Jacaranda-bomen: complete gids voor kweken en verzorgen

Inhoudsopgave:

Jacaranda-bomen: complete gids voor kweken en verzorgen
Jacaranda-bomen: complete gids voor kweken en verzorgen
Anonim
Jacarandabomen langs straat in Mexico
Jacarandabomen langs straat in Mexico

Flamboyant is misschien een understatement om een jacarandaboom in volle bloei te beschrijven. Explosies van felgekleurde paarse bloemen bedekken het bladerdak van de boom, waardoor het voor iedereen een lust voor het oog is.

Mooie tropisch bloeiende bomen

jacaranda-bloemen
jacaranda-bloemen

Het bloeiende exemplaar (Jacaranda mimosifolia) komt oorspronkelijk uit Brazilië en is een snelgroeiende bladverliezende boom die een volwassen hoogte en breedte van ongeveer 12 meter bereikt. Het delicate varenachtige blad kan verschijnen vóór of nadat de boom in de lente begint te bloeien. De schors is grijsbruin van kleur en het bladerdak is vaasvormig en open.

Als hij bloeit, biedt hij een overvloed aan kleuren in het landschap. Clusters van buisvormige bloemen vullen het bladerdak van april tot en met augustus en duren ongeveer twee maanden. Vaak vullen de bloemen het bladerdak van de boom voordat het gebladerte tot leven komt. De meest voorkomende die wordt verkocht, gekweekt en gezien in landschappen (Jacaranda mimosifolia) produceert felpaarse bloemen. De cultivar 'Alba' produceert echter witachtige bloemen, maar is niet zo opvallend of zo populair, hoewel de bloeiperiode iets langer is dan die van de paarse variant.

Na de bloei produceert de boom ronde zaaddozen van 7,5 cm. Het duurt ongeveer een maand of twee voordat de peulen rijp zijn en dan uit de boom vallen, waardoor er een puinhoop ontstaat die sommige tuinders als een puinhoop beschouwen.

jacaranda-zaaddozen
jacaranda-zaaddozen

Waar u op moet letten bij het kopen van een Jacaranda-boom

Tuinders die een van deze tropische bomen aan hun landschap willen toevoegen, kunnen er gemakkelijk een vinden bij online of lokale kwekerijen in gebieden waar ze winterhard zijn. Omdat de boom zo snel groeit, liggen de meeste te koop staande bomen gemiddeld in de categorie van 1 jaar oud. Let bij het kopen van een boom op:

  • Een boom die gezond is en zonder tekenen van ziekte of schade.
  • Het zou één hoofdstam moeten hebben. Bomen met meerdere stammen zijn niet zo sterk en zijn gevoeliger voor splijten.
  • De container van de boom moet groot genoeg zijn om de boom vast te houden zonder dat er tekenen zijn dat de wortels uit de onderste afvoergaten groeien. Wanneer ze in te kleine containers worden bewaard, hebben de wortels de neiging zich in cirkels te wikkelen, en als ze worden geplant, groeit de boom mogelijk nooit goed. Containers van gemiddelde grootte variëren van drie tot vijf gallon voor een gezonde groei.

Landschapsgebruik

jacarandabomen op een rij
jacarandabomen op een rij

Vanwege hun zachte hout en het rommelige afval dat ze creëren als ze hun bladeren en bloemen laten vallen, plant je een jacaranda uit de buurt van structuren of poelen. Het zijn aantrekkelijke specimenbomen en hun gevallen bloemen laten een paars tapijt achter onder de boom. Ze werken ook goed langs een trottoir, als schaduwboom, of geplant tussen groenblijvende bomen, omdat ze kleur blijven toevoegen aan het gebied wanneer ze hun bladeren laten vallen in de late herfst en winter.

Gewenste groeiomstandigheden

Jacaranda is geen kieskeurige boom als het gaat om de voorkeursomstandigheden voor groei. Tuinders die in USDA zones 9 tot en met 11 wonen, zouden weinig problemen moeten hebben met het kweken van deze zorgeloze boom.

Voorkeurslicht

Voor de beste groei en bloei plant u hem op een locatie die in de volle zon staat. Hij zal groeien op locaties met minder licht, maar dit gaat ten koste van de potentiële hoeveelheid bloemen.

Voorkeursgrond

De tropisch bloeiende bomen groeien goed in verschillende bodems die goed draineren, en presteren niet goed in bodems die gevoelig zijn voor drassigheid. Het is niet nodig om de bodem aan te passen met organisch materiaal, omdat de boom een krachtige groei produceert, zelfs op de armste gronden.

Voorkeurstemperaturen en vorstbescherming

Aangezien jacaranda's het beste groeien in subtropische en tropische klimaten, tolereren ze geen lange perioden van vorst of vrieskou. Temperaturen van 27 graden Fahrenheit kunnen bomen beschadigen of doden, vooral als de koude temperaturen aanhouden en de boom jong is.

Vanwege de snelle groei en grootte van de boom is het moeilijk om volwassen bomen winterbescherming te bieden. Bij kleinere bomen kunnen tuinders vakantieverlichting door het bladerdak hangen om een warme omgeving te creëren. Ongeacht de grootte, het verzadigen van de plantplaats met water om het wortelsysteem van de boom te bevochtigen in het geval van onverwachte vorst of bevriezing, helpt de warmte vast te houden.

In westelijke woestijngebieden van de Verenigde Staten, waar de temperaturen hoog zijn, plant u het exemplaar aan de oostelijke, zuidelijke of noordelijke kant van het huis om te voorkomen dat de stam zonnebrand krijgt. Op deze locaties zijn de zonnestralen intens en als je aan de westkant van het huis plant, kan de stam verbranden.

Jacaranda-vermeerdering en planten

Tuinders kunnen jacarandabomen vermeerderen door stekken van zacht hout of door zaden te planten. Houd er echter rekening mee dat uit zaad gekweekte bomen er lang over doen om bloemen te produceren, en dat het wel twintig jaar kan duren voordat de bloei plaatsvindt. Bomen die worden vermeerderd door stekken van zacht hout kunnen binnen een paar jaar na het planten bloeien, afhankelijk van de grootte van de stek op het moment van vermeerdering.

Zaden planten

Het vermeerderen van de boom door het planten van zaden is eenvoudig.

  1. Selecteer volledig rijpe zaaddozen uit de boom, die volledig bruin worden en gemakkelijk opengaan, waardoor de ronde zaden in de peul zichtbaar worden.
  2. Om te voorkomen dat je de zaailing snel in een grotere container moet verplanten en hem voldoende ruimte moet geven om uit te groeien tot een klein jong boompje, gebruik je een container van 1 gallon met afvoergaten aan de onderkant.
  3. Vul de container met een potgrond die goed uitlekt.
  4. Plant het zaad ongeveer 2,5 cm diep in het midden van de container en bedek het met aarde.
  5. Geef de container water na het planten en houd de grond vochtig door voortdurend water te geven.
  6. Het zaad zou binnen ongeveer vier weken moeten ontkiemen.

Stekken van zacht hout planten

Om sneller een bloeiende boom te krijgen, kun je hem vermeerderen met stekken van zacht hout die zijn genomen terwijl de boom in rust is.

  1. Snijd een tak van de moederboom af die ergens tussen de twee en vier voet lang is. Maak de snede schuin aan het uiteinde van de tak die je in de grond plant.
  2. Om te voorkomen dat je te snel in een grotere container moet verplanten, waardoor de wortels zich kunnen ontwikkelen zonder te worden verstoord, gebruik je een container van 3 gallon om het jonge boompje te laten groeien.
  3. Vul de container met een goed gedraineerde potgrond en water om de grond in de container te laten bezinken. Gebruik een stok en maak een gat in de container van ongeveer tien centimeter diep.
  4. Plaats het schuine uiteinde van de zaagsnede van zacht hout in het gat en verstevig de grond rond de zaagsnede. Voeg indien nodig meer aarde toe aan de bak en stevig rond de stek weer.
  5. Geef de container water na het planten en houd de grond vochtig door regelmatig water te geven. Het wortelstelsel zou zich binnen ongeveer acht tot twaalf weken moeten vestigen.

Ontwikkelde bomen planten

Zodra je een geschikte plek in het landschap hebt uitgekozen met de gewenste licht- en bodemgesteldheid, is het tijd om de boom te planten. Plant het direct in de inheemse grond, zonder enige wijzigingen toe te voegen.

  1. Verwijder al het gras en onkruid van een plantplaats met een diameter van ongeveer een meter. De ongewenste groei berooft de wortels van de boom van vocht en stelt de boom bloot aan schade door gazonapparatuur, die de stam kan beschadigen en deze kwetsbaarder kan maken voor ziekteproblemen.
  2. Graaf een gat dat twee tot drie keer dieper en breder is dan de kluit. Hierdoor wordt het gebied losser, zodat de wortels zich gemakkelijker over de plantplaats kunnen verspreiden.
  3. Vul aarde in het gat, zodat je de boom niet dieper plant dan hij in de container groeide. Als u de jacaranda te diep plant, wordt de boom onnodig belast.
  4. Vul het gat halverwege met aarde en druk het aan met je voet. Geef het gebied water om ongewenste luchtbellen vrij te laten. Voltooi het vullen van het gat met aarde en verstevig het rond de boom.
  5. Breng een laagje mulch van 7,5 cm aan, gelijkmatig verdeeld over de plantplaats, om de grond te helpen vocht vast te houden. Houd de mulch enkele centimeters verwijderd van de stam, zodat u het gebied niet blootstelt aan ziekten.
  6. Geef de plantplaats onmiddellijk na het planten water en verzadig de wortels grondig. Geef de eerste paar weken dagelijks water terwijl het wortelsysteem zich vestigt, wat enkele maanden kan duren. Geef daarna meerdere keren per week water, vooral als de omstandigheden warm en droog zijn.

Jacaranda-bomen kweken

Jacaranda-bomen zijn winterhard. Als ze de gewenste groeiomstandigheden krijgen, hebben ze behalve goed snoeien niet veel aandacht nodig om te overleven en uit te groeien tot gezonde exemplaren. Omdat ze zelfs in de armste gronden kunnen groeien waar voedingsstoffen ontbreken, is bemesting niet nodig om overvloedige groei te produceren.

Vochtvereisten

nieuw geplante boom water geven
nieuw geplante boom water geven

Jacaranda heeft een hoge tolerantie voor droogte zodra deze zich heeft ontwikkeld, hoewel regelmatig water geven de beste groei en productie van bloemen oplevert. Tijdens het wortelen op de plantplaats hebben nieuw geplante bomen echter meerdere keren per week water nodig, of dagelijks als de buitenomstandigheden warm en droog zijn. Zodra de boom zich in het landschap heeft gevestigd, wat ongeveer twee tot drie maanden duurt, is meerdere keren per week water geven voldoende.

Snoeivereisten

Snoeien is het belangrijkste aspect van de zorg voor de jacarandaboom, vooral als hij jong is en zijn vorm aan het ontwikkelen is. Voer uw snoeiwerkzaamheden uit nadat de boom in de nazomer is uitgebloeid, zodat u geen bloemen verliest. Als de boom meerdere hoofdtakken heeft die de stam vormen, selecteer dan de sterkste tak en snoei de overige op grondniveau af. Als er extra takken langs de stam ontstaan, laat deze dan wegsnoeien.

Snoei alle takken af die elkaar kruisen of gebroken zijn en alle takken die strijden om ruimte terwijl de boom jong is, om een sterkere structuur te creëren. Om de basis van het bladerdak hoger te zetten, zodat u onder de boom kunt lopen, knipt u de takken langs de stam af tot een gewenste hoogte. Verwijder ongeveer een kwart van het bladerdak om onnodige takken en grote takken die aan de rand van het bladerdak groeien te verwijderen. Snoeien terwijl de takken klein zijn, voorkomt het afsnijden van grote takken, waardoor de boom vatbaar wordt voor mogelijke ziekten.

Jacaranda-boomproblemen

Over het algemeen vormen ongedierte geen probleem voor jacarandabomen. Bomen die in te natte omstandigheden zijn geplant, kunnen echter ziekteproblemen ondervinden. Paddestoelenrot is een probleem als de wortels in drassige omstandigheden groeien. Tuinders kunnen het probleem eerst opmerken doordat het gebladerte zijn kleur begint te verliezen en zich vervolgens een paddenstoelformatie hecht aan de basis van de stam. Voor gevestigde bomen is er geen oplossing voor het probleem, omdat de plantplaats te nat is en de boom kan afsterven. Om het probleem van rot te voorkomen, plant u hem altijd op een plaats met goed doorlatende grond.

Jacaranda-wortelproblemen

Een van de problemen waarmee tuinders te maken kunnen krijgen, is dat het krachtige wortelstelsel van jacarandabomen uiteindelijk een probleem kan worden. Het sterke, grote wortelsysteem kan septische systemen, funderingen, opritten en trottoirs beschadigen als de bomen te dicht bij een van die structuren worden geplant. Plant een jacarandaboom ver weg van je huis of andere gebouwen om dit probleem te voorkomen.

Paarse Majesteit

Paars is de kleur van het koningschap, en het intens kleurrijke bladerdak van de jacarandaboom is allesbehalve gebruikelijk. Je buren zullen jaloers zijn als deze boom in bloei staat, en je landschap zal zeker de aandacht krijgen die het verdient met deze ene majestueuze toevoeging.

Aanbevolen: