Ideeën voor leuke activiteiten voor ouderen

Inhoudsopgave:

Ideeën voor leuke activiteiten voor ouderen
Ideeën voor leuke activiteiten voor ouderen
Anonim
Foto van oudere vrienden die tuinieren
Foto van oudere vrienden die tuinieren

Er zijn veel leuke activiteiten voor senioren om hun geest scherp, hun lichaam sterk en een goed humeur te houden. Of het nu gaat om tijd buitenshuis doorbrengen, spelletjes spelen met familie en vrienden, of werken aan een favoriete hobby, leuke activiteiten kunnen het algehele welzijn van een senior ten goede komen.

Activiteiten voor oudere volwassenen brengen geluk

Studies suggereren dat contact maken met anderen, blijven leren en al je zintuigen gebruiken, kan helpen je hersenen actief en scherp te houden. Dit kan de levenskwaliteit van ouderen aanzienlijk verbeteren, vooral als de mobiliteit begint af te nemen. Moedig een oudere geliefde aan om te ontdekken waar hij gepassioneerd over is en om nieuwe leuke activiteiten voor senioren uit te proberen.

Probeer vogels kijken

Ouderen die graag buiten zijn, kunnen vogels kijken een fascinerende hobby vinden. Ze kunnen vogels spotten of veren zoeken tijdens een natuurwandeling, of soorten identificeren vanuit het comfort van hun eigen achtertuin terwijl ze luisteren naar het zingen van de vogels. Oudere mensen met beperkte mobiliteit kunnen ook genieten van vogels kijken in parken waar gladde verharde wegen geschikt zijn voor rolstoelen en wandelaars. Houd de vogelsoorten die je tegenkomt bij met een notitieboekje of maak foto's met je telefoon of camera. Als je uiteindelijk veren verzamelt, kun je ze plakken of in een souvenirboekje of lijstje drukken.

Ontwerp een plantenbak

Tuinieren is een geweldige manier om aan behendigheid te werken. Gebruik je handen of tuingereedschap om je tuin te cultiveren, afhankelijk van welke het gemakkelijkst voor je is.

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je nodig:

  • Een plantenbak (elk formaat is voldoende)
  • Voedingsrijke grond geschikt voor het klimaat
  • Kruiden of bloemen
  • Penselen en krijtverf

Instructies

  1. Zodra je je bloemen of kruiden hebt geselecteerd, vul je de plantenbak halfvol met aarde.
  2. Graaf kleine gaten en plaats je planten erin. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte overlaat voor elke individuele bloem of kruid om te groeien.
  3. Zodra al je planten erin zitten, vul je de rest van de plantenbak met aarde en dep je hem voorzichtig aan.
  4. Geef je planten water en plaats ze op een zonnige of schaduwrijke plek, afhankelijk van het type planten dat je hebt gekozen.

Maak aangepaste decoratieve kunst

Om je plantenbak uniek te maken, kun je krijtverf gebruiken om de buitenkant van de bak te versieren. Krijtverf droogt snel en er is geen grondlaag nodig voor gebruik. Het gebruik van een verfkwast met een groter handvat of sponzen gedrenkt in verf kan het decoreren van de buitenkant van je plantenbak eenvoudiger maken.

Kunst en handwerk zijn leuke dingen om met ouderen te doen

Of het nu gaat om het leren van een nieuw ambacht of het doorgaan met een favoriete hobby, de meeste knutselactiviteiten kunnen indien nodig worden aangepast, zodat ouderen met bepaalde fysieke beperkingen nog steeds kunnen genieten van hun favoriete tijdverdrijf.

Word creatief met keramiek

Bejaarde vrouw die met keramiek werkt
Bejaarde vrouw die met keramiek werkt

Veel keramische projecten hoeven slechts licht te worden geschuurd en geverfd, wat resulteert in een mooi en lonend afgewerkt stuk. Uit onderzoek blijkt dat keramiek daadwerkelijk depressieve symptomen helpt bestrijden, omdat het het beloningscircuit in de hersenen activeert. Hierdoor komt de feel-good neurotransmitter dopamine vrij. Keramiek kan worden gedaan in een comfortabele zitpositie, perfect voor mensen in een rolstoel. Creëer een mooie kom door zachtjes druk uit te oefenen op het midden van een ronde kleibol totdat er zich een opening begint te vormen. Vorm en vorm de kom zoals jij dat wilt. Je kunt de kom ook beschilderen of glazuren als je daar zin in hebt. Werken met keramiek is een geweldige creatieve kans om aan je behendigheid te werken en tegelijkertijd de zintuigen te prikkelen.

Scrapbook Je favoriete herinneringen

Scrapbooking is een geweldige manier om je favoriete herinneringen op papier te zetten. Deze herinneringen en afbeeldingen kunnen worden gedeeld met familieleden. Om een mooi boek te maken, heb je nodig:

  • Een groot kladblok- of plakboeksjabloon
  • Afbeeldingen van je favoriete herinneringen
  • Lijmsticks en dubbelzijdige tape
  • Markeerstiften, pennen en al het andere dat je wilt gebruiken om te versieren

Een plakboek maken is persoonlijk, dus neem de tijd en markeer uw favoriete levensherinneringen. Dit project kan zo eenvoudig of complex zijn als je wilt, en je kunt altijd iemand laten helpen bij het samenstellen van de pagina's als behendigheid een uitdaging is. Als je iemand nodig hebt om te helpen, vraag het dan aan een goede vriend of familielid en maak er een leuke gelegenheid van om te socialiseren en met hen in contact te komen.

Gebruik ideeën voor spel- en puzzelactiviteiten voor senioren

Veel ouderen brengen graag tijd door met het spelen van spelletjes of het werken aan puzzels met familie of vrienden. Er zijn een aantal bedrijven die een grote selectie spellen en puzzels aanbieden die zijn aangepast voor mensen met fysieke beperkingen zoals slechtziendheid of artritis. Sommige van deze bedrijven zijn Senior Store, Senior Sez en Masters Traditional Games.

Leuke spelopties

Terwijl veel ouderen genieten van traditionele spellen zoals bingo of bridge, vermaken anderen zich met het spelen van nostalgische bordspellen, spellen die de geest uitdagen en computerspellen. Speel een van de volgende spellen als je de boel wilt opfleuren.

Senior mensen schaken
Senior mensen schaken
  • Senior Moments, een geheugenspel
  • Trivia-spellen, zoals Trivial Pursuit en Plotseling Senior trivia-spel
  • Scene It, een dvd-gebaseerde trivia-gameserie over films en popcultuur
  • The Reminiscing Game, een spel dat het geheugen uitdaagt met geweldige nostalgische vragen

Legpuzzels

Werken aan puzzels helpt de geest scherp en alert te houden. Dezelfde bedrijven die aangepaste spellen aanbieden voor mensen met fysieke beperkingen, bieden ook legpuzzels met extra grote puzzelstukjes en kruiswoordraadsel- en woordzoekboeken in grote letters aan. Aan deze puzzels kan alleen of met vrienden en familieleden worden gewerkt. Studies suggereren dat een gelukkig en actief sociaal leven verband houdt met lagere niveaus van een ontstekingsfactor die rechtstreeks verband houdt met de ziekte van Alzheimer, artritis en sommige soorten kanker.

Bezoek seniorencentra

Seniorencentra richten zich op zowel senioren als ouderen. Natuurlijk heeft niet iedereen daar dezelfde interesses of fysieke en mentale capaciteiten. Lid worden van een seniorencentrum is een geweldige manier om andere mensen te ontmoeten die dezelfde interesses delen en deel te nemen aan een breed scala aan activiteiten. Hoewel elk seniorencentrum anders is, bieden ze over het algemeen allemaal:

Oudere volwassenen in een stretchingles
Oudere volwassenen in een stretchingles
  • Kaart- en bordspellen
  • Kunst en handwerk
  • Fiets-, yoga- of tai chi-lessen
  • Educatieve programma's
  • Reizen
  • Dansen
  • Lezingen
  • Ondersteuningsdiensten en -bronnen

Ideeën voor seniorenactiviteiten

Ongeacht de leeftijd houdt iedereen ervan om plezier te hebben, en ouderen vormen hierop geen uitzondering. Lekker lachen en leuke activiteiten delen kan een geweldige manier zijn om actief betrokken te blijven bij het leven.

Aanbevolen: