Tomatenplanten snoeien en trimmen voor een goede oogst

Inhoudsopgave:

Tomatenplanten snoeien en trimmen voor een goede oogst
Tomatenplanten snoeien en trimmen voor een goede oogst
Anonim
Senior boer snoeit tomatenplanten in haar tuin
Senior boer snoeit tomatenplanten in haar tuin

Als je tomaten kweekt, is het belangrijk om te weten wat voor soort planten je hebt. Deze informatie bepa alt of u ze moet snoeien. Als je onbepaalde variëteiten kweekt, moet je weten hoe je tomatenplanten moet snoeien om ze gezond te houden en hun fruitopbrengst te maximaliseren. Ongeacht welk type tomatenplanten je kweekt, weten hoe je tomatenplanten moet snoeien is essentieel voor de gezondheid van planten.

Welke tomatenplanten moeten worden gesnoeid?

Er zijn duizenden en duizenden tomatenvariëteiten, waarvan de meeste kunnen worden geclassificeerd als bepaald of onbepaald. Bepaalde tomatenplanten hoeven niet te worden gesnoeid, maar onbepaalde exemplaren hebben baat bij snoeien.

  • Vastbepaalde tomatenzijn kleine, bossige planten die tijdens een groeiseizoen in slechts een paar weken vrucht dragen. Ze blijven over het algemeen minder dan anderhalve meter lang.
  • Onbepaalde planten worden erg groot en produceren continu fruit vanaf het moment dat ze in de zomer beginnen, gedurende het hele groeiseizoen tot er een dodelijke vorst is.

Onbepaalde tomatenplanten snoeien

Als je onbepaalde tomatenplanten kweekt, wordt het als een beste praktijk beschouwd om ze te snoeien. Ervan uitgaande dat ze op de juiste manier worden geplant en verzorgd, zullen ze groeien en fruit produceren, zelfs als ze niet worden gesnoeid. Snoeien zorgt er echter voor dat hun energie gericht blijft op het produceren van fruit in plaats van op bladeren, wat leidt tot hogere opbrengsten. Het helpt de plant ook om de luchtstroom te krijgen die hij nodig heeft. Dit verkleint de kans om ziek te worden. Het belangrijkste doel van snoeien is het verwijderen van uitlopers van uw planten.

1. Zoek de sukkels op je plant

Sukkels zijn kleine scheuten die zich op een tomatenplant ontwikkelen tussen de stengel van de plant en de bladeren. Op de onderstaande afbeelding zie je iemands hand die een zuignap vasthoudt. Dit is het deel van een tomatenplant dat wordt verwijderd als de plant wordt gesnoeid. De plek waar de uitlopers groeien, wordt vaak de oksel van de plant genoemd.

vrouwenhand knijpt overtollige scheuten af die op de tomatenplant groeien
vrouwenhand knijpt overtollige scheuten af die op de tomatenplant groeien

2. Denk eens aan de impact van sukkels

Als ze op hun plaats blijven, zullen deze uitlopers blijven groeien en extra stengels worden die fruit zullen produceren. In theorie zou je denken dat het laten zitten van de planten zou leiden tot meer fruit, maar dat is niet het geval. Als een plant veel uitlopers heeft, moet hij veel energie gebruiken om blad te laten groeien. Je krijgt dan grote, vaak logge planten met veel takken. Ze bloeien en produceren fruit, maar de totale fruitproductie zal lager zijn dan wanneer de plant minder stelen zou hebben.

3. Bepaal hoe u uw plant gaat snoeien

Je hoeft niet noodzakelijk alle uitlopers te verwijderen, maar je krijgt wel meer fruit als je er tenminste een paar verwijdert. Sommige mensen verwijderen alle uitlopers, waardoor de plant tot een enkele stengel wordt gesnoeid. Anderen richten zich alleen op het verwijderen van de uitlopers onder de eerste vrucht die zich vormt. Sommige tuinders verwijderen alle onderste uitlopers, evenals enkele (maar niet alle) degenen die zich boven de eerste set fruit vormen. Er is geen goede of foute manier om het te doen; snoeien is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

  • Als je tot een enkele stengel snoeit, moet je de plant aan een touwtje of latwerk bevestigen. Dit kan zeer productief zijn, maar u moet uw plant dagelijks controleren op nieuwe uitlopers om het snoeien bij te houden.
  • Als je alleen de eerste paar uitlopers snoeit, zal je plant nog steeds veel takken hebben. Je zult hem waarschijnlijk zo willen laten groeien dat hij op een soort latwerk klimt als je deze route volgt, of mogelijk in een tomatenkooi.
  • Als je van plan bent een stok te gebruiken om je tomatenplanten in te zetten, wil je waarschijnlijk de plant in de gaten houden en de uitlopers wegsnoeien terwijl deze groeit, zodat je niet steeds weer stokken aan de plant hoeft toe te voegen dezelfde plant om hem omhoog te houden.

4. Verwijder de sukkels

Als je eenmaal hebt besloten welke aanpak je gaat volgen om je onbepaalde tomaten te snoeien, is de volgende stap het daadwerkelijk verwijderen van de uitlopers. Begin met het visueel inspecteren van elke plant om uitlopers te vinden die eraf moeten. Als ze klein zijn, kun je ze met je duim en wijsvinger afbreken. Als ze groter zijn, of als je liever je handen niet gebruikt, gebruik dan een kleine tuinschaar om de uitlopers weg te knippen. Je kunt ze op de grond laten vallen of ze verzamelen en aan je compostbak toevoegen.

Topping onbepaalde tomatenplanten

Tomatenplanten toppen is geen onderdeel van gewoon snoeien, maar het is iets dat tuinders tegen het einde van het groeiseizoen vaak doen met onbepaalde tomaten. Zonder te worden getopt, zullen onbepaalde tomatenvariëteiten steeds groter worden en verder gaan dan je vermogen om ze te traliewerk te maken of de top te bereiken om het fruit te plukken. Door een tomatenplant te toppen, waarbij je simpelweg de bovenkant van de groeiende stengels afsnijdt (de hoofdstam en eventuele uitlopers die je aan de plant hebt achtergelaten), voorkom je dat hij groter wordt. In plaats daarvan zal de plant op dezelfde hoogte blijven en zijn energie omzetten in de fruitproductie.

Tomatenplanten snoeien (bepaald en onbepaald)

Alle soorten tomatenplanten kunnen er baat bij hebben als ze periodiek worden gesnoeid. Dit houdt eenvoudigweg in dat planten visueel worden geïnspecteerd op bladeren die ziek zijn of schade door de zon hebben, en dat ze vervolgens worden weggeknipt. Voorbeelden van wat je misschien van je plant af wilt knippen zijn:

  • Bladeren die elkaar kruisen op een manier die ervoor zorgt dat de hoofdstam en takken van de plant geen goede luchtstroom krijgen
  • Gebruikte trossen waarvan de tomaten al zijn geplukt en gele of bruine bladeren onder de huidige fruitproductie (Tomaten beginnen te rijpen aan de onderkant van een plant en bewegen zich omhoog.)
  • Bladeren die tekenen vertonen dat ze zijn aangetast door tuinziekte, zoals bruine vlekken of bruin wordende randen van bladeren
  • Bladeren die lijken te zijn aangetast door tomatenverwelking of andere soorten tomatenplantziekten
  • Bladeren die schade door insecten of plagen hebben, zoals de schade door mineervlieg die op de onderstaande foto wordt weergegeven
larvale schade door mineervlieg aan een tomatenblad
larvale schade door mineervlieg aan een tomatenblad

Kweek een overvloed aan smakelijke tomaten

Nu je weet hoe je kunt bepalen of je tomatenplanten baat kunnen hebben bij snoeien en je begrijpt hoe het werkt, ben je klaar om je eigen smakelijke tomaten te gaan kweken. Als je niet zeker weet welke aanpak je wilt volgen, overweeg dan om je eigen experiment uit te voeren. In plaats van al je onbepaalde tomaten op dezelfde manier te snoeien, snoei je er een paar tot een enkele stengel, knip je bij een paar alleen de onderste uitlopers af, en snoei je nog een paar extra. Zo ontdekt u wat het beste bij u past in uw tuin. Er is tenslotte meer dan één juiste manier om tomaten te kweken (en te snoeien).

Aanbevolen: