15 richtlijnen voor wanneer u een fooi moet geven in de wereld van vandaag

Inhoudsopgave:

15 richtlijnen voor wanneer u een fooi moet geven in de wereld van vandaag
15 richtlijnen voor wanneer u een fooi moet geven in de wereld van vandaag
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Tussen vooraf ingevoerde fooischermen wanneer u uw afhaalma altijd opha alt tot de automatische fooi die soms aan uw restaurantcheque wordt toegevoegd, weten wanneer u een fooi moet geven en hoeveel, is een van de grote mysteries van het decennium. Dingen veranderen snel als het gaat om de etiquette voor het geven van fooien, maar we hebben alle basisprincipes voor je klaarstaan, plus een paar extra tips (snap ze) om al je transacties soepel te laten verlopen.

Fooi van ongeveer 20% voor een ma altijd aan tafel

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel de oude standaard fooi voor restaurantservers 15% was (of vroeger zelfs 10%), zijn de dingen veranderd. Als u tevreden bent met uw service, voegt u 20% toe voor de server die heeft geholpen uw ma altijd geweldig te maken. Meer wordt altijd gewaardeerd, maar minder geeft de boodschap weer dat de zaken niet helemaal in orde waren.

20% lijkt misschien veel, maar houd er rekening mee dat restaurantservers in de VS in 2023 een federaal minimumloon van slechts $ 2,13 hebben. Weet je wat nog meer? Dat minimumloon is de afgelopen twintig jaar nog geen cent gestegen. Beschouw uw fooi als een verklaring voor de inflatie (omdat we allemaal weten dat de kosten voor boodschappen veel meer zijn gestegen).

Snelle tip

Voordat je een fooi toevoegt in een restaurant, moet je altijd controleren of er geen automatische fooi wordt toegevoegd. Op sommige plaatsen wordt een fooi aan uw cheque toegevoegd, vooral als u met een groter gezelschap bent.

Tip (minder) voor afhaal- en snelle restaurants

Afbeelding
Afbeelding

Als je je afhaalbestelling opha alt of je burrito aan de balie beta alt, bedraagt een eerlijke fooi ongeveer 10%. Dat komt omdat je een dienst ontvangt (iemand maakt je burrito, verpakt hem in een tas, voegt het plastic bestek toe, enz.). Normaal gesproken krijgen mensen die in snelle restaurants werken minimaal een standaard minimumloon van $ 7,25, maar in sommige staten kan dit hoger zijn. De fooi verhoogt hun inkomen.

Tip voor koffie als je genereus bent

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel je in de koffieshop geen fooi hoeft te geven, is het wel heel leuk om te doen. Barista's en baliepersoneel verdienen minimaal het minimumloon, maar het is leuk om er iets extra's bij te doen. Meestal verdeelt het personeel van een café alles in de fooienpot (of virtuele fooienpot) voor hun dienst, zodat de persoon die het drankje daadwerkelijk maakt zeker een deel van de fooi krijgt. Ga voor 20% of minimaal één dollar per bestelling.

Snelle tip

Hetzelfde geldt voor elke plek waar je iets bestelt dat geen ma altijd is, zoals ijs, donuts of die heerlijke zachte pretzels (nu krijgen we honger).

Fooi van minimaal 10% voor het bezorgen van eten

Afbeelding
Afbeelding

Bezorging is ook een service, dus het is een situatie waarin u een fooi moet geven. Het minimum hier is ongeveer 10% van de totale rekening, maar als je niet zoveel bestelt, zorg er dan voor dat het minimaal twee dollar is.

Houd er rekening mee dat sommige restaurants 'bezorgkosten' in rekening brengen, maar dit is niet hetzelfde als een fooi. Vaak gaat dit geld niet naar de bezorger of chauffeur.

Tip barmannen ten minste twee dollar per cocktail

Afbeelding
Afbeelding

Als je je kenmerkende cocktail aan de bar bestelt, zorg er dan voor dat je minstens twee dollar fooi geeft aan de barman. Als je een biertje of een glas wijn krijgt, is één dollar goed. Een barman is een werknemer met een fooi, net als een server, dus hun minimumuurtarief bedraagt slechts $ 2,13. Jouw fooi helpt hen een leefbaar loon te verdienen.

Als je meer drankjes gaat bestellen en een rekening wilt betalen, geef dan een fooi van ongeveer 20% van de totale rekening.

Fooi van minimaal 15% voor de bezorging van boodschappen en alcohol

Afbeelding
Afbeelding

Verwacht je die wijnbezorging of je wekelijkse boodschappenbestelling? Dit zijn zware artikelen, waarbij de bezorger meer moet doen dan alleen je pizza afleveren. Omdat dit een behoorlijk grote service is, moet u minimaal 15% van de totale rekening fooi geven. Als je een superzwaar artikel krijgt (zoals wateronthardingszout of veel conserven), is het leuk om wat meer fooi te geven.

Fooi 15% of 20% voor automobilisten

Afbeelding
Afbeelding

Voordat je op je bestemming uit de taxi stapt of voor je Uber of Lyft beta alt, bereid je voor op het geven van een fooi. Chauffeurs verlenen een dienst en een groot deel van hun inkomen komt uit fooien. Als er servicekosten in rekening worden gebracht, is dit niet hetzelfde als een fooi. Voeg 15% of 20% extra toe aan uw factuur als fooi.

Snelle tip

Hoe zit het met het geven van fooien aan een tourbuschauffeur? Als het een kleine rondleiding is, is ongeveer vijf dollar per persoon perfect. Als het een tour van een halve dag of langer is, geef dan een fooi van ongeveer vijf dollar per uur per persoon.

Tipverhuizers van minimaal vijf dollar per uur

Afbeelding
Afbeelding

Een verhuizer inhuren? Ze zijn niet afhankelijk van fooien als onderdeel van hun inkomen, maar we weten allemaal dat dit een zware klus is en een nuttige service. Geef elke verhuizer een fooi van minimaal vijf dollar per uur, en meer als hij geweldig werk levert of heel delicate of zware dingen doet.

Geef uw huishoudhulp een fooi van ten minste 15%

Afbeelding
Afbeelding

Een schoonmaakster is iemand anders die een dienst levert en een fooi nodig heeft. Plan om uw schoonmaakster na elk bezoek een fooi te geven, meestal ongeveer 15% van de totale rekening. Zorg ervoor dat het duidelijk is dat het extra bedrag een fooi is en geen betaling voor een dienst. Om dit duidelijk te maken, kunt u contant geld gebruiken voor de fooi.

Tip hotelmedewerkers op basis van hun rol

Afbeelding
Afbeelding

Het geven van fooien is een onderdeel van reizen, dus verwacht aan veel hotelmedewerkers fooien te betalen. U hoeft geen fooi te geven bij de receptie of bij het in- of uitchecken, maar geef wel een fooi aan iedereen die u ergens mee helpt. Ze leveren immers een extra service. Met deze basisrichtlijnen weet u wanneer u een fooi moet geven in een hotel en hoeveel.

Rol hotelmedewerker Hoeveel fooi geven
Portier die je koffers draagt $2 tot $5 per tas, afhankelijk van de hotelkosten
Huishouden $2 tot $3 per dag, meer met huisdieren of rommelige kinderen
Valet $2 tot $3 de eerste keer dat ze uw auto parkeren, daarna $1 tot $2
Conciërge $5 elke keer dat ze je helpen, meer als het een bijzonder lastig verzoek is

Snelle tip

Hotelroomservice is iets ingewikkelder. Als de rekening een fooi bevat, voeg dan een paar dollar of ongeveer 10% toe om rechtstreeks naar de persoon te gaan die uw eten op de kamer brengt. Als de fooi niet is inbegrepen, geef dan een fooi van ten minste 20%.

Tip Babysitters Ongeveer 15%

Afbeelding
Afbeelding

Of je nu de buurjongen inhuurt of een professional van een bureau, zorg ervoor dat je een babysitter een fooi van 15% geeft elke keer dat hij of zij op je kinderen past. Voor kindermeisjes: geef aan het einde van het jaar een fooi met een bonus van minimaal één weekloon.

Snelle tip

Als je engeltjes minder dan engelachtig zijn, overweeg dan om nog meer een fooi te geven. Een goede oppas is de moeite waard om aan vast te houden, en een goede tip helpt daarbij.

Tip minstens 15% bij salons en spa's

Afbeelding
Afbeelding

Als u naar de haar- of nagelsalon gaat of een massage- of spabehandeling krijgt, verwacht dan een fooi van ten minste 15% van de totale rekening voor de service die u krijgt. Als je een goede relatie hebt met je stylist en meer waardering wilt tonen, is 20% leuk.

Hetzelfde geldt voor tattoo-artiesten. Als je houdt van het werk dat ze hebben gedaan en van de manier waarop ze je op je gemak hebben gesteld, geef dan minstens 15% fooi.

Geef aannemers en tuinarchitecten een fooi van ongeveer 20%

Afbeelding
Afbeelding

Als u werkzaamheden in en rond uw huis laat uitvoeren, is dit ook een service (en dat betekent dat u een fooi moet geven). Tuinarchitecten, verbouwingsaannemers en anderen die helpen, verwachten een fooi. Je kunt zo laag gaan als 10%, maar 20% is een goede vuistregel voor aannemers die je opnieuw wilt inhuren.

Tip bruiloftsleveranciers op basis van hun rol

Afbeelding
Afbeelding

Bij bruiloften zijn veel serviceprofessionals betrokken, vooral als je een grote of uitgebreide bruiloft hebt. Elke persoon die een dienst verleent, kan ook een fooi krijgen, en in veel gevallen wordt er ook een fooi verwacht. Hier is een supereenvoudig spiekbriefje over wanneer je een fooi moet geven en hoeveel.

Bruiloftsleverancier Verwachting voor tip Fooibedrag
Bruiloftplanner Optioneel Tot 20%
Bezorgpersoneel Verwacht Tot $ 10 per bestuurder
Bruiloftsvervoer Verwacht 20% van de kosten
Bedienend personeel en barmannen Verwacht 20% van de totale factuur
Muzikanten en DJ's Optioneel $25 per muzikant, $100 voor DJ
Officier Verwacht $100+ donatie aan religieuze organisatie of non-profit
Haar- en make-upprofessionals Verwacht 20% van de totale factuur
Fotografen Optioneel $50+ per fotograaf

Snelle tip

Voordat je besluit wanneer je trouwverkopers een fooi geeft, kun je het beste de contracten bekijken. In sommige gevallen zijn fooien mogelijk al inbegrepen, of geldt er mogelijk een beleid dat er geen fooien worden gegeven.

Geef deze professionals geen fooi

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel je normaal gesproken een fooi moet geven als je een dienst krijgt, zijn er uitzonderingen. Soms betekent een goede fooi-etiquette dat je helemaal geen fooi geeft. In sommige beroepen wordt het zelfs afgekeurd om een fooi te krijgen (omdat dit tot belangenverstrengeling kan leiden). Dit zijn enkele mensen die je geen fooi mag geven:

  • Teachers- Geef een eindejaars- of vakantiecadeau dat geen geld is en minder dan $ 25 waard is.
  • Accountants, advocaten en financiële professionals - Fooien geven is een belangenconflict, dus geef geen fooi.
  • Auto- en woningreparateurs - Het geven van fooien is niet gebruikelijk.
  • Medische professionals - Het geven van fooien is meestal niet toegestaan en niet gebruikelijk.

Voel je zelfverzekerd als je weet wanneer je een fooi moet geven

Afbeelding
Afbeelding

Als u weet wanneer u wel en wanneer geen fooi moet geven, kunt u zich concentreren op de service die u krijgt en al het giswerk uit de situatie halen. Over het algemeen betekent de etiquette voor het geven van fooien het geven van een fooi aan iedereen die een dienst verleent (vooral als ze afhankelijk zijn van die fooi als onderdeel van hun inkomen). Op enkele uitzonderingen na wordt een fooi vrijwel altijd op prijs gesteld.

Aanbevolen: