Seringen snoeien

Inhoudsopgave:

Seringen snoeien
Seringen snoeien
Anonim
Seringenstruiken snoeien
Seringenstruiken snoeien

Het is belangrijk om te weten hoe je seringen moet snoeien om gezonde planten te garanderen. Verkeerd snoeien kan leiden tot minder seringenbloei, terwijl goed snoeien ervoor kan zorgen dat uw seringenplanten meer bloemen krijgen.

Beste tijd om seringen te snoeien

De beste tijd om seringen te snoeien is onmiddellijk nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Voor veel planten is de lente het moment waarop de bloemen verschijnen. Sommige seringen bloeien echter in de lente, midden zomer en herfst. Wanneer je snoeit, hangt af van wanneer je seringenstruiken bloeien.

Seringen snoeien

De manier waarop je seringen snoeit, hangt af van het type plant dat je wilt. Sommige tuinders planten bijvoorbeeld seringen voor een haag, terwijl anderen de voorkeur geven aan de standaard 10-rietplant met bloemen die ongeveer anderhalve meter boven de grond hangen.

Een seringenhaag snoeien

Een lila haag is vaak niet gemaakt vanwege zijn bloeiende schoonheid. Een lila haag kan worden gesnoeid voor een formeel ogende haag. Dit betekent dat de bovenkant van de struiken wordt afgesneden. Dit soort snoeien vermindert het vermogen van de struiken om bloemen te produceren, aangezien de knoppen van volgend jaar meestal worden gesnoeid.

Hoe bloeiende seringenhagen snoeien

Veel tuinders geven de voorkeur aan een bloeiende lila haag. Om dit te bereiken laten de meeste tuinders de seringen eenvoudig groeien met weinig snoei. Een paar tips voor het snoeien van een lila haag kunnen u helpen de natuurlijke groei te behouden voor een informele haag.

  1. Snoei nadat de bloei is opgebruikt, maar vóór de groei van volgend jaar.
  2. Snoei beschadigde, gebroken of dode takken.
  3. Snoei oud hout om nieuwe groei mogelijk te maken.
  4. Snijd eventuele uitlopers af die een schone heglijn hinderen.
  5. Vermijd het snoeien van de groei van volgend jaar door alleen de buitenste takken te snoeien en de takken in de struik onaangeroerd te laten.

Snijd oude heggen om nieuwe groei te stimuleren

Soms produceren oudere heggen niet meer veel bloemen. Je kunt een oud hoofd een nieuw leven geven door het terug te snoeien. Knip de heg af en laat ongeveer 50 cm boven de grond groeien. Uw haag zal nieuw leven worden ingeblazen, ook al zal hij de volgende jaren geen bloemen meer produceren. Het tweede jaar zult u de vruchten plukken met een vruchtbare bloeiproductie.

Seringenstruiken snoeien

Als je seringenstruiken in je tuin hebt, moet je ze snoeien om elk jaar weelderige en overvloedige bloei te garanderen. Een paar eenvoudige stappen voor het snoeien van seringenstruiken maken het proces gemakkelijk en snel.

Stap één: een seringenstruik snoeien en vormgeven

Een seringenstruik zonder haag kan worden gesnoeid zodat deze een mooie vorm krijgt met veel prachtige aromatische bloemen. Er zijn een paar stappen die u moet volgen om ervoor te zorgen dat u niet te veel snoeit en het aantal bloemen dat u volgend jaar krijgt, vermindert.

  1. Deadhead bloeit door ze uit de struik te snijden om volgend seizoen meer bloei te stimuleren.
  2. Pas op dat je geen nieuwe scheuten afsnijdt die uit de stengel komen; dit zijn de bloemen van volgend jaar.
  3. Snoei zwakke, langbenige en dode stengels uit de struik.
  4. Snoei zeer hoge stengels die de gewenste vorm verstoren.
  5. Snoei ongeveer een derde van de stelen helemaal tot aan de grond.
  6. Geënte seringen moeten 5 cm boven het entpunt langs de basis worden gesnoeid.
  7. Snoei nooit voordat de plant bloeit.
  8. Als de bloemen kleiner lijken, moet je snoeien om meer energie aan te moedigen die gericht is op het produceren van bloemen.
  9. Snoei lentebloeiers nooit in de late herfst of winter, omdat de bloemen zich vormen op oude groei en niet op nieuwe.
  10. Voor een bossige plant snoeit u de stengels terug tot aan de sterke zijscheuten die verticaal groeien.
Seringenstruik snijden
Seringenstruik snijden

Stap twee: snoei lila sukkels

Sukkels zijn de verticale enkele stengels die een paar meter boven de seringenstruik uit de grond komen. Als u ze niet wilt opgraven en elders in uw tuin opnieuw wilt planten voor nieuwe seringenstruiken, kunt u ze eenvoudigweg afknippen, zelfs met de grond. Uitlopers duiken vaak op onder de struik of dichtbij de stam. Je kunt deze laten staan voor nieuwe stelen voor je seringenstruik.

Stap drie: langbenige seringen vermijden door te snoeien

Als je seringen langwerpig en lang zijn, krijgen ze niet genoeg zonlicht of zijn ze verwaarloosd, met weinig tot geen snoei. Een langbenige lila produceert niet veel bloemen. Wanneer je een seringenstruik snoeit, dwingt dit de energie van de plant om zich te concentreren op het produceren van bloemen in plaats van op het laten groeien van hogere stengels.

Stap vier: een tweede leven door snoeien

Als je plant oud is en verwaarloosd is, is het misschien tijd om opnieuw te beginnen door hem te snoeien. U moet dit snoeien ergens tussen de late winter en het vroege voorjaar uitvoeren, voordat uw plant verjongt met nieuwe bladeren en zeker voordat hij toppen produceert. Dit vroege snoeien betekent dat uw seringenstruik pas het volgende jaar bloeit. Door dit snoeien zal uw sering een struik vol bloemen produceren.

Snoeien van geënte of niet-geënte seringen

Je snoeit je seringenstruiken tot op de grond of slechts een paar centimeter boven de grond. Welk snoeiniveau u kiest, hangt af van het feit of de sering geënt of niet-geënt is.

Een sering snoeien
Een sering snoeien

Geënte seringenstruiken snoeien

Het veelbetekenende teken van een geënte seringenstruik zijn de stengels. De stengels van een geënte struik hebben het dikste deel nabij of aan de basis van de struik. Zodra u heeft vastgesteld dat uw seringenstruik is geënt, moet u uw snoeisneden veilig boven de entpunten maken.

Niet-geënte seringenstruiken snoeien

Voor niet-geënte seringenstruiken knip je de stengels helemaal tot aan de grond. U kunt de afgesneden stengels veilig weggooien en volgend voorjaar genieten van een nieuwe en gezonde seringenstruik.

Twee remedies voor door de zon beroofde seringen

Als de plek waar de seringenstruik groeit niet minstens zes uur direct zonlicht krijgt, moet je de situatie verhelpen of je verzoenen met een slecht presterende seringenplant die in de loop van de tijd dikker zal worden. Er zijn twee opties beschikbaar. De ene is om de plant te verplaatsen, en de andere is om het bladerdak te verwijderen dat het zonlicht blokkeert.

Verplaats een langbenige lila

De beste manier om uw seringenplant te verplaatsen is door hem terug te knippen nadat hij voor het seizoen is uitgebloeid. U moet hard snoeien en de plant zo knippen dat slechts ongeveer 15 tot 30 cm van de stengelhoogte boven de grond blijft (pas op dat u niet voorbij de entpunten snijdt). U moet de seringenstruik uitgraven, waarbij u zoveel mogelijk van de kluit bewaart, en deze naar een zonniger plekje in uw tuin verplaatsen.

Boomwortelkluit
Boomwortelkluit

Verwijder de luifel die zonlicht blokkeert

Als het verplaatsen van de sering geen optie is, kun je het bladerdak erboven openen, zodat meer zonlicht je plant kan bereiken. Je snijdt selectief de ledematen weg en verdoezelt het licht. Neem altijd voorzorgsmaatregelen bij het verwijderen van boomtakken en schakel, indien verstandig, een boomdienst in.

Herbloeiende seringen snoeien

Een herbloeiende sering heeft twee bloeiperioden. Na de normale voorjaarsbloei volgt een rustperiode. Halverwege de zomer zal de struik weer bloeien. Sommige soorten blijven bloeien tot aan de eerste herfstvorst, terwijl andere tijdens de vroege herfst stoppen met bloeien. U hoeft de voorjaarsbloei niet te snoeien om de seringenstruik weer te laten bloeien. Veel tuinders geven er echter de voorkeur aan om hun snoei bij te houden door van deze snoeimogelijkheid gebruik te maken. U moet onmiddellijk snoeien nadat de lentebloei is afgelopen. Deadhead de herfst bloeit, maar snoei niet, anders snij je de bloemen van volgend jaar weg.

Weten hoe en wanneer je seringen moet snoeien

Het is belangrijk dat je weet hoe je seringen moet snoeien, zodat je de bloemen van het volgende jaar niet vernietigt. Als je eenmaal begint met het snoeien van je seringenstruiken, zorg er dan voor dat je ze elk jaar blijft onderhouden voor een gezonde, volledig bloeiende plant.

Aanbevolen: