As- en bondgenoten Europa: geschiedenis, regels en wat te verwachten

Inhoudsopgave:

As- en bondgenoten Europa: geschiedenis, regels en wat te verwachten
As- en bondgenoten Europa: geschiedenis, regels en wat te verwachten
Anonim
Larry Harris biedt het Axis and Allies-spel aan aan Marc LeFevre
Larry Harris biedt het Axis and Allies-spel aan aan Marc LeFevre

Breng die kindernachten door met het bouwen van geïmproviseerde forten uit kussens en dekens en het verfrommelen van papier om je vijandelijke fort aan te vallen naar het volgende niveau met het spin-off bordspel Axis and Allies: Europe. Dit strategiespel neemt het concept van het origineel uit de jaren 80 over en centraliseert het naar het Europese front. Vecht om je territorium te beheersen en de tegenstanders te verslaan in dit op de geschiedenis geïnspireerde bordspel.

As en bondgenoten: de oorsprong van Europa

Geschreven door Larry Harris, de auteur van het originele Axis and Allies-bordspel, Axis and Allies: Europe werd voor het eerst gepubliceerd in 1999 door Avalon Hill Games. Het spel was een hit bij zowel geschiedenisliefhebbers als strategen, en hoewel het kortstondig uitverkocht raakte, werd het in 2010 opnieuw geïntroduceerd in een bijgewerkt formaat. Je kunt exemplaren van deze nieuwere editie vinden tussen de $ 70 en $ 100, afhankelijk van de verkoper.

As en bondgenoten 1914 box art
As en bondgenoten 1914 box art

Wat zit er in het spel?

Ontworpen voor vier spelers, hoewel het met twee of drie spelers kan worden gespeeld, bevat het spel voldoende onderdelen voor vier verschillende landen: Rusland, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Onder deze stukken vind je:

  • 1 speelbord
  • 1 gevechtsbord
  • Industriële productiecertificaten
  • 4 nationale referentiekaarten
  • Nationale controlemarkeringen
  • Nationale productiegrafiek
  • 12 dobbelstenen
  • Plastic chips (rood en grijs)
  • 100 infanterie
  • 42 artillerie
  • 12 luchtafweergeschut
  • 40 gepantserde tanks
  • 44 gevechtsvliegtuigen
  • 15 bommenwerpers
  • 12 slagschepen
  • 28 torpedobootjagers
  • 10 vliegdekschepen
  • 24 transportschepen
  • 28 onderzeeërs
  • 12 industriële complexen
Bondgenoten versus As-kaarten
Bondgenoten versus As-kaarten

Het spel instellen

Er zijn meerdere stappen om het spel op te zetten. De eerste daarvan is het kiezen van de wereldmacht die je gaat worden. Als je maar met twee spelers speelt, moet de ene speler Duitsland zijn en de andere alle geallieerde machten tegelijk. Als je met drie spelers speelt, moet één speler Duitsland zijn, één speler de Sovjet-Unie en één speler zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten. Als je met vier spelers speelt, mag elke speler een van de vier landen in het spel kiezen.

Vanaf hier moet u de nationale referentiekaarten en de nationale controlemarkeringen verspreiden. Wijs één speler aan als scorer (overweeg iemand te kiezen die goed is in wiskunde, aangezien deze ook als bankier van het spel zal dienen); het is hun taak om de nationale controlemarkeringen op en neer in de kaart te verplaatsen terwijl de gebieden de controle tussen spelers wisselen.

Stel ten slotte het juiste aantal starteenheden op in de aangewezen territoria. Deze vindt u op de landelijke referentiekaart. Let op: in overbevolkte gebieden kunnen plastic chips worden gebruikt in plaats van echte stukken.

  • 1 grijze chip=1 eenheid
  • 1 rode chip=5 eenheden

Het doel van het spel

Volgens de regels is het doel van het spel om vijandelijk gebied te behouden door hun hoofdstad te veroveren en de controle erover te behouden totdat je je volgende beurt mag spelen, terwijl je ook de controle over je eigen territorium behoudt. Voor de geallieerde machten betekent dit het bezetten van Duitsland en voor de As-mogendheden betekent dit het bezetten van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten of de USSR. Als de geallieerde machten het spel winnen, is de individuele winnaar onder hen de speler met de grootste stijging in IPC-inkomen.

Hoe het spel te spelen

Terwijl je deze enorme taak probeert te volbrengen, wordt er van je verwacht dat je tijdens elke beurt maximaal zeven dingen voltooit. Deze zeven dingen helpen je troepen te verplaatsen, gevechten aan te gaan met vijandelijke troepen, onderzeeërs te activeren, geld te verzamelen en nog veel meer. Niet alle spelers zullen in elke beurt elke taak kunnen volbrengen, en dat is prima.

Houd er rekening mee dat dit bordspel een zeer betrokken, complex strategiespel is met verschillende specifieke gevallen en speciale gevallen. Voor meer informatie over deze unieke situaties kunt u het volledige regelboek raadplegen.

Gevechtseenheden kopen

Aan het begin van de eerste beurt deelt de bankier 40 IPC's uit aan de Verenigde Staten, 25 aan Groot-Brittannië, 40 aan Duitsland en 24 aan de Sovjet-Unie. Met behulp van deze IPC's hebben spelers de mogelijkheid om meer gevechtseenheden te kopen voor de prijzen vermeld op de nationale referentiekaarten. Zodra spelers hun geld aan de bankier hebben overhandigd en hun stukken hebben ontvangen, plaatsen ze de eenheden op het veld Actiereeks 1 Aankopen tot de vijfde stap van hun beurt.

Doe mee aan de strijd

Spelers kunnen hun eenheden over land of over zee naar vijandelijk gebied verplaatsen, waardoor gevechtssituaties ontstaan. Geallieerde machten kunnen elkaar niet aanvallen en gevechtseenheden kunnen slechts één keer per gevecht per beurt worden gebruikt. Bewegingen worden bepaald door de vraag of dingen worden aangevallen via land, zee of lucht, en door welke strategie (indien aanwezig) spelers gebruiken. Bezoek de volledige handleiding voor meer informatie over deze specifieke manoeuvres.

Gevecht oplossen

Om deze gevechten op te lossen, plaatsen spelers de eenheden op de gevechtsborden en 'schieten' ze op elkaar met behulp van de dobbelstenen. Meestal vuurt de aanvallende speler eerst door voor elke aanvallende eenheid één dobbelsteen te gooien. Rollende getallen op de dobbelsteen die overeenkomen met de gevechtsstukken afgebeeld op een of meer van de vier secties van het gevechtsbord, belonen je treffers tegen de eenheden van de vijandelijke speler.

De verdedigende speler verzamelt de stukken die slachtoffers waren en verplaatst deze naar het slachtoffergebied, en vuurt vervolgens terug, inclusief de eenheden die naar het slachtoffergebied zijn verplaatst. Dit proces gaat door totdat:

  • De aanvaller trekt zich terug - In dit geval behoudt de verdediger het gebied.
  • De aanvaller wordt vernietigd - In dit geval behoudt de verdediger het gebied.
  • De verdediger wordt vernietigd - In dit geval verovert de aanvaller het gebied zolang hij een overgebleven landeenheid heeft die geen vliegtuig is.
  • Zowel de aanvaller als de verdediger worden vernietigd - In dit geval behoudt de verdediger het gebied.

Als het gebied van eigenaar verandert, moet de nieuwe speler die de controle heeft de markeringen van de verdediger (als die er zijn) op het bord verwijderen en de overlevende eenheden van het gevechtsbord in het gebied plaatsen. Vergeet niet de nationale productiegrafiek dienovereenkomstig aan te passen.

Als je een geallieerde speler bent en het gebied dat je verwerft ooit eigendom was van een geallieerde speler, wordt je beschouwd als de bevrijder en keert dat gebied terug naar de oorspronkelijke eigenaar.

Verplaats niet-gevechtstroepen

Nadat je klaar bent met vechten, heb je de kans om eenheden die niet betrokken waren tijdens het gevecht te verplaatsen naar verschillende delen van het bord die niet bezet zijn door vijandelijk gebied. Luchteenheden die betrokken waren bij gevechten en het overleefden, moeten nu echter landen in bevriend gebied binnen bereik van het slagveld.

Plaats nieuwe eenheden op het speelbord

Tijdens deze fase van je beurt kun je de eenheden die je in het begin hebt gekocht naar het bord verplaatsen. Je kunt zoveel eenheden in je thuisgebied plaatsen, maar je mag niet meer eenheden plaatsen dan het IPC-inkomen van een veroverd gebied elders. Bovendien heeft Groot-Brittannië de mogelijkheid om lucht- en landeenheden in Canada te plaatsen, omdat het deel uitmaakt van het Britse Gemenebest.

Duik onderzeeërs en rechtopstaande slagschepen weer boven

Als je onderzeeërs of slagschepen hebt die tijdens het spel op hun kant zijn gevallen, kunnen ze nu rechtop op het speelbord worden gezet.

Verzamel IPC's

In de laatste fase van je beurt kun je IPC's van de bankier verzamelen op basis van je huidige inkomensniveau zoals vermeld op de nationale productiegrafiek. Als Duitsland gebieden in het Midden-Oosten heeft veroverd (dat oorspronkelijk onder geallieerde controle staat), dan moet dat worden aangegeven in het Midden-Oostengedeelte van de nationale productiegrafiek, en dat geld aan Duitsland wordt gegeven door de geallieerde spelers en NIET door de bank.

Strategieën om het spel te winnen

Uiteindelijk gaat dit heen en weer van het verzamelen van geld, het plaatsen van troepen, het aangaan van gevechten en het oplossen van gevechten door totdat de bovengenoemde controle over een vijandelijke hoofdstad en thuiskapitaal plaatsvindt gedurende een volledige rotatie van het bord. Gezien de meerlaagse gameplay kan Axis and Allies: Europe een beetje een lastige onderneming zijn. Vergeet dus niet het belang van het hebben van strategieën die ervoor kunnen zorgen dat je vanaf het eerste moment klaar bent om het spel aan te gaan.

Investeer niet te veel in één eenheid

Houd rekening met je territorium en de behoeften ervan, en laat je niet meeslepen door veel IPC's in één type gevechtseenheid te investeren. De USSR zal bijvoorbeeld geen gigantisch marineleger nodig hebben, maar eerder veel landeenheden om zijn enorme grens te beschermen.

Geallieerde spelers moeten samen spelen

Hoewel je zeker wilt dat de meeste IPC's uiteindelijk als winnaar van de winnaars worden beschouwd, moeten de geallieerde spelers hun krachten bundelen om Duitsland op een strategische manier aan te vallen. Als je deel uitmaakt van het geallieerde team, wil je samenwerken met je andere spelers om een ondoordringbare verdediging en sterke aanval te creëren.

Grijp gebieden onderweg

Raak niet te gefocust op de missie van het veroveren van een vijandelijke hoofdstad. De helft van de kracht van je land komt van de IPC's die het versterkingen moet blijven kopen, wat alleen maar toeneemt met het aantal gebieden dat het controleert. Zorg er dus voor dat je een paar gebieden bemachtigt op je pad richting de hoofdstad.

As en bondgenoten Europa
As en bondgenoten Europa

De Tweede Wereldoorlog wacht op je

Axis and Allies: Europa is zeker niet voor mensen die snel afgeleid zijn, maar de zeer gedetailleerde en strategische gameplay zorgt ervoor dat je steeds weer terugkomt. Met vier verschillende landen en duizenden strijdstijlen om uit te kiezen, brengt Axis and Allies: Europe de Tweede Wereldoorlog via je voordeur naar je keukentafel.

Aanbevolen: