Controlelijst voor het schoonmaken van kamers voor kinderen (die ouders zullen waarderen)

Inhoudsopgave:

Controlelijst voor het schoonmaken van kamers voor kinderen (die ouders zullen waarderen)
Controlelijst voor het schoonmaken van kamers voor kinderen (die ouders zullen waarderen)
Anonim
Jonge jongen zit op de vloer en pakt zijn speelgoed op
Jonge jongen zit op de vloer en pakt zijn speelgoed op

Het is tijd voor je kinderen om hun kamers op te ruimen, en plotseling zijn ze nergens meer te bekennen. Ga figuur! Als je ze eenmaal hebt verjaagd van waar ze zich ook verstoppen, zijn hun inspanningen op zijn best lauw. Ze pakken misschien wat speelgoed, gooien hun deken op het bed en zeggen: 'Het is schoon.' Niet zo snel, kinderen! Het is absoluut niet schoon. Voer onze handige checklist voor het schoonmaken van kamers voor kinderen in. Het helpt u uw verwachtingen voor een schone kamer te bepalen en houdt uw kinderen van begin tot eind bij hun taak.

Checklist voor dagelijkse schoonmaak van de kamer om kinderen te laten schoonmaken

Kinderen hebben een korte aandachtsspanne, dus een lange dagelijkse schoonmaaklijst zal hen waarschijnlijk frustreren. Tegelijkertijd moet de slaapkamer van uw kind enige orde hebben, zodat het een veilige en niet-chaotische plek is waar ze kunnen spelen, slapen, lezen, huiswerk maken en hun vrienden kunnen vermaken. Een korte dagelijkse lijst met gemakkelijk uit te voeren taken zorgt ervoor dat hun kamer op orde blijft zonder dat dit teveel werk vergt. Uw kinderen zullen ook leren dat het met kleine dagelijkse inspanningen veel gemakkelijker is om de kamer schoon te houden dan te wachten tot de hele kamer een puinhoop is voordat u deze opruimt.

Deze taken zorgen ervoor dat uw kinderen de routine krijgen om zichzelf op te pakken. Als bonus zijn er geen Lego's waar je jezelf aan kunt verwonden als je ze instopt. Win-win.

  • Maak het bed op en leg kussens op.
  • Kleding, schoenen en speelgoed opbergen.
  • Doe vuile kleren in de mand.
  • Gooi afval weg.
  • Bureau en nachtkastje opruimen.
  • Zet alle borden in de keuken.

Wekelijkse checklist voor het schoonmaken van de kinderkamer

Dagelijks opruimen is belangrijk, maar één keer per week hebben de kinderkamers een grondigere schoonmaakbeurt nodig. Deze eenvoudige checklist duurt slechts ongeveer een halfuur, maar het maakt een enorm verschil in hoe hun kamer er de hele week uitziet, aanvoelt en ruikt.

  • Verwijder de lakens.
  • Leg nieuwe lakens op het bed.
  • Schoon onder het bed.
  • Stof en desinfecteer alle oppervlakken in de slaapkamer.
  • Lege vuile klerenmand.
  • Vloeren stofzuigen of vegen.

Maak de checklist nuttig en aantrekkelijk

Moeder en zoon maken samen de kamer schoon
Moeder en zoon maken samen de kamer schoon

Om papier en printerinkt te besparen, gebruikt u een doorzichtige plastic map of lamineert u de checklist en laat u ze de items markeren met een droog uitwisbare marker. Je kunt zelfs een gaatje in de doorzichtige map maken en een touwtje vastmaken om de marker met de checklist vast te houden. Op die manier raakt je kind het niet kwijt.

Introduceer de checklist

Je checklist ziet er perfect uit! Je hebt het afgedrukt, je kind heeft een paar foto's gemaakt om het te personaliseren, en het is vers gelamineerd. Er zit een kleurrijk touwtje aan met de droog uitwisbare stift van hun keuze, dus het is allemaal heel officieel. Wat nu? Het is een eerste stap, maar net als bij al het andere in het ouderschap zal er een leercurve zijn. Het is waarschijnlijk dat jonge kinderen elke stap daadwerkelijk moeten zien, soms meerdere keren, voordat ze de taak voltooien zoals u van hen verwacht. Het is dus het beste om een systematische aanpak te volgen bij het introduceren van dagelijkse en wekelijkse schoonmaaktaken aan de hand van de checklist.

  1. Laat ze de checklist zien.
  2. Lees elke stap door.
  3. Demonstreer elke stap aan hen.
  4. Geef ze tips om dingen gemakkelijker te maken.
  5. Laat ze de komende paar keer zichzelf schoonmaken terwijl jij in de buurt bent. Help alleen als ze erom vragen, maar wees direct beschikbaar.
  6. Laat ze het zelf proberen.

Het is belangrijk om de schoonmaak niet uit elkaar te halen. Prijs alles. Vertel ze dat ze er goed aan hebben gedaan het te proberen, en geef ze tips voor het verbeteren van de plekken die ze niet goed hebben schoongemaakt. Als ze bijvoorbeeld moeite hebben met het opmaken van het bed, laat ze dan zien hoe ze het de volgende keer beter kunnen doen, maar vertel ze dat je hun inzet waardeert.

Je moet er ook voor zorgen dat je consistent bent. Zorg ervoor dat u hun kamer controleert nadat ze zijn schoongemaakt. Geef high fives of wijs op iets dat ze heel goed hebben gedaan. Ze zullen trots zijn op de moeite die ze hebben gedaan en weten dat het de moeite waard was.

Voordelen van een schoonmaakchecklist voor kinderen

Door vakjes op een lijst aan te vinken, krijgen uw kinderen een gevoel van voldoening bij het voltooien van elke taak, en het vereist dat ze verantwoordelijk zijn voor de netheid van hun kamers. De checklist geeft kinderen een duidelijk idee van wat er wordt verwacht, hoeveel er te doen is en hoe vaak ze dat moeten doen. Het maakt het ook gemakkelijk voor je om hun voortgang bij te houden en taken aan te wijzen die ze nog moeten voltooien.

Het is een visuele wereld, en kinderen zijn geneigd te vergeten totdat er een routine is vastgesteld. Het hebben van een checklist die ze kunnen aanraken en voelen, maakt de schoonmaakervaring realistischer. Het schoonmaken wordt opgesplitst in eenvoudig te volgen stappen die ze kunnen begrijpen. Ze leren ook belangrijke levenslessen en verwerven levensvaardigheden:

  • Prioriteit geven aan schoonmaken en netheid
  • Hun logisch denken en motorische vaardigheden gebruiken
  • Trots zijn op goed uitgevoerd werk
  • Dingen opsplitsen in kleinere stappen

Tips om uw kinderen de checklist te laten gebruiken

Je kleintjes hun kamer laten opruimen kan in het begin een uitdaging zijn, vooral als je het altijd voor ze hebt gedaan. Kinderen hebben veel interessantere dingen die ze waarschijnlijk liever doen, zoals tekenfilms kijken, spelletjes spelen en andere kinderdingen doen. Maar schoonmaken zal ook voor altijd deel uitmaken van hun leven. Door prioriteit te geven aan schoonmaken, leren ze dat dit een belangrijk onderdeel is van opgroeien en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen spullen. U kunt uw kinderen helpen een positieve gewoonte aan te leren door uw voorbeeld en aanmoediging.

  • Gemakkelijk schoonmaken. Zorg ervoor dat je ze de eerste week of twee helpt. Laat ze in de routine komen.
  • Laat ze zich op één deel van de checklist tegelijk concentreren. Zorg ervoor dat ze elke sectie afvinken.
  • Bied veel lof en complimenten.
  • Verwacht geen perfectie. Uw kind gaat zijn kamer niet opruimen zoals u dat zou doen. Prijs dus de kleine overwinningen en weet dat ze het proberen.
  • Kom niet tussenbeide en doe het voor hen. Ze moeten deze verantwoordelijkheid leren.
  • Stel een timer in voor kinderen die een korte aandachtsspanne hebben of vatbaar zijn voor meltdowns. Laat ze aan één sectie tegelijk werken met een timer, zodat ze bij de les blijven.
  • Laat ze hun favoriete deuntjes spelen en dansen tijdens het schoonmaken om het leuk te maken.
  • Geef logische consequenties als je de kamer of bepaalde delen van de kamer niet schoonmaakt. Als ze bijvoorbeeld hun bed niet opmaken, kunnen ze hun tablet kwijtraken totdat het bed is opgemaakt. Zodra het bed is opgemaakt, krijgen ze hun tablet. Het is een onmiddellijke beloning.
  • Geef het goede voorbeeld. Maak jouw kamer schoon terwijl zij die van hen schoonmaken.
  • Wees consistent met consequenties en complimenten.

Help kinderen hun kamer stap voor stap op te ruimen

Houd uw kinderen bij de les en moedig ze aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun spullen door ze een checklist voor het schoonmaken van de kamer te geven. Het opruimen van hun kamer wordt opgesplitst in kleine, beheersbare taken, waardoor het hele proces eenvoudiger wordt. Verantwoordelijkheid nemen voor hun persoonlijke ruimte is de eerste stap om ze aan de slag te helpen met klusjes.

Aanbevolen: