De moedergids voor moeders met schuldgevoel: hoe je het kunt herkennen en overwinnen

Inhoudsopgave:

De moedergids voor moeders met schuldgevoel: hoe je het kunt herkennen en overwinnen
De moedergids voor moeders met schuldgevoel: hoe je het kunt herkennen en overwinnen
Anonim
moeder omarmt dochtertje
moeder omarmt dochtertje

Moeder zijn is de mooiste baan ter wereld. Het is ook de moeilijkste taak die de mensheid kent. De druk van het opvoeden van mensen kan voor veel moeders ontmoedigend worden, en als het allemaal te veel wordt, sluipt het gevreesde moederschuldgevoel naar binnen, waardoor het gevoel van eigenwaarde, de vreugde en de motivatie van de moeder wordt weggenomen. Je hoeft niet met moederschuld te leven. Zodra je het herkent voor wat het is, kun je strategieën identificeren om het te bestrijden en je weer je gelukkige, zelfverzekerde, stoere zelf te voelen.

Waarom voelen moeders zich zo schuldig?

Schreeuw ik te veel? Zijn mijn ma altijden afval? Wat vinden mensen ervan dat mijn wilde kinderen in de buurt krijsen? Geef ik genoeg van mezelf aan mijn kinderen?

Dit zijn typische vragen die herhaaldelijk door de hersenen van moeders gaan. Moeders ervaren schuldgevoelens om talloze redenen. Ze beginnen vooral aan zichzelf te twijfelen, omdat ze denken dat wat ze doen en geven gewoon niet genoeg is. Moeders willen alleen het beste voor hun gezin, en ze zullen vaak voorover buigen totdat ze kapot gaan, in een poging deze ongrijpbare staat van perfectie te bereiken.

Het is gemakkelijk om in deze ruimte terecht te komen waarin je begint te geloven dat als je niet alles voor je kinderen doet, je meteen een mislukkeling bent, en als je het niet doet, niemand anders wel. Moeders creëren een berg druk op hun schouders die daar eigenlijk niet hoeft te blijven zitten.

Constant vergelijken

Je kinderen verdienen JOUW beste, niet HET beste. Als u zich schuldig voelt omdat u denkt dat er andere kinderen zijn met betere moeders dan u, waardoor uw kind op de een of andere manier lijdt, stop daar dan mee. Zeker, er zijn ergens in het universum moeders die elke minuut van hun leven besteden aan het creëren van verwondering voor hun kinderen in de vorm van Guggenheim-waardige bento-boxen en Pinterest-perfecte ambachten, maar deze vrouwen zijn als Bigfoot. Je hoort verhalen over hen; er zijn ‘veronderstelde’ waarnemingen, maar bestaan ze echt? Waarschijnlijk niet.

Onthoud dat zelfs de perfecte moeder die al haar ouderlijke geneugten en successen aan de wereld laat zien, skeletten in haar nette en georganiseerde Marie Kondo-kast heeft. Vergelijk jezelf niet met andere moeders. Jij bent uniek, je kinderen zijn uniek en jouw ouderschapservaring is, je raadt het al, uniek.

Zo veel te doen, zo weinig tijd

24 uur per dag is gewoon niet genoeg om alles te doen wat van een moeder wordt verwacht. Het maakt niet uit of je werkt, thuisblijft, tien kinderen hebt of één kind, moeders zijn de hele tijd superdun. Wanneer de borden torenhoog worden opgestapeld met carrières, school, sport, activiteiten en huishoudelijke taken, wordt het onmogelijk om alles in één dag gedaan te krijgen. Er zullen altijd een aantal missers en niet-aangevinkte vakjes op de takenlijst staan, en wanneer dit gebeurt, komt het schuldgevoel van de moeder naar voren en roept: "Hier ben ik een mislukte moeder!"

Je kunt je taken en verantwoordelijkheden niet altijd laten verdwijnen, en de kinderen gaan zeker nergens heen, dus het is jouw geest waar de aanpassing plaatsvindt. Alles in je leven heeft een rangorde wat betreft belangrijkheid. Bepaal wat een absolute ‘to-do’ is op een bepaalde dag en geef die dingen prioriteit. Geef andere taken gemiddelde prioriteit en noem al het andere een bonus. Het opvouwen van alle kleding in je lades is een bonus, voel je niet schuldig als je deze taak niet hebt uitgevoerd. Op dinsdag de tuin wieden, ook een klusje voor de bonusronde. Komend weekend zal het onkruid op je wachten. Het is oké als die taak wordt uitgesteld. Het voeden van de kinderen en ze naar school brengen zijn taken met hoge prioriteit. Doe dat ten koste van alles. Als je niet in de basisbehoeften van je gezin kunt voorzien, is het schuldgevoel van je moeder misschien niet het probleem, en kan professionele hulp een betere handelwijze zijn.

Twijfel aan jezelf is je ergste vijand

Moeders zijn hun eigen ergste vijand, en twijfel aan zichzelf zal een moeder sneller dan wat dan ook naar het Land van Schuld brengen. Als je last hebt van moederschuldgevoelens, praat dan tegen jezelf, misschien niet in het openbaar of op school, maar wees je eigen cheerleader. Gebruik regels als:

  • Ik ben een goede moeder.
  • Ik doe mijn uiterste best.
  • Mijn kinderen weten dat ik van ze hou.

Zoek een paar mantra's en zeg ze keer op keer. Twijfel niet aan je capaciteiten als ouder en als je je erg somber voelt, weet dan dat morgen een geheel nieuwe dag is. Je hebt de kans om het opnieuw te proberen. Vier kleine overwinningen en probeer te herkennen waar verbeteringen zijn aangebracht. Misschien kwam je een maand geleden elke dag te laat op school, wat twijfel- en schuldgevoelens veroorzaakte. Toch was je deze maand maar een paar keer te laat, geweldig! Kijk hoe je doodt als een moederbaas.

Nieuwe rollen, te veel hoeden

Schuldgevoelens van moeders komen vooral veel voor bij nieuwe moeders en werkende moeders. Nieuwe moeders hebben vaak het gevoel dat ze niets goed doen. Ze zijn moe, angstig en hebben veel te veel TLC's A Baby Story bekeken terwijl ze in verwachting waren. Negen maanden lang creëerden ze een beeld van het moederschap dat tot nu toe in niets lijkt op de realiteit. Natuurlijk zullen schuldgevoelens, twijfel aan jezelf en negatieve gevoelens binnensluipen en de overhand krijgen. Het is oké om het gevoel te hebben dat je niet helemaal weet wat je doet als nieuwe moeder. Je bent hier nog nooit eerder geweest, dus gun jezelf wat genade. Net als al het andere in het leven vergt ook dit oefening, geduld en tijd.

Werkende moeders proberen het allemaal te doen, en meestal alleen. Deze dames zijn ongelooflijk, toegewijd, gedreven, overpresteerders en willen hun carrière en moederschap ten volle rocken. Soms, omdat ze de neiging hebben om die 'go-get-em'-persoonlijkheden te hebben, eindigen ze hun dag met het gevoel alsof ze de bal ergens hebben laten vallen. Uit een onderzoek onder 255 werkende ouders bleek dat werkende moeders een aanzienlijk schuldgevoel vertoonden over de balans tussen werk en gezin. Het is onmogelijk om 100% aan een baan te geven en 100% aan je kinderen. Er is maar een beperkt aantal van jullie om rond te gaan. Geef wat je kunt en leef met de wetenschap dat je niet één maar twee belangrijke taken per dag uitvoert. Je bent eigenlijk een superheld, en wanneer heb je voor het laatst een door schuldgevoelens geteisterde superheld gezien? Nooit.

Het schuldgevoel van moeder herkennen

Herkennen wanneer je moederschuld ervaart, is vergelijkbaar met het herkennen van andere aandoeningen en kwalen. Doe een beetje zelfevaluatie. Heb je negatieve gevoelens of gedachten over jezelf ervaren? Lijkt het alsof je, hoe hard je ook probeert, je voor altijd tekortschiet? Worden uw hersenen voortdurend geplaagd door gedachten en ideeën over hoe u zich kunt verbeteren op de afdeling ouderschap? Als het antwoord ja is op vragen als deze, kun je last hebben van moederschuldgevoelens.

Weten is echt het halve werk. Als je dat ja herkent, ervaar je schuldgevoelens, verdriet en angst over het moederschap, erken dat dan. Mam, staar dat lelijke beest in het gezicht en weet dat er manieren zijn om deze gevoelens van ontoereikendheid en wanhoop te bestrijden.

Sluit het schuldgevoel af

Als je jonge Disney-fans hebt, dan heb je deze zin de afgelopen jaren vaak gehoord: laat het los. Ja, het schuldgevoel van de moeder laten varen is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar moeilijk betekent niet onmogelijk. Er zijn specifieke methoden en acties die je in je leven kunt toepassen om je te helpen je eigenwaarde te herkennen en het schuldgevoel van je moeder voorgoed te vergeten.

Moeder en zoon spelen samen
Moeder en zoon spelen samen

Vraag om hulp

Ja, als je om hulp van anderen vraagt, voel je je soms een mislukkeling, maar dat zou niet zo moeten zijn. Hulp vragen om je leven te beheren en de beste ouder te zijn die je kunt zijn, is een teken van kracht, vertrouwen en intelligentie. Jij bent de moeder! U weet wat uw gezin nodig heeft, en als het een extra paar handen nodig heeft om te kunnen functioneren, dan is dat een pluim voor u omdat u dat onderkent en een plan in gang heeft gezet. Wat ben je een geweldige moeder, omdat je je gezin geeft wat het nodig heeft om een succes te worden. Waarschijnlijk voel je je nu al minder schuldig.

Maak tijd voor jezelf

Als je niet voor jezelf zorgt, hoe ga je dan voor alle anderen zorgen? Moeders voelen zich voortdurend schuldig als ze een beetje 'me-time' nemen, maar eerlijk gezegd is deze zelfzorg voor iedereen essentieel. Moeders moeten hun batterijen opladen, zodat ze alles kunnen blijven doen wat van hen wordt verwacht. Tijd voor jezelf nemen kan in zoveel vormen voorkomen en hangt vaak af van de moeder zelf. Elke moeder heeft een andere manier van decompressie en ontspanning. Sommige moeders hebben misschien één keer per week een rustig bad nodig, terwijl anderen een weekendje weg nodig hebben. Wat je ook nodig hebt, maak de ruimte om het aan te pakken. Als je ten onder gaat, zal je hele familieschip zinken, dus houd jezelf overeind met wat eigenliefde.

Creëer één-op-één kansen

Ouders van meerdere kinderen weten uit de eerste hand hoe moeilijk het is om de liefde gelijk en altijd te verspreiden. Iemand lijkt voor altijd iets minder te krijgen dan een broer of zus, omdat de focus als ouders soms ligt op degene die op een bepaald moment het meeste nodig heeft. Als moeders beseffen dat ze veel meer op de kleine Jimmy zijn afgestemd dan op de kleine Anna, omdat Jimmy zich momenteel in een van die superleuke, veeleisende levensfasen bevindt, voelen ze zich schuldig. Herinner jezelf eraan dat Anna ook haar worstelingen zal doormaken, en als zij dat doet, zul jij er zijn om haar er doorheen te helpen.

Een andere strategie is om één-op-één kansen te creëren voor een band met elk kind. Dit hoeft geen groot evenement te zijn, maar ga een keer per week met elk kind wandelen, zonder broers en zussen. Neem elke week een ander kind mee naar de supermarkt, kleur met het ene kind en puzzel daarna met het andere kind. Als u zich overweldigd voelt door hoe en waar deze taak in uw planning past, zet deze dan op de kalender en geef er prioriteit aan.

Vind uw mensen

Je hebt een stam nodig die je optilt en je eraan herinnert dat je een slechterik bent. Gelijkgestemde moedervrienden zijn geweldige steunpilaren in tijden van moederschuld. Zij zijn degenen die de aandacht vestigen op al het goede dat je doet. Zij zijn degenen die zeggen: "Ja! Ik ook!" Ze kennen je hart, je familie en houden onvoorwaardelijk van je. Vind deze vrouwen en leun op ze als je je somber voelt. Ze zijn hun gewicht in goud waard.

Perfectie zit in het oog van de toeschouwer

Iedereen heeft gehoord dat schoonheid in het oog van de toeschouwer zit. Dit geldt voor het moederschap, en het ‘oog van de toeschouwer’ is je kind. Voor hen ben je geweldig, een godin, absolute perfectie. Zelfs als je toestaat dat het schuldgevoel van je moeder je hersenen in beslag neemt en die 'bleh'-gevoelens van twijfel en angst creëert, onthoud dan dat je voor je kind geweldig bent. Zolang ze zich veilig en geliefd voelen en je gewoon blijft proberen en vechten voor het goede gevecht, wees gerust en weet dat het prima met je gaat!

Aanbevolen: