Groeiende lupine wilde bloemen inheemse en hybride soorten

Inhoudsopgave:

Groeiende lupine wilde bloemen inheemse en hybride soorten
Groeiende lupine wilde bloemen inheemse en hybride soorten
Anonim
paarse lupine
paarse lupine

Lupines (Lupinus spp.) zijn een groep inheemse Noord-Amerikaanse wilde bloemen. Naast de wilde soorten zijn er een aantal populaire cultivars voor landschapsarchitectuur beschikbaar, die allemaal dramatisch mooi zijn, zowel qua bloem als qua vorm.

Lupines in een notendop

Er zijn twee brede classificaties van lupines: degenen die groeien in de droge omstandigheden van het westen en degenen die zijn aangepast aan het vochtige oostelijke deel van het land. De eerste gedijt op droge, rotsachtige grond en wordt nadelig beïnvloed door irrigatie en kunstmest, terwijl de laatste zich meer thuis voelt in typische tuinbedden die verrijkt zijn met compost en regelmatig worden bewaterd. Om deze reden zijn de meeste populaire hybride variëteiten van lupine die in kwekerijen worden gezien, uit de laatste groep gekweekt.

handvormig lupineblad
handvormig lupineblad

Hoe ze eruit zien

Alle lupines hebben handvormige bladeren, wat betekent dat er veel kleine blaadjes zijn die aan de basis zijn gegroepeerd, ongeveer zoals de vingers van een hand of een palmblad.

Bloemen verschijnen de hele zomer op dunne conische punten boven het gebladerte; paars is de kleur die het vaakst wordt geassocieerd met lupine, hoewel er wit, roze, geel, magenta, blauw en andere tinten beschikbaar zijn.

Gemeenschappelijke soorten

Er zijn een paar wilde soorten die bijzonder interessant zijn voor tuinders.

grote paarse lupine
grote paarse lupine
  • Zonnewijzer Lupin(Lupinus perennis) is een soort die voorkomt van Florida tot Maine en ten westen van Minnesota tot Texas. Het is een kruidachtige vaste plant met bosjes bladeren van 12 tot 18 centimeter lang en enorme bloemtrossen die nog eens 12 tot 18 centimeter boven het gebladerte uitsteken. Het gedijt goed in USDA zones 3-9.
  • Boom Lupin (Lupinus arboreus) is een inwoner van de westkust die groeit als een groenblijvende struik van drie tot vier voet lang en breed, meestal met paarse bloemen. Het is geschikt voor USDA zones 7-10.
lupine wilde bloemen planten
lupine wilde bloemen planten
  • Jaarlijkse lupines(Lupinus spp.) zijn er in een klein aantal soorten die door het hele land groeien. Meestal minder dan een voet lang, worden deze vaak gezien in zaadmengsels voor wilde bloemen. Alle zones werken goed voor het kweken van de jaarlijkse lupines.
  • Zilveren Lupine (Lupinus albifrons) is een groenblijvende vaste plant afkomstig uit kliffen en bergachtige plaatsen in het westen van de VS. De bladeren van deze soort zijn bedekt met kleine haartjes die het licht reflecteren, waardoor ze een zilveren of witachtige uitstraling krijgen. Laat het gemakkelijk groeien in USDA zones 8-10.

Lupine kweken

lupine wilde bloemenweide
lupine wilde bloemenweide

De groeivereisten variëren afhankelijk van het type lupine dat wordt gekweekt, maar alle variëteiten zijn bruikbaar in bloemenweiden, cottagetuinen en vaste plantenborders. Alle lupines hebben volle zon nodig om te gedijen en overvloedig te bloeien.

Inheemse soorten

Inheemse lupines gedijen met weinig tot geen verzorging in inheemse (niet-verrijkte) grond in de regio's waar ze vandaan komen. De kruidachtige variëteiten moeten na de eerste strenge vorst tot de grond worden afgesneden, terwijl de struikachtige groenblijvende soorten kunnen worden teruggesnoeid elk jaar ongeveer 25 procent nadat ze bloeien.

De eenjarige soort moet aan het einde van het jaar worden uitgezaaid; hun bladeren zullen in de lente vanzelf verdorren en verdwijnen. Inheemse lupines zijn alleen geschikt om te planten in de regio waar ze vandaan komen, waar ze doorgaans verkrijgbaar zijn in lokale kwekerijen, vooral in de kwekerijen die gespecialiseerd zijn in inheemse planten.

Tuinhybriden

De onderstaande hybride cultivars zijn veel kieskeuriger dan de wilde soorten. Ze geven de voorkeur aan koel weer, rijke grond, perfecte drainage en regelmatige irrigatie. Ze zijn erg moeilijk te kweken op warme of droge plaatsen; de noordelijke helft van het land biedt de beste omgeving voor deze lupines.

Transplantaten zijn vaak beschikbaar, maar de wortels zijn erg kwetsbaar, dus veel tuinders kiezen ervoor om ze uit zaad direct in het bed te laten groeien, waar ze ook kunnen groeien. Lupinezaad ontkiemt gemakkelijk, maar als je het een nacht in water laat weken voordat je het plant, wordt het proces versneld. Zaad van lupine-hybriden is algemeen verkrijgbaar bij zaadbedrijven zoals Swallowtail Garden Seeds.

Hybride lupines opzetten

Plant het zaad of de potexemplaren in bedden met rijke, losse grond. Laat de bovenste paar centimeter aarde tussen de gietbeurten door drogen, maar laat deze niet volledig uitdrogen. Probeer op grondniveau water te geven en voorkom dat de bladeren nat worden, omdat dit de neiging heeft ziekten te verspreiden.

Hybride lupineverzorging en onderhoud

  • Lupines zijn peulvruchten, wat betekent dat ze hun eigen stikstof produceren, dus je kunt het beste geen kunstmest geven.
  • De bloemen zijn zo groot dat ze vaak de steun van palen of een dunne draadkooi nodig hebben om te voorkomen dat ze omvallen.
  • Snijd de gebruikte bloemstelen en bladeren aan het einde van het seizoen op de grond en verspreid een laag compost als bodemverrijkende mulch om de kruin van de wortels in de winter te beschermen.
  • Echte meeldauw is de enige plaag of ziekte waar hybride lupines vaak last van hebben. Het kan worden behandeld met fungiciden, maar is over het algemeen een teken dat de locatie te warm, te nat of te stil is (of een combinatie van deze factoren) om lupine goed te laten presteren.

Gemeenschappelijke cultivars

De hieronder genoemde lupinehybriden hebben de grootste, mooiste bloemen, maar vereisen ideale groeiomstandigheden om te slagen.

lupine naast huis
lupine naast huis
  • 'Russell' bevat een mix van lupines die twee tot drie voet lang worden en kleuren bevatten variërend van zalm- en crèmetinten tot diep paars en magenta in USDA zones 4-8.
  • 'Band of Nobles' is een mix met vergelijkbare bloemen als 'Russell', maar wordt 1,20 tot 1,80 meter hoog in USDA zones 4-8.
  • 'The Pages' heeft pure karmijnrode bloemen op planten van ongeveer een meter hoog in USDA zones 4-8.
  • 'The Chatelaine' groeit tot 1,20 meter met tweekleurige roze en witte bloesems in USDA zones 4-8.

Lupine Liefde

Lupinebloemen wijzen altijd naar de hemel en zijn vrolijk en levendig aanwezig in de tuin. De hoge, dunne kleurtakken van Lupin zijn ook geweldige snijbloemen voor een tafelboeket.

Aanbevolen: