Leuke en boeiende wetenschappelijke activiteiten voor baby's

Inhoudsopgave:

Leuke en boeiende wetenschappelijke activiteiten voor baby's
Leuke en boeiende wetenschappelijke activiteiten voor baby's
Anonim
Meisje dat met vergrootglas bloem onderzoekt
Meisje dat met vergrootglas bloem onderzoekt

Kinderen worden geboren met een onderzoekende geest en leren door middel van ontdekkingen over hun wereld. Wetenschappelijke concepten zijn een natuurlijk onderdeel van het leven van elke baby. Een combinatie van gestructureerde activiteiten en vrij spel helpt baby's ontdekken wat dingen zijn en hoe ze werken.

Astronomie

Moeder en baby kijken naar sterren
Moeder en baby kijken naar sterren

Gezien de soms gekke slaapschema's van de meeste baby's, kan het mogelijk zijn om je baby mee naar buiten te nemen en haar de sterrenhemel te laten zien. Als je echter een goede slaper hebt, of in een stedelijk gebied woont, kan het op deze leeftijd onmogelijk zijn om 's nachts naar de hemel te kijken.

Sterren zien

Deze activiteit kan worden gedaan met baby's van elke leeftijd en vereist ouderlijke hulp.

Wat je nodig hebt:

  • Perforator
  • Indexkaart
  • Witte envelop
  • Zaklamp

Routebeschrijving:

  1. Plaats meerdere gaten in de indexkaart. Je kunt een leuke vorm maken als je wilt.
  2. Plaats de indexkaart in de envelop.
  3. Houd de lichten binnenshuis aan en houd de envelop voor je uit met de zaklamp, ongeveer vijf centimeter van de voorkant van de envelop. Je kunt de baby op schoot zetten of de spullen direct voor hem houden. Observeer de "sterren" die je hebt gemaakt met de perforator.
  4. Verplaats de zaklamp naar de achterkant van de envelop, op dezelfde afstand. Laat de baby de zaklamp vasthouden en experimenteren terwijl jij beschrijvende uitspraken doet en vragen stelt.

Het resultaat:

Je zou de sterren beter moeten zien als je de zaklamp achter de envelop houdt, omdat je lichaam wat licht uit de kamer blokkeert. Dit is hetzelfde concept waarom sterren alleen 's nachts zichtbaar zijn.

Biologie

Baby die in vissenkom kijkt
Baby die in vissenkom kijkt

Biologie is de tak van de wetenschap die zich bezighoudt met levende wezens, zoals planten en dieren. Eenvoudige activiteiten zoals het volgen van een huisdier en het observeren van zijn gedrag kunnen vermakelijk zijn voor baby's. Terwijl jongere baby's misschien alleen maar kunnen kijken, kunnen projecten zoals het planten en onderhouden van een tuin helpen biologische concepten aan te leren. Oudere baby's zullen een meer praktische rol kunnen spelen.

Vis uit het water

In deze activiteit maak je een thaumatroop om aan je baby te laten zien. Een thaumatroop is speelgoed dat snel beweegt, waardoor twee afzonderlijke afbeeldingen als één geheel verschijnen. Volwassenen zullen het project moeten maken en demonstreren, maar baby's van elke leeftijd kunnen genieten van het kijken naar de snelle bewegingen die worden onthuld in dit wetenschappelijke experiment dat geschikt is voor baby's en peuters.

Wat je nodig hebt:

  • Wit karton
  • Pen
  • Schaar
  • String
  • Perforator
  • liniaal

Routebeschrijving:

  1. Snijd een cirkel van 10 cm uit karton. Je kunt de onderkant van een blikje of pot overtrekken om een perfecte cirkel te maken.
  2. Plaats bij de rand in het midden van de ene kant van de cirkel twee gaten, de een iets boven elkaar. Herhaal dit aan de andere kant van de cirkel.
  3. Meet en knip twee gelijke stukken touw, ongeveer 60 cm lang.
  4. Gebruik één touwtje en één set geperforeerde gaten, rijg het touwtje door het ene gat en uit het andere gat. Herhaal aan de andere kant.
  5. Teken een lege viskom aan de ene kant van het papier en een eenvoudige vis aan de andere kant, waarbij je ze zo goed mogelijk centreert.
  6. Houd de touwtjes aan de zijkanten vast en draai de papieren schijf zodat het touwtje gedraaid raakt.
  7. Trek de touwtjes zo ver mogelijk uit en kijk hoe het papier ronddraait.

Het resultaat:

Naarmate de cirkel sneller draait, lijkt het alsof de vis zich daadwerkelijk in de kom bevindt. Je geest onthoudt elke foto terwijl deze voorbijkomt en wanneer de foto's zo snel voorbijgaan, overlappen ze elkaar in je geest.

Dit experiment kan ook worden gedaan met een stuk stevig papier dat op een potlood is geplakt. In dit geval draai je het potlood door het rechtop tussen je handpalmen te houden. Je kunt ook creatief aan de slag met de afbeeldingen door andere objecten te tekenen, zoals een vogel en een vogelkooi.

Chemie

Baby dompelt zijn vinger in kleur
Baby dompelt zijn vinger in kleur

Chemie is de studie van materie, dat wil zeggen alles wat massa heeft en ruimte in beslag neemt. Omdat baby's leren door zintuiglijke ervaringen, kan deze specifieke tak van wetenschap het leukst zijn voor baby's en kleine kinderen. Er zijn veel eenvoudige manieren om samen met uw kind scheikunde te ontdekken. Houd er echter rekening mee dat een zintuig dat baby's vaak gebruiken, smaak is. Wanneer u deze activiteiten aanbiedt, zorg er dan voor dat u ingrediënten gebruikt die veilig zijn om in te nemen, voor het geval de baby er iets van eet.

  • Maak eetbaar speeldeeg. Jongere baby's kunnen toekijken terwijl je ingrediënten mengt, terwijl oudere baby's kunnen helpen met het dumpen van vooraf afgemeten delen.
  • Met melk, kleurstof voor levensmiddelen en vloeibaar afwasmiddel kun je 'kleurstromen' laten zien die ontstaan door de weerstand van het melkvet tegen de waterige kleurstof voor levensmiddelen.
  • Demonstreer de aantrekkingskracht tussen positieve en negatieve delen door een ballon tegen het haar van je (of baby) te wrijven en vervolgens kleine cirkels papier op te pakken die met een perforator zijn gemaakt.
  • Maak eetbare vingerverf. Laat je baby zien hoe het mengen van twee kleuren een nieuwe kleur kan creëren.
  • Demonstreer hoe gas uit een oplossing wordt verwijderd door een ballon over de bovenkant van een frisdrankfles te plakken en vervolgens de fles te schudden. (Zorg ervoor dat u een duim gebruikt om de ballon op zijn plaats te houden.) De ballon vult zich met het gas zodra het vrijkomt.
  • Creëer een bruisende chemische reactie door zuiveringszout en azijn te mengen.

Aardwetenschappen

Kindje in zand
Kindje in zand

Aardwetenschappen omvatten geologie, astronomie, oceanografie en meteorologie, waarbij onze planeet en de omliggende gebieden worden bestudeerd. Eenvoudige activiteiten die concepten van aardwetenschappen onder de aandacht brengen, zijn onder meer:

  • Golven maken in de badkuip of op de watertafel
  • Spelen in het zand of op het strand
  • Video's bekijken van meteorenregens
  • Spelen met een verzameling middelgrote stenen (die niet kunnen worden ingeslikt of een ernstig letsel kunnen veroorzaken)

Zuurvernietiging

Baby's die kleine voorwerpen kunnen vastpakken, kunnen helpen bij dit experiment door het krijtje in de azijn te laten vallen als het tijd is. Jongere baby's kunnen kijken hoe de bubbels op magische wijze verschijnen.

Wat je nodig hebt:

  • Standaardstokje wit krijt
  • Azijn
  • Hoog glas

Routebeschrijving:

  1. Vul het glas voor ongeveer een kwart met azijn.
  2. Laat een stukje krijt in de azijn vallen.

Het resultaat:

Je zult belletjes uit het krijt zien opstijgen en uiteindelijk zien hoe het krijtje uit elkaar v alt. Als zuur reageert de azijn met het krijt dat uit kalksteen wordt gemaakt. Deze reactie veroorzaakt het vrijkomen van koolstofdioxide, en daarom zie je de belletjes.

Voor oudere baby's kun je experimenteren met verschillende soorten stenen en natuurlijke materialen om te zien of het effect anders is. Deze variaties trekken mogelijk niet de aandacht van jongere baby's, vooral als de nieuwe materialen geen reactie veroorzaken.

Natuurkunde

Peuter en moeder met magneten op de koelkast
Peuter en moeder met magneten op de koelkast

Een van de meer gecompliceerde takken van de wetenschap, de natuurkunde, houdt in dat je onderzoekt hoe dingen (materie) en energie zich zowel letterlijk als theoretisch met elkaar verhouden en elkaar beïnvloeden. Sommige concepten die onder deze tak vallen, zijn onder meer magnetisme, elektriciteit en mechanica. Leuke activiteiten voor baby's waarbij deze ideeën betrokken zijn en die door de baby kunnen worden gedemonstreerd of nagespeeld zijn:

  • magneten op de koelkast plaatsen en verwijderen
  • De aan/uit-schakelaar van speelgoed of een veilig voorwerp, zoals een bureaulamp, aanzetten

Boom, Boem

Ouders en verzorgers kunnen deze activiteit demonstreren en oudere baby's kunnen mogelijk op een meer praktische manier deelnemen.

Wat je nodig hebt:

  • Tennisbal
  • Wagen

Routebeschrijving:

  1. Leg de bal in het midden van de wagenbak.
  2. Trek of duw de wagen snel naar voren.
  3. Reset de bal en herhaal.

Het resultaat:

Terwijl de wagen beweegt, zal de bal de achterkant ervan raken en een 'boem'- of 'knal'-geluid maken (het gebruik van een tennisbal zorgt ervoor dat het geluid niet te luid is). De bal ligt stil; het is eigenlijk de wagen die onder de bal vandaan beweegt. Daarom raakt de bal de achterkant van de wagen en niet de voorkant. Dit vertegenwoordigt een demonstratie van traagheid, wat de weerstand is tegen een verandering in beweging.

Hoe wetenschappelijke kennis aanmoedigen

Water gevende plant
Water gevende plant

Je hoeft geen gecertificeerde wetenschapper te zijn om je kind te helpen meer te leren over het wetenschappelijke proces of wetenschappelijke concepten. De natuurlijke nieuwsgierigheid van baby's, gecombineerd met stukjes nuttige informatie van een vertrouwde volwassene, creëert een ideale omgeving voor het leren van wetenschap. Experts van Head Start en ouderintuïtie laten zien dat er veel eenvoudige manieren zijn waarop je je baby kunt aanmoedigen om vragen te stellen, de wereld te verkennen en te ontdekken.

  • Beschrijf wat je baby ziet en doet terwijl hij aan het ontdekken is.
  • Stel vragen over alledaagse voorwerpen en handelingen.
  • Geen ongestructureerde verkenning mogelijk.
  • Lees boeken die verband houden met geplande activiteiten.
  • Introduceer verschillende omgevingen en een grote verscheidenheid aan objecten.

Overwegingen over de aandachtsspanne

Houd er rekening mee dat baby's een zeer korte aandachtsspanne hebben en hun activiteiten dienovereenkomstig plannen. He althychildren.org suggereert dat als een baby acht maanden oud is, de aandachtsspanne van een baby slechts twee tot drie minuten bedraagt. Tegen de leeftijd van één jaar kan deze aandachtsspanne toenemen tot maximaal 15 minuten. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, of u nu met uw eigen kind werkt of wetenschappelijke activiteiten voor baby's en peuters in een kinderopvang voorbereidt.

Aanpassen aan leeftijd

Een ander belangrijk punt om te overwegen is dat de meeste wetenschappelijke experimenten en activiteiten kunnen worden aangepast om te werken voor kinderen van alle leeftijden. Wetenschapper Steve Spangler heeft een geweldige website met heel veel experimenten die kunnen worden gebruikt om wetenschappelijke lesplannen te maken voor baby's en peuters, maar ook voor oudere kinderen. Het toont ook wetenschapsgerelateerde producten.

Voor de leeftijd geschikte wetenschappelijke concepten voor baby's

Er zijn veel wetenschappelijke concepten die baby's gemakkelijk kunnen leren.

  • Oorzaak en gevolg
  • Objectduurzaamheid
  • zwaartekracht
  • Problemen oplossen
  • Grootte en vorm
  • Drijfvermogen
  • Ruimtelijk bewustzijn
  • Tegenstellingen (leeg/vol, in/uit, nat/droog)

Wetenschapslessen die zintuiglijke activiteiten omvatten, zijn vooral nuttig voor baby's.

Wetenschap is leuk voor iedereen

De vaardigheden die worden gebruikt bij het doen van wetenschappelijke ontdekkingen zijn nuttig in veel andere aspecten van het leven. Uw kind helpen een vroege liefde voor ontdekking te ontwikkelen kan een levenslang geschenk zijn. Activiteiten op het gebied van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM) voor baby's en peuters kunnen helpen de basis te leggen voor het toekomstige succes van uw kind, net als leeractiviteiten die bij de leeftijd passen met betrekking tot kunst, gebarentaal, wiskunde en meer. Begin uw kind met het onderwijzen van wetenschap en andere onderwerpen als hij of zij nog een baby is, en ga door tot in de peuterjaren, de kleuterschool en daarna.

Aanbevolen: