Bramen snoeien

Inhoudsopgave:

Bramen snoeien
Bramen snoeien
Anonim
bramen
bramen

Het snoeien van bramen zorgt voor een verzorgd uiterlijk, moedigt de plant aan om meer fruit te produceren en houdt het bramenstruikgewas vrij van klitten. Het snoeien van doornloze bramen is gemakkelijker dan het snoeien van traditionele bramen met doornen, maar met een paar goede handschoenen en een scherpe schaar kun je beide met even gemak snoeien.

Feiten over het snoeien van bramen

Het jaarlijks snoeien van bramen stimuleert de fruitproductie en maakt de teelt gemakkelijker.

Wanneer snoeien

Bramen produceren twee soorten stokken of stengels: primocanes en floricanes. Sommige produceren fruit op beide soorten stokken, terwijl andere soorten alleen fruit produceren op de floricane. Met deze bramen creëren primocanes nieuwe stengels, terwijl floricanes bloemen produceren en na bestuiving bramen. Het is belangrijk om het verschil te kennen, omdat elk type suikerriet op een andere tijd van het jaar en op een ander punt in de groeicyclus van de plant wordt gesnoeid. Hoe zie je het verschil? Kijk maar eens goed naar de stokken. Primocanes produceren geen bloemen of fruit en kunnen aan het uiteinde een nieuwe groei hebben. Floricanes produceren bloesems in de lente en bessen in de vroege tot midden zomer. Snoei primocanes of stengels zonder fruit en bessen in juni en juli, maar wacht met het snoeien van de floricanes tot nadat de bessen zijn geplukt.

Sommige bramen, zoals de soorten Prime en Prime Jim, dragen vrucht op zowel de primocane als de floricane. Wacht bij deze soorten tot de bessen zijn geplukt voordat u gaat snoeien. Veel tuinders wachten tot de eerste nachtvorst en snoeien deze bramenstruiken vervolgens bijna tot aan de grond om ze onder controle te houden.

Hoeveel snoeien

Bij het snoeien van bramen snijdt u de primocanes af tot ongeveer 120 cm, gemeten vanaf de grond tot aan de punt van de stok. Uit de hoofdstam ontstaan scheuten. Dit worden laterale scheuten genoemd. Ze steken uit naar de zijkanten. Tegen het einde van de zomer kun je deze terugsnoeien tot ongeveer 50 cm.

Floricanes worden anders gesnoeid. Nadat al het fruit is geoogst, wacht je tot het einde van de zomer of het vroege najaar. Snoei takken die vruchten dragen tot op de grond, of in ieder geval zo ver als je gemakkelijk kunt bereiken.

Voor soorten die bloeien en fruit produceren op zowel primocanes als floricanes, wacht je tot de eerste vorst van de herfst en knip je dan gewoon de hele struik terug. Je kunt hem vrij laag bij de grond afsnijden.

Hulpmiddelen en tips

Je hebt geen speciaal gereedschap nodig voor het snoeien van bramen. Als je met planten met grote doornen werkt, draag dan een spijkerbroek, een shirt met lange mouwen en stevige tuinhandschoenen van canvas, leer of suède. Voor de meeste snoeiklussen is een scherpe snoeischaar of snoeischaar voldoende. Zorg ervoor dat u de snoeischaar na gebruik schoonmaakt. Droog de messen om roest te voorkomen en bewaar gereedschap op de juiste manier in een schuur, garage of kelder, zodat ze niet aan de elementen worden blootgesteld.

Redenen om bramen te snoeien

Het snoeien van bramen kost tijd en moeite. De beloningen zijn echter de moeite waard. Als je planten in het wild laat groeien, krijg je niet meer fruit. Sterker nog, grotere planten hebben vaak verwarde stokken, wat vruchtvorming voorkomt of ontmoedigt. Snoeien stimuleert bramenplanten om overvloedig fruit te produceren. Het verhoogt de luchtcirculatie tussen de stokken, waardoor schimmelziekten de planten niet aanvallen.

Ga voor meer informatie over het snoeien van bramen, inclusief foto's die laten zien hoe ze er na het snoeien uit moeten zien, naar de Coopeartive Extension van de University of Missouri. Uw eigen lokale coöperatieve extensie biedt mogelijk ook informatiebladen of pamfletten om u op weg te helpen met het snoeien van bramen.

Aanbevolen: