De gezamenlijke familie vandaag en in de geschiedenis

Inhoudsopgave:

De gezamenlijke familie vandaag en in de geschiedenis
De gezamenlijke familie vandaag en in de geschiedenis
Anonim
Samengevoegde familie
Samengevoegde familie

Gezinnen zijn er in alle soorten en maten. Een opmerkelijke familiale conglomeraat is een gezamenlijke familie. Gezamenlijke gezinnen verschillen op tal van manieren van kerngezinnen en omvatten verschillende voordelen en unieke nadelen.

Wat is een gezamenlijk gezin?

Een gezamenlijk gezin ontstaat wanneer verschillende groepen broers en zussen, samen met hun echtgenoten en kinderen, samenwonen en middelen en verantwoordelijkheden delen. Gezamenlijke families volgen doorgaans slechts één kant van de lijn (matriarchaal of patriarchaal). Een voorbeeld van een gezamenlijk gezin is een reeks biologische broers, hun echtgenoten en de nakomelingen van die paren die allemaal in hetzelfde huis wonen. Grootouders kunnen wel of niet aanwezig zijn in de gezamenlijke gezinsstructuur.

Een gezamenlijke familie is vergelijkbaar met een uitgebreide familie, en vaak worden de termen uitwisselbaar. Uitgebreide familie verwijst naar de familie door de generaties heen, maar ze kunnen in aparte woningen wonen, terwijl leden van een gezamenlijke familie doorgaans in één complex wonen.

Wat is de norm?

Simpel gezegd: een ‘normale’ of typische gezinsstructuur hangt af van waar en hoe iemand leeft. In de Verenigde Staten leeft de meerderheid van de gezinnen momenteel in nucleaire regelingen, een gezin dat alleen uit ouders en kinderen bestaat, hoewel het aantal nucleaire gezinnen dat in gebieden woont waar die structuur de norm is, aan het afnemen is.

Nucleaire gezinnen komen vaker voor in delen van de wereld die als geïndustrialiseerd worden beschouwd. Vóór de industriële revolutie in de VS woonden broers en zussen, echtgenoten, nakomelingen en oudere generaties samen op het platteland waar ze werkten, leefden en voor alle gezinsleden zorgden. Toen volwassenen zich begonnen af te wenden van het gezinsleven op het platteland, op zoek naar mogelijkheden in de stad, maakte gezamenlijke gezinsvorming plaats voor nucleaire opstellingen. Individuen die buiten een uitgebreide familie werkten en woonden, trouwden en begonnen ervoor te kiezen om daar te blijven in plaats van terug te keren naar het kerngezin.

Gezamenlijke familie in India
Gezamenlijke familie in India

De afgelopen jaren is er sprake geweest van een verschuiving van kerngezinnen, die hun voor- en nadelen hebben, en terug naar gezamenlijke gezinnen. De reden hiervoor varieert afhankelijk van de gezinssituatie. Bepaalde economische tegenslagen, ouder wordende ouders die zorg nodig hebben, een verlangen om door te gaan met culturele tradities en een behoefte aan meer zorg en ondersteuning zijn slechts enkele redenen waarom gezamenlijke gezinnen weer populair worden.

In sommige delen van de wereld blijft het samenleven van gezinnen ideaal. In India is het gebruikelijk dat grootouders, ouders, tantes, ooms en kinderen allemaal in één ruimte wonen, voor de kinderen zorgen, voor het gezin zorgen en taken en dagelijkse klusjes uitvoeren.

Nucleaire versus gezamenlijke gezinnen

Er bestaat geen echte ‘juiste’ manier om je gezin te structureren. Hoe u kiest om te leven, hangt af van de functionaliteit voor u en uw gezin. Er zijn voor- en nadelen aan het leven in zowel een gezamenlijk gezin als een kerngezin.

Voordelen voor gezamenlijke gezinnen

Er zitten verschillende economische en sociale voordelen aan het blijven in een gezamenlijke gezinsstructuur. Voor veel mensen over de hele wereld functioneert het leven in een gezamenlijk gezin naadlooser dan het opvoeden van kinderen in een nucleaire structuur.

  • Constante ondersteuning en gezelschap binnen het gezin
  • Verschillende volwassenen dragen financieel bij
  • Talrijke mensen om te helpen met kinderopvang en thuiszorg
  • Respect voor ouderen wordt vaak benadrukt en geleerd aan jongeren
  • Tradities worden gemakkelijk doorgegeven aan generaties via oudere familieleden die in het huis wonen

Nadelen voor gezamenlijke gezinnen

Hoewel gezamenlijke gezinsstructuren veel voordelen bieden voor gezinsleden, kleven er ook enkele opmerkelijke nadelen aan de regeling.

  • Zeer weinig privacy
  • De financiën kunnen krap worden als er meerdere volwassenen en kinderen in het huis wonen, maar velen dragen niet financieel bij
  • Belangenconflicten op het gebied van ouderschap kunnen ontstaan als volwassenen thuis het oneens zijn over kwesties met betrekking tot de kinderen
  • Zelfs kleine kwesties moeten worden besproken, uitgewerkt en goedgekeurd door alle volwassen leden in het huis
  • De behoeften van de groep gaan vóór de individuele behoeften

Voordelen voor kernfamilies

De meerderheid van de mensen in de geïndustrialiseerde landen brengt gezinnen groot in nucleaire structuren en afgaande op de voordelen is het vrij eenvoudig te begrijpen waarom dit zo is.

  • Het hebben van twee ouders in een verbintenis die onder hetzelfde dak wonen, biedt doorgaans stabiliteit voor kinderen.
  • Consistentie is vaak duidelijk omdat er in een kerngezin slechts twee volwassenen zijn die de gezinsbeslissingen nemen.
  • Meer kansen voor kinderen omdat het aantal kinderen in een kerngezin vaak kleiner is dan in een gezamenlijk gezin. Meer middelen om toe te wijzen aan personen ten laste.
Gezamenlijk gezin aan het eten
Gezamenlijk gezin aan het eten

Nadelen voor kernfamilies

Hoewel kerngezinnen in veel delen van de wereld populair zijn, hebben ook zij enkele nadelen.

  • Isolatie kan optreden wanneer een kerngezin zich afscheidt van de uitgebreide familie.
  • Een burn-out bij ouders is soms evident omdat er slechts twee volwassenen zijn die alle gezinsverantwoordelijkheden dragen.
  • Nucleaire gezinnen hanteren een kindgerichte visie, wat soms leidt tot egocentrisch denken en niet tot een breder algemeen welzijnsperspectief.

Andere soorten gezinnen

Gezamenlijke families zijn slechts één type gezinsstructuur dat over de hele wereld voorkomt. Naast gezamenlijke gezinnen zijn er verschillende andere algemeen erkende gezinstypen waarin mensen wonen en kinderen opvoeden.

Kernfamilie

Kerngezinnen bestaan uit twee ouders (die ofwel volgens de wet getrouwd zijn of onder het gewoonterecht leven) en hun kinderen. Slechts één gezinseenheid leeft onder één dak en neemt alle beslissingen over ouderschap en financiën.

Eenoudergezin

Eén ouder woont onder één dak met zijn kind of kinderen. De ouder kan weduwe, gescheiden of nooit getrouwd zijn. Deze alleenstaande volwassene is verantwoordelijk voor alle taken rondom het kind en het huishouden.

Uitgebreide familie

Een uitgebreide familie is vergelijkbaar met een gezamenlijke familie. Er zijn meerdere volwassenen, vaak van verschillende generaties, die gemeenschappelijk of dicht bij elkaar wonen. Gezamenlijke gezinnen leven onder één dak en in veel culturen is er een oudere man die als hoofd van het huishouden optreedt. Gezamenlijke gezinnen hebben als kenmerkend kenmerk dat broers en zussen, echtgenoten en kinderen samenwonen. Uitgebreide families bestaan uit meerdere generaties en kunnen, maar dat hoeft niet, onder hetzelfde dak wonen.

Kinderloos gezin

Twee volwassenen kunnen zeker een gezin vormen, zelfs als ze geen kinderen hebben. Veel paren kiezen ervoor hun leven te leiden zonder nakomelingen aan hun gezin toe te voegen en worden nog steeds als een soort gezin beschouwd. Kinderloze gezinnen werden ooit in veel delen van het land als taboe beschouwd, maar worden nu algemeen aanvaard.

Stapfamilie

Stiefgezinnen of gemengde gezinnen komen voor wanneer een ouder met biologische of geadopteerde kinderen trouwt met een andere volwassene die al dan niet zelf kinderen heeft. Door het samengaan van de twee volwassenen en de kinderen, die via het huwelijk slechts aan één ouder gehecht zijn, ontstaat het stiefgezin.

Grootouderfamilie

Grootouders nemen soms de rol van primaire verzorgers voor hun kleinkinderen op zich en door dit te doen ontstaan er grootouderfamilies. Grootoudergezinnen komen om een breed scala aan redenen voor. Als de biologische ouders van een kind niet voor hen kunnen zorgen, in actieve militaire dienst zijn of overleden zijn, kunnen grootouders het werk van de ouders van het kind op zich nemen en alle rollen en verantwoordelijkheden in het gezin op zich nemen.

Gemeenschappelijke eigenschap van alle gezinsstructuren

Gezinnen zijn ongelooflijk uniek. Elke familie heeft zijn eigen waarden, overtuigingen, tradities, religie en structurele samenstelling. Hoewel ze er aan de buitenkant misschien anders uitzien, hebben ze allemaal één ding gemeen. Gezinnen bestaan uit liefde, en zolang die er is, is het gezin een succes.

Aanbevolen: