Is dammen leerzaam voor kinderen? Hoe uw kinderen hiervan kunnen profiteren

Inhoudsopgave:

Is dammen leerzaam voor kinderen? Hoe uw kinderen hiervan kunnen profiteren
Is dammen leerzaam voor kinderen? Hoe uw kinderen hiervan kunnen profiteren
Anonim
Vader en zoon spelen dammen
Vader en zoon spelen dammen

Games en leren gaan hand in hand. Het hoeft je dus niet te verbazen dat onderwijs verder gaat dan alleen Engels, wiskunde en wetenschappen. In feite is dammen een fantastisch spel om kinderen kennis te laten maken met concentratie, besluitvorming, strategievorming en impulsbeheersing. Leer veel van de geweldige educatieve voordelen van dammen voor kinderen.

Checkers bevorderen focus en concentratie

Degenen die spelletjes spelen, zoals schaken en dammen, hebben veel focus, concentratie en geduld. Dat is niet zomaar toeval. Waarom? Omdat kinderen te allen tijde op het bord moeten letten. Ze denken niet alleen na over hun zetten, maar ze moeten ook rekening houden met de zetten van hun tegenstander.

Niet letten op wat er op het bord gebeurt, kan snel leiden tot het verliezen van een speelstuk of een gemiste kans. Daarom leren kinderen, terwijl ze dammen spelen en verbeteren, zich te concentreren op het spelbord en zich te concentreren op het spel zelf. Eenmaal gebouwd, kunt u deze focus ook op andere leergebieden gebruiken.

Ontwikkelt strategieën

Hoewel dammen een eenvoudig, kinderachtig spel lijkt, is er in werkelijkheid veel denkwerk en strategievorming nodig om het te spelen. Een speler moet verschillende zetten vooruitdenken en proberen de volgende zet van zijn tegenstander te voorspellen. Oudere kinderen leren gevangennemingen te forceren, waarbij ze hun eigen mannen opofferen om een koning gevangen te nemen of de oppositie in de val te lokken. Door te denken: 'Als ik hierheen verhuis, zal zij dit doen', worden kinderen gedwongen plannen te maken en de gevolgen van hun daden te overwegen, twee vaardigheden die essentieel zijn voor een goed leven.

Hoewel deze strategiesessies verborgen zijn onder het uitgangspunt van een leuk spel, stimuleren ze de hersenen van uw kind. De in een game geleerde vaardigheden op het gebied van planning en strategie kunnen gemakkelijk worden vertaald naar andere gebieden van het leven.

Leert problemen oplossen en besluitvorming

Probleemoplossende en besluitvormingsvaardigheden kosten tijd voordat kinderen deze onder de knie krijgen. Dammen helpt echter om deze vaardigheden aan te leren door de vermomming van een leuk spel. Om hun damvaardigheden te verbeteren, moeten kinderen leren de zetten van hun tegenstander te voorspellen en verschillende zetten vooruit te denken om te winnen. Ze moeten ook logisch hun volgende zet plannen.

Ze moeten bijvoorbeeld overwegen of het voordelig is om naar dat veld te gaan, of dat ze een stuk willen opofferen om een ander stuk koning te krijgen. Door met vallen en opstaan te spelen leren kinderen deze vaardigheden aan te scherpen, zodat ze de uiteindelijke winnaar van het spel kunnen worden. Deze vaardigheden reiken ook verder dan het spelbord, zoals wiskunde doen of beslissingen nemen voor je toekomst.

Drie broers en zussen die dammen spelen
Drie broers en zussen die dammen spelen

Breidt geheugenoproep uit

Als je midden in een volledige dammenoorlog met je vriend zit, realiseer je je misschien niet dat je geheugenherinnering gebruikt. Maar checkers nemen veel geheugen in beslag. Er zijn tientallen verschillende zetten en strategieën die je kunt gebruiken om te winnen, en je moet ze allemaal onthouden. Bovendien moet u duidelijk zijn over de regels, zodat u niet vals speelt. Terwijl kinderen spelen, gebruiken ze al deze vaardigheden om hun geheugen uit te breiden en aan te scherpen en hun verbeeldingskracht op te bouwen. Het is belangrijk om de hersenen scherp te houden.

Leert beurten nemen en geduld

Voor jongere kinderen kun je dammen gebruiken om hen te helpen beurtelings te leren spelen. Spelers moeten geduldig wachten terwijl hun tegenstander hun volgende zet bedenkt. Voor een jong kind kan dat wachten een leven lang lijken! Het vermogen om rustig en beleefd op zijn beurt te wachten, zal uw kind op school en in teams nog vele jaren van dienst zijn.

Verbetert de impulscontrole

Kinderen kunnen impulsief zijn! Het kan moeilijk zijn om hun impulsen te leren beheersen. Dit is echter een van de educatieve hulpmiddelen die dammen perfect maakt voor kinderen. Omdat bij dammen alles draait om strategie, kan het aas van je tegenstander snel tot mislukking leiden. Daarom moeten kinderen, terwijl je vingers jeuken om dat stuk te pakken, een stapje terug doen en nadenken of die gemakkelijke beweging hen op de lange termijn zal helpen. Hoe beter ze kunnen dammen, hoe minder ze verleid worden door die impulsieve zetten. Voor een kind met ADHD of problemen met de impulsbeheersing kunnen dammen een spel van vitaal belang zijn om hen gedurende hun hele leven te helpen.

Bouwt relaties en sociale vaardigheden op

Hoewel het niet altijd als een opleiding wordt beschouwd, is het leren goed met anderen om te gaan net zo belangrijk als het leren van de drie R's (lezen, schrijven en rekenen). Terwijl kinderen dammen spelen, communiceren ze met anderen en bouwen ze positieve relaties op met vrienden op school, familieleden en broers en zussen. Kinderen moeten met anderen omgaan op de speelplaats, op de crèche, op school en thuis. Naarmate ze ouder worden, moeten ze goed kunnen opschieten met professoren, collega's, superieuren en echtgenoten.

Dammen spelen met opa
Dammen spelen met opa

Kracht van goede sportiviteit

Checkers is een onderlinge competitie met een duidelijke winnaar en verliezer. En verliezen is voor elk kind een harde pil om te slikken. Daarom kunt u dammen gebruiken om kinderen te helpen een gevoel van goede sportiviteit op te bouwen. Ze leren snel hun nederlaag te accepteren en hun vaardigheden op te bouwen, zodat ze de volgende keer misschien de winnaar zullen zijn. Het begrijpen van sportiviteit en een goede verliezer worden, kan van cruciaal belang zijn voor verschillende gebieden van het onderwijs en de wiskunde. Niemand is perfect!

Bevordert pre-wiskundevaardigheden

Checkers en zijn variaties kunnen belangrijke pre-wiskundevaardigheden aanleren. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor kleuters of kinderen die iets achterlopen op hun leeftijdsgenoten in wiskunde. Voor kinderen die de pre-academische vaardigheden goed beheersen, zijn de educatieve componenten van dammen minder tastbaar, maar net zo waardevol. Slechts een paar wiskundige vaardigheden zijn onder meer:

  • Sorteren op kleur
  • Richtingen, zoals vooruit, achteruit en diagonaal
  • Oorzaak en gevolg
  • Logisch denken
  • Redeneren

Maak dammen voor kinderen nog leerzamer

Checkers is leerzaam voor kinderen. Als je het echter wat educatiever en uitdagender wilt maken, kun je een paar niet-officiële wijzigingen in het spel aanbrengen. Afhankelijk van de leeftijd en mogelijkheden van uw kind kunt u het volgende proberen:

  • Spelers moeten een wiskundig probleem beantwoorden voordat ze aan de beurt zijn.
  • Spelers moeten woorden spellen voordat ze aan de beurt zijn.
  • Gebruik flashcards tussen beurten.
  • Plak cijfers of letters op de schaakbordvierkanten. Als uw kind op een vakje belandt, moet hij de letter of het cijfer lezen voordat hij verder kan.
  • Voor kinderen die de basiscijfers en letters al kennen, kunt u de zaken een tandje bijzetten door wiskundige problemen of woorden op de vierkanten te plakken.

Online dammen voor kinderen

Zoals veel andere spellen ter wereld is dammen viraal gegaan. Je kunt dus verschillende online varianten van dit populaire bordspel vinden. Met sommige hiervan kun je tegen een computer spelen, terwijl je met andere met vrienden kunt spelen. Slechts een paar op maat gemaakte voor kinderen zijn:

  • Toy Theater - Toy Theater is ontworpen met het oog op veilig online leren en biedt een online versie van dammen waarin je tegen een computer of vriend kunt spelen. Deze versie bevat minimale advertenties waar een kind per ongeluk op kan klikken, en er zijn ook andere educatieve spellen beschikbaar.
  • CBC Kids - Dit online damspel biedt een aantal controleopties voor dammen voor computer- en vriendtegenstanders. Naast andere educatieve spellen is de interface zeer kindvriendelijk.
  • Math Is Fun - Math Is Fun is een educatieve gamingwebsite voor het basis- en voortgezet onderwijs en biedt meer maatwerk via het bord. Naast dat je je tegenstander kunt kiezen, heb je ook de regels direct bij de hand.

Leren is leuk met dammen

Bordspellen kunnen heel leuk zijn. En velen zijn, zoals dammen, ook leerzaam. Ook al omvat het geen Engels of wetenschap, het bevordert wel belangrijke vaardigheden op het gebied van impulsiviteit, logisch denken, geduld, delen en socialiseren, die cruciaal zijn voor succes op school en in een carrière.

Aanbevolen: