Vintage linnengoed: textielschatten uit het verleden identificeren

Inhoudsopgave:

Vintage linnengoed: textielschatten uit het verleden identificeren
Vintage linnengoed: textielschatten uit het verleden identificeren
Anonim
omgaan met textiel in een antiekwinkel
omgaan met textiel in een antiekwinkel

Vintage linnengoed is een van de meest verzamelbare en fascinerende items die je in antiekwinkels en rommelmarkten kunt vinden. Van met de hand geborduurde tafelkleden tot gordijnen gemaakt van prachtige oude stoffen: dit vintage en antieke textiel kan geschiedenis en charme toevoegen aan elk huis. In sommige gevallen zijn ze zeer betaalbaar, maar antiek linnengoed kan honderden waard zijn. Leer hoe je vintage textiel kunt herkennen en waar je op moet letten als je winkelt.

Hoe weet je of beddengoed vintage is?

Het identificeren van vintage linnengoed is eenvoudiger dan je misschien denkt. Veel stukken zijn voorzien van ongelooflijke handgemaakte details die simpelweg niet bestaan in modern textiel. Je ziet ook stoffen die niet voorkomen in modern linnengoed. Hier zijn enkele specifieke eigenschappen om je te helpen vintage lijnen te identificeren:

  • Borduurwerk- Delicaat handborduurwerk is een kenmerk van veel vintage kussenslopen, zakdoeken, tafelkleden en meer. Kijk op de achterkant van het stuk of je kleine, met de hand gemaakte knopen ziet.
  • Natuurlijke stoffen - Hoewel sommige vintage textielsoorten uit de jaren 40 en later zijn gemaakt van synthetische stoffen en synthetische mengsels, is het meeste vintage en antieke linnengoed gemaakt van katoen, linnen en ander natuurlijk materiaal. stoffen.
  • Handgestikt - Sommige antieke lakens zijn met de hand gestikt in plaats van met de machine te naaien. Zoek naar steken die klein maar niet uniform zijn en gemaakt zijn met een enkele draad.
  • Monogrammen - Kussenslopen, lakens, theedoeken, zakdoeken en ander beddengoed zijn soms voorzien van geborduurde monogrammen. Deze gestileerde initialen kunnen zeer verzamelbaar zijn.
  • Handgemaakt kant - Onderzoek de rand van linnengoed om te bepalen of het kant met de hand is toegevoegd. Tatting en kantklossen waren populaire hobby's, en veel vrouwen bewerkten handgemaakte kanten randen op alles, van kussenslopen tot tafelkleden. Bovendien zijn sommige stukken, zoals kleedjes, volledig gemaakt van handgemaakt kant.
Handgemaakte veters
Handgemaakte veters

Soorten vintage beddengoed

Als je aan het winkelen bent op een rommelmarkt of antiekwinkel, kun je een aantal verschillende antieke en vintage linnengoed tegenkomen. Dit zijn enkele van de stukken die je misschien tegenkomt.

Vintage beddengoed

De slaapkamer was en is nog steeds een geweldige plek om speciaal beddengoed tentoon te stellen. In sommige gevallen waren meisjes jarenlang bezig met het maken van voorwerpen voor een hoopkist, en veel van deze stukken waren beddengoed. Deze handgemaakte items zijn uitzonderlijk mooi als accenten in een moderne slaapkamer.

  • Kussenslopen- Het borduren van kussenslopen was begin 20e eeuw een populaire hobby en je zult er veel speciale ontwerpen tegenkomen. Zoek naar handgemaakte kanten randen, delicaat borduurwerk met bloemen en andere mooie ontwerpen, en katoenen stof van goede kwaliteit.
  • Dekbedden en spreien - Machinaal vervaardigde vintage dekbedden kunnen een stijlvolle en leuke keuze zijn, vooral als ze emblematisch zijn voor een specifiek tijdperk. Zoek ook naar handgemaakte kanten spreien.
  • Quilts - Antieke quilts zijn bijzonder mooi, en je kunt ze in goede staat vinden als je goed kijkt. Enkele van de beste voorbeelden zijn volledig met de hand gestikt.
Quiltkast
Quiltkast

Vintage tafellinnen

De tafel is een andere plek waar vintage beddengoed echt schittert. Deze items zijn vaak prachtig bewaard gebleven, omdat vorige eigenaren ze mogelijk alleen voor speciale gelegenheden hebben bewaard.

  • Antieke tafelkleden- Vintage en antieke tafelkleden zijn er in alle soorten en maten, zodat ze op verschillende tafels passen. Je ziet ook tafellopers. Hoe dan ook, deze vintage tafelkleden hebben speciale accenten, zoals handborduurwerk, handgemaakt kant, monogrammen en meer.
  • Vintage servetten - Vintage servetten kunnen wat moeilijker te vinden zijn in goede staat, vooral als je op zoek bent naar een bijpassende set. Ze zijn vaak gemaakt van linnen of bedrukte katoenen stof, en het is gebruikelijk om geborduurde details en monogrammen aan te treffen.
  • Vintage theedoeken - Vintage theedoeken zijn er in allerlei verschillende stijlen en patronen, en ze zijn absoluut vol charme. Zoek naar schattige geborduurde ontwerpen en eenvoudige stoffen zoals linnen of katoen.
Vintage theetijd
Vintage theetijd

Ander vintage beddengoed

Veel vrouwen gebruikten linnengoed ook op andere plaatsen in huis. Daartoe behoren bijvoorbeeld vintage zakdoeken met prachtige borduursels en handgemaakt kant. Je ziet ook handgemaakte kleedjes en dressoirsjaals, ontworpen om de oppervlakken van hout en gestoffeerde meubels te versieren.

Vintage vaste telefoon op tafel
Vintage vaste telefoon op tafel

Hoe waardevol is oud beddengoed?

Vintage beddengoed kan in waarde variëren van minder dan vijf dollar tot honderden dollars. Ze kunnen een betaalbaar item zijn om te verzamelen als je net begint, maar je kunt ook investeren in speciale stukken voor een hoogwaardige collectie.

Factoren die de waarde van vintage linnengoed beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de waarde van vintage linnengoed kunnen beïnvloeden:

  • Conditie- Vlekken, scheuren, scheuren, losse draden en andere schade verlagen de waarde van vintage textiel.
  • Kwaliteit - Linnengoed gemaakt van hoogwaardige materialen en prachtig vakmanschap zal altijd meer waard zijn dan beddengoed van lagere kwaliteit.
  • Schaal - Grote stukken van hoge kwaliteit zijn vaak meer waard dan kleinere items.
  • Leeftijd - Over het algemeen geldt: hoe ouder een stuk is, hoe meer het waard is - als alle andere factoren gelijk zijn.
  • Bruikbaarheid - Artikelen zoals spreien die in de hedendaagse huizen kunnen worden gebruikt, zijn vaak meer waard dan minder nuttige items zoals kleedjes.

Voorbeeldwaarden voor antiek en vintage linnengoed

Net als bij alle antieke waarden is de sleutel om te begrijpen hoeveel vintage textiel waard is, het vergelijken met onlangs verkochte items die vergelijkbaar zijn. Hier zijn enkele voorbeeldwaarden van vintage linnengoed uit recente verkopen:

  • Een groot handgemaakt kanten tafelkleed in uitstekende staat, verkocht voor ongeveer $ 950. Het was ongelooflijk gedetailleerd en fijn uitgevoerd, en het dateerde uit de 19e eeuw.
  • Een heleboel 30 met de hand geborduurde vintage kussenslopen verkocht voor ongeveer $ 120. Het waren allemaal verschillende stijlen en patronen.
  • Een handgemaakte kanten sprei in uitstekende staat, verkocht voor ongeveer $710. Het formaat was aangepast aan een modern queensize bed.
  • Een tafelkleed met monogram uit circa 1920 en een set van 11 servetten, verkocht voor ongeveer $ 335. Ze waren in prachtige staat.
  • Een set van zeven dagen van de week geborduurde vintage theedoeken, verkocht voor ongeveer $ 60. De theedoeken waren in perfecte staat.

Wat kun je doen met oud beddengoed?

Net als andere verzamelobjecten zijn er veel manieren om vintage textiel in je interieur te verwerken. Decoreren met antiek linnengoed is leuk en biedt veel mogelijkheden:

  • Je kunt beddengoed en tafellinnen gebruiken zoals ze zijn ontworpen, en zorg ervoor dat je ze prominent tentoonstelt.
  • Je kunt oud textiel ook hergebruiken voor nieuwe dingen, zoals kussenslopen voor je bank.
  • Maak raamversieringen met antiek linnengoed door kleinere stukken zorgvuldig aan elkaar te naaien of grotere items zoals tafelkleden met nieuwe stoffen voeringen te ondersteunen.
  • Gebruik vintage linnengoed als ingelijste accenten aan de muur, vooral als het mooie borduursels of decoraties bevat.
  • Maak een tafelloper van verschillende aan elkaar genaaide vintage servetten.

Antiek beddengoed voegt een gevoel voor geschiedenis toe

Antiek textiel kan de perfecte touch zijn als je een vintage boerderijinterieur creëert of gewoon een gevoel van geschiedenis aan je huis wilt toevoegen. Ze zijn ook prachtig om te verzamelen en kunnen waardevolle erfstukken zijn om door te geven aan toekomstige generaties.

Aanbevolen: