Hoe je kinderen keuzes kunt bieden om vaardigheden en zelfvertrouwen op te bouwen

Inhoudsopgave:

Hoe je kinderen keuzes kunt bieden om vaardigheden en zelfvertrouwen op te bouwen
Hoe je kinderen keuzes kunt bieden om vaardigheden en zelfvertrouwen op te bouwen
Anonim
Meisje dat een ijssmaak kiest
Meisje dat een ijssmaak kiest

Een deel van het opvoeden van kinderen houdt in dat je ze empowert en toerust om hun eigen beslissingen in het leven te nemen. Eén manier om dit te bereiken is door uw kinderen keuzemogelijkheden te bieden. Wanneer keuzes duidelijk worden aangeboden en zorgvuldig worden overwogen, kan de praktijk een nuttig hulpmiddel worden bij de opvoeding van kinderen.

Waarom het belangrijk is om kinderen keuzes te bieden

Het aanbieden van keuzes aan kinderen waar mogelijk komt kinderen op talloze manieren ten goede. Kinderen die consequent enige zeggenschap hebben over hun keuzes in het leven, voelen zich gewaardeerd door hun ouders. Ze voelen zich ook bevoegd om uitdagingen aan te gaan, en ze weten dat ze het aankunnen om zelf beslissingen te nemen naarmate ze ouder worden.

Als er keuzemogelijkheden zijn in een relatie, krijgen kinderen meer:

  • Vertrouwen
  • Verantwoordelijkheid
  • Creatieve richting
  • Probleemoplossende vaardigheden
  • Respect voor anderen
  • Vertrouwen
  • Gemeenschap

Kinderen zijn niet de enigen die profiteren van een relatie die keuzes met zich meebrengt. Ouders zien ook dat hun relatie met hun kinderen sterker wordt en groeit als zij daarin het maken van keuzes inbouwen. De samenwerking tussen ouder en kind wordt respectvol, waarbij beide partijen rekening met elkaar willen houden en eraan willen werken om aan elkaars behoeften te voldoen.

Meisje dat kleurmonster toont aan ouders in een nieuw huis
Meisje dat kleurmonster toont aan ouders in een nieuw huis

Do's en don'ts van keuzes

Als het gaat om het geven van keuzes aan kinderen, kunnen ouders enkele algemene richtlijnen volgen om het keuzeaanbod voor alle betrokkenen gemakkelijk en productief te maken.

Bied keuzes waar iedereen mee kan leven

Zorg ervoor dat je je kinderen opties geeft waarmee je kunt leven. Als je de slaapkamer van je zoon gaat schilderen, geef hem dan twee kleuropties die allebei geschikt zijn. Bied geen topkeuze in je hoofd en vervolgens een kleur die je haat. Wanneer het etenstijd is, bied dan twee ma altijdopties aan die u direct bij de hand heeft, en waarvan u denkt dat deze voedingsvoordelen bieden voor uw kind. Kip of ijs als avondeten is geen praktische keuzemogelijkheid. Kip- of vissticks zijn daarentegen een praktische optie.

Overdrijf niet met de keuzes

Kinderen hoeven niet te worden geconfronteerd met een overvloed aan overweldigende mogelijkheden. Als het gaat om het bieden van keuzes, is minder soms meer. Geef vooral voor jongere kinderen twee opties om uit te kiezen. Oudere kinderen kunnen misschien nog een paar opties aan. Bovendien zullen kinderen, naarmate ze ouder worden, in veel situaties in het echte leven met meer dan twee opties te maken krijgen. Voor kinderen in die vergevorderde ontwikkelingsfase kan het leren verwerken van verschillende keuzemogelijkheden een waardevolle les zijn die ze hun hele leven met zich mee kunnen dragen.

Herken wanneer keuzes niet mogelijk zijn

Er zullen tijdens je ouderschapstraject genoeg momenten zijn waarop het aanbieden van keuzes niet mogelijk is. Dat is goed! Net zoals het presenteren van keuzes gunstig is voor kinderen, is het ook van cruciaal belang om ze te leren wanneer keuzes geen optie zijn. Veel aspecten van hun leven zullen niet gebaseerd zijn op keuzes. Dingen als naar school gaan, tanden poetsen, schoenen aantrekken voordat je de deur uitgaat, een veiligheidsgordel dragen of in het openbaar bij een ouder blijven, zijn geen op keuzes gebaseerde activiteiten. Veiligheidsgerelateerde activiteiten zijn nooit gebaseerd op keuzes. Kinderen hebben geen keuze of ze wel of niet een helm dragen tijdens het fietsen.

Stel een tijdslimiet aan de keuzeselectie

Kinderen hebben misschien een paar minuten nodig om hun keuzes te verwerken, maar over het algemeen hebben ze niet de hele dag nodig om te beslissen of ze eerst hun tanden moeten poetsen of hun haar moeten kammen. Als u een beetje uitsteller in uw gezin heeft, stel dan tijdslimieten in voor het maken van keuzes. Vertel uw kind vooraf hoe lang het moet beslissen tussen de gegeven keuzes, en stel eventueel een timer in. Kinderen moeten weten dat het hebben van een keuze niet betekent dat ze ervoor moeten kiezen om klusjes of taken uit te stellen. Veel dingen in het leven moeten op tijd gedaan worden.

Voorbeelden van het geven van keuzes aan kinderen in het dagelijks leven

Hoe zien echte keuzes eruit in het dagelijks leven? Hier zijn enkele veelvoorkomende keuzes die ouders of verzorgers hun kinderen kunnen bieden:

  • Wil je eerst je wiskunde- of wetenschappelijk huiswerk maken?
  • Je kunt de vaatwasser inladen of de schone vaat opbergen. Ik zal de taak uitvoeren die jij niet kiest.
  • Als je helpt met koken, kun je extra schermtijd verdienen, of kunnen we vanavond een tweede fietstocht maken.
  • We hebben sperziebonen en erwten. Welke zou jij lekker vinden bij je diner?
  • Er is een Animal Safari-zomerkamp of een All About Bugs-zomerkamp. Welke zou volgens jou beter bij je passen?
  • We hebben 20 minuten om een bordspel te spelen; ga je gang en kies tussen dammen of Candy Land.
  • Wil je vandaag lunchen in de ontbijtbar of op het terras?
  • Je hebt een fiets en een scooter. Welke wil jij vandaag meenemen?
  • Kies ervoor om eerst je tanden te poetsen of eerst je haar.

Merk op dat welke van de keuzes ook wordt gekozen, er waarschijnlijk een is waar een ouder mee kan leven. In veel gevallen betekent het aanbieden van keuzes dat het kind één taak kiest die hij als eerste moet doen. Dit betekent niet dat de andere taak wordt genegeerd. Het betekent eenvoudigweg dat de keuze ligt in de volgorde waarin dingen worden gedaan.

Schattig glimlachend klein meisje in de kledingwinkel
Schattig glimlachend klein meisje in de kledingwinkel

Keuzes maken: een praktijk waarbij iedereen wint

Soms moet je een beetje geven om een beetje te krijgen. Wanneer ouders de controle over hun kinderen wat losser maken door hen enige verantwoordelijkheid te geven bij de keuzes in het leven, kunnen ze het gevoel hebben dat ze de controle verliezen. Ze verliezen niets. In feite verwerven ze het vermogen om flexibel te zijn en een partner, mentor en gids te zijn in het besluitvormingsproces van hun kinderen. Door kinderen keuzes te bieden, leren ouders hun kinderen dat ze erop vertrouwen dat ze goede beslissingen nemen en dat ze hun ideeën en inbreng waarderen. Kinderen die zich geliefd en gewaardeerd voelen, vertonen eerder vriendelijk en constructief gedrag. Kinderen voelen zich beter over hun leven, en ouders voelen zich beter over hun ouderschap. Iedereen wint.

Aanbevolen: