Monstera Deliciosa kweken: complete gids voor plantenverzorging

Inhoudsopgave:

Monstera Deliciosa kweken: complete gids voor plantenverzorging
Monstera Deliciosa kweken: complete gids voor plantenverzorging
Anonim
Veel verschillende Monstera in potten
Veel verschillende Monstera in potten

Als je een fan bent van grote, prachtige tropische kamerplanten, zal Monstera deliciosa zeker je plantenminnende hart veroveren. Monstera heeft opvallende bladeren, die groot, geperforeerd, hartvormig en in lobben verdeeld zijn. Dankzij de gatenachtige bladeren wordt deze plant ook wel de Zwitserse kaasplant genoemd. Gefascineerd? Deze verzorgingsgids vertelt je alles wat je moet weten om met succes voor je eigen monsteraplant te zorgen - en zelfs meer te vermeerderen.

Gids voor het kweken van Monstera Deliciosa als kamerplant

Monstera deliciosa heeft de reputatie dat het lastig is om te groeien, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Het is niet de onderhoudsarme kamerplant, maar ook niet moeilijk om te kweken. Zolang je monsteraplanten de juiste groeiomstandigheden en verzorging biedt, kunnen ze groeien en bloeien zonder veel speciale aandacht.

Monstera-maat

Voordat je besluit een Monstera deliciosa te kweken, moet je je ervan bewust zijn dat het enorme planten worden. Volledig volwassen monstera's in containers die groot genoeg zijn, worden vaak 2,5 meter hoog met een gelijkwaardige spreiding. Ze kunnen zelfs nog groter worden: tot wel 4,5 meter. Zelfs hun bladeren zijn enorm. Individuele bladeren worden gewoonlijk 18 inch breed of zelfs groter. Stevige groene monstera's, die het meest voorkomen, worden doorgaans groter dan hun minder vaak voorkomende bonte tegenhangers.

Licht- en temperatuurvereisten

Monstera Deliciosa-plant
Monstera Deliciosa-plant

Licht en temperatuur zijn beide belangrijk voor monstera's. Ze hebben veel licht nodig, maar doen het niet goed in extreme hitte of kou.

  • Monstera's hebben helder, indirect zonlicht nodig gedurende minimaal zes tot acht uur per dag.
  • Je kunt indien nodig fluorescerende kweeklampen gebruiken als aanvulling op natuurlijk indirect zonlicht.
  • Ze moeten zich in een omgeving bevinden waar de temperatuur tussen de 65 en 75°F blijft.
  • Monstera's geven de voorkeur aan een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid, variërend van 60% tot 80% luchtvochtigheid.
  • Monstera's kunnen niet tegen vriestemperaturen. Ze zullen zelfs een lichte vorst niet overleven.

Sommige monstera-eigenaren zetten hun planten in de zomer een beetje buiten, zodat ze wat zonlicht krijgen dat niet wordt gefilterd. Als u dit doet, zorg er dan voor dat u ze geleidelijk aan ongefilterd zonlicht laat kennismaken. Houd ze uit de directe zon en hoge temperaturen, omdat dergelijke omstandigheden deze planten kunnen beschadigen.

Bodemvereisten

Monstera's groeien het beste in een rijke potmix die goed doorlaat, maar ook vocht vasthoudt zonder drassig te worden. Je kunt een monstera-specifieke potmix kopen of je eigen potmix maken. Om je eigen te maken, combineer:

  • 1 deel van de in de winkel gekochte potgrond, wormenmest of compost
  • 1 deel perliet, vermiculiet of kokosnoot
  • 1 deel grof organisch materiaal, zoals geraspte schors, veenmos of orchideeënschors

Doe eenvoudig de materialen van uw keuze in de tuincontainer die u gaat gebruiken en meng de verschillende componenten met elkaar. Je kunt hem meteen gebruiken voor het planten van je monstera.

Containervereisten

Kies een container voor je monstera op basis van de grootte van de wortels van je plant in plaats van de grootte van de bladeren. Als er te veel ruimte in de pot is, zullen de wortels van uw plant gaan rotten. Bijna de hele ruimte in de container moet worden opgevuld met de wortels van de plant. Kies een potmaat die rondom ongeveer 2,5 cm (niet meer dan dat) ruimte laat (breedte en diepte) die niet wordt opgevuld door de wortels.

  • Monstera's groeien snel, dus je moet ze elke twee tot drie jaar verplaatsen naar een container die vijf centimeter groter is dan hun huidige pot.
  • Monstera-stengels en -bladeren worden erg groot en kunnen onhandelbaar worden. Je zult ze waarschijnlijk moeten inzetten om ze onder controle te houden.
  • Deze planten ontwikkelen ook luchtwortels (bruine uitsteeksels die zich uitstrekken vanaf de stengels). Je kunt ze laten zoals ze zijn, ze in de grond steken of pa altjes voorzien waar ze omheen kunnen worden gewikkeld.

Om ervoor te zorgen dat je monstera de vochtigheid krijgt die hij nodig heeft, plaats je de container waarin hij is geplant op een plantenschotel die gevuld is met kiezelstenen. Naarmate het water dat door de grond in de kiezelstenen sijpelt, begint te verdampen, zal dit de luchtvochtigheid rondom de plant verhogen.

Monstera-watervereisten

Vrouw die Monstera Plant water geeft
Vrouw die Monstera Plant water geeft

Als monsteraplanten jonger zijn dan een jaar, moeten ze vochtig worden gehouden. Als ze ouder zijn, moeten ze tussen de gietbeurten door kunnen uitdrogen. Als je een volwassen monstera hebt, zorg er dan voor dat je hem grondig water geeft als het tijd is om water toe te voegen, maar voeg niet te vaak water toe. Laat het in plaats daarvan met rust totdat de bovenste centimeter of twee van de grond uitdroogt. (Dit is dezelfde bewateringstechniek die wordt gebruikt bij aloë vera-planten.) In de winter hoef je minder vaak water te geven dan in de rest van het jaar.

Vernevelde Monstera-bladeren

Het is ook belangrijk om de bladeren van je monstera regelmatig met water te besproeien. Dit voegt geen water toe aan de grond, maar zorgt er eerder voor dat er voldoende vocht is zodat de plant kan gedijen. Het is ideaal om een keer per week een spuitfles te gebruiken om de bladeren van je plant lichtjes te besproeien. Als je merkt dat de plant bladeren begint te verliezen of dat de bladeren bruin of geel beginnen te worden, is dat waarschijnlijk een teken dat hij meer vocht nodig heeft. Als dat gebeurt, vernevel het dan een tijdje vaker.

Bemestingsvereisten

Monstera-planten hebben regelmatig kunstmest nodig om te kunnen gedijen. Je moet ze minstens één keer per maand voeden met een uitgebalanceerde NPK-meststof die is ontworpen voor kamerplanten. Een 20-20-20 wateroplosbare plantenvoeding is ideaal. Tijdens de lente en de zomer profiteren monstera's van frequentere bemesting; elke twee weken is ideaal in die tijd van het jaar.

Monstera plagen en ziekten

Als monstera's als kamerplant worden gekweekt, hebben ze over het algemeen niet veel last van plagen. Zoals de meeste kamerplanten kunnen ze soms besmet raken met veel voorkomende plagen, zoals wolluizen, spintmijten en/of bladluizen.

Monsterabladeren schoonmaken

Tuinieren, de mens maakt de bladeren van monstera schoon
Tuinieren, de mens maakt de bladeren van monstera schoon

Monstera's hebben grote bladeren die regelmatig moeten worden schoongemaakt. Dit houdt simpelweg in dat u de bladeren ongeveer elke week met een vochtige doek afveegt. Dit is om een paar belangrijke redenen belangrijk.

  • Stofophoping op de bladeren kan ervoor zorgen dat de plant niet goed kan fotosynthetiseren.
  • Zonder voldoende toegang om zonlicht via de bladeren op te nemen, zal de plant niet groeien of bloeien.
  • Als er ongedierte zich ophoopt op je monstera, kun je deze verwijderen door de bladeren schoon te vegen.

Als je tijdens je wekelijkse schoonmaakbeurt een flinke hoeveelheid stof op de bladeren van je monstera opmerkt, is dat een teken dat je plant mogelijk vaker moet worden schoongeveegd.

Monstera snoeien

Monstera-planten kunnen baat hebben bij regelmatig snoeien. Het is het beste om deze planten in de late winter of heel vroeg in de lente te snoeien, wanneer ze zich net voorbereiden op de overgang van de rustperiode naar het groeiseizoen.

  • Snoei de wortels- Als uw plant wortelgebonden is en u hem niet naar een grotere container wilt verplaatsen, moet u een deel van de wortels wegsnoeien. Knip eventuele beschadigde plekken eerst af en knip vervolgens het overige wortelmateriaal weg om de wortel op de juiste maat voor de container te krijgen. Er moet ongeveer 2,5 cm kweekruimte in de pot zijn als je hem opnieuw plant. Snijd niet het dikste stuk wortel af, aangezien dit de hoofdwortelstengel van de plant is.
  • Oude bladeren wegsnoeien - Bladeren snoeien is de meest gebruikelijke manier om een monstera terug te snoeien. Dit is heel gemakkelijk te doen. Gebruik gewoon een schone plantenschaar om ongewenste bladeren aan de stengel af te knippen. Begin met het wegknippen van dode, verkleurde of beschadigde bladeren. Verwijder vanaf daar alle bladeren die log zijn of anderszins een negatieve invloed hebben op de vorm of grootte van de plant.

Tip: Als je je monstera snoeit en de stengels die je hebt weggeknipt knopen hebben, kun je deze gebruiken om een nieuwe plant te vermeerderen!

Hoe Monstera te verspreiden

Vermeerdering van Zwitserse Kaasplanten
Vermeerdering van Zwitserse Kaasplanten

Wil je nog meer monsteraplanten, zonder geld uit te geven? Je hebt geluk! Als je eenmaal een monstera hebt, kun je doorgaan met kweken totdat jij (en je vrienden en familie) alle planten hebt die je wilt. Monsteraplanten kun je in aarde of water vermeerderen. Beide methoden vereisen een stek met een knooppunt, dat deel uitmaakt van de stengel van de plant waaruit nieuwe groei (zoals een blad, stengel of luchtwortel) kan ontstaan.

Neem een Monstera-stekje

Het is het beste om een stek te nemen die minstens één of twee bladeren en een knooppunt bevat. Monstera-planten hebben veel knooppunten. Overal waar je een blad, stengel of luchtwortel uit een plant ziet groeien, is er een knooppunt (groeipunt) in de buurt. De knooppunten zijn meestal iets dikker dan het andere deel van de stengel en kunnen worden gemarkeerd door een droge, bruinachtige ring. Zodra u een knooppunt op een stengel vindt dat u wilt vermeerderen, gebruikt u een schone plantenknipper of een scheermes om de stengel door te snijden. Maak uw snede ongeveer 2,5 cm onder het knooppunt.

Een Monstera in de grond vermeerderen

Om monstera in aarde te vermeerderen, vult u eenvoudig een kweekbak van 20 cm met goed doorlatende potgrond. Misschien wilt u wat perliet door de potgrond mengen om de drainage te verbeteren. U kunt wortelhormoon op de bodem van de pot doen. stengel als je het proces wilt versnellen, maar dat is niet nodig. Plant de stek zo dat er minimaal één knooppunt onder de grond zit. Als je plant luchtwortels heeft, stop deze dan in de grond. Houd de grond vochtig. Wanneer Er beginnen zich nieuwe bladeren te vormen, wat betekent dat je stek wortels heeft gekregen.

Een Monstera in water vermeerderen

Als je Monstera in water gaat vermeerderen, knip dan alle luchtwortels op de stek weg. Vul een pot of vaas met water, dompel de onderkant van de stek in wortelhormoon en plaats deze in de container. Wortels zullen binnen twee tot drie weken beginnen te verschijnen. Zodra de wortels enkele centimeters lang zijn, moet je je nieuwe plant in een pot verplanten. Selecteer een container die groot genoeg is om de huidige grootte van de wortels te ondersteunen, ongeacht de bladgrootte. Als een van de bladeren groot en slap is, zet deze dan vast.

Zorg voor je pas vermeerderde Monstera

Als je eenmaal een monsterastekje met wortels hebt, zorg er dan voor dat deze voldoende zon en water krijgt. Nieuwe planten hebben meer water nodig dan volwassen planten. Houd ze niet drassig, maar laat ze ook niet volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. Houd ze in plaats daarvan gelijkmatig vochtig. Nieuwe stekken hebben veel helder, indirect licht nodig. Het is het beste om Monstera in de lente of zomer te vermeerderen om de blootstelling aan de zon te maximaliseren via een van de zonnigste ramen in je huis.

Haal het beste uit je Monstera

Door de bovenstaande tips te volgen, kun je je monstera gezond en mooi houden, en kun je ook steeds meer monsteraplanten blijven vermeerderen. Je kunt niet alleen je huis vullen met zoveel bloeiende, gezonde monstera's als je wilt, maar je kunt je vrienden en familie ook zelf bewortelde stekken schenken. Binnenkort zullen ze net zo verliefd zijn op kamerplanten als jij!

Aanbevolen: