Baklava-recepten

Inhoudsopgave:

Baklava-recepten
Baklava-recepten
Anonim
Chocolade baklava
Chocolade baklava

Of je nu filodeeg, fillo of filodeeg zegt, het betekent allemaal grofweg 'blad' en het zijn de dunne deegvellen die de basis vormen van baklava, een zoet gebakje dat traditioneel gevuld wordt met gehakte walnoten en gedrenkt in suikersiroop of Honing. De Grieken en Turken claimen dit dessert als hun eigen uitvinding, maar je vindt het ook op de Balkan, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Als je ambitieus bent, probeer dan een zelfgemaakt recept voor filodeeg en baklava. Maak voor de lol deze niet-traditionele maar heerlijke versies: chocolade en spek. Ja, spek!

Chocolade baklava recept

Halfzoete chocoladestukjes, pecannoten, kaneel en een sinaasappelsuikersiroop geven een nieuwe draai aan een oude favoriet.

Opbrengst:40 tot 50 stuks

Ingrediënten

Vulling:

  • 4 kopjes fijngehakte pecannoten
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/4 kopje suiker
  • 1 kopje halfzoete chocoladestukjes, gesmolten

Voor de Phyllo:

  • 1 pond ongezouten geklaarde boter
  • 1 (16 ounce) pakket filodeeg, ontdooid indien bevroren

Stroop:

  • 1/2 kopje suiker
  • 3/4 kop sinaasappelsap
  • 1 theelepel vanille

Chocoladeglazuur:

  • 2 ons halfzoete chocoladestukjes
  • 1 eetlepel ongezouten boter
  • 1 eetlepel water

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven tot 350 graden F.
  2. Houd een pan van een half vel (van 30x40 cm of een andere pan met afmetingen die daar dichtbij liggen) klaar.

Maak de vulling en zet de baklava in elkaar

  1. In een middelgrote kom de pecannoten, kaneel, 1/4 kopje suiker en gesmolten chocoladestukjes combineren en goed mengen. Zet opzij.
  2. Bevochtig twee pluisvrije theedoeken. Open het pakje filodeeg en rol de hele stapel uit op een van de vochtige handdoeken. Dek onmiddellijk af met de tweede vochtige handdoek, zodat het deeg niet uitdroogt.
  3. Bestrijk de bakvorm met geklaarde boter. Leg de helft van het filodeeg vel voor vel in de pan en bestrijk ze elk afzonderlijk met boter.
  4. Verdeel de helft van het vulmengsel gelijkmatig over de filodeeg. Bedek met een vel deeg dat aan beide kanten is beboterd. Leg er nog 6 filodellen op die aan beide kanten zijn beboterd.
  5. Bestrijk met het resterende vulmengsel, gevolgd door 1 vel filodeeg dat aan beide kanten is beboterd. Leg het resterende filodeeg vel voor vel op elkaar en bestrijk ze elk afzonderlijk met boter.
  6. Snijd de baklava met een scherp mes en een zaagbeweging in 40 tot 50 ruitvormige stukken. Bestrijk de baklava met de overgebleven geklaarde boter. Bak 40 tot 50 minuten of tot ze goudbruin zijn. Til voorzichtig een stuk op om er zeker van te zijn dat de onderkant bruin is maar niet verbrand.

Maak de siroop

  1. Twintig minuten voordat de baktijd om is, maak je de siroop door 1/2 kopje suiker en sinaasappelsap in een kleine pan te mengen. Breng op middelhoog vuur aan de kook, vaak roerend. Zet het vuur middelhoog en laat 10 minuten sudderen. Roer de vanille erdoor.
  2. Onmiddellijk nadat je de baklava uit de oven hebt gehaald, giet je de hete siroop gelijkmatig over het deeg. Laat afkoelen op een rooster.

Maak de chocoladeglazuur

  1. In een kleine, hittebestendige kom of maatbeker combineer je 60 gram chocoladestukjes, 1 eetlepel boter (niet geklaard) en water. Magnetron in korte uitbarstingen, vaak roerend, tot het gesmolten en glad is.
  2. Besprenkel met een vork het glazuur over de afgekoelde baklava. Wanneer het glazuur is uitgehard, serveer het op kamertemperatuur of bewaar het in de koelkast en afgedekt. Dit dessert is minstens een week houdbaar, zo niet langer.
Foto gemaakt door Barbara Rolek
Foto gemaakt door Barbara Rolek

Bacon Baklava Recept

Desserts met spek zijn al enkele jaren trendy. Dit recept bevat spek, walnoten en ahornsiroop. Wie houdt er niet van spek? Deze versie kan worden gemaakt in een pan van 13x9 inch door het dunne filodeeg op te kloppen en op te kloppen voordat het wordt bedekt met de geklaarde boter.

Opbrengst:40 (2-inch) stukken of 80 (1-inch) stukken

Ingrediënten

Vulling:

  • 1 kopje gehakte geroosterde walnoten
  • 1 pond gehakt, gekookt en uitgelekt spek
  • 3/4 kop verpakte lichtbruine suiker

Voor de Phyllo:

  • 8 ons ongezouten geklaarde boter
  • 1 (16 ounce) pakket filodeeg, ontdooid indien bevroren

Stroop:

  • 1 kopje ahornsiroop
  • 1/2 kopje water
  • 2 eetlepels bourbon

Garnering:

3 ons gehakt, gekookt en uitgelekt spek

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven tot 350 graden F.
  2. Houd een bakvorm van 13x9 inch gereed.

Maak de vulling en zet de baklava in elkaar

  1. Doe walnoten, spek en bruine suiker in een middelgrote kom en zet opzij.
  2. Zorg ervoor dat twee pluisvrije theedoeken vochtig zijn. Open het pakje filodeeg en rol de hele stapel uit op een van de vochtige handdoeken. Bedek de stapel onmiddellijk met de tweede vochtige handdoek, zodat het deeg vochtig blijft.
  3. Bestrijk de bakvorm met geklaarde boter. Leg 1 vel filodeeg in de pan en kneed het zodat het past. Bestrijk met ongeveer 1 eetlepel boter. Leg nog 2 vellen op elkaar, vel voor vel, knijp ze in de pan zodat ze passen en bestrijk ze met boter.
  4. Strooi gelijkmatig 2/3 kopje vulmengsel over de filodeeg. Herhaal met 3 lagen beboterde filodeeg, gevolgd door 2/3 kopje vulling tot de ingrediënten op zijn.
  5. Bestrijk met alle resterende boter. Snijd de baklava met een scherp mes en een zaagbeweging in 40 (2 inch) diamanten of 80 (1 inch) diamanten. Bak ongeveer 45 minuten of tot ze goudbruin en schilferig zijn. Als je een glazen pan gebruikt, kun je controleren of de bodem bruin is maar niet verbrand.

Maak de siroop en garneer

  1. Ongeveer 10 minuten voordat de baktijd om is, doe je ahornsiroop en water in een kleine pan. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur middelhoog en laat 5 minuten sudderen. Roer de bourbon erdoor.
  2. Onmiddellijk nadat je de baklava uit de oven hebt gehaald, giet je de hete siroop gelijkmatig over het deeg. Leg op elk stuk ruitvormige baklava een paar stukjes gehakt, gekookt en uitgelekt spek. Laat afkoelen op een rooster.
  3. Serveren op kamertemperatuur. Dek eventuele restjes af en bewaar ze in de koelkast. Dit dessert is minstens een week houdbaar, zo niet langer.

Baklava is een veelzijdig dessert

Filodeeg is de perfecte drager voor veel zoete en hartige gerechten, waaronder taarten, omzet en strudels. Als baklava op je radar staat, probeer dan te experimenteren met verschillende noten zoals hazelnoten, macadamia's, pistachenoten en amandelen. Een hele leuke manier om een nieuwe draai aan dit gerecht te geven is door de suikersiroop te variëren door bijvoorbeeld ingrediënten toe te voegen of te vervangen, zoals rozenwater, kardemom of limoensap. Laat je creativiteit je gids zijn, jij rijdt!