Maak een verschroeid strijkijzer schoon

Inhoudsopgave:

Maak een verschroeid strijkijzer schoon
Maak een verschroeid strijkijzer schoon
Anonim
Verschroeid ijzer
Verschroeid ijzer

Er is niet veel voor nodig om te weten wanneer je je strijkijzer hebt verschroeid, want de geur van verbrande stoffen is afschuwelijk. Gelukkig kunnen verschroeide ijzers vrij eenvoudig worden schoongemaakt. Als je leert hoe je bevlekte zoolplaten schoonmaakt, is het mogelijk een verschroeid strijkijzer te redden.

Een verschroeid strijkijzer schoonmaken

Als je de onderkant van je strijkijzer verbrandt, is het eerste wat je wilt doen de stekker uit het stopcontact halen. Als u de verschroeide stof niet in één stuk van de onderkant van het strijkijzer kunt verwijderen, gebruik dan een pincet of houten eetstokjes om kleine stukjes gesmolten materiaal van de zoolplaat te tillen nadat het strijkijzer volledig is afgekoeld. Als u niet alle verbrande stof uit het strijkijzer verwijdert, zal het apparaat niet goed werken. Zorg ervoor dat u al het materiaal verwijdert en maak vervolgens het verschroeide ijzer schoon met een van de volgende technieken.

Azijn

Als de verschroeide plekken echt erg zijn, zul je agressiever moeten zijn bij het schoonmaken. Verwarm in plaats van zout wat witte azijn en doop er een zachte doek in. Veeg vervolgens voorzichtig met de doek over de verschroeide zoolplaat totdat de vlekken verdwenen zijn. Werk af door de onderkant van het strijkijzer af te vegen met een doek die is bevochtigd met schoon water.

Als azijn alleen de vlekken niet verwijdert, moet je een paar theelepels keukenzout of zuiveringszout mengen met de hete witte azijn. Roer het mengsel totdat het zout of zuiveringszout is opgelost. Doordrenk een schone doek in de reinigingsoplossing en veeg vervolgens de zoolplaat van het strijkijzer schoon. Ga door met vegen totdat de vlekken verdwenen zijn en maak vervolgens de onderkant van het strijkijzer schoon met een schone, vochtige handdoek voordat u het opbergt.

Wasmiddel

ijzer
ijzer

Als uw strijkijzer een zoolplaat met anti-aanbaklaag heeft, kunt u de vlekken schoonmaken met een beetje vloeibaar wasmiddel. Voeg gewoon een druppel of twee afwasmiddel toe in een kleine kom met warm water. Dompel vervolgens een schone doek in de oplossing en boen de zoolplaat. Droog ten slotte de onderkant van het strijkijzer af met een handdoek voordat u het apparaat opnieuw gebruikt.

Afwasmiddel

Er zijn momenten waarop schroeiplekken de ijzeren ventilatieopeningen bedekken. Om dit soort rommel schoon te maken, combineer je water en wat zachte afwasmiddel, zoals ivoor, om een zeepachtig mengsel te maken. Dompel wattenstaafjes in de reinigingsoplossing en wrijf over de verschroeide zoolplaat en in de vuile ventilatieopeningen. Zodra de vlekken verdwenen zijn, gebruik je een schone doek om het strijkijzer te drogen.

Waterstofperoxide

Een eenvoudige manier om een verschroeid strijkijzer schoon te maken is door een doek in waterstofperoxide te weken, deze op een strijkplank te plaatsen en eroverheen te strijken totdat de vlekken verdwijnen.

Metaalpolijstmiddel

Als je een strijkijzer hebt verschroeid dat geen gecoate ijzeren plaat heeft, kun je het redden door er een paar druppels metaalpoetsoplossing op aan te brengen. Wrijf het poetsmiddel op de schroeiplekken met een doek tot ze verdwijnen, pak dan een schone doek en veeg eventuele vochtige plekken weg.

Voordat u gaat experimenteren met een van de bovengenoemde reinigingstechnieken, is het een goed idee om eerst de gebruikershandleiding van het strijkijzer te lezen. De fabrikant heeft mogelijk aanvullende tips voor het verwijderen van schroeiplekken. Bovendien kunnen de instructies ook een lijst met reinigingsoplossingen bevatten die niet worden aanbevolen voor gebruik op uw strijkijzer.

Nagellakverwijderaar

Strijken van linnen
Strijken van linnen

De nagellakremover hoeft geen aceton te zijn. Andere chemicaliën werken net zo goed. Test altijd een klein deel van het strijkijzer voordat u probeert het hele verwarmingsoppervlak schoon te maken. Gebruik nooit hete chemicaliën of sterke geuren in de buurt van huisdieren. Als je vogels in huis hebt, gebruik deze methode dan alleen buiten. Veel dampen zijn gevaarlijk of dodelijk voor vogels.

Houd al je materialen bij de hand en werk alleen op een stabiele ondergrond. Er moet goede ventilatie zijn - en deze methode kan het beste buitenshuis worden uitgevoerd. Het strijkijzer zal erg warm zijn tijdens het verwarmen en na het schoonmaken (totdat het afkoelt). Zorg ervoor dat u zich niet verbrandt en adem de dampen niet in. De dampen zijn giftig.

  1. Verwarm het strijkijzer alleen op de laagste stand.
  2. Doop een wattenstaafje of een opgerolde doek in de nagellakremover.
  3. Wrijf voorzichtig over een deel van het verbrande gebied.
  4. Gebruik een schoon stuk doek of een wattenstaafje zodra de rand vuil is geworden.

Zodra het hele strijkijzer is schoongemaakt, bevochtigt u een doek met schoon water en wrijft u over de onderkant. Je kunt de vochtige doek ook plat leggen en "strijken" om eventueel overgebleven vuil en brandplekken te verwijderen.

Limoensap en zuiveringszout

Deze minder giftige en aangenamere methode omvat een bezoek aan de supermarkt. Limoensap werkt vrij goed bij het verwijderen van brandwonden door het strijkijzer. Het zuur van de kalk en de zachte schurende werking van zuiveringszout zorgen ervoor dat je strijkijzer er als nieuw uitziet!

  1. Knijp eenvoudig één limoen uit en voeg voldoende zuiveringszout toe om een pasta te maken.
  2. Plaats de pasta op de vervuilde delen van het strijkijzer.
  3. Laat minstens 5 minuten op het strijkijzer liggen (koud, niet verwarmd).
  4. Test een stukje na 5 minuten om te zien of de pasta de vlek verwijdert.
  5. Wrijf voorzichtig over de limoen- en frisdrankpasta totdat de onderkant van het strijkijzer schoon is.
  6. Veeg de overtollige pasta af met een vochtige doek en laat het strijkijzer aan de lucht drogen.

Azijn en baksoda

Je hoeft geen speciale limoenen te kopen als je ouderwetse witte azijn in de kast hebt staan. Zorg ervoor dat het strijkijzer uitstaat en dat de verwarmingsplaat koel is.

  1. Meng een half kopje azijn met een half kopje water.
  2. Vouw een doek of wattenbolletje en dompel dit in de oplossing van azijn en water.
  3. Doe een beetje zuiveringszout op de natte plek op de doek (dit is je schuurmiddel) en begin voorzichtig met het schrobben van de brandvlekken. Gebruik een cirkelvormige beweging en een beetje druk om de vlekken te verwijderen.
  4. Veeg het overtollige materiaal eenvoudig weg met een vochtige doek.

Zowel de azijn als het limoensap (zuren) reageren met het zuiveringszout, waardoor een fantastisch vlekkenverwijderend duo ontstaat. Deze combinatie is geen chemische stof; het is niet giftig en het werkt geweldig.

Kaarswas

Hoewel gesmolten kaarsvet een "probleem" is als het op tapijten en tafelkleden terechtkomt, is het een vloek voor het verwijderen van verbrande plekken van de plaat van een strijkijzer! Het is ook een gemakkelijke methode.

Zet het strijkijzer op de laagste stand. Zorg ervoor dat u de plaat niet aanraakt; deze is nog steeds erg heet. Wrijf de kaars over de brandplekken en schroeiplekken. Gebruik een dikke doek (je kunt je handen beschermen door ovenwanten te dragen) en oefen druk uit om de was en de vlek van het strijkijzer te wrijven.

Veeg het strijkijzer schoon door een dikke, vochtige doek op een vlak oppervlak te leggen. Strijk de doek om de resterende was te "vegen" en om een glans op de strijkijzerplaat te creëren.

IJzerreinigers

Er zijn een paar producten op de markt voor het reinigen en laten glanzen van strijkijzers. Hier zijn er een paar:

  • Foutloze Hot Iron Cleaner - Deze niet-giftige reiniger verwijdert vlekken en brandplekken en geeft het apparaat weer glans. Het wordt gebruikt op een heet strijkijzer. Koop dit bij een apparaat- of supermarkt. Het is ook online beschikbaar. Prijzen variëren van ongeveer $ 7 tot $ 10.
  • Rowenta ZD 100 Stoomstrijkijzerreiniger - Rowenta is vergelijkbaar met de Faultless-reiniger. Beide herstellen de plaat van het stoomstrijkijzer en verwijderen vuil, opbouw en brandvlekken. Het Rowenta-product is online en in winkels verkrijgbaar. Prijzen variëren van $ 9 tot $ 10.
  • Whink Stoomstrijkijzerreiniger - Dit product reinigt zowel strijkijzers als kraankoppen en andere plaatsen waar vuil of minerale afzettingen zich ophopen. Het laat de ijzeren plaat glanzen, verwijdert vuil en watervlekken (ophoping). Whink-producten zijn te vinden in supermarkten en grotere vestigingen zoals Walmart. Prijzen variëren van ongeveer $ 5 tot $ 9 (afhankelijk van de maat/multi-pack).

Preventie is de sleutel

Een van de beste manieren om te voorkomen dat je strijkijzer grondig wordt gereinigd, is door het nooit aan te zetten en het onbeheerd achter te laten. Als u zich niet realiseert hoe heet een strijkijzer is wanneer u kleding, linnengoed of andere materialen perst, is dit een veilige manier om per ongeluk een zoolplaat te verschroeien. Om uw strijkijzer in topvorm te houden, moet u het ook regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat materialen zich ophopen en de ventilatieopeningen verstoppen. Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen of schrobborstels om een verschroeid strijkijzer schoon te maken, omdat je het tijdens het proces gemakkelijk verder kunt beschadigen.

Aanbevolen: