Hoe u een echte ja-dag kunt hebben met uw gezin

Inhoudsopgave:

Hoe u een echte ja-dag kunt hebben met uw gezin
Hoe u een echte ja-dag kunt hebben met uw gezin
Anonim
Kleine zoon en dochter met moeder op achtbaanrit
Kleine zoon en dochter met moeder op achtbaanrit

Nee.

Echt niet. Gebeurt niet. Neeeeee.

Ouders zeggen waarschijnlijk vaker het woord 'nee' dan welk ander woord dan ook. Nu is het niet zo dat moeders en vaders de vernietiger van de dromen en fantasieën van kinderen willen zijn met die constante, zielsverpletterende twee letters. Het is alleen zo dat kinderen ongeveer drie miljoen vragen per dag stellen, waarbij het merendeel van die verzoeken vrijwel onmogelijk of onpraktisch is. Ouders zeggen steeds weer ‘nee’. Het is tenslotte definitief; en het maakt een einde aan het bedelen, het gezeur en het gesprek dat een kind heeft besloten te beginnen over het eten van ijs als ontbijt.

Maar wat als, voor slechts één dag, alle nee's vervangen zouden worden door het woord "ja?"

Wat is een ja-dag?

Een Ja-dag is de dag waarop ouders hun uiterste best doen om ja te zeggen tegen de verzoeken van hun kinderen. Als kinderen om iets vragen, grijnzen de ouders, verdragen het en vervullen hun vele verlangens. De theorie van een Ja-dag begon waarschijnlijk met het kinderboek 'Ja-dag!' uit 2009. door Amy Krouse Rosenthal. Het concept werd verder bekend en populair door de uitleg van actrice Jennifer Garner over hoe zij haar kinderen een jaarlijkse Ja-dag biedt.

Ja-dagregels vastleggen

Een ja-dag hebben betekent niet dat je plotseling een geest in een fles wordt, die elke oude, wilde wens vervult die je nakomelingen oproepen. Hoewel Ja-dagen veel meer ja- dan nee-vragen omvatten, zal het vaststellen van duidelijke grenzen en richtlijnen het streven voor iedereen succesvoller maken.

Plan de dag van tevoren

Een Ja-dag vereist waarschijnlijk dat je meer dan de gebruikelijke hoeveelheid quality time met de kinderen doorbrengt, dus kies een dag waarop je aanwezigheid elders niet nodig is. Als u op een doordeweekse dag een Ja-dag houdt, neem dan een vrije dag. Als Ja-dag in het weekend v alt, blokkeer dan de dag en laat je typische klusjes en verplichtingen achterwege, zodat je de hele dag kunt besteden aan het waarmaken van dromen.

Jonge man en zijn zoon brengen samen wat quality time door terwijl ze op een kade aan het meer zitten
Jonge man en zijn zoon brengen samen wat quality time door terwijl ze op een kade aan het meer zitten

Bereid je voor op een verscheidenheid aan verzoeken

A Ja De dag voor het ene kind kan er heel anders uitzien voor het andere kind in het gezin. Als u een Yes Day-gezin heeft, zorg er dan voor dat kinderen samenwerken om hun verzoeken samen te stellen. Het wordt onmogelijk om van ieder kind verschillende verzoeken te krijgen. Overweeg om elk kind drie 'ja-verzoeken' te geven, of laat elk kind een ma altijd, een activiteit en een uitje kiezen om te werken tijdens de Ja-dag. Een andere optie is om voor één kind tegelijk een Ja-dag te organiseren. Spreid de Ja-dagen uit, zodat je wat tijd hebt om van de ene te herstellen voordat je naar de volgende gaat.

Financiële beperkingen

Het feit dat je een Ja-dag houdt, betekent niet dat je plotseling van geld wordt gemaakt. Kinderen kunnen je niet vragen om een spontaan uitstapje naar Disney World op Yes Day. Het is waar dat je misschien wat extra geld moet uitgeven voor een etentje, shoppen bij Target of een film huren, maar kinderen moeten een duidelijk idee hebben van wat financieel mogelijk is en wat niet. Een Ja-dag mag de bank niet kapot maken, en ook niet je ziel. Het doel is gezinsplezier, geen financiële ondergang.

Zorg ervoor dat verzoeken praktisch zijn

Dit is vooral belangrijk voor jonge kinderen die nog steeds geloven in magie en verwondering. Ga niet in op verzoeken van magische bonenstaak, eenhoorns of geheime ontmoetingen met de Kerstman. Voor oudere kinderen kunnen de grenzen bestaan uit tijdslimieten voor schermgebruik, de soorten films die kunnen worden bekeken, of hoeveel suiker of junkfood er in het Yes Day-dieet wordt gestopt.

Familie touwtrekken in het park
Familie touwtrekken in het park

Fysieke grenzen en beperkingen stellen

Uw kinderen kunnen u vragen om hen rond te rijden op Ja-dag. Vergeet niet dat u de bestuurder bent; Jij bepa alt de baas als het gaat om Yes Day-uitjes. Heb niet het gevoel dat je honderd kilometer moet rijden om ja te zeggen. Als kinderen oma of vrienden die buiten de stad wonen willen zien voor hun Ja-dag, bespreek dan hoe dit vanwege de afstand misschien niet mogelijk is. Als je Ja-dag-langeafstandsdromen waarmaakt, leg dan aan kinderen uit dat een roadtrip kan betekenen dat je een aantal andere mogelijke Ja-dag-activiteiten moet opofferen.

Maak een suggestielijst

Soms ja zeggen tegen alles brengt kinderen soms ver van zich af. In hun dagelijks leven weten ze wat ze wel en niet kunnen doen, dus als het om activiteiten gaat, verblijven ze in die algemene stuurhut. Wanneer Yes Day aanbreekt, besteden ze misschien meer tijd aan het bedenken van ingenieuze ideeën dan aan het daadwerkelijk uitvoeren ervan. Het maken van een suggestielijst waaruit kinderen kunnen kiezen, kan op deze speciale dag wat tijd besparen. Voeg suggesties toe voor activiteiten, uitstapjes en ma altijden. Enkele ideeën kunnen zijn:

  • IJs of andere lekkernijen voor het avondeten
  • Uitgaan naar een speciaal eetcafé voor ontbijt, lunch of diner
  • Creëer een heerlijke ma altijd vol met het favoriete eten van het kind
  • Lijst mogelijke uitstapjes voor de dag
  • Ga naar de dierentuin, een plaatselijke kermis, een themapark, een park of het strand
  • Stel vrienden of familie voor om op je Ja-dag te bezoeken
  • Geef ideeën voor knutselwerkjes, films en spelletjes om te spelen
  • Ga fietsen, rolschaatsen, sleeën, surfen of doe iets leuks en actiefs
  • Stel een logeerpartijtje voor met het hele gezin, met broers en zussen, in de familiekamer of op een camping in de achtertuin
Gelukkige vader en zoon zittend op een bankje genieten van een ijsje
Gelukkige vader en zoon zittend op een bankje genieten van een ijsje

Voordelen van een ja-dag

Een ja-dag hebben kan vermoeiend zijn, vooral voor creatieve kinderen die misschien om de maan vragen, ongeacht grenzen en beperkingen. Ondanks de energie die een Ja-dag van volwassenen kan vergen, heeft het houden van een dag als deze verschillende voordelen voor zowel kinderen als volwassenen.

Voor kinderen betekent een Ja-dag kinderen de kans geven om dingen met hen gedaan te krijgen, niet voor hen. Ze behouden de onafhankelijkheid om zelf beslissingen te nemen en hun plannen uit te voeren zonder veel tussenkomst van volwassenen. Met een Ja-dag kunnen kinderen creatief met hun tijd omgaan en activiteiten of ma altijden voorstellen die anders misschien niet in het leven zouden worden verwerkt.

Ouders profiteren ook van een Ja-dag. Ze krijgen een pauze van het overplannen, van het bedenken van ma altijden en activiteiten, van het bespreken en discussiëren met kinderen over wat ze wel en niet kunnen doen. Een Ja-dag kan een empowerende ervaring zijn voor ouders, niet alleen voor kinderen. Een Ja-dag geeft zorgverleners de kans om het micromanagement en de routines waar ze vaak in vervallen los te laten.

Ja-dag herdenken

Maak van uw Ja-dag een jaarlijkse familietraditie. Zorg ervoor dat u dit leuke idee in uw familiecultuur verwerkt door het elk jaar op nieuwe manieren te eren. Maak voldoende foto's van je Ja-dag-avonturen en voeg ze toe aan een plakboek, waarbij je elk jaar dat je Ja-dag viert nieuwe afbeeldingen en pagina's toevoegt.

Aanbevolen: