Soorten blauwe bloemen

Inhoudsopgave:

Soorten blauwe bloemen
Soorten blauwe bloemen
Anonim

Laat maar komen

Afbeelding
Afbeelding

Tuinders hebben een schat aan keuzes als het gaat om blauwbloeiende planten die kleuraccenten toevoegen aan tuinen en containers. Of u nu aan de kust woont, een moerassig terrein heeft, een tuin wilt creëren die nuttige bestuivers aantrekt, of gewoon van de kleur houdt, er is een blauwbloeier die bij uw behoeften en wensen past.

Er zijn mogelijkheden in overvloed voor elk gebied, of je nu een zouttolerante variëteit nodig hebt, een variëteit wenst die vlinders aantrekt, of een wijnstok of bol wilt.

Blauwe Daze

Afbeelding
Afbeelding

Blauwe roes (Evolvulus glomeratus) vult tuinen aan zee met een constante aanvoer van 2,5 cm grote, blauwe trechtervormige bloemen die slechts een dag bloeien. Het groene ovale blad van de vaste plant is slechts 2,5 cm lang en bedekt met grijs dons. Beschouwd als een kleine onderstruik, groeien volwassen planten uit tot 2 tot 3 meter hoge en brede heuvels, waardoor ze geschikt zijn als bodembedekker, gebruikt in containers en hangende manden, of als borderplant. Planten zijn winterhard in USDA zones 8 tot en met 11 en vereisen geen speciale verzorging of onderhoud, zolang ze maar op een zonnige plek, zanderige, goed doorlatende grond worden geplant en regelmatig water krijgen voor de beste groei en bloei.

Zeelavendel

Afbeelding
Afbeelding

Zeelavendel (Limonium perezii) verdraagt een scala aan omstandigheden, van directe zoutnevel tot woestijnhitte, waardoor het een winterharde en kleurrijke toevoeging is in tuinen in USDA zones 9 tot en met 11. De kruidachtige vaste plant heeft een klonterende groeiwijze en wordt op de vervaldag 12 tot 18 inch lang en 3 voet breed. Hoge stengels tot 1,20 meter hoog, bevatten trossen kleine blauwe bloemen met witte bloemblaadjes en produceren een overvloedige hoeveelheid bloemen van de late winter tot de lente. Het groeit het beste in zandige, goed doorlatende grond op plaatsen die in de volle zon staan en met als enige onderhoud het verwijderen van gebruikte bloemstengels. Zeelavendel is geschikt als bloeiende border, langs paden en als bodembedekker.

Spiderwort

Afbeelding
Afbeelding

Spiderwort (Tradescantia virginiana) komt oorspronkelijk uit de oostelijke delen van de VS, hoewel er door kruising veel cultivars zijn ontstaan. De kruidachtige vaste plant vormt grote bosjes met grasachtig blad dat tot 60 cm hoog kan worden. Blauwe bloemen met drie bloembladen vormen zich in bosjes, waarbij elke bloem slechts een halve dag open blijft. De bloei begint in de lente en kan de hele herfst aanhouden, hoewel het in de zomer dicht bij de grond snoeien van het gebladerte een aanhoudende bloei in de herfst garandeert. Spinkruid geeft de voorkeur aan constant vochtige, vruchtbare grond en verdraagt moerassige locaties, waardoor het een kleurrijke toevoeging is aan natte tuinen in halfschaduw tot volle zon. Een vaste plant in USDA zones 5 tot en met 9, hij werkt goed in containers, inheemse tuinen en borders.

Vergeet-mij-niet

Afbeelding
Afbeelding

Forget-Me-Not (Myosotis sylvatica) is een geschikte toevoeging aan regentuinen en natte plekken, omdat de plant het beste groeit met constant vocht. Kleine bosjes blauwe bloemen met een diameter van 3/8-inch met vijf bloemblaadjes en een wit of geel oog verschijnen in de lente en de bloei kan de hele zomer doorgaan. Harig, langwerpig tot recht blad wordt 1 tot 3 inch lang. De kruidachtige vaste plant heeft een heuvelachtige groeiwijze, wordt op de vervaldag ongeveer 6 centimeter lang en 12 centimeter breed en is winterhard in USDA zones 3 tot 8. Planten werken goed als bodembedekker, in inheemse tuinen en de bloemen trekken vlinders aan. Het groeit het beste op vruchtbare, goed doorlatende grond die vocht vasthoudt en in de volle zon tot halfschaduw.

Blauwe Spirea

Afbeelding
Afbeelding

Blauwe spirea (Caryopteris x clandonensis), ook wel blauwbaard genoemd, is een kruidachtige vaste plant in USDA zones 4 tot en met 8, maar in de koudere zones 4 en 5 sterft de plant in de winter op de grond en ontspruit in de lente. Kleine bloemen vormen zich in trossen en variëren, afhankelijk van de cultivar, in de kleuren blauw, blauwviolet en blauwpaars en bloeien in de zomer gedurende de herfst. Lancelike bladeren zijn groenachtig grijs en vormen zich op struiken die op de vervaldag 2 tot 3 voet lang en breed worden met een ronde groeiwijze. De plant is droogtetolerant en wordt gekweekt in goed doorlatende grond in de volle zon tot halfschaduw. Gebruik blauwe spirea in borders, als funderingsplant, in massabeplanting of als exemplaar.

Catmint

Afbeelding
Afbeelding

Catmint (Nepeta x faassenii) cultivars 'Blue Wonder' en 'Dropmore' produceren lange stekels van 12 tot 18 inch lang bedekt met kleine blauwe bloemen, die in de lente tot de zomer verschijnen. Planten hebben een losse groeiwijze met kleine groene bladeren en worden op de vervaldag tot 60 cm hoog en breed. Deze variëteit aan kattenkruid groeit als een vaste plant in USDA zones 4 tot en met 8, hoewel andere regio's het als een bloeiende jaarlijkse plant kunnen kweken. Snoei de planten na de bloei tot de helft terug, zodat ze er netjes uitzien. Eenmaal gevestigd, tolereert de kattenkruid zowel warme als droge omstandigheden. Voor de beste groei plant u de plant in goed doorlatende grond en geeft u wekelijks water. De blauwe bloemen verhelderen de randen en werken goed in massabeplanting, gemengde tuinen en in containers.

speldenkussenbloemen

Afbeelding
Afbeelding

Speldenkussenbloem (Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue'), zoals de naam al aangeeft, is een prachtige toevoeging aan vlindertuinen en trekt de nuttige bestuivers aan, en de strak vastgehouden bloemblaadjes lijken op een speldenkussen. De winterharde en langbloeiende plant is een vaste plant in USDA zones 3 tot en met 7 en produceert een massa blauwachtig lavendelkleurige, kanten bloemen van 2 inch bovenop planten van 12 tot 18 inch met grijsachtig groen blad. Voor de beste groei plant u ze in goed doorlatende, organisch rijke grond in de volle tot halfschaduw. Tijdens de zomer, wanneer de omstandigheden warm en droog zijn, kunt u een laag mulch rond de planten aanbrengen om het bodemvocht te behouden en regelmatig water te geven om het gebied vochtig maar niet drassig te houden. Door de gebruikte bloemen dood te maken, worden nieuwe en voortgezette bloemen bevorderd. Gebruik speldenkussenbloemen in borders, gemengde tuinen of in containers.

Lobelia

Afbeelding
Afbeelding

Lobelia (Lobelia erinus), ook wel dwerglobelia en jaarlijkse lobelia genoemd, heeft een verscheidenheid aan blauwbloeiende cultivars met diverse groeigewoonten. Laagblijvende soorten zijn gemiddeld 4 tot 6 centimeter lang en vormen geschikte borderplanten, terwijl achterblijvende soorten tot 18 centimeter lang worden en goed werken in containers of als bodembedekkers. Blauwe buisvormige bloemen bloeien in trossen met twee bovenste en drie onderste lippen, zijn 1/2 inch breed en worden op een tros van 2 inch gehouden. De langbloeiende bloemen verschijnen in de lente en opnieuw in de herfst. Getand groen blad, soms met een vleugje bordeauxrood en brons, afhankelijk van de cultivar, is recht of ovaal en 1/2-inch lang. Lobelia wordt doorgaans jaarlijks gekweekt en is een vaste plant in USDA zones 10 en 11. Plant in koelere zomerklimaten in de volle zon, maar waar het warm is, plant in halfschaduw en in goed doorlatende grond die vochtig wordt gehouden.

Baardiris

Afbeelding
Afbeelding

Baardiris (Iris germanica) heeft verschillende cultivars die blauwe bloemen produceren, waaronder 'Baby Blue Marine', die is geclassificeerd als een tussenliggende groei van 16 tot 27 inch lang, en 'Spinning Wheel', geclassificeerd als een grote variëteit wordt 28 tot 38 inch lang. De planten groeien uit wortelstokken en produceren vanaf de lente tot de vroege zomer bloemen met drie bloemblaadjes aan de bovenkant en drie aan de onderkant. De onderste bloembladen hebben een vage lijn die door het midden loopt, vandaar de bijnaam baardiris. Kortere soorten bloeien als eerste, terwijl de hoogste soorten als laatste bloeien. Het blad is groen en zwaardvormig. Voor de beste groei en bloei plant u in vruchtbare, goed doorlatende grond in de volle tot gedeeltelijke zon. Als uw grond gevoelig is voor het vasthouden van water, plant u de iris in verhoogde bedden. Om de planten bloeiend te houden, verdeelt u de bosjes elke drie tot vier jaar. Baardirissen zijn winterhard in USDA zones 3 tot en met 10.

Druivenhyacint

Afbeelding
Afbeelding

Druivenhyacintbollen (Muscari armeniacum) produceren in de lente één tot drie bloemstengels van 20 cm, bekleed met trossen blauwe, urnvormige bloemen die op druiven lijken en omgeven door groen, 25 cm lang, strapachtig blad. Cultivars die ook blauwe bloemen produceren zijn onder meer 'Blue Spike', 'Sapphire' en 'Heavenly Blue'. Het is winterhard in USDA zones 4 tot en met 8, gekweekt in vruchtbare grond die goed afvoert. Geef water tijdens het groeiseizoen van de lente om de grond gelijkmatig vochtig te houden. Verminder het water tijdens de rustperiode van de hyacint in de zomer en wanneer het blad in de winter begint af te sterven. In warme klimaten presteert de plant het beste in halfschaduw en in koelere gebieden, in de volle zon. Verdeel planten om de paar jaar. Gebruik in containers, massabeplantingen, borders en gemengde bloembollentuinen voor een vleugje blauw.

Blauwe hemelbloem

Afbeelding
Afbeelding

Blauwe hemelbloem (Thumbergia grandiflora) presteert als een groenblijvende, meerjarige wijnstok in vorstvrije gebieden van USDA zones 10 en 11, en kan invasief worden. In koelere gebieden groeit het jaarlijks. Vanaf de zomer en gedurende de herfst verschijnen er clusters van 7,5 cm grote, blauwviolette trompetvormige bloemen met gele kelen in trossen, omgeven door 4 tot 8 inch hartvormig groen blad. Waar het winterhard is, groeit de wijnstok tot 9 meter hoog en in gebieden waar hij jaarlijks presteert; het bereikt een hoogte van 8 voet, met een spreiding van 3 tot 6 voet. Voor de beste prestaties kweekt u blauwe hemelbloem in rijke, goed doorlatende grond die volle zon tot halfschaduw krijgt. De wijnstok is een aantrekkelijke aanvulling op containers, hekken, hekjes, hangende manden en groeit als kamerplant.

Kentukcy Wisteria

Afbeelding
Afbeelding

Kentucky blauweregen (Wisteria macrostachya) cultivar 'Blue Moon' is een bladverliezende, meerjarige wijnstok afkomstig uit de VS en winterhard in USDA zones 3 tot en met 9. Geurige, blauwe erwtvormige bloemen omgeven door groen ovaal blad, vormen trossen op trossen tot 12 inch lang en bloeien in juni en de hele zomer. Het heeft een krachtige groeiwijze die tot 25 voet lang en 2,5 meter breed kan worden en vereist vanwege zijn gewicht een stevige structuur. Voor de beste groei en bloei plant u op een zonnige locatie in vruchtbare, goed doorlatende grond die licht zuur is en geeft u wekelijks water. De wijnstok verplant niet goed, dus kies bij het planten een vaste plek. Gebruik in het landschap op hekken, priëlen of pergola's.

Grote maagdenpalm

Afbeelding
Afbeelding

Grote maagdenpalm (Vinca major) is een kruidachtige vaste plant die blauwviolette bloemen van 1,5 inch produceert die hartvormige groene bladeren van 7,5 cm bedekken. De bloei begint in de lente en gaat door tot in de herfst. De plant is winterhard in USDA zones 7 tot en met 9 en kan invasieve neigingen hebben vanwege de krachtige groei. Volwassen planten worden maximaal 1,5 meter hoog en 2 meter breed. Voor de beste prestaties plant u maagdenpalm in rijke, goed doorlatende grond die vochtig wordt gehouden. Hij verdraagt zonnige omstandigheden, maar groeit het beste op gedeeltelijk schaduwrijke tot schaduwrijke plaatsen. Gebruik hem in de tuin als erosiebestrijdingsplant, in containers, hangmanden of bodembedekkers.

Fee Fanbloem

Afbeelding
Afbeelding

Fairy fanflower (Scaevola aemula) dankt zijn gebruikelijke naam aan de blauwe, 2,5 cm waaiervormige bloemen met vijf bloemblaadjes aan slechts één kant met gele centra die maandenlang bloeien vanaf de lente. Getand, 2-inch gebladerte vormt heuvels van bijna 2 voet lang en 3 voet breed met een uitgestrekte groeiwijze waardoor het nuttig is als bodembedekker. Fairy fanflower is een winterharde en snelgroeiende groenblijvende plant die droogte, zandgrond, volle zon, halfschaduw en zoutnevel verdraagt, waardoor het een kleurrijke toevoeging is aan kusttuinen. In koelere zones kan de plant jaarlijks groeien, omdat hij lichte vorst verdraagt, maar het is een kruidachtige vaste plant in USDA zones 9 tot en met 11. Naast dat hij als bodembedekker werkt, groeit de plant ook goed in containers, hangende manden, gebruikt in borders en laagwatertuinen.

Plumbago

Afbeelding
Afbeelding

Plumbago (Plumbago auriculata) wordt ook wel hemelbloem genoemd vanwege de trossen van 2,5 cm lange, buisvormige blauwe bloemen die zich verspreiden in vijf bloemblaadjes van 2,5 cm en de struik bijna het hele jaar door bedekken. Dun langwerpig blad is groengeel en 2 inch lang en vormt op de vervaldag een losse heuvel tot 3 meter breed en hoog. De cultivar 'Royal Cape' produceert bloemen die diepblauw zijn. Plumbago is snelgroeiend en winterhard zodra het is gevestigd en droogte tolereert. Het is een groenblijvende vaste plant in USDA zones 8 tot en met 11. Voor de beste bloemen, kweek op een plek in de volle zon in goed doorlatende zandgrond. Vanwege de snelle groeiwijze moet de plant regelmatig worden gesnoeid om hem in vorm te houden. Gebruik hem in het landschap als struik, vlindertuin, container of in de tuin voor een constante hoeveelheid kleur.

Russische wijze

Afbeelding
Afbeelding

Russische salie (Perovskia atriplicifolia) is een meerjarige, groenblijvende struik die winterhard is in USDA zones 3 tot en met 9 en op de vervaldag tot 1,5 meter hoog en breed wordt. Tijdens de late zomer vullen 12-inch lange bloemaren de struik met kleine blauwe bloemen. Omdat de Russische salie een losse, rechtopstaande groeiwijze heeft, moet u hem netjes houden door in het vroege voorjaar tot 1 voet te snoeien. De talrijke blauwe bloemen complimenteren het 2-inch, groenachtig grijze en aromatische blad, waardoor dit een kleurrijke zomertoevoeging is aan gemengde tuinen, grote containers en wordt gebruikt voor massakleuren. Het is ook hertenbestendig. Het presteert het beste als het wordt gekweekt in de volle zon en goed doorlatende grond, aangevuld met organisch materiaal. Eenmaal gevestigd, is de wijze droogtetolerant.

Vlinderstruik

Afbeelding
Afbeelding

Vlinderstruik (Buddleia davidii), ook wel zomersering genoemd, is een bladverliezende struik en zoals de gewone naam al aangeeft, trekt hij vlinders en kolibries aan. Het is winterhard in USDA zones 5 tot en met 9 en in de koelere zones bereikt het een volwassen hoogte en breedte van 5 voet voordat het in de winter afsterft. In het warmere groeibereik kunnen planten echter wel 2,5 meter hoog en breed worden. Beginnend in de zomer en de rest van het jaar, indien gesnoeid na de bloei, produceert de vlinderstruik lange stelen van 10 inch vol met kleine, geurige blauwe bloemen. Afhankelijk van de cultivar is het ovale blad gekarteld en diepgroen, grijsgroen of lichtergroen gekleurd en blijft tot laat in de winter aan de plant voordat het v alt. Het verdraagt een breed scala aan bodem- en culturele omstandigheden, waaronder droogte, hitte en vochtigheid, en produceert de meest overvloedige bloemen die op een zonnige locatie worden gekweekt, maar verdraagt gedeeltelijke schaduw. Gebruik het in natuur- en vlindertuinen, als specimen, massabeplanting en funderingsplant.

Bigleaf Hortensia

Afbeelding
Afbeelding

Bigleaf hortensia (Hydrangea macrophylla) is een bladverliezende struik die blauwe bloemen produceert wanneer ze wordt gekweekt in grond met een pH van 5,0 tot 5,5, en ook blauwbloeiende cultivars heeft zoals 'Ayesha', 'Nikko Blue', en 'Mariessi Perfecta'. Bodems met een hogere pH produceren roze bloemen. Afhankelijk van de cultivar produceren planten sneeuwbalvormige bloemtrossen of trossen met een meer platte bovenkant, die beide bloeien op de groei van vorig seizoen in de zomer en omgeven zijn door groen blad van 4 tot 8 inch. Snoei onmiddellijk na de bloei om de ronde struik vorm te geven, zodat de plant de tijd heeft om nieuwe groei te ontwikkelen voor de bloemenproductie van volgend seizoen. De hortensia is winterhard in USDA zones 6 tot en met 9 en groeit het beste op vruchtbare, goed doorlatende grond die vochtig wordt gehouden en in de volle zon tot halfschaduw. De plant wordt op volwassen leeftijd 3 tot 1,80 meter breed en hoog en is zeer geschikt voor containers, binnenshuis, inheemse en gemengde tuinen voor een explosie van blauwe kleuren.

Borage

Afbeelding
Afbeelding

Borage (Borage officinalis) is een eenjarig kruid dat geschikt is voor teelt in alle USDA-zones; het kan echter in tuinen worden uitgezaaid. Vanaf de zomer bloeien bosjes helderblauwe bloemen in de vorm van sterren op hangende trossen, omringd door eetbaar grijsgroen blad dat behaard is en smaakt en ruikt naar komkommer. Planten hebben een uitgestrekte groeiwijze en worden op de vervaldag wel 3 meter hoog en 1,5 meter breed, waardoor het een geschikte keuze is voor gebruik in kruidentuinen of gebieden in het landschap waar het zich op natuurlijke wijze kan verspreiden. Het is een winterharde plant, verdraagt een scala aan goed doorlatende gronden, droogte en geeft de voorkeur aan een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke plek.

Rozemarijn

Afbeelding
Afbeelding

Rosemary (Rosemary officinalis) is een groenblijvend overblijvend kruid in USDA zones 7 tot en met 10. Clusters van blauwe bloemen met twee lippen omlijnen de stengels en bloeien van de late winter tot de lente, en kunnen de hele herfst blijven bloeien als ze daarna worden gesnoeid bloei. Het groengrijze, 4,5 cm lange naaldachtige blad van Rosemary is zeer aromatisch en wordt gebruikt voor verschillende ambachtelijke en culinaire doeleinden. Planten hebben een rechtopstaande en ronde groeiwijze en kunnen op de vervaldag 1,80 meter hoog en 1,20 meter breed worden. Voor de beste groei plant u op een zonnige locatie in goed doorlatende grond die aan de zure kant is. Hij tolereert geen bodems die water vasthouden of te veel water krijgen en zal afsterven; hij houdt van droogte. Gebruik het kruid in containertuinen, kruiden- en vlindertuinen, borders en als kleine haag.

Met alle selecties blauwe bloemen die geschikt zijn voor veel klimaten en omstandigheden, zullen tuinders niet de blues zingen omdat ze geen blauwbloeier kunnen vinden om in hun tuinen te groeien. Door blauwe bloemen in het landschap te combineren met andere kleurrijke bloemen, wordt een tuin een puur eye-candy.

Aanbevolen: