Een dekbed wassen (zodat het weer als nieuw is)

Inhoudsopgave:

Een dekbed wassen (zodat het weer als nieuw is)
Een dekbed wassen (zodat het weer als nieuw is)
Anonim
Het bed opmaken met schone dekbedden
Het bed opmaken met schone dekbedden

Hoe je je dekbed zonder klontjes kunt wassen, komt meestal neer op het gebruik van de juiste maat wasmachine en ervoor zorgen dat het volledig droog is. Leer de stappen om elk type dekbed in een handomdraai schoon te maken.

Een dekbed wassen in eenvoudige stappen

Als het gaat om het wassen van je dekbed, zijn er verschillende stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je het beste schoon krijgt en geen klonterige puinhoop krijgt. Dit betekent dat u een paar eenvoudige stappen moet volgen. Je hebt echter wel een paar materialen nodig.

  • Wasmiddel
  • Tennisballen
  • Peroxide
  • Witte azijn
  • Zuiveringszout
  • Dawn afwasmiddel
  • Droogrek (optioneel)

Stap 1: Controleer het label

Dekbedden zijn er in allerlei verschillende soorten materiaal. Voordat u het in de was gooit, moet u weten met welk type materiaal u werkt. Enkele van de meest voorkomende dekbedden zijn:

  • Polyester
  • Katoen
  • Omlaag
  • Zijde
  • Wol

Terwijl dons, katoen en polyester thuis kunnen worden gereinigd, vereisen wol en zijde doorgaans een professioneel tintje. U kunt erachter komen welk type wasbeurt uw dekbed nodig heeft en met welk materiaal u werkt. Het label leidt u ook naar het type was dat u nodig heeft, inclusief handwas, machinewas of alleen chemisch reinigen. Je vindt er ook waardevolle instructies voor de water- en wasmachine-instellingen, samen met drooginstructies.

Vrouw die het waslabel controleert
Vrouw die het waslabel controleert

Stap 2: Hoe u een dekbed kunt schoonmaken

Voordat je je dekbed in de was gooit, verwijder je alle dekbedovertrekken en zoek je naar schone vlekken. Je kunt voor dit avontuur je favoriete zelfgemaakte oplossing voor het verwijderen van vlekken gebruiken. Maar een paar basisingrediënten voor de meeste soorten vlekken zijn witte azijn, zuiveringszout en Dawn-afwasmiddel. Voor een wit dekbed laat u het een beetje weken met warm water en een kopje waterstofperoxide. Controleer tijdens het schoonmaken het dekbed op eventuele beschadigde plekken en repareer deze voordat u het in de was gooit.

Stap 3: De juiste maat machine kiezen om klontjes te voorkomen

Tenzij je dekbed met de hand moet worden gewassen, kun je het in de wasmachine doen. U hebt echter een wasmachine met een grote capaciteit nodig. Je dekbed moet comfortabel zitten en ruimte hebben om te bewegen en te bewegen. Je hoeft hem er niet in te stoppen. Als je wasmachine niet groot genoeg is, was hem dan met de hand in een badkuip of breng hem naar de wasmat.

Een dekbed wassen in een wasmachine met voorlader

Als het om een voorlader gaat, duwt u het dekbed voorzichtig in de machine en zorgt u ervoor dat er voldoende ruimte is. Zorg ervoor dat het dekbed zo wordt geplaatst dat het niet in de machine draait.

  • Gebruik de cyclus- en instellingsinstructies die op het etiket staan vermeld. (Gebruik bij twijfel koud water.)
  • Hoewel een bulkcyclus misschien nodig is, kun je zachte programma's gebruiken en toch je dekbed schoon krijgen.
  • Kies voor de extra spoelbeurt om er zeker van te zijn dat al het wasmiddel en alle allergieën verdwenen zijn.

    Vrouwenhanden stoppen wasgoed in de witte wasmachine
    Vrouwenhanden stoppen wasgoed in de witte wasmachine

Een dekbed wassen in een wasmachine met bovenlader

Als het gaat om een wasmachine met bovenlader, volg je dezelfde stappen als voor de wasmachine aan de voorkant, om er zeker van te zijn dat alles goed past. Als uw bovenlader echter een roerwerk heeft, moet u het dekbed er gelijkmatig omheen plaatsen om ervoor te zorgen dat uw wasmachine in balans blijft. Bovendien mag het dekbed, wanneer het in de wasmachine wordt gedaan, niet helemaal naar boven komen. Controleer nogmaals of het volledig in water is ondergedompeld voordat u het wast.

Stap 4: Een dekbed drogen zonder klontjes

Zodra je dekbed schoon is, is het tijd om te drogen. Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt doen, afhankelijk van uw voorkeuren. Zorg er echter voor dat je dekbed volledig droog is voordat je het opbergt of op bed legt.

Hoe te drogen met een droger

Als je ervoor kiest om een droger te gebruiken om je dekbed te drogen, moet je ervoor zorgen dat deze groot genoeg is. Net als de wasmachine moet het dekbed veel bewegingsruimte hebben.

  • Voeg, nadat je de aanbevolen instelling van het label hebt gevolgd, een paar tennisballen toe aan de lading om de klontjes los te maken en de vulling gelijkmatig te verdelen.
  • Trek het dekbed meerdere keren uit de droogcyclus om het op te pluizen en een gelijkmatige droging te garanderen.

Je dekbed aan de lucht laten drogen

Als warmte niet wordt aanbevolen voor je dekbed, moet je het aan de lucht laten drogen. Voor deze methode trek je het uit de wasmachine en schud je het eruit.

  • Leg het een paar dagen plat op een droogrek.
  • Houd het niet aan een waslijn, want de vulling kan zinken.
  • Als het bijna helemaal droog is, doe het dan in de droger op de wasdroger (geen hitte) met wat tennisballen om te helpen pluizen en eventuele klontjes te verwijderen.
  • Leg het plat zodat het kan drogen en geniet ervan.

Een donzen dekbed wassen

Als het gaat om het wassen van een donzen dekbed in de wasmachine, volg dan dezelfde stappen als voor elk dekbed. Het is echter belangrijk om een fijn programma voor dons, warm water, een mild wasmiddel en geen wasverzachter te gebruiken. Bovendien kunt u overwegen om uw donzen dekbed aan de lucht te laten drogen door het plat op een zonnige plek te leggen. Als u klontjes opmerkt, heeft het meer droogtijd nodig. Zodra het volledig droog is, kun je de stand zonder warmte gebruiken met een paar tennisballen om je dekbed op te pluizen.

Opgeklapt dekbed op een wasmachine in een wasruimte
Opgeklapt dekbed op een wasmachine in een wasruimte

Een dekbed met de hand wassen

Als je dekbed te groot is of niet bedoeld is om te wassen, kun je het met de hand wassen. Om dit te doen, volgt u deze stappen:

  1. Controleer het etiket en maak het schoon.
  2. Vul het bad met de aanbevolen watertemperatuur en voeg je wasmiddel toe.
  3. Dompel het dekbed volledig onder.
  4. Laat het ongeveer 15 minuten weken.
  5. Gebruik uw schone handen of voeten om het dekbed in beweging te brengen en vuil voorzichtig te verwijderen.
  6. Laat het bad leeglopen, vul het met schoon water en roer. Herhaal deze stap meerdere keren totdat het schuim verdwenen is.
  7. Zodra het dekbed volledig is uitgespoeld, vouwt u het in drieën.
  8. Begin aan het ene uiteinde en rol het om het water eruit te wringen. Vermijd het draaien van het dekbed.
  9. Doe dit meerdere keren totdat al het water is verdwenen.
  10. Volg de droogmethode van jouw voorkeur.

Hoe vaak moet je een dekbed wassen?

Tenzij je een zware trui hebt, hoef je je dekbed slechts elke 3 maanden te wassen. Het is gemakkelijk om te onthouden dat u uw dekbed moet wassen als de seizoenen veranderen of als u lichtere bedaccessoires voor de zomermaanden inpakt. Als u echter veel zweet of ziek bent, kunt u overwegen uw beddengoed vaker te wassen.

Je dekbed schoonmaken

Je dekbed schoonmaken is misschien niet iets waar je veel over nadenkt; het moet echter elk nieuw seizoen worden gewassen. Nu je weet hoe je je dekbed zonder klontjes kunt schoonmaken, is het tijd om in beweging te komen.

Aanbevolen: