Leuke cognitieve activiteiten voor kinderen

Inhoudsopgave:

Leuke cognitieve activiteiten voor kinderen
Leuke cognitieve activiteiten voor kinderen
Anonim
Meisje en jongen die een puzzel doen
Meisje en jongen die een puzzel doen

Cognitieve activiteiten omvatten denken en redeneren, of logische vaardigheden. Bevorder de cognitieve ontwikkeling van uw kind met leuke hersentrainingspellen die een soort training zijn voor de geest van uw kind!

Een wandeling door Memory Lane-activiteit

Memorisatietechnieken helpen kinderen meer informatie in hun hersenen op te slaan. Een eenvoudige geheugenactiviteit als deze maakt gebruik van de verbeeldingskracht van uw kind en een plek die hij elke dag ziet om dingen te helpen onthouden. Kleuters kunnen deze activiteit proberen, maar deze zal het meest effectief zijn bij kinderen van zes jaar en ouder. Hoe ouder het kind, hoe meer items het kan onthouden.

Wat je nodig hebt

  • jongen die aan bananen en avocado denkt
    jongen die aan bananen en avocado denkt

    Een lijst met dingen om te onthouden, bijvoorbeeld 5-10 boodschappen

  • Je huis

Routebeschrijving

  1. Begin bij de deur die u normaal gesproken gebruikt om uw huis binnen te gaan met uw kind.
  2. Je moet door hetzelfde aantal kamers lopen als de items op je lijst.
  3. Loop vanaf de deur door je huis en stop in elke kamer om even rond te kijken.
  4. Kies een kamer en ga zitten.
  5. Ga door je lijst met items, sluit je ogen en stel je voor dat ze allemaal in een aparte kamer zijn, te beginnen met de eerste kamer binnen de deur. Je moet je elk item in de kamer op een vreemde manier voorstellen, zoals melk die uit de gootsteen stroomt en de badkuipkranen in de badkamer.
  6. Open je ogen en laat je kind proberen alles op je lijst te noemen.

Live logische puzzel

Logische puzzels geven kinderen stukjes informatie die ze kunnen gebruiken om het juiste antwoord op de vraag te vinden. Dit zijn meestal woordproblemen op papier, maar u kunt een eenvoudige liveversie van dit cognitieve spel in uw klas maken. Hersentrainingspellen zoals deze werken op het geheugen en de logische vaardigheden. Als u met jongere kinderen op de kleuterschool of kleuterschool werkt, kunt u het beste met slechts twee of drie items beginnen. Voor groepen oudere kinderen kun je het aantal items vergroten en ze zelfs in paren laten werken om de puzzel op te lossen.

Wat je nodig hebt

  • Groep van vijf kinderen
  • Eén speelvoedsel voor elk kind, elk moet anders zijn

Routebeschrijving

  1. Wijs één kind aan om het probleem op te lossen. Dit kind moet de kamer verlaten of de ogen gesloten houden terwijl jij je klaarmaakt.
  2. Elk van de andere vier kinderen moet één speelgoedvoedsel kiezen.
  3. Zoek naar overeenkomsten en verschillen in de speelvoedselitems. Help kinderen met het bedenken van eenvoudige uitspraken over deze overeenkomsten en verschillen.
  4. Doe de speelgoedvoedselartikelen in een mand en breng de probleemoplosser terug.
  5. Alle kinderen zitten in een kring.
  6. De probleemoplosser luistert terwijl elk kind één uitspraak doet over het soort voedsel dat hij wel of niet lekker vindt, op basis van het speelgoedvoedsel dat hij heeft gekozen. Ze mogen de naam van het voedsel niet gebruiken in hun verklaring. Als een kind bijvoorbeeld een vrucht heeft gekozen en niemand anders dat heeft gedaan, zou hij kunnen zeggen: 'Ik hou alleen van fruit.'
  7. De probleemoplosser plaatst het speelgoedvoedsel voor het kind waarvan zij denkt dat het het heeft uitgekozen op basis van ieders uitspraken.
  8. Als er onjuiste antwoorden zijn, kan elk voedselkind een nieuwe uitspraak doen en kan de probleemoplosser het opnieuw proberen.
  9. Het spel gaat door totdat de probleemoplosser al het voedsel heeft gevonden dat bij de eigenaren hoort.
  10. Kies een andere leerling als probleemoplosser en speel opnieuw.

Leer me hoe telefoonactiviteit

Maak een live action-versie van het geheime fluisterspel Telefoon voor kleuters en peuters of kinderen van elke leeftijd. Kinderen moeten een paar eenvoudige stappen leren, ze onthouden en ze aan een ander kind leren in deze activiteit, waarbij volgorde, geheugen en aandachtsvaardigheden aan bod komen. Hoe ouder het kind, hoe meer stappen je kunt ondernemen.

Wat je nodig hebt

  • Kinderen werken aan een ambachtelijk project
    Kinderen werken aan een ambachtelijk project

    Een proces in drie stappen dat kinderen fysiek kunnen uitvoeren, zoals kleuren, knippen en plakken, om uiteindelijk een tastbaar resultaat te krijgen

  • Minstens drie deelnemers
  • Een grote kamer

Routebeschrijving

  1. Stel stations in je kamer in, zodat slechts twee mensen tegelijkertijd aanwezig zijn bij de Teach Me How-activiteit. De andere kinderen moeten met andere dingen bezig zijn totdat het hun beurt is.
  2. Begin met één kind en laat hem je drie stappen zien.
  3. Breng nog een kind mee en laat het eerste kind het nieuwe kind dezelfde drie stappen leren.
  4. Herhaal dit proces totdat elk kind de drie stappen heeft geleerd.
  5. Bekijk al hun voltooide projecten om te zien hoe goed de informatie werd gedeeld en gebruikt.
  6. Bespreek waarom ze er allemaal hetzelfde uitzien of waarom sommige er anders uitzien.

Strike a Pose Sequencing-activiteit

Het opeenvolgen van activiteiten helpt bij het logisch denkvermogen en is gemakkelijk te gebruiken op elke leeftijd. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer stappen uw reeksen moeten hebben. Kies beweegbaar speelgoed, poppen of figuren die passen bij de interesses van uw kind om ze enthousiast en betrokken te maken.

Wat je nodig hebt

  • 2 tot 5 sets bijpassende beweegbare figuren zoals Barbies of actiefiguren
  • Twee vlakke oppervlakken
  • Timer

Routebeschrijving

  1. Neem een set poppen en geef ze allemaal een andere pose. Plaats ze op één vlak oppervlak op een rij.
  2. Plaats de andere set poppen ongeposeerd en in een andere volgorde op het andere vlakke oppervlak.
  3. Plaats uw kind tussen de twee platte oppervlakken, zodat het naar de geposeerde figuren kijkt en de niet-geposeerde figuren erachter staan.
  4. Zet een timer op één minuut en instrueer uw kind om de volgorde van de poppen en hun houdingen te onderzoeken.
  5. Als de tijd om is, draai je je kind zodat hij naar de niet-geposeerde poppen kijkt.
  6. Stel de timer in op twee minuten en daag je kind uit om de poppen in de juiste volgorde en in de juiste houdingen te plaatsen.

Afdrukbare cognitieve spellen voor kinderen

Er zijn tientallen eenvoudige printbare spelletjes die kinderen kunnen spelen die verschillende soorten cognitieve functies verbeteren. Zoek naar activiteiten en games die kritisch denken, redeneren of logische vaardigheden vereisen, zoals puzzels en doolhoven.

  • Kruiswoordpuzzels voor kinderen oefenen redeneervermogen, woordenschat en herinneringsvaardigheden terwijl kinderen de aanwijzingen oplossen om de puzzels in te vullen.
  • Taalvaardigheden omvatten het vermogen om symbolen te lezen en te begrijpen, zoals wanneer kinderen rebuspuzzels voltooien.
  • Eenvoudige woordpuzzels voor kinderen, zoals Jotto en Letter Sudoku, vereisen logica en redenering.
  • De logische dierenpuzzel, de logische danspuzzel en de logische taartpuzzel voor kinderen dagen het vermogen van een kind uit om informatie te lezen en vervolgens een probleem op te lossen met alleen die informatie.
  • De hersenkrakers van kinderen gebruiken kritische denkvaardigheden om de oplossing te vinden voor een vraag die eenvoudig lijkt.
  • Door logica en redenering te gebruiken om het pad van punt A naar punt B te zien, kunnen kinderen eenvoudige doolhoven voltooien.

Doe mee met de hersenspellen

Het trainen en versterken van je hersenen is net zo belangrijk als het ontwikkelen van sociale en fysieke vaardigheden. Hoewel de term 'cognitieve activiteiten' in de oren van kinderen klinkt als schoolwerk of huiswerk, kunnen hersenspelletjes heel leuk zijn. Zorg ervoor dat uw kinderen enthousiast worden over het werken aan hun geest door leuke spelletjes te spelen die een cognitief voordeel hebben.

Aanbevolen: