Existentiële intelligentie-activiteiten voor kinderen

Inhoudsopgave:

Existentiële intelligentie-activiteiten voor kinderen
Existentiële intelligentie-activiteiten voor kinderen
Anonim
Jongen voor bord met vraagtekens
Jongen voor bord met vraagtekens

Existentiële intelligentie-activiteiten voor kinderen brengen de grotere beelden van de wereld en het universum in het persoonlijke leven van een kind. Dit is niet een van de officiële acht meervoudige intelligenties van Howard Gardner, maar ieder kind kan zijn vaardigheden op het gebied van existentiële intelligentie aanscherpen, zelfs als hij of zij deze nooit onder de knie krijgt.

Existentiële intelligentie-activiteiten voor jonge kinderen

Existentiële activiteiten met peuters, kleuters en kinderen in het eerste of tweede leerjaar kunnen een uitdaging zijn, omdat kinderen in deze ontwikkelingsfase nog steeds een egocentrisch wereldbeeld hebben en niet helemaal in staat zijn zich in te leven. Begin met het introduceren van onderwerpen als samenvatten, verschillen en het belang van gemeenschap.

Speel het spel met grote vragen

Dit eenvoudige spel geeft kinderen de kans om diep na te denken over complexe onderwerpen en verschillende standpunten te begrijpen door naar de antwoorden van hun vrienden te luisteren. Je kunt dit als gezin of als kleine klas doen.

  1. Ga in een kring zitten en houd een notitieboekje en pen bij de hand.
  2. Stel één grote of kritische denkvraag tegelijk aan de hele groep. Vragen moeten existentieel zijn, maar niet controversieel van aard.

    1. Hoe gaan de lichten aan?
    2. Waarom slaap je?
    3. Hoe oud is de oudste persoon ter wereld?
    4. Zijn buitenaardse wezens echt?
  3. Als elk kind een antwoord op de vraag bedenkt, kunnen ze naar voren komen en hun antwoord in je oor fluisteren, waarna je het kunt opschrijven. Als je kinderen op de kleuterschool of de kleuterschool hun antwoorden laat uitroepen, zul je vaak merken dat ze gewoon herhalen wat de laatste persoon zei. Als kinderen oud genoeg zijn om te schrijven, laat ze dan hun antwoord opschrijven en het bewaren.
  4. Nadat iedereen een antwoord heeft gegeven, deel je ze allemaal met de groep. Laat kinderen hun eigen antwoord zeggen, maar u kunt ze ook vragen wat ze u al hebben verteld als ze het vergeten zijn.
  5. Houd bij hoeveel verschillende antwoorden er waren.
  6. Als er een feitelijk juist antwoord op uw vraag is, deel dit dan met de groep. Zorg ervoor dat je hun antwoorden met respect behandelt, ook al waren ze vergezocht.
  7. Stel nog een vraag en herhaal ongeveer drie vragen achter elkaar.

Red de dieren

Het belang van dieren op grotere schaal begrijpen en zien hoe elk klein persoon een grote impact kan hebben, zijn twee belangrijke doelen voor deze activiteit. Betrek kinderen bij het taakstrafproces, vanaf het kiezen van een goed doel tot het uitvoeren van elke stap in het proces. Presenteer drie of vier opties en laat de kinderen stemmen over één van de opties:

  • Monarchvlinders optillen en loslaten.
  • Creëer een gecertificeerde natuurhabitat.
  • Bezoek en doe vrijwilligerswerk in een natuurcentrum.
  • Word lid van de Ocean Guardians Kids Club.
  • Verzamel spullen en lever ze vervolgens in als vrijwilliger bij een dierenasiel.
  • Breng reddingskatten of -honden naar het klaslokaal als leesmaatjes.
  • Adopteer een nabijgelegen beek of bos en houd deze vrij van afval.
  • Adopteer een huisdier in de klas, zoals een cavia van de Humane Society.
  • Creëer en onderhoud een bestuiverstuin.
  • Maak vogelhuisjes, vleermuiskasten of zelfs bijenhuisjes om in een dierenhabitat te plaatsen.
  • Neem deel aan een lokale dierentelling, zoals de Audubon Great Backyard Bird Count.
jonge meisjes verzamelen afval op het strand
jonge meisjes verzamelen afval op het strand

Voltooi een puzzeljacht

Introduceer het concept dat kleine stukjes uit verschillende plaatsen kunnen komen om één groot geheel te maken met een eenvoudige puzzeltocht.

  1. Begin met een extra grote puzzel en verstop elk stukje afzonderlijk in de kamer. Maak sommige gemakkelijk en andere moeilijk.
  2. Vraag je kind om alle stukjes te vinden en leg de puzzel vervolgens in elkaar. Als je met een groep werkt, laat elk kind dan één stukje tegelijk zoeken.
  3. Bespreek hoe al deze stukken één groot geheel vormden en hoe gemakkelijk of moeilijk het was om de stukken te vinden en in elkaar te zetten.

Existentiële intelligentie-activiteiten voor kinderen in de bovenbouw

Kinderen uit de bovenbouw van de basisschool en de middelbare school kunnen meer existentiële concepten en vaardigheden gaan verkennen, omdat ze empathie, logica en redenering hebben ontwikkeld en over meer hulpmiddelen en levenservaring tot hun beschikking hebben. Zoek naar manieren om hun wereldbeeld te verbreden en daag ze uit om verbanden te leggen tussen lessen en de echte wereld.

Boeken lezen in verschillende talen

Kinderen in groep 3 tot en met 5 hoeven geen andere taal te kunnen lezen of spreken om een prentenboek in een andere taal te begrijpen. Gebruik deze eenvoudige activiteit regelmatig met verschillende talen om het wereldbeeld van uw kind te verbreden en details te leren gebruiken om een groter geheel te creëren.

  1. Kies een prentenboek uit een ander land dat in de moedertaal van dat land is geschreven. Ga verder dan Amerikaanse boeken die in andere talen zijn vertaald en vind boeken die in andere landen zijn gemaakt.
  2. Leid een verha altje met een of meer kinderen.
  3. Laat de omslag zien en doe je best om de titel, auteur en illustrator te lezen.
  4. Stel vragen zodat kinderen begrijpen wat de woorden zouden kunnen zeggen of waar het boek over zou kunnen gaan.

    1. Uit welke taal/land denk je dat dit boek komt en waarom?
    2. Wat vertelt de structuur van de woorden je erover?
    3. Wat vertellen de foto's over het verhaal?
    4. Kun jij een hoofdpersoon identificeren?
  5. Lees elke pagina, stop dan en stel dezelfde soort vragen.
  6. Bespreek aan het einde van het boek hoe kinderen erachter kunnen komen in welke taal het boek eigenlijk is geschreven en wat er eigenlijk in staat.

    1. Spreekt iemand in de kamer deze taal?
    2. Kun jij iemand in de school of buurt bedenken die deze taal zou kunnen kennen?
    3. Welke bronnen (boeken, internet) kunt u gebruiken om de informatie te vinden?
  7. Breid de activiteit uit door een individueel of klein groepsproject toe te wijzen waarbij kinderen een manier moeten vinden om het boek naar jouw moedertaal te vertalen.

Organiseer een metrisch versus imperial meetdebat

Organiseer een debatbeurs waar kinderen hun analyse van het debat over metrische versus imperiale metingen presenteren. Deze activiteit benadrukt het belang van een klein probleem op wereldschaal en verkent verschillende perspectieven op één onderwerp.

  1. Bespreek kort de twee verschillende soorten meetsystemen, hoe ze zijn begonnen, wie ze gebruikt en waarom, en wat ze anders maakt.
  2. Demonstreer met een paar eenvoudige activiteiten waarom dit een probleem kan zijn.

    1. Geef kinderen een liniaal die alleen in het imperiale gebied kan worden gebruikt en een wiskundepagina waarop ze worden gevraagd kleine afstanden te meten met behulp van het metrische systeem. Hoe gaan ze het werkblad invullen?
    2. Geef de instructies voor het maken van slijm met metrische afmetingen en geef de leerlingen vervolgens alleen imperiale maatlepels. Hoe zullen ze hun slijm maken?
  3. Vraag kinderen om te onderzoeken en zich een mening te vormen over de vraag of de hele wereld hetzelfde meetsysteem moet gebruiken of dat het oké is om verschillende te hebben. Als ze vinden dat alles hetzelfde zou moeten zijn, welke kiezen ze dan en waarom?
  4. Kinderen gebruiken deze informatie om posters te maken die hun onderzoek en standpunt over het onderwerp benadrukken.
  5. Plaats alle posters en vraag kinderen om ze allemaal te bekijken.
  6. Bespreek als groep.
Meisje doet metingen
Meisje doet metingen

Laat de geschiedenis zien die zichzelf herha alt

Je kent het gezegde "de geschiedenis herha alt zich altijd" en nu is het tijd om het te bewijzen. Kinderen leren gedragspatronen in tijd en locatie te herkennen, terwijl ze nadenken over waarom dit bij het leven hoort.

  1. Geef kinderen een lijst met beroemde gebeurtenissen uit de oude of vroege geschiedenis die deel uitmaken van je curriculum voor sociale studies voor hun leerjaar en het voorgaande leerjaar.
  2. Kinderen moeten een van deze gebeurtenissen kiezen en laten zien hoe diezelfde gebeurtenis, gedrag of oorzaak zich later in de geschiedenis ergens anders in de wereld herha alt.
  3. Kinderen presenteren hun geschiedenisproject in de vorm van visuele hulpmiddelen zoals kaarten en tijdlijnen.
  4. Nadat iedereen in de klas of groep zijn onderwerp heeft gepresenteerd, opent u een discussie om te zien of anderen meer gebeurtenissen kunnen identificeren die een herhaling zijn van de oorspronkelijke gebeurtenis van de presentator.
  5. Laat kinderen bespreken wat enkele veelvoorkomende thema's zijn die zich blijven herhalen en waarom deze thema's zich blijven herhalen.

Wat is existentiële intelligentie?

De term 'existentieel' betekent alles wat te maken heeft met levend en echt zijn. In de jaren tachtig stelde Howard Gardner zijn theorie van meervoudige intelligentie voor, waarin hij de verschillende manieren schetste waarop ieder mens denkt. Hoewel existentiële intelligentie het niet haalde voor zijn uiteindelijke type, sprak hij er wel over als een belangrijk onderdeel van iemands hersenfunctie. Hij beschreef existentiële intelligentie als het vermogen om gevoelig te zijn voor en het vermogen te hebben om grote, complexe vragen over het menselijk leven, het doel en de betekenis ervan, voor te stellen en onder ogen te zien.

Existentiële intelligentievaardigheden

Vaardigheden die dit type intelligentie benadrukken of aangeven, zijn onder meer:

  • Inzicht
  • Hoge intuïtie
  • Verbindingen maken die verder gaan dan het voor de hand liggende
  • Diepdoordachte vragen stellen
  • Een duidelijk beeld van het grote geheel
  • Mogelijkheid om gemakkelijk verschillende gezichtspunten te zien
  • Mogelijkheid om lange teksten of discussies gemakkelijk samen te vatten

Tips voor het onderwijzen van concepten van existentiële intelligentie

Existentiële intelligentieconcepten zijn moeilijker te identificeren en te onderwijzen dan veel andere soorten intelligentie. Enkele eenvoudige manieren waarop u deze manier van denken in de klas of thuis kunt bevorderen zijn:

  • Maak lessen die een verscheidenheid aan onderwerpen bevatten, zoals wiskunde, kunst, sociale studies, wetenschappen en lezen of schrijven, zodat de les een microkosmos wordt van het grotere geheel van onderwijs.
  • Geef een samenvatting van je les voordat je deze presenteert, zodat kinderen wennen aan het idee van samenvatten.
  • Breid een onderwerp uit door een discussie te openen over hoe dit verband houdt met het leven in uw stad, uw land en andere landen.
  • Geef kinderen de kans om deel uit te maken van iets groters op school, stad of staat.
  • Lees boeken uit andere culturen en vraag kinderen om verhalen uit jouw cultuur te bedenken die vergelijkbaar zijn.

Het grote geheel zien

Het bevorderen van existentiële intelligentie bij kinderen helpt kinderen de wereld waarin ze leven beter te begrijpen. Kinderen die leren het grotere geheel te zien en daarin te navigeren, verwerven waardevolle levens- en werkvaardigheden voor hun toekomstige carrière en persoonlijke leven.

Aanbevolen: