Vanille kweken: gids voor zoet succes

Inhoudsopgave:

Vanille kweken: gids voor zoet succes
Vanille kweken: gids voor zoet succes
Anonim
vanille orchidee
vanille orchidee

Als je een bakker bent die vaak vanille gebruikt in je creaties, of als je gewoon het gevoel van voldoening wilt ervaren dat gepaard gaat met het kweken van je eigen vanille, zul je blij zijn te weten dat vanille een prachtige kamerplant is. Het vergt wat geduld en zorg om een vanilleplant gezond en oud genoeg te laten worden om vanillebonen te produceren, maar het kan zeker gedaan worden.

Vanille Basics

Hoewel je technisch gezien een vanilleboonplant uit zaad kunt kweken, is het beter om een plant te kopen dan te proberen met zaden te beginnen. Het starten van deze planten vanuit zaad is moeilijk, duurt lang en de kieming is grillig. U kunt planten vinden door te zoeken in kwekerijen of plantencatalogi en websites naar vanille-orchidee of vanilleboonplant. Vanillebonenplant (Vanilla planifolia) is een lid van de orchideeënfamilie, afkomstig uit Mexico, en heeft dezelfde omstandigheden nodig om goed te groeien.

Vanillebonen kweken

Het eerste dat je in gedachten moet houden is dat alleen volwassen vanilleplanten bonen zullen produceren. Je plant moet minimaal vijf jaar oud zijn om te bloeien en peulen te produceren. Je kunt volwassen vanilleplanten kopen, maar die zijn een stuk duurder dan jongere planten. Door hem de juiste omstandigheden te geven, weet je zeker dat de plant gezond is, zodat hij, zodra hij volwassen is, gemakkelijk bonen kan produceren. Tenzij je in een tropisch gebied woont (hardheidszone 10 of warmer), zul je vanille binnenshuis moeten kweken.

vanille plant groene peul
vanille plant groene peul

Ondersteuning bieden voor vanillebonenplanten

Vanillebonenplanten zijn interessant. Ze zijn semi-epifytisch (wat betekent dat ze bovengrondse wortels vormen langs hun stengels) en terrestrisch, wat betekent dat ze ook wortels vormen in de grond aan de basis van de plant.

Het zijn ook klimplanten die in het wild wel 60 meter lang kunnen worden. In een gemiddeld huis zullen ze uiteraard niet zo lang groeien, maar ze hebben nog steeds ondersteuning nodig om verder te groeien.

De meeste vanillekwekers installeren een plank van hout, zoals ceder of cipres, of een natuurlijke tak of zelfs een mospaal, en begraven de basis ervan gedeeltelijk in de grond van de pot waarin de vanilleplant groeit. Wanneer hij begint te groeien, train hem dan voorzichtig zodat hij zich aan het hout of de paal vastklampt, waarbij je hem losjes in een spiraalvormig patroon rond de steun wikkelt.

Licht, warmte en vochtigheid

Deze drie factoren hebben de grootste impact op hoe goed je vanille zal groeien.

Licht

Vanille heeft helder, indirect licht nodig. In zijn oorspronkelijke habitat is dit een jungle-understory-plant. Hij houdt niet van direct licht, waardoor de bladeren verbleken of verschroeien. Het is ideaal om uw vanilleplant in de buurt van een oostelijk of zuidelijk raam te plaatsen met een beetje gefilterd licht, bijvoorbeeld door een gordijn.

Warmte

Vanille gedijt bij temperaturen van 70 tot 90 graden Fahrenheit. Als uw huis onder deze temperaturen da alt, kunt u overwegen om een kleine verwarming of een plantenwarmtemat toe te voegen aan de ruimte waar uw vanilleplant groeit. Het is ook het beste om uw plant uit de buurt van koude tocht en uit de buurt van verwarmings- of koelopeningen te houden.

Vanille planifolia bloem
Vanille planifolia bloem

Vochtigheid

Vanilleplanten houden van vocht. Omdat ze semi-epifytisch zijn, nemen ze water op uit hun omgeving, maar ook via wortels die in de grond groeien. Hoe vochtiger het is, hoe meer vocht er beschikbaar zal zijn voor de vitale luchtwortels. De plant zal over het algemeen gezonder zijn als er voldoende vocht is.

Er zijn een paar manieren om de luchtvochtigheid van je vanillebonenplanten te verhogen.

  • Plaats een luchtbevochtiger in de buurt.
  • Mist de plant een paar keer per dag.
  • Plaats de plant op een bakje of schotel gevuld met kiezels en water. Door de verdamping van het water wordt de lucht vochtiger.

Water geven

Zoals hierboven vermeld, is het belangrijk om voor vochtigheid te zorgen, maar je zult ook de grond water moeten geven. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten vrijwel volledig te laten uitdrogen en vervolgens diep en grondig water te geven, zodat al het overtollige water kan weglopen.

Bodem en voeding

Net als de meeste leden van de orchideeënfamilie groeien vanilleplanten het beste in veenmos, schorschip-orchideeënpotmedium, of zelfs een combinatie van beide. Je wilt iets los en lichts waardoor voldoende zuurstof de wortels kan bereiken.

Als je water geeft, moet je ook de houten plank water geven waarop de plant wordt getraind. Dit kun je doen door het te vernevelen of te spuiten.

Vanillebonenplanten hebben in de lente en zomer regelmatig voeding nodig. Idealiter zouden ze elke tweede gietbeurt moeten worden gevoed met een verdund mengsel van uitgebalanceerde meststoffen. In de herfst en winter hoeven ze niet bemest te worden, omdat de groei in die periodes behoorlijk vertraagt.

Wachten op bloei

Vanillebonenplanten bloeien pas als ze volledig volgroeid zijn, wat ongeveer drie tot vijf jaar is. Er is enige discussie over wat een vanilleboon uiteindelijk tot bloei brengt. Sommige kwekers zijn van mening dat zodra de plant te groot wordt voor zijn steun en eroverheen gaat buigen, dit de bloei stimuleert. Anderen denken dat een langere dan normale periode van droogte tijdens de winter de plant tot bloei brengt. Weet gewoon dat het uiteindelijk zal gebeuren, en als dat gebeurt, is het de moeite waard om te vieren.

Vanilleplanten produceren roomwitte, orchidee-achtige bloemen. Elke bloem duurt slechts één dag, hoewel ze in elke cluster die ze vormt meerdere bloemen zal produceren. Als je je eigen vanillebonen probeert te kweken, moet je goed opletten wanneer de plant bloeit; ze hebben wat hulp van je nodig voor de bestuiving.

Vanillebloesems met de hand bestuiven

In het wild zouden bepaalde soorten bijen Vanila planifolia hebben bestoven, maar bij jou thuis zul je de taak zelf moeten uitvoeren. Dit kunt u het beste 's ochtends doen, voordat de bloem begint te vervagen.

  1. Wanneer een bloesem opengaat, inspecteer deze dan zodat je de verschillende onderdelen kunt identificeren. Concreet moet je de helmknop (het vrouwelijke deel dat stuifmeel produceert) en het stigma (het mannelijke deel waarop het stuifmeel wordt afgezet) kunnen identificeren. Het stigma heeft een ‘schild’ eromheen, en je kunt hem voorzichtig naar achteren trekken om de sigma te onthullen.
  2. Verzamel stuifmeel van de helmknoppen aan het uiteinde van een tandenstoker of eetstokje.
  3. Trek het schild rond het stigma naar achteren. Breng het stuifmeel dat je van de helmknoppen hebt verzameld voorzichtig aan op het stigma.
  4. Klaar! Als de bestuiving succesvol was, zie je binnen ongeveer een week een peul ontstaan.

Zodra de peul zich begint te vormen, duurt het nog ongeveer negen maanden voordat de peul volgroeid is en klaar is om te oogsten. Je weet dat het tijd is wanneer de uiteinden van de peul geel beginnen te worden. Op dit punt moeten ze met een schaar of snoeischaar uit de plant worden geknipt en uitgehard, wat een verplicht onderdeel is van het oogstproces.

Vanille bloem
Vanille bloem

Succes met vanillebonenplanten

Je eigen vanille kweken is geen taak voor de ongeduldige tuiniers onder ons. Maar het is zeker de moeite waard om je eigen voorraad geurige, heerlijke vanille te hebben.

Aanbevolen: