenten van doelgerichtheid zullen tegen het einde van de zomer bijdragen aan een volledig voorbereide kleuter.

Rijm en reken op trappen

Elke keer dat u een trap tegenkomt, daag uw kind uit om u te helpen woorden te rijmen terwijl u de treden beklimt. Daag ze bijvoorbeeld uit om voor elke trap waarop je stapt een woord te bedenken dat rijmt op ‘kat’. Je kunt zelfs voor elke stap vormen of kleuren benoemen, of gewoon de stappen tellen terwijl je bezig bent.

Schrijf met scheerschuim

Als uw kind in bad zit, spuit dan een beetje scheerschuim op de douchewanden en laat hem zien hoe hij met zijn vingers letters in de scheerschuim kan tekenen. Je kunt dit ook doen met vingerverf.

Tel in de sproeier

Maak leuke wateractiviteiten op een manier waarop ze kunnen leren. Als het bijvoorbeeld in de zomer tijd is om de sproeier uit te schakelen, daag uw kind dan uit om te tellen hoe vaak hij door de sproeier rent of hoeveel seconden hij onder het vallende water kan blijven staan.

Maak zwemmen leerzaam

Speels meisje met zonnebril vrolijk glimlachend, spetterend en gelukkig spelend met water in het zwembad op zomervakanties
Speels meisje met zonnebril vrolijk glimlachend, spetterend en gelukkig spelend met water in het zwembad op zomervakanties

Als je de hele zomer aan het zwemmen bent, help je kind dan vormen te maken in het zand op het strand of laat hem duiken naar zinkend speelgoed in verschillende kleuren in het zwembad. Als je op zoek bent naar schelpen, vraag dan naar de kleur en grootte van de schelpen. Door hun geest te betrekken terwijl ze het al naar hun zin hebben, zullen ze zien hoe leuk leren kan zijn.

Maak van schoonmaken een spel

Betrek uw kind op een leuke manier bij het opruimen. Daag ze uit om eerst al het rode speelgoed te vinden en op te bergen, dan het blauwe, enzovoort. Je kunt ook dingen opbergen van klein naar groot, of kijken of ze hun speelgoed kunnen opbergen voordat je tot 50 telt of het hele alfabet uitspreekt.

Tijdsonafhankelijke taken

Time uw kind terwijl hij of zij zijn kleding, jasje of schoenen aantrekt, zodat hij/zij de belangrijke onafhankelijkheidsvaardigheden onder de knie krijgt.

Observeer details in het park

Als u in de zomer in het park of in de natuur bent, daag uw kind dan uit om iets in elke kleur te vinden voordat u vertrekt: een rode glijbaan, groene bomen, een gele bank, enz.

Pizz maken en leren

Als het tijd is voor pizza op vrijdagavond, nodig je je kind uit om je te helpen met het maken van zelfgemaakte taarten. Het hanteren van deeg of het strooien van kaas helpt hen bij het ontwikkelen van fijne motoriek. Door pepperonis te tellen of op te merken hoe de plakjes de vorm van driehoeken hebben, kun je nummer- en vormherkenning ontwikkelen. Daag ze tijdens het bakken van de pizza uit om de laatste seconden van de baktijd af te tellen.

Leren tijdens het bakken

Neem voor al uw zomerse baksels uw kind mee naar de keuken. Het meten van ingrediënten leert hen getalherkenning en basiswiskunde. Roeren en verdelen zal degenen die fijne motoriek ontwikkelen verfijnen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om meer geavanceerde vaardigheden te leren, zoals het meten van hoeveelheden, het herkennen van woorden in een recept en hoe bepaalde ingrediënten samenwerken.

Maak je eigen educatieve momenten

De zomer vóór de kleuterschool hoeft niet vol werkbladen en huiswerk te zijn om uw kind klaar te maken voor school. Zoek naar leuke momenten om de ontwikkeling van vaardigheden op een uitdagende manier aan te pakken of speel gewoon een eenvoudig spel dat bijdraagt aan hun cijfer-, letter- of vormherkenningsvermogen. Elk moment kan voor uw kind een leermoment zijn, waardoor hij/zij zich zelfverzekerd voelt als hij/zij de eerste schooldag binnenkomt.

Aanbevolen: