Hortensia-soorten en gerelateerde bloemen

Inhoudsopgave:

Hortensia-soorten en gerelateerde bloemen
Hortensia-soorten en gerelateerde bloemen
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Hortensia's zijn populaire struiken met spectaculaire bloemen. De aanblik van een grote hortensiastruik met neonblauwe of roze bloemen kan adembenemend zijn!

Hortensia's kweken

Alle hortensia's groeien goed op locaties met ochtendzon en middagschaduw; in koudere klimaten kunnen ze het goed doen in de hele dag zonlicht. Ze hebben rijke grond nodig en sommige soorten reageren beter op het gebruik van compost en rotte mest dan op commerciële kunstmest. Ze geven de voorkeur aan een gelijkmatig vochtige grond, maar tolereren geen drassige omstandigheden. Hortensia's uit de kinderkamer kunnen op elk moment worden geplant, maar het is het beste om hortensia's waar mogelijk te transplanteren wanneer ze in rust zijn.

Soorten hortensia's

Er zijn vier verschillende soorten hortensia: groot blad, eikenblad, pluim en glad.

Hortensia macrophylla

source: istockphoto

De grootbladige hortensia is de struik waar de meeste mensen aan denken als ze iemand 'hortensia' horen zeggen. De bloemen van Hydrangea macrophylla kunnen blauw of roze zijn of iets daartussenin, zoals lila of paars. Deze bladverliezende heesters zijn winterhard van zone 6 tot zone 9, maar in koudere winters kan het nodig zijn om de struik te beschermen zodat de bloem knoppen bevriezen niet. De meeste heesters in deze categorie groeien op oud hout, dat wil zeggen takken die de zomer ervoor zijn gegroeid. Rond augustus, september of oktober worden aan de stelen bloemknoppen gevormd voor de bloei van de volgende zomer. Een strenge winter kan de bloemknoppen doden, waardoor de struik overleeft maar de volgende zomer niet bloeit. Snoei Hydrangea macrophylla voorzichtig. Dood hout kan op elk moment van het jaar worden gekapt. Bij volwassen struiken die revitalisering nodig hebben, kan ongeveer een derde van de stengels op grondniveau worden verwijderd, wat nieuwe groei vanuit de wortels zal stimuleren. De nieuwe stelen zullen pas het volgende jaar bloemen produceren. Als licht snoeien nodig is om de struik kleiner te maken of vorm te geven, kunnen de stelen in juni of juli worden teruggesnoeid, nadat de struik bloeit maar voordat er knoppen worden gevormd voor het volgende jaar. Heesters kunnen indien nodig worden verwijderd.

Een paar grootbladige hortensia's zijn remontant, wat betekent dat ze zullen bloeien op nieuw hout - takken die in de huidige zomer zijn gegroeid. Vaak worden ze ‘all-summer’- of ‘endless-summer’-variëteiten genoemd. Deze kunnen worden gekweekt en zullen met succes bloeien in koudere wintergebieden dan andere Hydrangea macrophylla.

Hydrangea macrophylla groeit jaarlijks meer dan achttien centimeter en bereikt een volwassen hoogte van anderhalve meter en een volwassen breedte van anderhalve meter. Er zijn twee soorten bloemen. De hortensia's, oftewel bolhortensia's, hebben grote, ronde bloemhoofdjes. De veterkappen hebben plattere koppen gemaakt van opzichtige steriele bloemen in een ring rond een centrum van vruchtbare, kraalachtige bloemen. De bloemen zijn blauw als ze in zure grond worden gekweekt, en roze als ze in alkalische grond worden gekweekt. Het toevoegen van aluminiumsulfaat zal de pH van de grond verlagen; het toevoegen van dolomietkalk zal de pH verhogen.

Hortensia arborescens

source: istockphoto

Deze worden ook wel gladde hortensia's genoemd. De bekendste soort uit deze groep is Hydrangea arborescens 'Annabelle'. De prachtige bloemen verschijnen in de vroege zomer als lichtgroene bollen. Ze worden langzaam groter en worden wit. De bloemen kunnen wel 25 cm breed zijn en hebben mogelijk wat steun nodig als de stokken van de struik zwak zijn. De bloemen blijven vele weken aan de struik en worden langzaam lichtbruin.

'Annabelle' is gemakkelijk te kweken. Deze bladverliezende hortensia is winterhard van zone 3 tot zone 9. Sommige telers in zones 2 en 10 hebben de struik met succes gekweekt. Over het algemeen geeft 'Annabelle' de voorkeur aan koele winters, en doet het niet goed in de vochtige hitte van Florida.

Hydrangea arborescens geeft de voorkeur aan rijke, vochtige grond en kan worden gekweekt in de zon of in de gevlekte schaduw. Veel telers vinden dat hij het beste bloeit als hij ochtendzon krijgt. De groeisnelheid is snel, vaak meer dan 18 centimeter per jaar. De struik rijpt tot een hoogte van anderhalve meter en een spreiding van anderhalve meter, met een ronde vorm.

Hydrangea arborescens bloeit op nieuw hout. In koudere klimaten sterft hij in de winter weer tot op de grond af. In warmere klimaten zal ernstig snoeien in het vroege voorjaar grotere bloemen bevorderen. Omdat hij het goed doet onder zware omstandigheden, kan hij worden gekweekt als informele haag.

Hortensia quercifolia

Hydrangea quercifolia wordt ook wel eikenbladige hortensia genoemd, omdat de bladeren de vorm hebben van eikenbladeren. In de herfst kleurt het helder rood. De eikenbladige hortensia komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Eikenbladige hortensia is winterhard in de zones 5 tot en met 9. De topgroei sterft in de winter af, soms tot op de grond. Deze struik heeft mogelijk bescherming nodig tegen harde wind. Hij bloeit midden in de zomer. De witte bloemen zijn kegelvormig; ze vervagen vaak naar roze en worden vervolgens bruin.

Hydrangea quercifolia kan worden gekweekt in de zon of schaduw in vochtige grond. Hij gedijt goed op zonnigere en drogere locaties dan de meeste andere hortensia's kunnen verdragen, maar heeft in natte gebieden een uitstekende drainage nodig. In natte gebieden is hij zeer gevoelig voor wortelrot. Eikenbladige hortensia groeit jaarlijks twaalf tot achttien centimeter en rijpt tot een hoogte van 1,80 meter en een spreiding van 2,5 meter.

Hortensia paniculata

De pluimhortensia is winterhard van zone 3 tot zone 8 en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In de zomer draagt hij witte, kegelvormige bloemen, die naarmate ze ouder worden vaak roze worden. De bekendste soort is Hydrangea paniculata 'Grandiflora', bijgenaamd 'PeeGee'. Deze variëteit is zelfs zo populair dat veel mensen alle pluimhortensia's 'peegees' noemen.

Deze bladverliezende struik groeit jaarlijks meer dan achttien centimeter. Het rijpt tot een hoogte van 2,5 meter en een spreiding van drie meter, en heeft een ronde vorm. Pluimhortensia's verdragen snoei gemakkelijker dan andere hortensia's. Ze bloeien op nieuw hout en kunnen dus in de herfst, winter of lente gesnoeid worden. Het is niet nodig om ze elk jaar te snoeien, hoewel dood of beschadigd hout onmiddellijk moet worden verwijderd.

Hoewel er in Groot-Brittannië een groot gebied is waar hortensia's gelukkig lijken, zijn er andere landinwaartse en koude districten waar ze slecht groeien, of zo vaak worden gekapt dat experimenten weinig opleveren. Ik heb zelf een proef gedaan op een koele heuvel in Sussex zonder enige bloei of gezonde groei te krijgen; maar aan de andere kant zien we, vooral in het zuiden van Engeland en Ierland, prachtige resultaten in warme valleien en op zand- en alluviale bodems, zelfs door het gebruik van één soort.

Verwante bloemen

Hortensia Arborescens

Hydrangea Arborescens - Een krachtige en winterharde struik, 1,20 meter of hoger, die vrij bloeit in juli en augustus. Bloemen dof wit, heel klein en druk. Inheems in het oosten van Noord-Amerika, ten zuiden van de staat New York. De variëteit grandiflora, een zeer mooie vorm, met grote en zuiver witte bloemen, komt uit de bergen van Pennsylvania.

Syn. Hortensia pekinensis

syn. Hydrangea pekinensis (Hydrangea Bretschneideri) - Een Chinese struik uit de bergen bij Pekin. Geplant in de volle zon zou een zeer mooie struik zijn, krachtig en winterhard, en bloeiend in de zomer.

Bnetelbladige hortensia

Bnetelbladige hortensia (Hydrangea Hirta) - Een dwergstruik, 3 of 4 voet hoog, met slanke harige takken en brandnetelachtige bladeren. De bladeren en takken worden met de jaren vrijwel of behoorlijk kaal. Hoewel dit geen opzichtige soort is, lijkt het een mooie, compacte dwergstruik te zijn, met talrijke trossen witte bloemen. Een inwoner van de bergen van Japan.

Hortensia Hortensia

Hydrangea Hortensia - De gewone hortensia (H. Hortensia), uit China, kan prima buiten worden gekweekt, maar is niet altijd bevredigend in het binnenland en het noorden, omdat deze in de winter vatbaar is voor verwondingen. Hij houdt van een beschutte maar toch zonnige plek en goede grond. Om goede bloeiknoppen te krijgen, moet de Hortensia zo worden gesnoeid dat de groei van sterke scheuten wordt gestimuleerd. Op favoriete plekken bereikt hij een hoogte van 1,80 meter, wat een prachtig object is op een gazon of in de rand van struiken. Van tijd tot tijd, en vooral de laatste jaren, zijn er andere vormen geïntroduceerd en beschreven, waarvan sommige als aparte soorten. Dr. Maximowicz, die de gelegenheid heeft gehad om ze te bestuderen in Europese en Japanse tuinen, en ook in wilde staat, regelt de volgende vormen onder H. Hortensia:-

Hortensia Hortensia acuminata

Hydrangea Hortensia acuminata - Een veelvertakte struik, 2 tot 1,5 meter hoog; bloemen blauw. Het sport afhankelijk van de plaats, en Maximowicz somt vier van dergelijke sporten op, namelijk: op open plaatsen en in een rijke grond is het steviger, met rechtopstaande dikke takken, grote, brede, stevige bladeren en grotere bloemen, met enigszins vlezige kelkblaadjes; tijdens de teelt wordt het opzichtiger en gaat het over in H. Belzonii. In bossen en op de schaduwrijke oevers van rivieren wordt hij groter met slanke stengels, puntige bladeren en veel kleinere bloemen.

Hortensia Hortensia japonica

Hydrangea Hortensia japonica - De H. japonica van Siebold en Zuccarinis Flora Japonica, en de H. japonica macrosepala van Regels Gartenflora. Het lijkt precies op acuminata, behalve dat de bloemen rood getint zijn en de kelkblaadjes van de onvruchtbare bloemen elegant getand zijn.

Hortensia Hortensia Belzonii

Hydrangea Hortensia Belzonii - Een korte, stevige plant, met prachtige bloemen, waarvan de binnenste steriele indigoblauw is, en de vergrote steriele wit, of slechts licht blauw getint, en hele kelkblaadjes hebben. Er bestaat een sport waarbij de bladeren elegant witbont zijn. Dit werd naar voren gebracht door de heren Rovelli van Pallanza.

Hortensia Hortensia Otaksa

Hydrangea Hortensia Otaksa - Hier zijn alle bloemen steriel en vergroot. Een zeer mooie variëteit met rijke donkergroene bladeren die bijna net zo breed als lang zijn, en grote halfronde hoofden van lichtroze of vleeskleurige bloemen, zeer fijn als ze goed volgroeid zijn.

Hortensia Hortensia communis

Hydrangea Hortensia communis - De oude variëteit met roze-roze bloemen, die veel wordt gekweekt in Europese tuinen. Het verschilt van de vorige doordat het perfect kaal is door zijn langere, minder ronde bladeren en door zijn dieper gekleurde bloemen.

Hortensia Hortensia stellata

Hydrangea Hortensia stellata - Het voornaamste kenmerk van deze variëteit zit hem in de bloemen, die allemaal steriel en dubbel zijn. De cultivatievariëteit heeft roze bloemen, maar er wordt beschreven dat ze lichtblauw of roze zijn, uiteindelijk veranderend in een groenachtige kleur en duidelijk net geaderd.

Klimhortensia

Klimhortensia (Schizofragma) - S. hortensia is een Japanse klimstruik verwant aan de Hortensia, met hoge, slanke stengels die wortels uitstoten die hem aan een muur bevestigen. Het hout is zacht en lijkt op dat van de langzamer groeiende klimop, en geeft jaarlijks nieuwe wortels af langs de takken, waardoor het zich vastklampt aan rotsen, steen, stucwerk, bakstenen en zelfs houten palen. De bladeren zijn veel kleiner dan die van de klimhortensia, scherp getand aan de randen en mooi groen, wat mooi contrasteert met het roodachtig getinte jonge hout. Het is bladverliezend, vrij groeiend en bloeit vrij op zonnige plaatsen. De steriele bloemen zijn, hoewel ze qua effect vergelijkbaar zijn met die van de Hortensia, gemakkelijk te onderscheiden, omdat ze uit één enkel schutblad bestaan, terwijl de Hortensia-bloem uit vier bestaat. Ik ken een geval waarin een plant is gegroeid in een zonnige hoek van het huis, vlakbij openslaande deuren, waar aan de zijkanten traliewerk zit, en de eigenaren waren zo gecharmeerd door het zachte blad dat de kroon van het raam bevederde, dat ze maakten meer traliewerk voor het raam, zodat de klimplant zich kon uitstrekken en een natuurlijke parasol voor het glas kon vormen. Binnen een paar jaar was een plant 3 meter hoog en even breed geworden.

Eikenbladige hortensia

Eikenbladige hortensia (Hydrangea Quercifolia) - Dit is een mooie, aparte soort, en hoewel niet opzichtig zoals de populaire soorten, is het een uitstekende struik, en ik heb gemerkt dat hij met fijne kracht groeit in tuinen aan de kust. De bladeren hebben een goede diepe kleur in de herfst en de bloemen zijn prachtig, terwijl oude planten een schilderachtige gewoonte hebben.

Hortensia Sargentiana

Hydrangea Sargentiana - Van de verschillende soorten hortensia's die uit China zijn geïntroduceerd, is dit de meest opvallende. De stengels zijn stevig en rechtopstaand; de grote en mooie bladeren zijn aan beide oppervlakken zeer behaard, de bovenste is diep fluweelachtig groen. De bloemhoofdjes zijn breed, maar de grote witte steriele bloesems zijn beperkt tot enkele buiten de tros, terwijl de kleine vruchtbare bloemen een blauwachtige kleur hebben. Vanuit bloeiend oogpunt is het verre van de meest opvallende hortensia, maar het is een aparte en opvallende soort. Een ongewoon kenmerk van de plant zijn de grote, schubachtige haartjes waarmee de stengels en bladstelen bedekt zijn.

Hortensia verwisselen

Veranderende hortensia (Hydrangea Virens) - Dit is een opmerkelijke en elegante struik, variërend in hoogte van 2 tot 1,8 meter. De takken zijn recht, slank en gepolijst en dragen kleine, dunne bladeren met diepe tanden, 5 tot 7 cm lang, geelachtig groen van boven en bleek van onder, met kleine bloemtrossen, waarvan sommige onvruchtbaar zijn. Al met al is dit een mooie kleine struik, en het is enigszins verrassend dat hij niet is geïntroduceerd, aangezien hij gebruikelijk is in de buurt van Nagasaki in Japan.

Thomas Hogg

De witte variëteit, Thomas Hogg, is een zeer fijne variëteit, die nu op grote schaal wordt verbouwd. De meeste van de bovengenoemde verdienen de aandacht van iedereen die een bodem en klimaat heeft die geschikt zijn voor deze struiken.

Verwante bloemen

Fortune's hortensia

Fortunes Hydrangea (Hydrangea Chinensis) - Bijna de laatste, maar met een robuustere groeiwijze, met bladeren van 7 tot 10 cm lang, en met veel grote bloemenbloemen. Het verschilt van H. virens in de bladeren, die aan beide zijden groen zijn, en in de vergrote kelkblaadjes die bijna even groot zijn, veel dikker, in feite bijna vlezig van substantie, en op de takken blijven tot de vrucht van de vruchtbare vrucht bloemen zijn rijp. Deze soort werd verzameld door de heer Fortune in Noord-China.

Pluimhortensia

Plumed Hydrangea (Hydrangea Paniculata) - Een struik of kleine boom. Volgens Maximowicz de enige Japanse hortensia die een boom wordt. Hij wordt maar liefst 25 voet hoog, met een dichte ronde kop en een rechte stam met een diameter van 15 cm. Maar vaker vormt hij een struik van een paar meter hoog, die enorme bloempluimen draagt. Met uitzondering van H. Hortensia is het de meest voorkomende soort in Japan; hij groeit in dat hele land, zowel in de bergen als op de vlakten, en is overvloediger aanwezig in de noordelijke delen, en er wordt gezegd dat hij erg varieert. Het wordt vaak verbouwd door de Japanners. De trossen zijn vaak 30 cm lang en half zo groot in diameter, maar om zulke bloemen te krijgen moeten we goed cultiveren en de struiken in de winter hard snoeien.

Meer tuinideeën

Zie de volgende diavoorstellingen voor aanvullende tips voor seizoensgebonden tuinieren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Aanbevolen: