11 woordspelletjes voor kinderen waardoor ze aan het praten en lachen zijn

Inhoudsopgave:

11 woordspelletjes voor kinderen waardoor ze aan het praten en lachen zijn
11 woordspelletjes voor kinderen waardoor ze aan het praten en lachen zijn
Anonim
moeder en kinderen die woordspel spelen
moeder en kinderen die woordspel spelen

Woordspelletjes zijn leuke activiteiten die kinderen van alle leeftijden bezig houden en tegelijkertijd hun leesvaardigheid en woordenschatontwikkeling stimuleren. Woordspelletjes zijn beschikbaar in klassieke vorm (papier en potlood) en in elektronische app-versies, wat betekent dat gezinnen thuis en onderweg talloze verschillende variaties kunnen spelen. Deze 11 woordspelletjes voor kinderen zorgen ervoor dat iedereen zich blijft vermaken en leren.

Klassieke woordspelletjes voor jongere kinderen

Kleine kinderen beginnen de basis van geletterdheid te begrijpen terwijl ze leren woorden te formuleren en fonetische klanken uit te breiden. Het spelen van woordspelletjes is een uitstekende manier om hun vaardigheden te verbeteren en tegelijkertijd lezen en spellen leuk te maken. Deze klassieke woordspelletjes zijn perfect voor het ontwikkelen en laten groeien van jonge geesten.

Tutti Frutti

Het leren van woordenschatelementen en de manier waarop categorieën en woorden met elkaar in verband staan, is een belangrijke vaardigheid in de lagere klassen van het basisonderwijs. Tutti Frutti richt zich op deze basisvaardigheden en kan met één kind of met een groep kinderen worden gedaan. Het is ook een geweldige ijsbreker als je een verjaardagsfeestje, een naschoolse club of een ander evenement organiseert waarbij kinderen misschien een korte activiteit nodig hebben om sociaal op hun gemak te raken. Geef elk kind een potlood en een stuk papier om te spelen. Vervolgens wordt een brede categorie gegeven. Er wordt een timer ingesteld en kinderen moeten zoveel mogelijk items opschrijven die bij die categorie horen. De winnaar van het spel is de persoon met de meest geschikte items opgeschreven. Als je met één kind speelt, daag ze dan uit om hun topscore te verbeteren telkens wanneer een nieuwe categorie wordt gegeven.

Voor het spel moeten kinderen kunnen schrijven en in de buurt komen van correct gespelde woorden. Geef voor jonge kinderen categorieën waarmee ze succesvol kunnen zijn in het benoemen van verschillende woordenschatwoorden die verband houden met het gegeven onderwerp. Ideeën kunnen zijn:

  • Schuur- of dierentuindieren
  • Picknickvoedsel
  • Dingen die verband houden met de winter

Laat ze woorden zo goed mogelijk uitspreken, en hun begrip van klanken gebruiken om spellingen te bedenken. Je kunt deze activiteit uitbreiden door de lijst met woorden te doorlopen en de juiste spelling te leren van de items die ze voor elke categorie hebben opgeschreven.

Scrabble Junior

Scrabble Junior is een aangepaste versie van het klassieke spel voor volwassenen. Het kan op twee manieren worden gespeeld, omdat elke kant van het Scrabble-bord zijn eigen speelversie heeft. Kinderen vanaf vier jaar kunnen meedoen aan het klassieke woordplezier met de zijkant van het bord die vooraf geschreven woorden bevat waarmee ze hun lettertegels moeten matchen om woorden te formuleren en punten te scoren. Kinderen die eenvoudige woorden kunnen spellen, kunnen de achterkant van het bord gebruiken om hun eigen woorden te vormen uit de door hen geselecteerde tegels.

Als je met jonge kinderen speelt, concentreer je dan op het matchen van lettertegels en het uitspreken van woorden of het creëren van eenvoudige medeklinker-klinker-medeklinkerwoorden. Als uw kinderen al wat gevorderder zijn, probeer dan woorden te spellen met lange klinkerpatronen of medeklinkermengsels en probeer de score bij te houden.

Boggle Junior

Boggle Junior is een woordspel gebaseerd op het klassieke spel met dezelfde naam en bedoeld voor kinderen van drie tot zes jaar. Er zijn vier manieren om dit woordspel te spelen, en elk spel richt zich op een ander vaardigheids- en ontwikkelingsniveau; dit woordspel kan met uw kind meegroeien terwijl het nieuwe alfabetiseringstaken blijft leren en beheersen.

Het spel wordt geleverd met een verscheidenheid aan woordkaarten van drie tot vier letters en kleine kubussen met letters erop. Geef een kind een kaart en zeg de letters van het woord. Laat elke letter klinken en voeg ze samen om een woord te formuleren. Kinderen gaan dan naar de kubussen en zoeken de bijbehorende letters die overeenkomen met de letters op de kaart.

Voor meer uitdaging kijken kinderen kort naar de woordkaart en draaien deze dan om. Met behulp van hun geheugen voor de spelling van het woord en hun begrip van de klanken, kunnen ze vervolgens het woord op de kaart opnieuw creëren met behulp van de letterblokjes. Als ze het woord correct spellen, verdienen ze een punt.

Op reis

Going on a is een woordspel met woordenschat en categorieën. Er wordt een categorie gegeven voor het spel. Ideeën kunnen zijn:

  • Op een picknick gaan
  • Op een wandeling gaan
  • Op vakantie gaan
  • Naar het strand gaan
  • Naar school

Het eerste kind zegt:

" Ik ga op een _____, en ik neem ____ mee."

Ze vullen dat lege vakje vervolgens in met een item dat bij de categorie reis past. De volgende persoon herha alt wat iemand heeft gezegd en voegt vervolgens zijn eigen gerelateerde item toe. De derde persoon (of als je met twee mensen speelt, de eerste speler), zegt dan: "Ik ga op een ____. en ik neem ____ mee. Vervolgens noemen ze alle eerder genoemde items in volgorde. Het spel wordt moeilijker en moeilijker omdat kinderen zich moeten herinneren wat er al is gezegd EN een ander gerelateerd voorwerp moeten bedenken om mee te nemen.

Klassieke woordspelletjes voor oudere kinderen

Woordspelletjes zijn een uitstekende bindingsactiviteit voor gezinnen met oudere kinderen en tieners. Verzamel de bende en ga de strijd aan met een klassiek woordspel. Wie regeert oppermachtig als het om woorden gaat?

Woord in woorden

Word in Words is een leuke uitdaging voor oudere kinderen die een breed gevoel hebben voor zowel spelling als woordenschat. Er wordt een woord gegeven aan alle spelers. Woorden zijn vaak lang en bevatten veel verschillende letters. Er wordt een timer ingesteld en kinderen moeten vervolgens zoveel mogelijk woorden bedenken met alleen de letters van het gegeven woord. Een voorbeeld hiervan is:

Voetganger

Woorden uit het woord kunnen zijn:

  • stam
  • trein
  • diep
  • nest
  • zaad
  • ran
  • in

Om een woordenschatles in dit spel te verwerken, kies je woorden waarvan kinderen de definitie misschien niet kennen. Leg uit wat het gegeven woord betekent en gebruik het in een paar voorbeeldzinnen voordat je de ronde speelt.

Taboe

Laat uw kinderen leren en samenwerken door het klassieke spel Taboo te spelen. Het spel kan het beste worden gespeeld met oudere kinderen die over een uitgebreide woordenschat beschikken. Om te spelen krijgt een kind een mysteriewoord en een lijst met 'nee-nee'-woorden, woorden die het mysterieuze woord gemakkelijk kunnen beschrijven. Het doel is om de partner die het woord niet in de hand heeft, het woord te laten raden. De persoon met de kaart kan het te raden woord op elke mogelijke manier omschrijven, zolang hij maar geen woorden op zijn kaart gebruikt.

Beul

Het wordt niet klassieker dan een rondje Hangman. Dit is een geweldig spel om oudere kinderen bezig te houden tijdens het reizen. Speler één bedenkt een woord dat speler twee moet raden door letters in het mysterieuze woord voor te stellen. Als ze een letter voorstellen die wel in het woord voorkomt, plaatst de persoon die het woord heeft bedacht de letters op de plek waar ze horen in de lege velden van het mysterieuze woord. Als de suggestieve speler een letter aanbiedt en het woord bevat die letter NIET, wordt een lichaamsdeel getekend op een vel papier, op een whiteboard of zelfs op de stoep als je buiten speelt.

Het doel is om voldoende letters voor te stellen om het mysterieuze woord correct te kunnen raden voordat een hoofd, lichaam, armen en benen worden uitgetrokken. Oudere kinderen kunnen uitdagende woorden bedenken, spelen met de optie 'een aanwijzing geven' of gezichten, handen of voeten tekenen naast een hoofd, lichaam, armen en benen, wat samen een beul vormt.

Woordspel-apps voor kinderen onderweg

kinderen spelen woordspelletjes op tablet
kinderen spelen woordspelletjes op tablet

De jeugd van vandaag wordt voor altijd ondergedompeld in een soort elektronisch apparaat. Hoewel de schermtijd grenzen en beperkingen moet hebben, zijn niet alle apps en elektronische activiteiten hetzelfde. Deze woordspel-apps voor kinderen kunnen onderweg of tijdens de pauze worden gespeeld. Ze maken misschien gebruik van een elektronisch scherm, maar ze helpen bij het leren van alfabetisering van kinderen, dus beschouw ze als een overwinning.

Alfabeer: woorden door de tijd heen

Deze woord-app lijkt op Scrabble, maar kan onderweg worden gedaan vanaf een elektronisch apparaat. Kinderen spellen woorden door letters uit een raster te selecteren. Er verschijnen schattige beren wanneer een speler letters naast elkaar kan gebruiken. Hoe meer letters er worden gebruikt, hoe meer punten er worden verdiend en hoe groter de beer wordt. Naarmate kinderen meer puzzels oplossen, verzamelen ze beren. Beren verhogen vervolgens het aantal punten en geven spelers speciale voordelen, zoals het verlengen van de timer of het aanpassen van het speelbord.

Woordbingo

Het leren herkennen en lezen van gezichtswoorden is een cruciale les voor jonge kinderen die de wondere wereld van geletterdheid betreden, en Woordbingo is een uitstekende aanvulling op het arsenaal aan leerspellen die erop gericht zijn kinderen te helpen geweldige lezers te worden. In het spel zegt de Bingo-bug een van de 300 gezichtswoorden. Kinderen luisteren naar het woord en tikken vervolgens op het raster waar ze het woord op schrift zien. Er springt een insect op de plek waar het kind tikte. Kinderen moeten vier woorden op rij krijgen om een hoge score te behalen in dit spel. Voor snelheid worden meer punten toegekend. Hoe sneller kinderen vier woorden achter elkaar krijgen, hoe hoger ze scoren. De educatieve woordspel-app bevat drie andere spellen waarmee kinderen kunnen werken aan het verbeteren van de alfabetiseringsvaardigheden:

  • Spellingoefeningen
  • Woordgooien
  • Word-It Up

Wat ben ik? Raadsels van Think Cube

Woordspelletjes gaan niet alleen over spelling, en wat ben ik? Riddles van Think Cube neemt liefde voor woorden en past deze toe op puzzels. Kinderen zullen echt hun denkvermogen moeten opzetten om dit spel onder de knie te krijgen. In Wat ben ik? krijgen kinderen aanwijzingen om tot een mysterieus woord te komen. Er wordt een selectie letters aan kinderen gegeven om hen te helpen bij het uitzoeken van het mysterieuze woord. Wanneer een puzzel is opgelost, worden er munten verdiend. Kinderen kunnen deze munten later gebruiken om hints te vragen over verwarrende puzzels, of zelfs een vriend een e-mail of Facebook-bericht sturen om hulp. Ouders willen misschien meedoen aan dit plezier, want sommige van deze raadsels zijn behoorlijk lastig!

Wordscapes

Wordscapes daagt kinderen uit om woorden te maken uit een willekeurige selectie letters om kruiswoordpuzzels in te vullen. De hersenkraker wordt gecombineerd met serene achtergronden, waardoor dit spel een perfecte mix is van educatief en geestverruimend plezier. Spelers spelen bonuswoorden aan het einde van elke puzzel in de hoop munten te verdienen. Die munten kunnen later worden gebruikt om spelers te helpen als ze vastlopen op een bepaalde puzzel. Dit spel is een favoriet woordspel onder zoveel kinderen, en de bonus is: het is gebaseerd op leren.

Wanneer u woordspelletjes in uw leven kunt toepassen

Er is geen bijzonder slecht moment om woordspelletjes in de schema's en routines van uw kinderen in te passen, maar sommige ruimtes lenen zich meer voor dit soort activiteiten dan andere. Er kunnen elektronische woordspelletjes worden gebruikt:

  • Tijdens wachttijden bij de dokter
  • Terwijl je in een lange rij staat bij de winkel
  • Terwijl je in de auto wacht voor school
  • Tijdens de ma altijdbereiding
  • Tijdens het rijden naar naschoolse activiteiten
  • Op roadtrips

Woordspelletjes waarvoor fysiek materiaal nodig is, kunnen een geweldige aanvulling zijn op:

  • Familie vrijdag spelavond
  • Tijdens de dagelijkse rusttijd (voor kinderen die niet langer een dutje doen, maar overdag toch behoefte hebben aan rustige tijd voor zichzelf)
  • Af en toe voor het slapengaan, in plaats van het lezen van boeken

De voordelen van woordspelletjes

Het spelen van woordspelletjes heeft veel voordelen voor gezinnen en kinderen. Kinderen scherpen hun alfabetiseringsvaardigheden aan, zoals spelling en woordenschat, of klanken en rijmen, afhankelijk van het ontwikkelingsniveau van de speler. Ze gebruiken hun geheugen en probleemoplossende vaardigheden en beseffen dat leren echt leuk is. Verwerk woordspelletjes in de dagelijkse of wekelijkse activiteiten van uw gezin en zie hoe iedereen opbloeit en ervan profiteert.

Aanbevolen: