Instructies voor het snoeien van fruitbomen

Inhoudsopgave:

Instructies voor het snoeien van fruitbomen
Instructies voor het snoeien van fruitbomen
Anonim
Man snoeit bomen
Man snoeit bomen

Gedetailleerde instructies voor het snoeien van fruitbomen kunnen beginnende tuiniers helpen bij een van de belangrijkste taken die verband houden met de fruitproductie. Snoeien zorgt ervoor dat een boom er visueel aantrekkelijk uitziet, helpt zonlicht om nieuw fruit te bereiken en kan helpen de vruchtgrootte te vergroten. Als u weet wanneer en hoe u uw boom moet snoeien, kunt u ervoor zorgen dat uw fruitbomen jaar na jaar gezond blijven en vrucht dragen.

Snoeien

Er worden hoofdzakelijk drie soorten sneden gebruikt bij het snoeien. Ze dienen elk een ander doel.

Verdunnende snit

Uitdunnen houdt in dat de hele tak wordt verwijderd. Ongewenste takken, zowel gezonde als zieke, worden afgesneden. Idealiter zouden ze geen nieuwe groei onder het afgesneden uiteinde moeten bevorderen; daarom wordt de snede zo dicht mogelijk bij de oorsprong van de tak gedaan.

Koppeling

Koppen wordt meestal gedaan op de nieuwe takken. Het eind- of bovenste gedeelte wordt verwijderd zodat de tak wordt versterkt en de knoppen onder de snede worden gestimuleerd om te groeien als kortere ondertakken. Deze snede wordt niet alleen gebruikt om de vertakking te bevorderen, maar ook om de boom binnen het gewenste gebied te houden.

Bench-cut

Banksnitten worden voornamelijk gebruikt bij krachtig groeiende verticale takken die zich in het midden van de boom kunnen bevinden. Ze worden diep ingesneden tot aan de lagere takken die daaruit voortkomen en naar buiten groeien.

Snoeigereedschap

Het afsnijden van een tak, of deze nu nieuw of oud, dun of dik is, is zwaar voor de boom. Open wonden kunnen infecties veroorzaken. Het trauma van het snoeien moet zoveel mogelijk worden verminderd door het juiste gereedschap te gebruiken. Ze moeten zeer scherp zijn om de schade aan de schors minimaal te houden en een snellere genezing te vergemakkelijken. Botte messen verpletteren de tak en veroorzaken onnodige schade aan de boom.

Het gereedschap moet vóór het snoeien worden gedesinfecteerd. Ze moeten opnieuw worden gedesinfecteerd na het afsnijden van zieke takken om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Essentiële hulpmiddelen

snoeien met handsnoeiers
snoeien met handsnoeiers
  • Handsnoeierszijn gemakkelijk te gebruiken en maken nauwkeurige sneden. Ze kunnen worden gebruikt voor het uitdunnen of verwijderen van tot ¾ inch dik zachtgroen hout en ½ inch dik ouder hout. Ze zijn verkrijgbaar in bypass- en aambeeldvormen.
  • Takkenscharen worden gebruikt voor het snoeien van takken met een diameter van 1 tot 2½ inch. De meeste fruitbomen, waaronder appel-, peer- en perzikbomen, hebben deze nodig voor het snoeien.
  • Takkenschaar met lange steel kan worden gebruikt om takken die buiten bereik zijn, te snoeien. Hoewel ze moeilijk te hanteren en te manoeuvreren zijn, zijn de takkenscharen met lange steel noodzakelijk voor het snoeien van de meeste fruitbomen.
  • Een snoeizaag is essentieel voor het afzagen van takken die dikker zijn dan vijf centimeter.

Jonge bomen snoeien

Appelbomen snoeien jaar 1, 2 en 3
Appelbomen snoeien jaar 1, 2 en 3

Fruitbomen worden vanaf het eerste plantjaar gesnoeid. Het doel is om de boom op de gewenste hoogte te laten vertakken, of alleen goede takken te laten groeien als hij al meerdere takken heeft. Bijna alle fruitbomen volgen de eerste drie jaar hetzelfde patroon waarbij het vaststellen van de basisstructuur het hoofddoel is.

Eerste jaar

Snijd de takken van een nieuw geplante jonge boom af op een afstand van 70-90 cm van de grond. Maak de snede ¼ inch boven een goede knop op deze hoogte. Bij containerbomen verwijdert u de onderste takken en takken die verticaal te dicht bij elkaar groeien. Knip deze gelijk af met de hoofdstam.

Tweede jaar

Selecteer slechts drie tot vijf gezonde, goed gespreide takken die in verschillende richtingen naar buiten groeien. Dit zullen de belangrijkste botten van de boom zijn. Verwijder alle andere en snij ze weer gelijk met de stengel.

Derde jaar

De hoofdtakken zouden inmiddels zijtakken hebben ontwikkeld. Verwijder alle gezonde, op voldoende afstand van elkaar geplaatste exemplaren per tak, op enkele na.

Na het derde jaar kunnen de snoeipatronen en seizoenen per boom variëren. Het doel is om de boom te helpen fruit te produceren in optimale hoeveelheid en kwaliteit. Bomen die niet zijn gesnoeid, kunnen de fruitproductie hebben vertraagd en in sommige gevallen een overmatige productie van ondermaats fruit.

Hoe te snoeien tijdens de groeiperiode

Verschillende fruitbomen moeten op verschillende tijdstippen in het groeiseizoen worden gesnoeid.

Slapend snoeien

Snoeien van slapende bomen
Snoeien van slapende bomen

Dit is het belangrijkste snoeiseizoen om vruchtvorming in het volgende seizoen te garanderen. Het is veel gemakkelijker om te zien wat u snoeit als een plant in rust is en snoeien op dit moment voorkomt nieuwe groei tot de lente. Op deze manier kan de energie worden gericht op de bloei en de daaropvolgende fruitproductie.

Basis snoeimethode

  1. Verwijder alle dode of zieke takken die gelijk liggen met de hoofdstam waaruit ze voortkomen.
  2. Gebruik bankknipsels om takken te verwijderen die elkaar kruisen, omdat voortdurend wrijven de schors kan beschadigen en infecties kan veroorzaken.
  3. Snijd de takken af die in het midden van de boom groeien; ze voorkomen dat zonlicht het midden van de boom bereikt en verminderen de luchtcirculatie, waardoor ziekten en rotting worden voorkomen.
  4. Verkort de groei van vorig jaar met ongeveer een derde om de ontwikkeling van nieuwe takken en vruchtdragende sporen te stimuleren.
  5. Snijd de hoofdtakken af als de boom de gewenste grootte al heeft bereikt.
  6. Snijd de zijtakken af en laat er slechts vijf tot zes knoppen aan zitten.

Vrijstaande appel- en perenbomen

Vrijstaande appel- en perenbomen zijn voorbeelden van fruitbomen die profiteren van slapend snoeien. Het doel van de eerste snoeijaren was het creëren van een open kelkvorm met vier tot vijf hoofdtakken. Zodra dit raamwerk is vastgesteld, worden de bomen in de daaropvolgende jaren gesnoeid om nieuw vruchthout te vormen.

Snoeien na de oogst

Hoewel lang werd gedacht dat slapend snoeien het beste is voor alle loofbomen, lijkt het er nu op dat snoeien na de oogst, of snoeien in de zomer, beter is voor sommige soorten fruitdragers, vooral steenfruit. Snoeien na de oogst helpt snijwonden sneller genezen en vermindert het risico op een schimmel- of bacteriële infectie. Hieronder staan enkele veel voorkomende fruitbomen die baat hebben bij snoeien na de oogst.

Kersenbomen

Kersen dragen zowel vruchten aan eenjarige takken als aan oudere takken. Het doel van snoeien is het behouden van een evenwicht tussen oude groei en de vorming van nieuwe takken.

  1. Snijd alle zieke en zwakke zijtakken af, gelijk met de hoofdtakken.
  2. Verwijder één op de vier oude vruchttakken om de groei van nieuwe takken te bevorderen.

Perziken en nectarines

Perzikbomen in bloei
Perzikbomen in bloei

Vrijstaande perziken en nectarines worden gekweekt in een Spaanse vaasvorm met vier stelen, waarbij de takken vanaf de zijkanten naar buiten komen in een mooie ronde vorm. Ze dragen alleen vruchten op takken van één jaar oud.

  1. Snijd zieke en zwakke takken dicht bij de hoofdstelen af.
  2. Verwijder elke tak die al vrucht heeft gedragen.
  3. Verwijder takken die voorkomen dat zonlicht op takken van een jaar oud v alt, aangezien deze bij gebrek aan zonlicht zullen afsterven.

Pruimenbomen

Pruimenbomen worden gekweekt met een centrale stam waaruit op regelmatige afstanden zijtakken voortkomen. De vrucht vormt zich op de sporen die uit de oudere takken voortkomen. Als je takken ouder dan twee jaar snoeit, ontstaat er alleen een krachtige vegetatieve groei. Daarom worden ze heel licht gesnoeid.

  1. In de zomer worden krachtige rechtopstaande scheuten verwijderd.
  2. Licht dunner worden van de sporen kan in het vroege voorjaar worden gedaan om verdringing te voorkomen.

Getrainde appel- en perenbomen

Waaier perenboom
Waaier perenboom

Appel- en perenbomen die zijn getraind als leibomen, waaiers of cordons worden ook in de zomer gesnoeid. Het snoeivenster is kort en ligt tussen eind augustus en begin september. Het doel is om meer zonlicht op het rijpende fruit te laten vallen en een goede oogst het komende jaar te garanderen.

  1. Snijd alle krachtige scheuten die rechtop uit een stengel groeien af.
  2. Nieuwe scheuten die meer dan twintig centimeter lang zijn en uit een hoofdstam groeien, hebben een groepje bladeren aan de basis. Snoei deze scheuten drie bladeren boven de bladtros terug.
  3. Dun overvolle nieuwe scheuten uit die minder dan twintig centimeter lang zijn, maar laat ze met rust als ze gelijkmatig verdeeld zijn, aangezien het vruchtdragende sporen zijn.
  4. Als er nieuwe scheuten uit de substengels groeien, knip ze dan terug tot één blad boven de basale bladerencluster.

Tipdrager en sporendrager snoeien

Sommige appelbomen, zoals Golden Delicious, Pink Lady en Fuji, zijn puntdragers met vruchten die groeien op hun eenjarige takken. Hun oudere takken moeten hard worden gesnoeid, waarbij ze een flink stuk moeten terugsnoeien, om plaats te maken voor nieuwe takken voor de vruchtvorming van volgend jaar.

Spurdragers, zoals Sundowner, Royal Gala en Granny Smith, dragen vrucht in twee tot drie jaar oude, korte vruchtdragende takken die sporen worden genoemd. Deze worden alleen ingekort zodat ze jaar na jaar in dezelfde takken vrucht blijven dragen. Over een paar jaar zullen deze korte takken hun kracht verliezen. Wanneer dat gebeurt, worden ze volledig verwijderd om nieuwe vruchtsporen te vormen.

Snoeitips

Houd altijd deze snoeitips in gedachten:

  • Alle verkortingen moeten net boven een gezonde knop worden gemaakt die in de gewenste richting naar buiten wijst, maar nooit naar binnen of naar boven.
  • De snede moet schuin van de knop aflopen.
  • Er moet scherp gereedschap worden gebruikt, zodat de tak niet wordt verpletterd.
  • Flush-snit moet dicht bij het punt van de vertakking worden gedaan, maar laat het kleine bultje bij de vork intact. Dit voorkomt dat infecties op de snijplaats de rest van de plant aantasten.
  • Als je grote takken snoeit, doe dit dan in drie stappen. Verwijder eerst het grootste deel van de tak. Maak vervolgens een ondersnijding nabij het gewenste punt om te voorkomen dat de bast scheurt. Zaag het uiteindelijk van bovenaf naar beneden, waardoor de snede schuin van de vork wegloopt.
  • Meer dan een derde van de boom mag niet in één keer worden verwijderd.
  • Wondverband is niet nodig, maar indien gebruikt, moet dit dun op de afgeknipte uiteinden worden gedaan.

Redenen om goed te snoeien

Goed gesnoeide en getrainde fruitbomen zijn een pluspunt omdat ze consequent fruit van goede kwaliteit produceren en gezond en vrij van ziekten en breuken blijven. Fruitbomen worden jaar na jaar gesnoeid om een of meer van de volgende redenen:

  • Stimuleer nieuwe groei van potentiële vruchtdragende takken
  • Laat zonlicht elke gezonde vruchtdragende tak bereiken
  • Help de productie van bloemen en fruit
  • Houd de boom vrij van zwakke takken die de boom kunnen scheuren en bederven
  • Verwijder dode en zieke takken
  • Bevat de grootte van de boom

Laat bomen snoeien wanneer u koopt

Als u nieuwe bomen bij een kwekerij koopt, vraag dan of de bomen vóór aankoop worden gesnoeid. Er kunnen extra kosten aan verbonden zijn, maar het bespaart tijd bij het planten van uw nieuwe bomen. Als de bomen al zijn gesnoeid, is er tot volgend jaar geen extra snoei nodig.

Aanbevolen: