Het verschil herkennen tussen vintage en antiek

Inhoudsopgave:

Het verschil herkennen tussen vintage en antiek
Het verschil herkennen tussen vintage en antiek
Anonim
Senior vrouw in antiekwinkel
Senior vrouw in antiekwinkel

Door de manier waarop er met termen wordt gestrooid, kan het verwarrend zijn om het verschil tussen 'vintage' en 'antiek' te begrijpen. Deze voorwaarden hebben echter invloed op de waarde van artikelen en stellen zelfs wettelijke eisen aan het gebruik ervan. Ontdek hoe u het verschil kunt zien en welke term u moet gebruiken om uw schatten te beschrijven.

Leeftijd: het belangrijkste verschil tussen 'vintage' en 'antiek'

Hoewel er verschillende factoren zijn die bepalen of iets vintage of antiek is, is leeftijd de belangrijkste. In sommige gevallen zijn er zelfs wettelijke leeftijdsvereisten voor het gebruik van deze termen, omdat de waarde sterk afhankelijk kan zijn van de leeftijd. Het identificeren van de leeftijd van uw item is de eerste stap bij het beslissen welke term u moet gebruiken.

Antiek is minstens 100 jaar oud

Volgens YourDictionary en de Amerikaanse douane is de definitie van een antiek item iets dat niet minder dan 100 jaar oud is. Dit betekent dat alles dat minder dan 100 jaar oud is, geen antiek is. Het is vermeldenswaard dat individuele staten soms hun eigen definities hebben van wanneer het legaal is om de term 'antiek' te gebruiken om iets te beschrijven. Als u echter van plan bent een artikel online of internationaal te kopen of verkopen, ga er dan van uit dat 'antiek' minstens 100 jaar oud is.

Vintage items zijn minder dan 100 jaar oud

Zelfs als iets nog geen 100 jaar oud is, kan het nog steeds zeer verzamelbaar zijn. In dit geval is het waarschijnlijk vintage. De Federal Trade Commission definieert een ‘vintage verzamelobject’ als iets dat minstens 50 jaar oud is; je zult echter zien dat deze term ook wordt gebruikt voor dingen tussen de 20 en 50 jaar oud.'Vintage' heeft niet de strikte wettelijke definitie van 'antiek'.

Vintage versus antiek: meer factoren waarmee u rekening moet houden

Hoewel de leeftijd van het item de grootste factor is bij het bepalen of iets antiek of vintage is, zijn er nog enkele andere dingen waarmee je rekening moet houden. Nadat je de leeftijd van je item hebt bepaald, denk dan aan het volgende.

Is het gebonden aan een specifiek tijdperk?

Om als 'vintage' te worden beschouwd, moet een item emblematisch zijn voor een specifiek tijdperk. Het kan kleuren, stijlen, motieven of andere kenmerken bevatten die duidelijk verband houden met een bepaalde tijd. Een bunkerhoed is bijvoorbeeld emblematisch voor de mode uit de jaren zestig, dus het is vintage mode.

Is het gewijzigd ten opzichte van de oorspronkelijke staat?

Smaakvolle restauratie kan de waarde beïnvloeden, maar het weerhoudt iets er niet van om antiek te zijn. Als een item echter onderdelen bevat die 100 jaar of ouder zijn, gekoppeld aan belangrijke wijzigingen die recenter zijn, wordt het item mogelijk niet als antiek beschouwd. Een voorbeeld hiervan kan een tafel zijn met poten die 100 jaar oud zijn, maar het blad en eventuele hardware zijn nieuw.

Andere belangrijke termen om te weten

Naast het kennen van het verschil tussen 'antiek' en 'vintage', is het een goed idee om vertrouwd te raken met de volgende termen:

  • Collectible- Als iets niet antiek is en niet echt aan een tijdperk gebonden is, komt het misschien niet in aanmerking voor de term 'vintage'. Dit item kan als 'verzamelobject' worden beschouwd.
  • Estate - Deze term wordt meestal gebruikt bij sieraden. Het betekent een item dat eerder eigendom was en al dan niet oud is.
  • Reproductie - Een reproductie is een item dat nieuwer is, maar gemaakt om eruit te zien als antiek. Ze zijn nooit zo waardevol als het echte werk.
  • Retro - Iets dat "retro" is, is gemaakt in de stijl van een ander tijdperk, ook al is het misschien geen reproductie van een specifiek item.

Hoe antieke en vintage labels de waarde beïnvloeden

Het is belangrijk op te merken dat het bestempelen als 'antiek' of 'vintage' de waarde van een item kan verhogen. De leeftijd van een item is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde ervan, dus het is essentieel om deze termen correct te gebruiken. Dit geldt vooral voor artikelen die in waarde stijgen naarmate ze ouder worden. Een vintage pillendooshoedje zou bijvoorbeeld waardevoller zijn dan een retro-geïnspireerde pillendooshoedje. Een antiek bureau is vaak waardevoller dan een reproductiebureau in dezelfde stijl. Daarom is het zo belangrijk om de termen te begrijpen en ze correct te gebruiken.

Ken het verschil, zodat u zelfverzekerd kunt zijn

Of je nu antiek verzamelt of gewoon je huis probeert te accentueren met iets moois, het begrijpen van het verschil tussen 'antiek' en 'vintage' maakt deel uit van een goed geïnformeerde consument. Nu u weet hoe, kunt u met vertrouwen kopen en verkopen.

Aanbevolen: