Hoe polyester te wassen en er als nieuw uit te laten zien

Inhoudsopgave:

Hoe polyester te wassen en er als nieuw uit te laten zien
Hoe polyester te wassen en er als nieuw uit te laten zien
Anonim
Jonge vrouw bij een wasserette
Jonge vrouw bij een wasserette

Leer hoe je polyester wast, want met een beetje zorg kun je het er als nieuw uit laten zien. Polyester kreukt niet en behoudt de neiging zijn vorm en vorm te behouden.

Polyester wassen in de wasmachine

Voordat je polyester kledingstukken gaat wassen, wil je ze binnenstebuiten keren. Polyester heeft zeer fijne synthetische vezels die gemakkelijk kunnen blijven haken. Door uw kledingstuk binnenstebuiten te keren, kunt u de stof beschermen tegen mogelijke haken en ogen, veroorzaakt door knopen, haken, ritsen en diverse versieringen.

Kan je polyester in de machine wassen?

Ja, je kunt polyester in de wasmachine wassen. U wilt warm water gebruiken. Het gemiddelde wasmiddel is niet te agressief voor polyester. Gebruik geen verbeterde wasmiddelen die zijn gemaakt voor hardnekkige vlekken of diepe vlekken. Dit type wasmiddel kan polyestervezels beschadigen.

Warme wasmachinetemperatuurinstelling voor polyester

Gebruik geen warmwaterinstellingen. Voor het reinigen van polyester is warm water voldoende. In feite kan constante hitte de stof afbreken. Tenzij het waslabel anders vermeldt, moet u een warmwaterinstelling gebruiken. Warm water is het beste voor de vezels van polyester om krimp en uitlopen van de kleuren te voorkomen.

Temperatuurknop in de wasmachine
Temperatuurknop in de wasmachine

Kun je polyester in koud water wassen?

Ja, je kunt kleding altijd wassen met koud water. Koud water levert echter mogelijk niet genoeg warmte om het wasmiddel zijn werk te laten doen. Koud water is effectief om het materiaal schoon te maken, maar het is mogelijk niet effectief bij olieachtige vlekken.

Permanente persinstellingen

Het wordt doorgaans aanbevolen om een permanente persinstelling voor uw wasmachine te gebruiken. Deze instelling maakt een langzamere centrifugeercyclus mogelijk die kreuken voorkomt en de levensduur van uw kledingstukken verlengt. Dit is vooral belangrijk voor kledingstukken die vaak worden gewassen.

Drogerinstellingen voor polyester

Als je een polyester kledingstuk gedurende langere tijd op een hoge temperatuur in de droger legt, kan de stof enigszins krimpen. Omdat polyester echter een synthetische vezel is, is krimp geen probleem, zoals bij natuurlijke vezels zoals katoen of linnen.

Hoe u statische elektriciteit kunt voorkomen

Net als bij de meeste synthetische stoffen zal polyester statische elektriciteit creëren wanneer het in de droger wordt geplaatst, omdat ze tegen elkaar wrijven. Je kunt dit effect verminderen door wasverzachter toe te voegen aan je wasprogramma.

Hoe wit polyester wassen

Gebruik gedistilleerde witte azijn om witte polyester kledingstukken schoon te maken. Voeg gewoon een 50/50 verhouding wasmiddel en witte azijn toe aan een liter of meer warm water. Je moet het kledingstuk minimaal 6-8 uur laten weken om er zeker van te zijn dat de azijn de verkleuring of vlekken verwijdert.

Zal chloorbleekmiddel polyester beschadigen?

Chloorbleekmiddel is meestal te sterk voor polyestervezels. Met deze chemische stof kunt u schade aanrichten of zelfs verkleuring veroorzaken. Raadpleeg het reinigingsetiket op het kledingstuk of huishoudelijk artikel dat u wast. De meeste labels adviseren "Geen bleekmiddel."

Hoe polyester met de hand te wassen

Als een label aanbeveelt dat een polyester kledingstuk met de hand gewassen moet worden, moet je er voorzichtig mee omgaan. Je kunt het kledingstuk wassen in een gootsteen of grote badkuip gevuld met warm water en wasmiddel.

Rollen, spoelen en drukken

De gemakkelijkste manier om polyester met de hand te wassen is door het kledingstuk simpelweg in het water rond te draaien. Dit brengt het kledingstuk voldoende in beweging om het meeste vuil los te maken.

Spoelen in koud water

Je kunt zien wanneer de grond is opgetild en het tijd is om af te spoelen onder stromend koud water voor het beste resultaat. Je kunt de gootsteen of het bad bijvullen en het kledingstuk ronddraaien om te spoelen.

Druk om overtollig water te verwijderen

Zodra het kledingstuk volledig is uitgespoeld, moet je het overtollige water verwijderen. Wring het kledingstuk niet uit, omdat dit de vezels mogelijk kan beschadigen. Je kunt het kledingstuk voorzichtig op zichzelf vouwen en in de gootsteen of badkuip drukken. Ga door totdat je het resterende water eruit hebt geperst. Om kreuken te voorkomen, kun je het kledingstuk ook op een handdoek leggen en oprollen om overtollig water te verwijderen.

Gevouwen canvas van gele natte stof
Gevouwen canvas van gele natte stof

Vlekken in polyester voorbehandelen

Als je een vlek op je polyester kledingstuk hebt, vooral als het een olieachtige vlek is, wil je deze vlekkeloos reinigen met onverdund wasmiddel. Wrijf zachtjes een ruime hoeveelheid vloeibaar wasmiddel op de vlek en laat het vervolgens 10-20 minuten rusten voordat u het gaat wassen. Dit zou voldoende moeten zijn om de vlek te verwijderen.

Niet in de droger plaatsen als er vlekken achterblijven

Je wilt altijd controleren of de vlek is verwijderd voordat je het kledingstuk in de droger gooit. Als je een polyester kledingstuk met de vlek droogt, zal de vlek door hitte harden en zal het onmogelijk zijn om deze te verwijderen.

Wasvoorschrift wasvoorschriften kledinglabel op blauw jersey polyester
Wasvoorschrift wasvoorschriften kledinglabel op blauw jersey polyester

Gemakkelijk onderhoud voor het wassen van polyester

Polyester is een onderhoudsvriendelijke stof en eenvoudig te wassen. Zelfs gekleurde polyester kledingstukken kunnen zonder veel moeite worden behandeld en gewassen.

Aanbevolen: