Wat niet-betrokken ouderschap betekent: voorbeelden en effecten

Inhoudsopgave:

Wat niet-betrokken ouderschap betekent: voorbeelden en effecten
Wat niet-betrokken ouderschap betekent: voorbeelden en effecten
Anonim
Verveeld meisje met moeder met behulp van mobiele telefoon
Verveeld meisje met moeder met behulp van mobiele telefoon

Niet-betrokken ouderschap, of nalatig ouderschap, komt voor wanneer ouders blijk geven van een laag niveau van verzorging, warmte en liefde voor hun kind, en weinig betrokkenheid bij hun leven. Als u zich zorgen maakt dat u een nalatige ouder bent, kan het nuttig zijn om de kenmerken van de niet-betrokken opvoedingsstijl te kennen, en welke invloed het hebben van niet-betrokkenheid op uw kind heeft. U kunt ook leren hoe u meer aanwezig en betrokken kunt zijn bij de ontwikkeling en activiteiten van uw kind om zijn welzijn te bevorderen.

Kenmerken van niet-betrokken ouderschap

Nalatige ouders hebben de neiging om 'af te blijven' in verschillende delen van het leven en de ontwikkeling van hun kind. Dit leidt tot een zware onbalans tussen de zorg voor zichzelf en die voor hun kind. Ouders die meestal niet betrokken zijn, hebben de neiging om:

  • Negeer hun kind
  • Geef voorrang aan hun behoeften boven die van hun kind
  • Laat je verteren door hun werk
  • Laat zich verteren door hun eigen interesses

Redenen waarom ouders mogelijk niet betrokken zijn

Je vraagt je gemakkelijk af waarom ouders zo nalatig en afstandelijk kunnen zijn als het om hun kind gaat. Tegelijkertijd is er vaak meer dan op het eerste gezicht lijkt als het gaat om dingen waar ouders mee worstelen en die tot dit soort ouderschap kunnen leiden. Enkele redenen waarom ouders er mogelijk niet bij betrokken zijn, zijn:

  • Ze worstelen met hun eigen geestelijke gezondheidsproblemen.
  • Er wordt niet aan hun eigen emotionele behoeften voldaan.
  • Ze worden overweldigd door verschillende verantwoordelijkheden.
  • Ze hadden een soortgelijke relatie met hun ouders.

Voorbeelden van hoe niet-betrokken ouderschap eruit ziet

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop ouders hun kinderen kunnen verwaarlozen. Enkele voorbeelden zijn:

Kleine quality time doorbrengen met hun kind

Ouders die een niet-betrokken opvoedingsstijl hanteren, kunnen bijvoorbeeld hun kind het grootste deel van de tijd met een andere activiteit bezig houden, zodat het tijd aan zijn werk of aan zijn eigen hobby's kan besteden. Ze laten hun kind bijvoorbeeld de meeste zaterdagmiddagen tv kijken, terwijl ze ervoor kiezen om tijd door te brengen met vrienden of op het thuiskantoor te werken.

Moeder werkt op de computer terwijl zoon thuis tv kijkt
Moeder werkt op de computer terwijl zoon thuis tv kijkt

Biedingen van kinderen voor interactie negeren

Een voorbeeld van een bod op interactie is wanneer een vijfjarige opgewonden zijn of haar ouder iets probeert te laten zien dat hij met LEGO heeft gemaakt, en de ouder snel naar het speelgoed kijkt en zegt "uh huh, dat is leuk" of negeert het kind volledig.

Weinig tot geen betrokkenheid hebben bij de schoolopleiding van het kind

Als ouders niet betrokken zijn bij de ervaringen van hun kind op school, zijn ze zich er niet van bewust wat het kind leert en hoe het presteert. Als een kind een ouder vraagt om een toestemmingsformulier of een mededeling dat hij niet geslaagd is voor een toets te ondertekenen, kan de ouder dit blindelings ondertekenen zonder het kind ernaar te vragen.

hun kind aan hun lot overlaten

Een ander voorbeeld van nalatig ouderschap is wanneer ouders geen ma altijden voor hun kind verzorgen. Als ze het druk hebben met werken en het kind vraagt wat ze gaan eten, kan de ouder zeggen dat ze een magnetronma altijd moeten opwarmen en ze zelf moeten laten eten.

Ontbreekt aan disciplinaire structuur

Ouders met een verwaarlozende stijl bieden hun kind heel weinig structuur, omdat ze in geen enkel aspect van het ouderschap veel moeite steken. Ze hebben heel weinig regels, ze letten niet op het gedrag van hun kind (goed of slecht), en ze hebben geen vaste consequenties voor slecht gedrag.

Hoewel al dit soort scenario's zo nu en dan kunnen voorkomen (geen enkele ouder is perfect), doet een niet-betrokken ouder deze dingen het grootste deel van de tijd.

Voorbeelden van niet-betrokken ouderschap in films

Er zijn verschillende voorbeelden van niet-betrokken ouderschap uit films. Misschien ken je een of meer van deze voorbeelden uit populaire films:

In de film Matilda zijn beide ouders van Matilda zo nalatig dat ze niet eens weten hoe oud ze is. Ze is zes en een half jaar oud, maar haar ouders hebben haar niet eens op school ingeschreven, en ze zijn zich er ook niet van bewust dat ze een genie is.

In de korte 3D-animatiefilm Distracted probeert de dochter haar vader een tekening te laten zien die ze heeft getekend en dat ze een tien heeft gekregen voor een toets. Haar vader zit echter voortdurend op zijn mobiele telefoon en kijkt er niet eens van weg om haar te erkennen.

Een ander voorbeeld is in Home Alone, waarin Kevins ouders er geen aandacht aan besteden of hij wel of niet iets heeft gegeten voor het avondeten. Ze laten hem vervolgens per ongeluk alleen thuis als ze vertrekken voor hun familie-uitje. Zijn moeder beseft niet eens dat hij niet bij hen is totdat ze op het vliegveld zijn.

Effecten van niet-betrokken ouderschap op kinderen

Ouders zijn de eerste mensen in het leven van een kind; en een kind leert voor het eerst over interpersoonlijke communicatie door de relatie met zijn ouders. Als een ouder nalatig is, heeft het kind het gevoel dat hij of zij onbelangrijk is. Ze missen ook de mogelijkheden om bepaalde levensvaardigheden te leren die doorgaans door ouders worden aangeleerd. Als gevolg hiervan is de kans groter dat kinderen met nalatige ouders:

  • Heb een laag zelfbeeld
  • Gebrek aan vertrouwen
  • Gebruik drugs en alcohol
  • Rijden onder invloed
  • Rijd onveilig of zonder veiligheidsgordel
  • Wees emotioneel beledigend tegenover anderen
  • Presteer slecht op school
  • Loop een groter risico als je geen middelbare schooldiploma of universitair diploma ha alt

Sommige niet-betrokken ouders hebben misschien geen enkele interesse in hun kinderen. Het is echter mogelijk dat ouders die op bepaalde momenten nalatig lijken, stressfactoren ervaren, zoals verhoogde werkeisen of andere familiale of persoonlijke problemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat je een mens bent, en daarom niet perfect. Bovendien zijn er dingen die u kunt doen om de situatie voor uw kind en uw relatie met hem te veranderen.

Verbindingen smeden in plaats van niet betrokken te zijn

Sommige dingen die u kunt doen om contact te maken met uw kind zijn:

  • Erken mondeling aan uw kind dat u niet beschikbaar bent voor hem/haar en dat u daar verandering in wilt brengen.
  • Begin de interacties met uw kind te vergroten. Eet bijvoorbeeld samen uw avondeten terwijl de tv en de mobiele telefoons uit staan, terwijl u uw kind uw onverdeelde aandacht geeft.
  • Stel uw kind open vragen om op de hoogte te blijven van wat er met hem of haar gebeurt. Open vragen zijn vragen die niet met ‘ja’ of ‘nee’ kunnen worden beantwoord. Bijvoorbeeld: 'Wat is er vandaag op school gebeurd dat je echt heeft verrast?'
  • Zoek hulp voor jezelf. Als je op wat voor manier dan ook mentaal of emotioneel worstelt, zoek dan therapie om met die problemen om te gaan. Door jezelf te verbeteren, kun je een betere ouder worden.
  • Zoek advies of ouderschapslessen als je hulp nodig hebt bij het ouderschap. Ouderschap is niet gemakkelijk en het vragen om hulp is heel gebruikelijk.
Vader praat met zoon aan de eettafel
Vader praat met zoon aan de eettafel

Neem actieve stappen richting verandering

Jij bent de belangrijkste en meest invloedrijke persoon in het leven van je kind. Het is nooit te laat om je fouten te erkennen en eraan te werken een verzorgende ouder te zijn. Het nemen van actieve stappen zoals de hierboven genoemde zal bijdragen tot positieve verandering.

Aanbevolen: