Esdoorn snoeien

Inhoudsopgave:

Esdoorn snoeien
Esdoorn snoeien
Anonim
tuinman aan het werk op esdoorn
tuinman aan het werk op esdoorn

Snoeien van esdoorns kan in de lente worden gedaan, waarbij de beste maanden om te snoeien de tijd zijn onmiddellijk nadat de bladeren verschijnen. Als je de boom in de winter of lente snoeit, bloedt het sap of raakt het op. Hoewel dit de boom niet schaadt, ziet het er niet erg mooi uit. Snoei de boom dus in de late lente of zomer als je kunt.

Snoeitips voor esdoorn

De meeste experts zijn het erover eens dat je niet meer dan 15 procent van de esdoorn per jaar mag snoeien. Het is beter om elk jaar een klein beetje te snoeien dan één jaar heel veel.

Wintertips

Ook al zal de boom tijdens het daadwerkelijke snoeien volledig doorbladerd zijn, een zorgvuldige planning vóór het bladerseizoen kan een grote hulp zijn. Inspecteer tijdens de winter, wanneer de bladverliezende bladeren zijn gevallen, de kale takken van uw esdoorn. Noteer eventuele ledematen die moeten worden verwijderd en knoop een lint om de onderste ledematen. Je kunt een plafondschilderstokje (of een borstel die aan een stok is vastgemaakt) gebruiken om hogere ledematen te markeren die moeten worden gesnoeid. Gebruik eenvoudigweg huisverf die u maar kunt gebruiken om de markering aan te brengen.

Selectief snoeien waarbij het bladerdak wordt geopend, beperkt de risico's op ziekten en plagen. Het toestaan van een goede luchtcirculatie door de takken is van cruciaal belang voor het bevorderen van de gezondheid van de boom.

Wat snoeien

Tuinman snoeit bomen
Tuinman snoeit bomen

Je kunt kleine takjes die van de stam van de esdoorn komen, afsnoeien. Door de kleine takken af te snoeien, zal de boom meer energie steken in het opgroeien en uitgroeien tot de grotere takken. Let op eventuele gespleten of U-vormige ledematen. Ze vormen misschien niet zoveel problemen voor een jonge boom, maar het zullen prominente zwakke plekken worden die de levensduur van een boom kunnen doden of verkorten naarmate deze ouder wordt. Deze problemen kunnen later moeilijk of onmogelijk te verhelpen zijn.

Snijd zijscheuten en takken weg die anderen hinderen, interfereer/schrap andere takken en alle ledematen die ziek, gebroken of onzuinig zijn. Dode takken moeten ook worden weggeknipt. Vergeet niet om al het vuil dat rond de basis v alt op te ruimen. Hark bladeren en twijgen bijeen; dit is waar ziekten en plagen zich verspreiden. Wanneer de schimmel een dode of zwakke tak vastpakt, kan deze zich verspreiden naar de hoofdboom.

Hoe snoeien

Gebruik altijd een scherpe snoeischaar of takkenschaar die speciaal is ontworpen om boomtakken door te knippen. Maak een snede onder een hoek en maak de snede zo dicht mogelijk bij het levende deel van de boom.

Benodigdheden

De behoeften aan snoeien variëren per individu. De basis omvat:

  • Snoeischaar
  • Staanzaag (elektrisch of handmatig)
  • Takkenschaar met lange steel
  • Japanse snoeizaag

Basisinstructies voor snoeien

Snoei takken die verwijderd moeten worden volgens deze eenvoudige instructies.

  1. tondeuse die bomen snoeit
    tondeuse die bomen snoeit

    Identificeer vóór het snoeien de takken die moeten worden verwijderd: dode ledematen, zwakke/misvormde takken, uitlopers of waterspruiten, wrijvende ledematen, "U" -vormige takken en structureel zwakke kruisen.

  2. Snijd kleine takken onder een kleine hoek af. Gebruik altijd een schone, scherpe schaar met de juiste snijsterkte. Als u de schaar op zieke ledematen gebruikt, desinfecteer deze dan (10% gewone bleekoplossing) voordat u verdergaat.
  3. Snoei zo dicht mogelijk bij de stam. Knip de tak af met een zuivere snede.
  4. Gooi de afgeknipte tak weg in een composthoop.

Snoeien van luifels en onderstammen

Jonge esdoorns snoeien kan gemakkelijk worden gedaan. Voor oudere bomen is doorgaans een professional nodig, maar het snoeien van lagere takken en kleinere takken kan door de huiseigenaar worden gedaan. Verwijder niet te veel grote takken van volwassen bomen.

  1. Het openen van het bladerdak gebeurt bij jonge bomen. Esdoornbomen hebben een afgerond bladerdak, in tegenstelling tot de leiderstakken van veel groenblijvende planten. Streef naar een open en relatief symmetrisch bladerdakvertakkingssysteem dat een aangename vorm en goede luchtcirculatie mogelijk maakt. Vergeet niet om het snoeien niet te laat te doen. Je kunt ledematen altijd verwijderen, maar je kunt ze niet teruglijmen!
  2. Snijd middelgrote tot kleine takken af met de schaar (de schaar is ontworpen om een specifieke diameter te knippen; de verpakkingslabels specificeren de snijkracht). Knip de tak dicht bij de stam af, net voor de groeiknop.
  3. Knip kleinere scheuten af met de schaar door ze onder een kleine hoek af te knippen.
  4. Gebruik een boomzaag of stokzaag om grotere ledematen te snoeien. Snijd het ledemaat bij het kruis af. Lokaliseer de zwelling van de groei en maak de snede net boven dit gebied. Snijd evenwijdig aan de hoek van de groeizwelling. Houd er altijd rekening mee waar deze ledematen terechtkomen als ze eenmaal zijn bijgesneden!
  5. Gooi de afgesneden ledematen weg in een composthoop. Grote esdoorntakken zijn geweldig brandhout. Gebruik ze voor een kampvuur!
  6. Understory-snoeien is eenvoudig. Knip bij jonge esdoorns de onderste takken en scheuten weg. Dit zal helpen de stam vorm te geven, zodat er ruimte onder de takken kan lopen terwijl de boom groeit.

Veiligheidsopmerking: het snoeien van het bladerdak van volwassen esdoorns brengt aanzienlijke risico's met zich mee voor de boomverzorger. Gebruik een stokzaag om hoogliggende takken te snoeien, maar pas op voor dode vallen. Ledematen die van hoog op de romp vallen, kunnen ernstig letsel veroorzaken. Probeer nooit in de boom te klimmen tenzij u bereid bent de juiste veiligheidsuitrusting te gebruiken.

Speciaal snoeien

Esdoornbomen kunnen meer bieden dan alleen schaduw en schoonheid. Probeer bepaalde gewenste takken vorm te geven en te snoeien als u een schommel, boomhut of unieke boomstructuur wilt plannen. Vergeet niet te zoeken naar ledematen die stevig zijn en goed verbonden zijn met de romp (de kruisen mogen niet gespleten zijn, of in een zwakke "U").

Jonge, buigzame takken kunnen worden gebogen en geleid. Buig de tak voorzichtig in de gewenste hoek en gebruik een touw met stokken om hem in de juiste positie te houden. Controleer regelmatig de paal en zorg ervoor dat het touw niet in de groeiende tak snijdt.

Zorg voor apparatuur

Na het snoeien van bomen dompelt u de snoeischaar en ander gereedschap in een emmer gevuld met een eetlepel bleekmiddel tot een liter (of veeg het mes af met ontsmettingsalcohol) water. Afspoelen, drogen en zorgvuldig bewaren. De bleekmiddel- en wateroplossing doodt alle bacteriën of schimmels die zich op de apparatuur kunnen bevinden. Deze kunnen de volgende plant die u snoeit infecteren als ze niet goed worden schoongemaakt.

De meeste desinfectiemiddelen zijn schadelijk voor het metaal van gereedschap. Desinfecteer de messen alleen als u bekende zieke planten heeft gesnoeid. Veeg altijd eventuele resten van desinfectiemiddelen weg om uw gereedschap te onderhouden. Bewaar metalen gereedschap nooit vochtig.

Snoeiproblemen en vragen

Er doen zich verschillende veel voorkomende problemen en vragen voor bij het bespreken van het snoeien van esdoorns.

Huilende bomen

Japanse esdoorn
Japanse esdoorn

Als je je esdoorns hebt gesnoeid en de volgende dag loopt er vloeistof uit de snoeiplekken, raak dan niet in paniek. De vloeistof is gewoon sap. Hoewel de kans groter is dat het in de herfst en de vroege winter wordt uitgevoerd, kan het op elk moment van het jaar worden uitgevoerd. De gesnoeide gebieden zullen niet zo snel genezen als het sap vrijelijk stroomt. Daarom raden veel boomverzorgers aan om te wachten tot het late voorjaar of de zomer, wanneer het sap het minst waarschijnlijk zal uitlopen voordat ze gaan snoeien.

Sap Ooze

Misschien zie je je esdoorns ook in andere periodes van het jaar sap sijpelen. Controleer de stam op tandafdrukken, vooral in de herfst of winter. Eekhoorns en andere wezens houden van de zoete smaak van esdoornsap en kunnen zelfs in de stam bijten om het sap te laten stromen als ze weten welke zoete smaak hen te wachten staat. Het is niet schadelijk voor de boom, maar het kan eng zijn als je niet weet wat voor spul er uit je boom stroomt.

Bomen in de buurt van elektriciteitsleidingen

Het is het beste om te voorkomen dat u bomen direct onder elektriciteitsleidingen plant, maar als uw boom is geplant voordat u bij u in huis kwam wonen, of als hij agressiever en krachtiger is gegroeid dan gepland, moet u beslissen of hij wel of niet moet worden gesnoeid. Als de nutsleidingen in handen van de overheid zijn, zal het nutsbedrijf de boom snoeien. Ze zullen het waarschijnlijk heel drastisch snoeien. Zij moeten; Takken die hoogspanningskabels verstrikken, kunnen bij een storm de kabels naar beneden trekken, waardoor de dienstverlening voor velen wordt verstoord. Probeer niet zelf bomen in de buurt van elektriciteitsleidingen te snoeien. Bel het nutsbedrijf of een boomdienst.

Oversnoeien

Helaas, als je je laat meeslepen en je boom te veel hebt gesnoeid, kun je op dit moment niets doen. Het is alsof je een slecht kapsel krijgt; je moet wachten tot het teruggroeit. Hopelijk heb je niet te veel takken weggesnoeid en de boom verzwakt. Herinner uzelf eraan dat u de volgende keer dat u naar uw snoeischaar grijpt, niet overboord gaat!

De gesnoeide plekken schilderen

In de afgelopen jaren adviseerde tuinbouwer om de stam van de boom waar de takken waren afgesnoeid, te overschilderen of af te dichten. Nieuwer onderzoek geeft aan dat dit niet nodig is; de boom geneest zichzelf effectief, sluit de gesnoeide gebieden af en creëert zijn eigen litteken. Het is dus niet nodig om de gesnoeide plekken te verbinden of te schilderen. Laat de gesnoeide gebieden gewoon met rust en laat de natuur deze afsluiten.

Onderhoud uw esdoorn

Esdoornbomen hebben niet veel verzorging nodig om een opvallend en majestueus middelpunt van elk landschap te vormen. Of u nu gezonde esdoorns onderhoudt om te suikeren, of een enkele schaduwboom verwent, door een paar eenvoudige snoeistappen te volgen, blijven uw esdoorns in topvorm.

Aanbevolen: