10 doornloze rozenstruiken zodat je zonder krassen kunt snoeien

Inhoudsopgave:

10 doornloze rozenstruiken zodat je zonder krassen kunt snoeien
10 doornloze rozenstruiken zodat je zonder krassen kunt snoeien
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Hoe mooi rozen ook zijn, ze hebben een krachtige bite. Het komt zelden voor dat je die kleurrijke bloemen ongeschonden snoeit; het maakt niet uit of je handschoenen aan je handen hebt en mouwen tot aan de pols. Dat is waar doornloze rozenstruiken te hulp komen. Een heerlijk niet-stekelige categorie rozenstruiken. Doornloze rozen zijn een must-have als je je oorlogswonden in de tuin niet meer wilt behandelen.

Zijn doornloze rozen echt doornloos?

Afbeelding
Afbeelding

Rozen en doornen gaan samen als pindakaas en gelei, dus het kan onnatuurlijk lijken dat een roos zonder doornen groeit. Er zijn echter veel rozenvariëteiten die als 'bijna doornloos' op de markt worden gebracht. Er is veel discussie over de vraag of er echt doornloze rozen bestaan, aangezien veel van de "doornloze" variëteiten feitelijk een paar dun uit elkaar geplaatste doornen op de stengels hebben, en andere doornen hebben die lang niet zo stekelig zijn als hun tegenhangers met volledige doornen..

Het is iets om in gedachten te houden als je voor je doornloze rozen zorgt. Als je een paar kleine doornen tegenkomt, ontwortel je plant dan niet uit naam van valse reclame.

Zephirine Drouhin

Afbeelding
Afbeelding

Zephirine Drouhin wordt gezien als de originele doornloze roos. Het is een roze Bourbon-rozenstruik die in 1868 werd gekweekt door de Franse veredelaar Bizot. Deze erfstukrozen zijn veelzijdig: ze groeien als klimstruik of worden tot een struik gesnoeid. Ze presteren het beste in de zones 5-9 in de volle zon. Houd ze goed bewaterd als je wilt zien hoe ze overvloedige bloemen krijgen.

Doornloze schoonheid

Afbeelding
Afbeelding

Thornless Beauty-rozen zijn tegenwoordig niet meer zo populair als in de jaren dertig, toen Nicholas Grillo ze voor het eerst kweekte. Ze waren zelfs zo populair dat First Lady Eleanor Roosevelt opdracht gaf ze in het Witte Huis tentoon te stellen. Beschouwd als 's werelds eerste doornloze hybride theeroos, zijn deze karmozijnrode bloemblaadjes tegenwoordig bijna onmogelijk te verkrijgen. Toch gedijen ze het meest in de zones 6-9 en blijven ze het hele seizoen in bloei.

Lykkefund

Afbeelding
Afbeelding

Lykkefunds zijn een ongebruikelijke soort rozenstruik en dragen lossere, minder volle witte bloemblaadjes met gele middelpunten. Als je van een dichter opeengepakte look houdt, is deze trosvormende rozenstruik perfect voor jou. Ze zijn relatief winterhard en kunnen op allerlei grondsoorten geplant worden. Maar zoals veel rozen in deze bos geven ze de voorkeur aan volle zon. Je krijgt de beste resultaten met deze doornloze roos als je in de zones 5-8 woont.

Lichfield Angel

Afbeelding
Afbeelding

Lichfield Angel-rozen zien eruit alsof ze zijn gemaakt om in bruiloftsdecoraties te worden verwerkt. Deze doornloze rozen hebben een mooie abrikozenkleur en rijkelijk bloemblaadjes. Ze groeien uit tot een gemiddelde struikgrootte en produceren een lichte muskus. Zoals bij de meeste van deze rozen geven ze de voorkeur aan de volle zon en gedijen ze het beste in de zones 5-8. En ze zijn vrij jong in termen van oude tuinrozen, omdat ze voor het eerst werden gekweekt in 2005.

Reine des Violettes

Afbeelding
Afbeelding

Een andere doornloze hybride roos om te planten is de Reine des Violettes. Deze dubbele rozetten verschijnen in een diep paarsroze tint die minder vaak wordt geassocieerd met rozen. Ondanks dat ze goed gedijen in de zones 5-9, moet je voorzichtig zijn bij het planten van deze rozen, omdat ze vatbaarder zijn voor ziekten dan sommige soorten. Maar zolang je ze in de volle zon, lichtzure grond houdt en hun bladeren en stengels controleert op vroege waarschuwingssignalen, zouden ze het goed moeten doen.

Lady Banks

Afbeelding
Afbeelding

Lady Banks-klimrozen zullen uw buitenlandschap opvrolijken met hun gegolfde, gele bloemen. Ze kunnen vele klimaten doorstaan en overleven in de zones 6-11. Aangezien Lady Banks-rozenstruiken hun wijnstokken tot wel 15 meter lang kunnen maken, moet je ze naast een latwerk of ander ondersteuningssysteem planten. Hoewel ze maar één keer per jaar bloeien, maakt hun overvloedige verenkleed ze een uitstekende keuze als je voor die cottagecore-look gaat.

Prairie Rose

Afbeelding
Afbeelding

De prairierozen lijken qua kleur op de lotusbloem en zijn een wilde, doornloze variëteit die inheems is in een groot deel van Noord-Amerika. Als u overweegt een tuin met wilde bloemen aan te leggen en alleen planten wilt kiezen die in uw regio voorkomen, dan zijn prairierozen een van de beste doornloze opties die beschikbaar zijn. Wanneer ze ongetemd zijn, kunnen deze struiken tot 3,5 meter hoog en 3,5 meter breed worden, waardoor ze een dominante bloem in uw ruimte zijn. Laat deze kleinbloemige struiken in de volle zon en in goed doorlatende grond groeien, en zij zullen het meeste werk voor u doen. Omdat ze een wilde soort zijn, hebben ze ook een betere tolerantie voor insecten en ziekten.

Hippolyte

Afbeelding
Afbeelding

Als je van grote, dichte bloemen houdt, zijn Hippolyte-rozen iets voor jou. Hippolyte is een ouderwetse rozenstruik die paarsrode bloemen produceert en groeit uit tot een middelgrote struik. Ze gedijen het beste in de zones 4-8 en hebben een beetje snoei nodig om in een schitterende vorm te blijven. Deze meerjarige rozen hebben volle zon nodig, maar je kunt ze in verschillende bodemomstandigheden planten.

Chloris

Afbeelding
Afbeelding

Een ouderwetse roos met een typische lichtroze kleur. Chloris is een standaard doornloze roos die de romantische tuinesthetiek oproept. Deze vaste planten verspreiden een heerlijke geur en moeten worden geplant in zone 3-9. Omdat ze een volledige hoogte van 2,30 meter kunnen bereiken, kunt u overwegen ze ingekort te houden of als grote borderstruiken te gebruiken. Bij het planten van Chloris-rozen kun je ze in vrijwel elke grondsoort zetten, zolang ze maar volop zonlicht krijgen van hun plek.

Nevada

Afbeelding
Afbeelding

Als je op zoek bent naar een roos die wel wat warmte kan verdragen, zoek dan niet verder dan de Nevada-roos. Een doornloze rozenstruik die wel 2,5 meter hoog kan worden. Deze struikrozen produceren schilderachtige kleine witte bloemen met gele middelpunten. Plant ze in de zones 4-9 in lichtzure grond in de volle zon en houd ze goed bewaterd. Als je een rozenstruik wilt die niet meteen opv alt als een rozensoort, dan is dit een goede keuze voor jou.

Het beste van twee werelden

Afbeelding
Afbeelding

Met doornloze rozenstruiken krijg je het beste van twee werelden. Terwijl je je handen goed beschermd houdt, kun je genieten van allerlei verschillende prachtige bloemen die het geslacht rosa biedt. Of je nu van grote klimrozen, kleine hybride theeën houdt of de wilde uitstraling van een enorme struik wilt, er is een doornloze rozenstruik met jouw naam erop.

Aanbevolen: